Σ.Χιονίδης: Παίρνουμε δάνειο 3 εκ. € αλλά πιστεύω …δεν θα το χρειαστούμε!


* «Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί το ποσό. Πιστεύω, κατά την άποψή μου, δεν θα χρειαστεί, αλλά από κει και πέρα οφείλεις να το έχεις στον προϋπολογισμό», ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.

* Γν.Χαϊλατζίδου: Τα εξυπηρετούμενα δάνεια δεν σημαίνουν ότι (ως Δήμος Κατερίνης) έχουμε και χρηστή διαχείριση. Για ‘μάς, χρηστή διαχείριση σημαίνει, πρώτα και κύρια, διαφάνεια σε όλα όσα γίνονται στον Δήμο.

* Περικλής Αμοιρίδης: Ο κ. Δήμαρχος τόση ώρα προσπαθούσε να μας πείσει ότι ο Δήμος Κατερίνης έχει λεφτά και ότι δεν χρειάζεται το δάνειο. Τότε, γιατί να πάρουμε δάνειο; Αφού έχουμε λεφτά…

* Αθ.Λιακόπουλος: Κύριε Δήμαρχε μου θυμίζετε τον Γ.Παπανδρέου που έλεγε, ότι «λεφτά υπάρχουν». Προσέξτε όμως μήπως χρεώνοντας τον Δήμο με δάνεια, ακολουθήσουν …Μνημόνια!

* Γιώργος Κυριακίδης: Αφού κ. Δήμαρχε, όπως λέτε, η κατάσταση είναι τόσο καλή οικονομικά στον Δ.Κατερίνης, τότε για ποιον λόγο ο Δήμος δεν είχε φορολογική ενημερότητα στις αρχές τού 2018;

Παρουσίαση Θέματος,
Φωτογραφικό Υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης Γαλανός * 


Συνέχεια του κειμένου, 
μετά τις φωτογραφίες. 






Το δάνειο των τριών εκατομμυρίων ευρώ που ήρθε ως Εισήγηση από την πλευρά τής Πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ήταν ίσως το βασικότερο θέμα τής Συνεδρίασης του Δ.Σ. Κατερίνης, την περασμένη εβδομάδα (5/7/2018).
Ήταν ένα θέμα που απασχόλησε Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και Δημότες δεδομένου ότι σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο Διαδίκτυο και σε Κοινωνικά Δίκτυα.
Επίσης, ήταν ένα θέμα που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας μιας Ανακοίνωσης του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης, Γιώργου Κυριακίδη, την οποία απέστειλε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (5/7/2018), το πρωί τής περασμένης Πέμπτης, ενώ το βράδυ θα γινόταν Δημοτικό Συμβούλιο. 
Ολόκληρη η Ανακοίνωση του κ. Κυριακίδη που δημοσιεύτηκε και στο blog stalagmaties έχει ως εξής: https://stalagmaties.blogspot.com/2018/07/28-3.html


Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

Ως προς τη λήψη τού δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, επρόκειτο, ουσιαστικά, για το 42ο θέμα, ωστόσο η συζήτηση είχε αρχίσει από το προηγούμενο θέμα, το 41ο, θέμα που είχε άμεση σχέση με τον 42ο θέμα.
Στο 41ο λοιπόν θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με την «έγκριση προκαταρκτικών τεχνικών μελετών για την εκτέλεση έργων και προμηθειών», έργα που αφορούσαν τη λήψη τού εν λόγω δανείου. Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος, Δημήτριος Ντούρος
Η συζήτηση και στα δύο θέματα είχε ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή το 41ο θέμα και το 42ο θεωρούνταν, κυρίως από την πλευρά τής Μειοψηφίας, ως σημαντικά θέματα, αλλά και επειδή σ’ αυτά ήταν παρών και ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο κ. Χιονίδης απουσιάζει συχνά πυκνά από τις συνεδριάσεις, είτε εξολοκλήρου, είτε είναι παρών για μικρό όμως σχετικά χρονικό διάστημα. 


Κατάλληλη διαχείριση του προβληματικού κανονισμού λειτουργίας 
τού Δ.Σ., από την Πρόεδρο, Πόπη Τζουμέρκα.

Επιπλέον, η συζήτηση είχε ενδιαφέρον και κύλισε ομαλά, επειδή η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πόπη Τζουμέρκα, φρόντισε να διαχειριστεί κατάλληλα τον ελλειμματικό και εν πολλοίς προβληματικό κανονισμό λειτουργίας τού Δημοτικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν, αφενός μεν να υπάρχει μια τάξη κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αφετέρου δε η συνεδρίαση να έχει μια πραγματικά δημοκρατική λειτουργία. 
Ακόμη, η συζήτηση κύλισε χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάζονταν τους τελευταίους μήνες με τα μικρόφωνα. Κι όπως τονίστηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε φροντίδα ώστε να αποκατασταθούν βλάβες και προβλήματα στις ηχητικές και μικροφωνικές εγκαταστάσεις. 


Μειοψηφία: Οι τίτλοι έργων δεν αποτελούν Προκαταρκτικές Μελέτες.
Σ.Χιονίδης: Πρέπει ή όχι να κάνουμε αυτά τα έργα; Εμείς κάνουμε έργα. Και πάμε πάρα πολύ καλά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του 41ου θέματος, που όπως προαναφέρθηκε, αφορούσε «έγκριση προκαταρκτικών τεχνικών μελετών για την εκτέλεση έργων και προμηθειών», Σύμβουλοι της Μειοψηφίας αναφέρθηκαν σε θέματα, όπως, μεταξύ άλλων:
·        Δεν υπήρχαν Εισηγήσεις μέχρι το μεσημέρι τής ίδιας μέρας (Κυριακίδης).
·        Δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία προκαταρκτική μελέτη (Κυριακίδης, Λιακόπουλος).
·        Διαπιστώθηκαν αντιφάσεις ως προς το κόστος τού προσωπικού (Λιακόπουλος).
·        Γίνονται δράσεις με προεκλογικό άρωμα, δεν υπάρχει ενημέρωση και διαφάνεια (Χαϊλατζίδου).
·        Δεν διεκδικεί ο Δ.Κατερίνης χρήματα από τα λεγόμενα «παρακρατηθέντα» (Ανανιάδης).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά τής Πλειοψηφίας ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης απάντησε σε ζητήματα που έθεσαν στελέχη τής Μειοψηφίας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ως προς το ζήτημα που αφορούσε στην Προκαταρκτική Μελέτη, το μεγάλο ερώτημα είναι: Πρέπει να γίνουν όλα αυτά που προτείνουμε ή όχι; 
Επιπλέον, κατηγόρησε κάποια στελέχη τής Μειοψηφίας ότι λένε ψέματα και λαϊκίζουν και σημείωσε λέγοντας: Θλίβομαι. Το ψέμα και ο λαϊκισμός έχουν πολύ κοντά πόδια. Εμείς κάνουμε έργα. Πάμε και πολύ καλά, γιατί το αποδεικνύουν τα νούμερα. Κάνουμε αναπτυξιακά έργα, υπογράμμισε. 


Δήμαρχος: Δεν μπορώ να ακούω πια ψέματα και λαϊκισμούς…

Επόμενο θέμα συζήτηση ήταν η «έγκριση (ή μη) συνομολόγησης δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση έργων και προμηθειών». Εισηγητής, τυπικά, ήταν ο Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, Γενικός Γραμματέας τού Δ.Κατερίνης, δεδομένου ότι αμέσως μετά την ανάγνωση του θέματος από την Πρόεδρο, Πόπη Τζουμέρκα, έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης.
Τα πιο σημαντικά σημεία τής τοποθέτησης του κ. Χιονίδη (η απομαγνητοφώνηση, στην εδώ παρουσίαση, επιχειρήθηκε να γίνει όσο γίνεται αυτολεξί) έχουν ως εξής: «…Επειδή δεν μπορώ να ακούω πια ψεύδη, δεν μπορώ να ακούω πια λαϊκισμούς γελοίους (ότι) ο Δ.Κατερίνης χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του. Διαβάζω: «2011: 17.316.000 (ευρώ από) δάνεια. 2012, 13, και φτάνουμε στο (20)16 με κανονικές αποπληρωμές, κυρία Χαϊλατζίδου, χωρίς καμία μέρα καθυστέρηση σε τίποτε, έχουμε 10.300.000 (ευρώ), πληρώνοντας κανονικά. Χρωστάς, όταν δεν πληρώνεις τη δόση σου όχι όταν έχεις συνάψει ένα δάνειο δέκα ετών ή δέκα πέντε. Τί δάνεια είν’ αυτά; Κάποια που ερχόταν από πίσω. Τί άλλο ήτανε; Για να κάνουμε όταν αναλάβαμε να πληρώσουμε χρέη τού Δήμου που υπερέβαιναν πάρα πολύ, ποσά τα οποία πραγματικά είναι ιλιγγιώδη. Έξι εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα δεν ξοδέψαμε για ένα έργο, για να μπορέσουμε να εξοφλήσουμε και σήμερα να περπατάμε στον δρόμο και να μη μας λέει κανείς ότι τον χρωστάμε. Έχουμε λοιπόν στις τρέχουσες συναλλαγές, το τί χρωστάμε, αφού βελτιώθηκε η εικόνα, 8.900.000 (ευρώ) και σε εγκεκριμένους ισολογισμούς παρακαλώ από όλη αυτή τη διαδικασία που περνάν οι ισολογισμοί, 8.900.000 (ευρώ) και ταμειακά διαθέσιμα επίσημα 11.923.000 (ευρώ). Αυτά είναι τα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία έχουμε. Και όποιος θέλει να βλάψει τον Δήμο φθάνει πλέον να σημαίνει ότι είναι εχθρικά, εμείς δεν είπαμε, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά να λέμε τέτοια ψέματα; Τα νούμερα αποδεικνύουν πράγματα. Επίσης, δηλαδή βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά έξι μηδέν εβδομήντα και αυξήσαμε τα πάγια του Δήμου -αυτά τα χρόνια που συζητάμε τώρα τελευταία- κατά 90.114.000 από 216.000.000 γίναν 306.000.000, δηλαδή αυξήθηκε η περιουσία. …Αυτή είναι η κατάσταση. Παρακαλώ τους Κλητήρες να τα δώσουνε για να μάθουν να διαβάζουνε κάποιοι άνθρωποι. Τα επιπλέον, όσοι θέλουν τους ισολογισμούς είναι εδώ, τα μπριλάντια και τα διαμάντια για τα οποία αναφερθήκαμε. Αλλά εμείς μιλάμε με νούμερα, δεν μιλάμε αεριτζίδικα, ούτε έχουμε καταντήσει γραφικότητες και γελοίοι, να λέμε άλλ’ αντ’ άλλων». 


Απάντησε θετικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Στη συνέχεια, αναφερόμενος ο κ. Χιονίδης στη δυνατότητα του Δήμου Κατερίνης να συνάψει δάνειο, είπε μεταξύ άλλων: «Ενδεικτικά, στείλαμε στο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2017. Λέμε: Πώς μας βλέπετε οικονομικά; Είμαστε καλά; Μπορούμε να δανειστούμε; Και η απάντηση, λέει: Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, αυτό διαβάζω τώρα και μπορείτε να το έχετε, της δημόσιας πίστης κάθε Δήμου και Περιφέρειας δεν θα υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων. Γράφει παρακάτω: Ως ποσοστό ετησίων τού οικονομικού έτους ανέρχεται στο έξι τριάντα τέσσερα, δηλαδή εμείς πληρώνουμε 20 σου επιτρέπει η Τρόικα και οι Τράπεζες και οι Κυβερνήσεις που τα αποφάσισαν και εμείς είμαστε δανεισμένοι πληρώνουμε το έξι τριάντα τέσσερα, αντί για 20. Αυτά είναι τα νούμερα που απαντάμε δημόσια. Το ξέραμε εμείς και οι Λογιστές και όλη η υπηρεσία μας… Επίσης, το σύνολο των δανείων κλπ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60%, που μπορεί και να το υπερβεί με απόφαση του Υπουργού… Εμείς λοιπόν, λέει παρακάτω, είμαστε στο 49%... (Απάντηση του) Παρακαταθηκών και Δανείων, έλεγχος των στοιχείων του Δήμου τής πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτά είναι στοιχεία. Μπορούμε να δίνουμε δηλαδή μέχρι 20.000 τον μήνα και εμείς δίνουμε τώρα 6.300, προσέξτε, αυτή είν’ η διαφορά. Εξυπηρετούμενα όλα τα δάνεια και όλα σε μεγάλη κλίση. Κι’ ας μου πει κάποιος αν έχει τόσο πλούσιους φίλους, ποιος άλλος Δήμος πήρε δάνεια που σήμερα πληρώνουμε μισό τα εκατό; Ξέρετε καμιά επιχείρηση; …Και να πω και κάτι άλλο: Αν παρ’ ελπίδα, αν καταφέρουμε να αποσπάσουμε κι άλλα λεφτά από την Κυβέρνηση σε σχέση με τις ζημίες, δεν θα χρησιμοποιήσουμε το δάνειο, δεν θα μας είναι απαραίτητο μετά. …Και βεβαίως, δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, μπορεί να εγκριθεί το δάνειο αλλά η εκταμίευση θα γίνει ανάλογα με τις κατασκευές και το τελικό κόστος. …Αλλά δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί το ποσό, πιστεύω, κατά την άποψή μου, δεν θα χρειαστεί, αλλά από κει και πέρα οφείλεις να το έχεις στον προϋπολογισμό και να το αντικρύζεις απέναντι το έργο. Έτσι είναι τα πράγματα. Μην ανησυχείτε καθόλου. Ο Δήμος Κατερίνης και πληρώνει συστηματικά και εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις, που είπαμε ποιες ήτανε και για ποιους λόγους. Μέχρι εκεί». 
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Χιονίδης έκανε λόγο για «δάνεια αναπτυξιακού χαρακτήρα», στον Δ.Κατερίνης, «όπως εκείνο το δάνειο που ελήφθη για τις αποζημιώσεις στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη)». 


Γνωσούλα Χαϊλατζίδου: Δεν έχετε ουσιαστικές προτεραιότητες… 
Οι προτεραιότητές σας είναι προεκλογικές!

Στη σύντομη τοποθέτησή της η Επικεφαλής τής Δημοτικής Παράταξης «Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη», Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια δεν σημαίνουν ότι (ως Δήμος Κατερίνης) έχουμε και χρηστή διαχείριση. Για ‘μάς, χρηστή διαχείριση σημαίνει, πρώτα και κύρια, διαφάνεια σε όλα όσα γίνονται στον Δήμο. Και 2ο) σωστές προτεραιότητες. Το ποιος αποφασίζει για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, τόσον καιρό στον Δήμο, το γνωρίζουμε.
(Για παράδειγμα), όταν μιλούσαμε για τη γέφυρα στον Πέλεκα, μας είπατε ότι «δεν γίνεται». Το βάζετε (το θέμα) τώρα (προεκλογικά). Και θα ξαναπώ, τελευταία στιγμή, άρα λοιπόν το ποιος καθορίζει τις ανάγκες και το ποιος βάζει τις προτεραιότητες, αν αυτές είναι προεκλογικές ή μη (προεκλογικές), έχει να κάνει με τη Διοίκηση του Δήμου. 
Μ’ αυτό λοιπόν το σκεπτικό, εμείς θα καταψηφίσουμε το δάνειο όχι γιατί δεν θέλουμε να γίνουνε τα έργα -και πραγματικά το να το πει κάποιος, αυτό θα είναι λαϊκισμός- θέλουμε να γίνουνε τα έργα αλλά με τον τρόπο που χειρίζεστε τα οικονομικά τού Δήμου και με τις προτεραιότητες που βάζετε, το (προεκλογικό) χρονικό διάστημα που (τις) βάζετε». 


Περικλής Αμοιρίδης: Κύριε Δήμαρχε, 
αφού λέτε ότι ο Δήμος έχει λεφτά, 
τότε γιατί να πάρουμε δάνειο;

Απουσιάζοντος του Επικεφαλής τής Δημοτικής Παράταξης, «Νέα Εποχή για την Κατερίνη», Νίκου Μακρίδη, τον λόγο έλαβε ο Περικλής Αμοιρίδης: ο οποίος με «δυο λέξεις» αναφέρθηκε στο γιατί δεν είναι δυνατή η ψήφιση του θέματος: 
«Ο κ. Δήμαρχος τόση ώρα προσπαθούσε να μας πείσει ότι ο Δήμος (Κατερίνης) έχει λεφτά και ότι δεν χρειάζεται το δάνειο. Γιατί (όμως) θέλουμε το δάνειο; Αφού έχουμε λεφτά, πληρώνουμε και έχουμε κι ένα αποθεματικό... Για ποιον λόγο (λοιπόν) να πάρουμε το δάνειο; Λυπούμαστε πολύ, δεν μας έπεισε. Θέλαμε να το ψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε», σημείωσε. 



Αθ.Λιακόπουλος: Λέτε, κ. Δήμαρχε, ότι «λεφτά υπάρχουν», προσέξτε όμως μήπως χρεώνοντας τον Δήμο με δάνεια, ακολουθήσουν …Μνημόνια!

Ο Ανεξάρτητος, πλέον, Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης και Υποψήφιος Δήμαρχος, Αθανάσιος Λιακόπουλος, στη δική του τοποθέτηση ανέφερε τα εξής:
«Όπως είπε και ο Δήμαρχος, είμαστε σε πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση, (ότι) τα δάνεια εξυπηρετούνται, (ότι) τα προηγούμενα δάνεια ήταν στην εξαγορά τού οικοπέδου κλπ. Άρα θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον δανεισμό αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των έργων τόσο μέσω τού ΟΣΚ (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων) όσο και ενός παράπλευρου έργου τής συγκεκριμένης γέφυρας.
Σημαίνει πως η σημερινή Δημοτική Αρχή που φέρνει σε ψήφιση το θέμα τού δανείου, παραπέμπει σε εποχές τού Γεώργιου Παπανδρέου, που έλεγε: «Λεφτά υπάρχουν»! Ελπίζω όμως να μην ακολουθήσουν και Μνημόνια, χρεώνοντας τον Δήμο. Μιλάμε για έναν δανεισμό όπου τα χρήματα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε από αλλού. Μπορεί να (τα) διεκδικήσει η Διοίκηση τόσο από τον ΟΣΚ για το Γυμναστήριο και για το ΕΠΑΛ, (όσο) και για τη Γέφυρα.
Προτείνω, λοιπόν, το θέμα να αναβληθεί, να λάβουμε μια συνοπτική εικόνα, μια αναλυτική κατάσταση των οικονομικών τού Δήμου έως 30/6/2018, να έχουμε και μια σοβαρή αιτιολόγηση της παραίτησης του Ταμία τού Δήμου πριν από λίγο καιρό και επίσης μια λεπτομερή λίστα για το πού θα διατεθούν τα ποσά, διότι στο προηγούμενο θέμα δεν είχαμε αυτή τη λίστα.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα χρεοκόπησε από αλόγιστο δανεισμό. Και με το δάνειο των τριών εκατομμυρίων ευρώ θα χρεώσουμε τους Δημότες μας παραπάνω ενώ ήδη υπάρχουν άλλα δάνεια. Αφού λοιπόν η οικονομική κατάσταση είναι καλή και (τα δάνεια) εξυπηρετούνται, εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την κατάσταση και να παραμείνουμε σ’ αυτή τη γραμμή.
Με όλα αυτά (που προανέφερα), θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε στον δανεισμό και να ρισκάρουμε στον Δήμο, ειδικά όσον αφορά σε έργα που ναι μεν έχουμε ανάγκη και τα θέλω και είμαι υπέρ θετικός, αλλά μπορούμε να διεκδικήσουμε από αλλού τη χρηματοδότησή (τους).
Επίσης, (εάν, όπως λέει ο κ. Δήμαρχος) η οικονομική μας κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή, τότε σαφέστατα δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιπλέον προμήθειες και μισθώσεις μηχανημάτων για να στηρίξουμε (αυτό) το κοινωφελές έργο, που όλοι το στηρίζουμε. 
Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν (και) μ’ αυτές τις επιφυλάξεις δεν μπορώ να ψηφίσω τη συγκεκριμένη εισήγηση (για δάνειο τριών εκατομμυρίων ευρώ)». 


Λάζος Ντόντης: Η παραίτηση ενός Υπαλλήλου, ένα θέμα καθαρά 
ήσσονος υπηρεσιακής σημασίας, αναγορεύτηκε σε μείζον θέμα…

Μετά την τοποθέτηση του κ. Λιακόπουλου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πόπη Τζουμέρκα, ανακοίνωσε: Επειδή ο κ. Λιακόπουλος άφησε αιχμή για τον Ταμία, λίγο, να δώσω τον λόγο. Τον λόγο (έχει) ο Αντιδήμαρχος κ. Ντόντης.
Από την πλευρά του, ο κ. Λιακόπουλος διευκρίνισε λέγοντας: «Δεν άφησα αιχμή, ήμουν σαφής και είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια κουβέντα εφ’ όλης τής ύλης για να μη γίνονται παρερμηνείες».
Απαντώντας στον κ. Λιακόπουλο, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντόντης σημείωσε: «Επειδή ξαφνικά ένα θέμα καθαρά ήσσονος υπηρεσιακής σημασίας αναγορεύτηκε σε μείζον θέμα, καταδεικνύει την κακή διαχείριση της κακής Δημοτικής Αρχής η οποία ανάγκασε έναν υπάλληλο να οδηγηθεί σε παραίτηση, θέλω να σας πω ότι προφανώς κάποιοι δεν ξέρουν να διαβάζουν κάποια κείμενα. Με δική μου πρωτοβουλία δόθηκε το έγγραφο της παραίτησης σε δημοτικό συνάδελφο, ο οποίος μου το ζήτησε. Γιατί θεωρώ ότι δεν έχουμε τίποτε απολύτως να κρύψουμε ως Δήμος Κατερίνης. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος είναι καθόλα αξιόλογος υπάλληλος, είχε μια δεδομένη χρονική στιγμή μια τελείως λανθασμένη εκτίμηση περί του αντικειμένου του… Και γιατί είχε λανθασμένη εκτίμηση; Γιατί, πολύ απλά, από τις 4/4(2018) που είναι αυτό το έγγραφο μέχρι τώρα που βαδίζουμε στον 7ο (μήνα) αποδεικνύεται ότι τίποτα απ’ όλα αυτά που ο συγκεκριμένος υπάλληλος -εντός ή εκτός εισαγωγικών- έπρεπε να έρχεται, δεν έχει παρατηρηθεί.
Ο Δήμος Κατερίνης είναι -νομίζω ότι το ξέρετε όλοι όσοι έτυχε να έχετε προμηθευτές στον Δήμο- ιδιαίτερα συνεπής στις υποχρεώσεις του, προσπαθούμε και είναι σαφής η εντολή στην υπηρεσία -της οποίας εγώ έχω την τιμή να προΐσταμαι- να ικανοποιούνται με τη σειρά και με προτεραιότητα (οι υποχρεώσεις)… Και φυσικά θα ήταν αφελής κάποιος να πιστεύει ότι εγώ, που έχω την ευθύνη της ταμειακής διαχείρισης, που τυχαίνει να έχω και την ιδιότητα του Δικηγόρου, δεν μπορώ να αντιληφθώ τί θέματα υπήρχε για μένα και ποιες οι συνέπειες αν δεν διασφάλιζα τη μισθοδοσία όπως ο Νόμος ορίζει. 
Ο Νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι απαιτούνται δυο μισθοδοσίες, οι οποίες υπάρχουν και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βρεθώ εκτεθειμένος όταν (δεν θα μπορούσαν) να τηρηθούν οι δύο μισθοδοσίες. …Δεν μπορεί μία αναφορά ενός υπαλλήλου η οποία, κατ’ εμέ, όπως τώρα αποδεικνύεται, είναι τελείως λανθασμένη, να γίνεται τέτοιας σημασίας θέμα. Το ότι ο κ. Παπανικολάου, ο καθ’ όλα εξαίρετος υπάλληλος -δεν διαφωνώ- είχε μία λανθασμένη εκτίμηση αποδεικνύεται από τον χρόνο, από τότε μέχρι σήμερα, που καθένα από αυτά που προμήνυε, δεν παρατηρήθηκε». 


Γιώργος Κυριακίδης: Στην αρχή τής χρονιάς, γιατί ο Δήμος δεν είχε Φορολογική Ενημερότητα; Σήμερα έχει Φορολογική Ενημερότητα;

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κυριακίδης ο οποίος ξεκίνησε με ένα ειρωνικό σχόλιο: «Καλό το μονόπρακτο του Δημάρχου αλλά δεν είχε χειροκρότημα στο τέλος»…
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Ακούσαμε όσα είπε σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου, σε σχέση με τα δάνεια. Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο να τον αμφισβητήσουμε (τον Δήμαρχο) αυτή τη στιγμή.
Βέβαια, μιλήσαμε (μίλησε ο κ. Χιονίδης) για το (Ταμείο) Παρακαταθηκών (και Δανείων), δεν ξέρουμε (τί γίνεται) με τις Εμπορικές Τράπεζες, αν υπάρχουν άλλα δάνεια και (δεν ξέρουμε) συνολικά η πιστοληπτική ικανότητα (του Δήμου) ποια είναι. Το ερώτημα (όμως) που ευλόγως γεννήθηκε σε μένα είναι: Για ποιον λόγο, αφού είναι έτσι (τόσο καλή) η κατάσταση, ο Δήμος Κατερίνης δεν είχε φορολογική ενημερότητα στο ξεκίνημα του χρόνου (το 2018); 
Αφού η κατάσταση (στον Δ.Κατερίνης) είναι όπως περιεγράφηκε (από τον Δήμαρχο), ότι είναι «ισχυρότατος οικονομικά ο Δήμος», (το ερώτημα είναι): Φορολογική Ενημερότητα (στον Δ.Κατερίνης) γιατί δεν είχαμε; Θα μας απαντήσει κάποιος; Καλό είναι να απαντάς επικαλούμενος «Καραγκιόζηδες», αλλά Φορολογική Ενημερότητα δεν είχε ο Δήμος (Κατερίνης), κάποια στιγμή. Δεν ξέρω αν έχει σήμερα (Φορολογική Ενημερότητα, ο Δήμος Κατερίνης)». 


Γιώργος Κυριακίδης: Μας ζητάτε να υπερψηφίσουμε ένα θέμα 
χωρίς να έχετε στην Εισήγηση τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στην παραίτηση του Κεντρικού Ταμία τού Δήμου: «Από κει και πέρα, κύριε Αντιδήμαρχε (επί) των Οικονομικών, δεν είναι μόνο η αναφορά ενός έγκριτου υπαλλήλου. Είναι η αναφορά τού Κεντρικού Ταμία -όχι οποιουδήποτε υπαλλήλου- και είναι και η απάντηση, σε δική μου ερώτηση, του κ. Γενικού (Γραμματέα τού Δ.Κατερίνης, Χρυσοβαλάντη Θεοδώρου), στο Συμβούλιο του Απριλίου, όταν ρωτώντας αν έχουμε ή δεν έχουμε τις δύο μισθοδοσίες, εμμέσως αποδέχθηκε και παραδέχθηκε ότι δεν τις είχαμε, λέγοντας: «Τί λέτε κύριε Κυριακίδη, εδώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν τους έχει (τους δύο μισθούς), γιατί να τους έχουμε εμείς; Οπότε, δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα είπατε (κύριε Ντόντη). Αν σήμερα υπάρχουνε (οι δύο μισθοδοσίες), αυτό είναι άλλο (θέμα)…
Εάν (ως Δ.Κατερίνης) ρωτήσαμε (ώστε) να λειτουργήσουμε στη σωστή κατεύθυνση, μπράβο, πολύ καλά κάναμε. Δεν θα σας πούμε, γιατί το κάνατε ή γιατί δεν το κάνατε…
Εγώ πάντως αυτό που ήθελα να πω είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία που είδατε «στον αέρα» με χαρτιά, θα έπρεπε να υπάρχουν στην εισήγηση, η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου θα έπρεπε, δι’ εγγράφων, να υπάρχει στην εισήγηση, το τί δάνεια έχει συνολικά ο Δήμος προς όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα, θα έπρεπε να υπάρχουνε με έγγραφα στην εισήγηση, έτσι ώστε με ασφάλεια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι -και της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης- να τα δούμε και να διαμορφώσουμε άποψη. 
Δεν υπήρχαν (όμως, τέτοια στοιχεία), δεν υπάρχουν (σήμερα στην εισήγηση), οπότε δεν μπορείτε να ζητάτε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να υπερψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο τη δανειοδότηση του Δήμου». 


Γ.Γ. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου: Κύριε Κυριακίδη, 
ξέρετε εσείς κανέναν τρόπο να κρύψουμε δάνειο;

Απαντώντας στον κ. Κυριακίδη, ο Γενικός Γραμματέας τού Δήμου Κατερίνης, Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν κρυφά δάνεια, δεν απάντησε όμως σ’ αυτό που είπε ο κ. Κυριακίδης για τις δύο μισθοδοσίες.

Και μεταξύ των άλλων που είπε, σημείωσε:«Αφέθηκαν υπονοούμενα ότι υπάρχουν κρυφά δάνεια, λέει εδώ μιλήσαμε μόνο για το (Ταμείο) Παρακαταθηκών (και Δανείων). Μα εδώ είναι όλες οι καταστάσεις των ισολογισμών, με τους οικονομικούς λογιστές, ξέρετε εσείς κανέναν τρόπο να κρύψουμε δάνειο;», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδώρου, (προφανώς ειρωνικά)…  


Γιώργος Κυριακίδης: Κύριε Γενικέ Γραμματέα, απαντείστε μου, 
γιατί στην αρχή τής χρονιάς δεν είχαμε Φορολογική Ενημερότητα;

Η όλη συζήτηση του θέματος έκλεισε με δευτερολογία τού κ. Κυριακίδη, που ουσιαστικά ήταν μια απάντηση στον κ. Θεοδώρου. «Νομίζω ότι παρανοήσατε κ. Γενικέ (Γραμματέα τού Δ.Κατερίνης), εγώ δεν άφησα κανένα υπονοούμενο. Ερώτηση έκανα, για το αν συνυπολογίζονται όλα. Θα μπορούσατε να μου απαντήσετε «ναι» και να τελείωνε η ιστορία. Αλλά θέλατε να δημιουργήσετε εντυπώσεις! Καλά κάνετε!
Το ζητούμενο για το αν υπάρχει πίνακας ή όχι, δεν έχει να κάνει με τη δική μου τοποθέτηση. Εδώ σας ρώτησα, γιατί δεν υπάρχει μέσα στην Εισήγηση. 
…Από κει και πέρα, ό,τι και να λέμε, όσο και να φωνάζουμε, όσο και να θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, δεν μου απαντάτε: Για ποιον λόγο δεν είχατε Φορολογική Ενημερότητα; Απαντήστε μου. Σας προκαλώ!». Στον κ. Κυριακίδη όμως δεν απάντησε κανείς από την πλευρά τής Πλειοψηφίας τού Δήμου.  

Συνέχεια του κειμένου, 
μετά τις φωτογραφίες. 









Έγκριση του δανείου ύψους 3 εκ. ευρώ με ψήφους μόνο τής Πλειοψηφίας

Μετά τη δευτερολογία τού κ. Κυριακίδη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. προχώρησε σε διαδικασία ψηφοφορίας, όπου η Δημοτική Παράταξη «Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη» καταψήφισε την εισήγηση για λήψη δανείου ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Η Δημοτική Παράταξη «Νέα Εποχή για την Κατερίνη» είπε «Παρών».
η Δημοτική Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την εισήγηση για λήψη δανείου ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, οι δύο Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιώργος Κυριακίδης και Αθανάσιος Λιακόπουλος καταψήφισαν την εισήγηση για λήψη δανείου ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Λιακόπουλος καταψηφίζοντας ανέφερε: «Κατά, με τις επιφυλάξεις που εξέφρασα».

Στο κλείσιμο της συζήτησης, η Πρόεδρος Πόπη Τζουμέρκα ανακοίνωσε: Το θέμα εγκρίνεται κατά Πλειοψηφία.





















































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Καταπατητής ο ...Δήμος Κατερίνης! Δικάστηκε για καταπάτηση έκτασης ιδιωτών!

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.