Πικρές αλήθειες για την Πιερία μέσα από το 1ο Σχολείο Τουρισμού τής ΕΞΕΠ…

* Πρόκειται για το 1ο Σχολείο Τουρισμού OnTour-ΟΛΥΜΠΟΥ που υλοποιήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και το ΙΝΣΕΤΕ.

* Ευαγγελία Ξυπτερά - Λάμπρου, Πρόεδρος ΕΞΕΠ:
«Αλλάζουμε σελίδα στον τουρισμό και αυτό είναι ορατό στους επισκέπτες τής Olympus Riviera»

* Ηρακλής Τσιτλακίδης. Γ.Γ. ΕΞΕΠ: «Η Πιερία είμαστε εμείς»

Κάποιοι Εισηγητές δεν «μάσησαν» τα λόγια τους και εκστόμισαν κάμποσες Πικρές Αλήθειες για την προβληματική Τουριστική Προβολή τής Πιερίας από ΜΗ Τουριστικούς Φορείς… 

Επιμέλεια Ανάρτησης,
Φωτογραφικό Υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός * 


Έμπνευση, γνώση και ενημέρωση πάνω σε όλες τις εξελίξεις και σύγχρονες πρακτικές στον τουριστικό κλάδο πρόσφερε η 1η διοργάνωση του Σχολείου Τουρισμού On Tour Ολύμπου, που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο Sentido Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης, σε συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας με το ΙΝΣΕΤΕ
Αισιοδοξία για το μέλλον του Πιερικού τουρισμού, Ομοψυχία και επιτυχημένες συνέργειες είναι αποτελέσματα που μετρά η διοργάνωση, σύμφωνα με την ανταπόκριση των συμμετεχόντων στα πολλαπλά μηνύματα που έστειλαν οι ομιλητές με κύρια συνιστώσα την ανάπτυξη της τουριστικής τοποκεντρικής συνείδησης όπου ο κάθε Πιεριέας είναι άξιος και περήφανος πρεσβευτής του τόπου του. Με 280 συμμετέχοντες

Local Ambassadors της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά - Λάμπρου και ο Γενικός Γραμματέας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, που σε άψογη συνεργασία με μια πλειάδα εθελοντών πρόσφεραν στους συμμετέχοντες μία άρτια διοργάνωση. 
Το Σχολείο Τουρισμού On Tour Ολύμπου παρακολούθησαν δωρεάν 280 συμμετέχοντες, ρεκόρ για τα δεδομένα της διοργάνωσης, και όλοι έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της ΠΟΞ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Η Διημερίδα

Ποιος τελικά εκπροσωπεί τον τόπο στον επισκέπτη του; Τι πραγματικά σημαίνουν οι συνέργειες στην καθημερινότητα μας; Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να συναγωνιστούμε; Πως αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου και του επισκέπτη μου;
Αυτός ήταν ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο διήμερο συνέδριο και αγκαλιάστηκε από τους Πιεριείς δίνοντας το δικό μας τοπικό στίγμα σε μια πανελλαδική διοργάνωση.
Ομιλητές του συνεδρίου ήταν μια «στρατιά» διακεκριμένων
προσωπικοτήτων που ανέπτυξαν καίριες θεματικές του τουρισμού
(κατά σειρά ομιλιών):
- Λία Ζαμπέτογλου, Δ/ντρια Εκπαίδευσης Ινστιτούτου ΣΕΤΕ.
- Ανδρέας Ζαγάκος, Επιχειρηματίας επισιτισμού & συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας.
- Στέφανος Σιδηρόπουλος, μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, Αν. Δ/νων Σύμβουλος της Trekking Hellas.
- Πέτρος Ρούσης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
- Δημοσθένης Μπρούσαλης, Γ. Δ/ντής Dasc Branding Athens.
- Δημήτρης Σεραφειμίδης, Customer Service Expert/ Ιδρυτής της CustomerServiceGreece.gr
- Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Hotel Genius. 
- Ιωάννης Καρβέλας, Δ/της PARATUS Europe, Πιστοποιημένος Pro Olive Oil Expert. 

Κάποιοι Εισηγητές δεν «μάσησαν» τα λόγια τους 
και εκστόμισαν κάμποσες Πικρές Αλήθειες…
(διαβάστε παρακάτω)
Κάποιοι Εισηγητές δεν «μάσησαν» τα λόγια τους 
και εκστόμισαν κάμποσες Πικρές Αλήθειες…

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένοι Εισηγητές, Ειδικοί στον τομέα τους, κάποιες στιγμές, δεν «μάσησαν» τα λόγια τους και εκστόμισαν κάμποσες πικρές αλήθειες γύρω από την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, σε τοπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, απέδειξαν, και μάλιστα με παραδείγματα αλλά και στοιχεία ερευνών, ότι η τουριστική προβολή τής Πιερίας που γίνεται από μη τουριστικούς φορείς είναι ελλειμματική, προβληματική, χωρίς εξειδικευμένους συνεργάτες, χωρίς τις δέουσες συνεργασίες.
Πρόκειται, όπως ανέφερε κάποιος Εισηγητής, για προβολή όπου ορισμένοι συναρμόδιοι φορείς θέλοντας να προωθήσουν το ίδιο τουριστικό προϊόν τής Πιερίας, κάνουν το λάθος να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, οπότε προκαλείται μεγάλη σύγχυση στον υποψήφιο τουρίστα. 
Το αποτέλεσμα είναι να σπαταλιούνται δυνάμεις και χρήματα και επομένως οι τιθέμενοι στόχοι (π.χ. ο 12μηνος τουρισμός) να είναι μεν φιλόδοξοι αλλά στην ουσία να είναι αμφίβολοι και όχι πάντα εφικτοί… Επομένως, το καλύτερο θα ήταν, οι ΜΗ τουριστικοί φορείς να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς τουρισμού, ιδιαίτερα δε με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο θετικό. 


Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου, Πρόεδρος ΕΞΕΠ:
«Αλλάζουμε σελίδα στον τουρισμό και είναι ορατό 

στους επισκέπτες της Olympus Riviera»

«Η Πιερία έχει λόγους να ελπίζει και να αισιοδοξεί για την τουριστική της ανάπτυξη. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού μέσα από την καθημερινή μας δράση πετύχαμε να γυρίσουμε σελίδα στην τοπική τουριστική μας ιστορία.
Η διοργάνωση του 1ου Σχολείου Τουρισμού On Tour Ολύμπου ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο για να ενημερωθούμε και να αναπτύξουμε τις γνώσεις μας αλλά και για να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς, ο κάθε Πιεριέας, είμαστε πρεσβευτές του τόπου μας. 
Αποκτούμε τοπική ταυτότητα, υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση η οποία αντανακλάται στον επισκέπτη της Olympus Riviera. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας. Συνεχίζουμε…», ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΞΕΠ.


Ηρακλής Τσιτλακίδης. Γ.Γ. ΕΞΕΠ: «Η Πιερία είμαστε εμείς»

«Πιερία είναι η Φιλοξενία, η Ζεστασιά, η Αγκαλιά. Αυτό χρειάζεται ο επισκέπτης μας και αυτό κρατά στη μνήμη του. Χτίζουμε το νέο τουριστικό προφίλ του τόπου μας μέσα από την γνώση και την κατάρτιση, την πελατοκεντρική αντιμετώπιση των τουριστών μας, και την ποιότητα των υπηρεσιών μας.
Ο Όλυμπος και η τοπική γαστρονομική ταυτότητά μας είναι το ισχυρό ατού μας που με αυτοπεποίθηση, γνώση, ορθές πρακτικές και συμπεριφορές θα μας οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή για τα δικά μας δεδομένα τουριστική ανάπτυξη και θα καταστήσουν τον κάθε ένα από εμάς υπερήφανο πρεσβευτή της Πιερίας. 
Με χαμόγελο και ευγένεια, ας βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο για να «κερδίσουμε» την εκτίμηση των επισκεπτών μας», ανέφερε ο Γραμματέας τής ΕΞΕΠ.


Τι είναι το Σχολείο Τουρισμού OnTour

Το Σχολείο Τουρισμού OnTour είναι μία νέα εκπαιδευτική, μη κερδοσκοπική δράση, η οποία “γεννήθηκε” από τη σύμπραξη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), μέσω του εκπαιδευτικού του πυλώνα, SETE Training και του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας.
Στόχος του Σχολείου είναι να “εξοπλίσει” τους επαγγελματίες του τουρισμού με νέες γνώσεις, ιδέες και δεξιότητες, προσφέροντας τους κίνητρα και έμπνευση μέσα από εξειδικευμένους ομιλητές αλλά και σύγχρονες θεματικές ενότητες.
Το Σχολείο Τουρισμού OnTour Ολύμπου, επιδιώκει μέσα από το πρίσμα της ενημέρωσης και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, να φέρει κοντά την τοπική κοινωνία και να ενισχύσει την υλοποίηση συνεργιών, αναδεικνύοντας τις αξίες του εθελοντισμού και του συναγωνισμού. 
Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που άμεσα ή έμμεσα, απασχολούνται και επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας.


Ευχαριστήρια

Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας θα ήθελε ιδιαίτερα να ευχαριστήσει για την εθελοντική τους συμμετοχή στη διοργάνωση του 1ου Σχολείου Τουρισμού On Tour τα εξής πρόσωπα:

- Τον μεγάλο χορηγό, την εταιρία «Βασίλειος Λάμπρου ΑΕ» για τη φιλοξενία της διήμερης εκδήλωσης στους χώρους του Ξενοδοχείου Sentido Mediterranean Village.

- Τη Λία Ζαμπέτογλου, τον Γιώργο Κουτσοκώστα και τον Ανδρέα Ζαγάκο για την πολύτιμη συμβολή τους στη διοργάνωση και τη σύνθεση του προγράμματος.

- Την Άννα Μπαραλιάκου - Σαββίδου για τη διοικητική υποστήριξη.

- Τον Γιάννη Παπαζαχαρία για τις δημόσιες σχέσεις / διοργάνωση.

- Τους Εθνικούς και Τοπικούς χορηγούς και υποστηρικτές.

- Τους εθελοντές και τις εθελόντριες τους συνεδρίου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

- Τον Ανδρέα Κατσιάπη - Γαλανό για την ευγενική χορηγία των φωτογραφιών


- Τη Χριστίνα Σιδηροπούλου, για τη δημοσιογραφική υποστήριξη


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γ.Νταντάμης: Πρόγραμμα για έναν Δήμο Κατερίνης που αξίζει και που θέλεις να ζεις! (+ 179 ΦΩΤΟ)

Π.Τζιώκα: Στην ελληνική παράδοση, ο πόθος τής ζωής συμβαδίζει με την ελευθερία! (+ 32 ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Αγάπης τής Λίνας Τουπεκτσή στο Γηροκομείο τής Ι.Μητροπόλεως Κίτρους (+ 25 ΦΩΤΟ)

Η.Χατζηχριστοδούλου: Χωρίς υγιείς επιχειρήσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μέλλον! (+ 34 ΦΩΤΟ)

Ας σεβαστούμε τη διπλή γιορτή τής 25ης Μαρτίου, ας μη χαλάσουμε την παρέλαση…

Γ. Νταντάμης: Λειτούργημα η πολιτική, όχι επάγγελμα. Είμαστε Φάρος Ελπίδας για τον Δ.Κατερίνης! (+ 181 ΦΩΤΟ)

Η Μελίνα Ταξίδου, Υποψ.Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης με τον Γ.Νταντάμη.

Την Υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Γερολιόλιος. (22 φωτογραφίες)

Επίσκεψη του Βουλευτή Αττικής Ν.Δ. Μάκη Βορίδη στην Πιερία

Ανεξάρτητο και πολύχρωμο Συνδυασμό για τον Δ.Κατερίνης ανακοίνωσε ο Γιώργος Νταντάμης (24 ΦΩΤΟ)