Η Πολιτική όπως είναι και όπως θα πρέπει να είναι (Άρθρο Χρήστου Γκουγκουρέλα)Ως άνθρωπος που συμμετέχω ενεργά στα ‘‘Κοινά’’ προβληματίζομαι σε μόνιμη βάση για τη φύση και το περιεχόμενο της Πολιτικής στις μέρες μας. Πού επικεντρώνεται η Πολιτική σήμερα (και ειδικά η έκφανση της στον Τόπο μας) και ποια, πρακτικά, είναι η θεματολογία της λεγόμενης πολιτικής ατζέντας και το ενδιαφέρον της κοινωνίας; Δυστυχώς, η σχεδόν ολική εστίαση αφορά όλα τα κάτωθι:
Ποια είναι η ατομική στόχευση του κάθε πολιτικού προσώπου ή παράγοντα, ποιον θώκο αυτός διεκδικεί ή προσπαθεί να διατηρήσει, ποια είναι η κύρια και ποια η εναλλακτική επιδίωξη του, ή πως την προωθεί, επί της ουσίας πως τη μεθοδεύει, ποιος ‘‘συμμάχησε’’ με ποιον ή ποιος πρόκειται να ‘‘συμμαχήσει’’,  υπό ποιους όρους και στο πλαίσιο ποιων ‘‘συμφωνιών’’, ποιο είναι το πεδίο των συμβαδιζόντων και ποιο των συγκρουόμενων συμφερόντων, ποια είναι τα ‘‘στρατόπεδα’’ και ποιος συμμετέχει σε ποιο, ποιος έχει τη δύναμη να επιβάλλει τις ‘‘ορέξεις’’ του και να αποκομίσει ίδιον πολιτικό όφελος και ποιος τον βοηθεί στις κινήσεις του, ποιος τον αντιστρατεύεται και με ποιον τρόπο, ποιες είναι ‘‘φιλοδοξίες’’ ποιου, σε ποιες ποικιλώνυμες εκδηλώσεις παρουσιάστηκε ή τις είδους ‘‘εμφανίσεις’’ έκανε ποιος, με ποιον ήταν και τι είπαν, σε ποιες φωτογραφίες εμφανίζεται και πόσες ‘‘επιδοκιμασίες’’ έλαβε γι’ αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποιος συναντήθηκε με ποιον και για ποιο λόγο, ποιος επαίνεσε ποιον και υπό ποιο κίνητρο, ποιος ‘‘κατηγόρησε’’ ποιον και με ποιες ‘‘κατηγορίες’’.
Το Παρασκήνιο όχι μόνο έχει επικαλύψει σήμερα την ουσία της Πολιτικής, αλλά την έχει εκτοπίσει, την έχει εξοβελίσει, την έχει κυριολεκτικά αντικαταστήσει. Το Παρασκήνιο έχει γίνει πια η ίδια η Πολιτική.
Η Πολιτική όμως, κατά τη δεοντολογική της υπόσταση, είναι το παραγόμενο έργο της πολιτικής δράσης, οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας και για τα μικρά ή μεγάλα θέματα του Τόπου. Πολιτική είναι η ‘‘μάχη’’ και ενέργεια για την κοινή προκοπή, η επαφή με τους πολίτες και η κατανόηση της αγωνίας, των δυσκολιών αλλά και των προταγμάτων τους, οι προτάσεις και λύσεις για το Παρόν και το Μέλλον. Πολιτική είναι η δημόσια παρουσία, η δημόσια φωνή, η έκφραση επιχειρηματολογίας και η δημόσια κριτική, ο Λόγος και ο Αντίλογος, ο ανοιχτός διάλογος, Πολιτική είναι η γνήσια έγνοια για το δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό και η υπεράσπιση του, οι ιδέες και οι οραματισμοί, Πολιτική είναι πάνω από όλα η κατά συνείδηση έκφραση.
  Αν στρέψουμε τη ματιά μας σε όλα αυτά που συγκροτούν την έννοια της Πολιτικής, όπως θα έπρεπε να είναι, το Φως θα αρχίσει να αχνοφαίνεται. Αξίζει να το κάνουμε για εμάς και τα παιδιά μας.
Κατερίνη, 24/5/2018
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ LLM

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Αστυνομικός Χρήστος Γραμματικόπουλος, ο τυχερός στην κοπή πίτας τού Συνδέσμου Αποστράτων Ν.Πιερίας

Άγιος Παΐσιος: Η λύση που θα δοθεί στο Σκοπιανό, μακροπρόθεσμα θα είναι υπέρ τής Ελλάδας (1991).

Με ευχές, τραγούδια και …απρόοπτα, η κοπή πίτας στη Θρακική Εστία Κατερίνης. (27 ΦΩΤΟ)

Κοπή Βασιλόπιτας 2019 από τον Αθλητικό Σύλλογο «Αίολος Κατερίνης»

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο τυχερός στην κοπή πίτας τής Θρακικής Εστίας Κατερίνης.

Ευχαριστίες Δημητρίου και Ολυμπίας Γιώτσα προς τους Ανάργυρους Ιατρούς, Ευγένιο και Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, για την τρίτη επιτυχή χειρουργική επέμβαση στη μικρή Παρασκευούλα!

Την Υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Γερολιόλιος. (22 φωτογραφίες)

Κ.Κουκοδήμος: Όταν ανακοινώσω υποψήφιος για τον Δ.Κατερίνης, θα είναι με στήριξη της ΝΔ !

Ο Αστυνομικός Χρήστος Γραμματικόπουλος, Υποψ.Σύμβουλος με τον Γ.Νταντάμη.

Συλλαλητήριο στην Κατερίνη για τη Μακεδονία (22.1.2019)