Η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν επέτρεψε Θ.Λειτουργία στην Παναγία τής Πέτρας (29 ΦΩΤΟ)


* Τελικά, η Θεία Λειτουργία, για πρώτη φορά, τελέστηκε 
έξω από το παλιό Μοναστήρι τής Πέτρας, στην ύπαιθρο.

* Σεβ. κ. Γεώργιος: Εμείς θα επιμείνουμε να κάνουμε Θείες Λειτουργίες (Σαρανταλείτουργο), έστω και έξω από τον Ναό τής Παναγίας.

* Δεν ζούμε σε περίοδο τουρκοκρατίας ή σε περίοδο αθεϊστικών καθεστώτων, που κλείναν τούς Ναούς, ανέφερε ο Μητροπολίτης.

* Δεν νοείται στην Ελλάδα, τον 21ο αιώνα, να υπάρχουν κλειστές εκκλησίες αλλά και εκκλησίες στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση των πιστών, 
δήλωσε ο κ. Γεώργιος.

* Δήλωση ογδοντάχρονης γερόντισσας: 
«Εδώ μεγαλώσαμε, εδώ εγέρασάμε, 
από μικρά παιδιά έρχουμέστε εδώ… 
Έχουν το δικαίωμα να κλειούνε την εκκλησία»;

* Δήλωση Κατερινιώτισσας: «Αδιανόητα «πράγματα», ότι σε καιρό που 
η Ελλάδα είναι ελεύθερη, να υπάρχει τουρκοκρατία; Δυστυχώς»!


Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *
  
Δεν επιτράπηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος να τελέσει Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό τής Παναγίας τής Πέτρας, σύμφωνα με δήλωση του Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου.
Η Θεία Λειτουργία επρόκειτο να τελεστεί το πρωί τής Πέμπτης 16 Αυγούστου 2018, μία ημέρα μετά την εορτή τής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και είχε ενημερωθεί, εδώ και έναν μήνα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης.
Τελικά, για να μη μείνουν αλειτούργητοι οι πιστοί αλλά «και από ευγνωμοσύνη προς την Παναγία», όπως ανέφερε ο Σεβ. κ. Γεώργιος, αποφασίστηκε να τελεστεί η Θεία Λειτουργία έξω από το παλιό Μοναστήρι τής Πέτρας, στην ύπαιθρο, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε περίπτωση που η Διοίκηση του Νοσοκομείου συνεχίζει να κρατά τις θύρες κλειστές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες από την Κατερίνη, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα μετέλαβαν και τη Θεία Κοινωνία.


Σεβ. κ. Γεώργιος: Εμείς θα επιμείνουμε! 
Κάναμε και ενέργειες σε Αστυνομία και Εισαγγελία.

Στο κλείσιμο της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενημέρωσε τους πιστούς για το πρόβλημα που προέκυψε αλλά και για τις ενέργειες που έχει κάνει ήδη η Μητρόπολη καθώς επίσης και για την απόφασή του να τελούνται Θείες Λειτουργίες στην Παναγία τής Πέτρας, έστω κι αν οι θύρες τού παλιού Μοναστηριού (που τώρα βρίσκεται στη δικαιοδοσία τού Νοσοκομείου Κατερίνης) παραμένουν τυχόν κλειστές.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι εάν δεν επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στο παλιό Μοναστήρι και στον ιστορικό Ναό τής Παναγίας τής Πέτρας, τότε η Θεία Λειτουργία θα συνεχίσει να τελείται στην ύπαιθρο, (μπροστά στην εξώθυρα της εξωτερικής περίφραξης).
Ολόκληρη η ομιλία τού Μητροπολίτη κ. Γεωργίου έχει ως εξής: «Βοήθειά μας, η Παναγία. Δυστυχώς, δεν μας αφήσαν, για πρώτη φορά -για φορά συνέβη αυτό, είναι αλήθεια- να Λειτουργήσουμε μέσα στον Ναό.
Εμείς βέβαια, κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες στην Αστυνομία, στην Εισαγγελία. Εμείς θα επιμείνουμε όμως. Και αύριο και μεθαύριο θα γίνει κανονικά η Θεία Λειτουργία. Θέλουν δεν θέλουν, εμείς θα Λειτουργήσουμε, έστω έτσι (εκτός τού ιστορικού Ιερού Ναού των Εισοδίων τής Θεοτόκου, σε περίπτωση που οι θύρες παραμείνουν κλειστές).
Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε. Είναι λυπηρό, βέβαια, στις ημέρες μας να συμβαίνουν τέτοια «πράγματα» και μάλιστα τέτοιες άγιες ημέρες όπου όχι μόνο από θρησκευτικής πλευράς αλλά και από εθνικής πλευράς επιβάλλεται να υπάρχει αυτή η συσπείρωση και η ενότητα, η ομοψυχία στο έθνος μας.
Και μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ημέρα τής Παναγίας απελευθερώθηκαν οι δύο στρατιώτες (στρατιωτικοί) όχι (βέβαια) επειδή οι Τούρκοι πίστεψαν στην Παναγία οπωσδήποτε, αλλά επειδή, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η Παναγία μας είναι Υπέρμαχος Στρατηγός τού έθνους μας.
Γι’ αυτό, όχι μόνο επειδή έχουμε προγραμματίσει το Σαρανταλείτουργο, από τον Ιούλιο ακόμη, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, αλλά και από ευγνωμοσύνη και υποχρέωση προς την Παναγία, ακόμη κι αν δεν ήταν προγραμματισμένο εδώ και έναν μήνα, θα έπρεπε να Λειτουργήσουμε σήμερα εδώ (στον ιστορικό Ιερό Ναό των Εισοδίων τής Θεοτόκου, στην Ι.Μ. Πέτρας - πρ. ΨΝΠΟ) για να ευχαριστήσουμε την Παναγία για όλες τις ευεργεσίες της και οπωσδήποτε γι’ αυτό το εξαιρετικό γεγονός (τής απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας) που μας γέμισε εθνική και θρησκευτική ανάταση στις ψυχές μας.
Ευχόμαστε, η Παναγία να είναι Βοηθός μας και να πρυτανεύσει η λογική (ως προς τη Λειτουργία τού Ναού τής Παναγίας τής Πέτρας), γιατί ούτε στην τουρκοκρατία ζούμε για να κλείνουν οι Ναοί, ούτε (βέβαια, ζούμε) σε αθεϊστικά καθεστώτα τής (πρ.) Ανατολικής Ευρώπης, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, που κλείναν Ναούς και απαγόρευαν τους Χριστιανούς να Λειτουργούνε μέσα.
Το Σαρανταλείτουργο (στην Πέτρα, έστω και έξω από την Ι.Μονή) θα συνεχιστεί, όπως σας είπα, είτε έτσι, είτε αλλιώς.
Βοήθειά μας, η Παναγία, ευχόμαστε. Και ο Θεός να φωτίζει όλους μας».


Δήλωση του Μητροπολίτη μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας.

Επιπλέον, μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Γεώργιος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι σήμερα, τέτοια μέρα, μεθέορτα (μεθεόρτια) της Παναγίας, η Θεία Λειτουργία, εδώ στη Μονή τής Πέτρας, στην ιστορική Μονή τής Παναγίας δεν μπόρεσε να τελεστεί εντός τού Ναού, αλλά τελέστηκε υπαίθρια, διότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου (Κατερίνης) έλαβε απόφαση να μη λειτουργήσει ο Ναός κατά το πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει ανακοινωθεί από μηνός και πλέον.
Τελείται το Ιερό Σαρανταλείτουργο τις ημέρες αυτές. Όπως είδατε, πολύς κόσμος έχει έρθει εδώ, γιατί χθες το βράδυ μάθαμε ότι δεν θ’ ανοίξει ο Ναός, δεν μπορέσαμε να ειδοποιήσουμε τον κόσμο. Εμείς επιμένουμε στη Λειτουργία τής Μονής, διότι αυτό είναι υποχρέωσή μας. Δεν νοείται στην Ελλάδα, τον 21ο αιώνα, να υπάρχουν κλειστές εκκλησίες (αλλά) και εκκλησίες στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση των πιστών.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις Θείες Λειτουργίες, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνονται υπαίθριες, διότι αυτό είναι η επιθυμία τού κόσμου ο οποίος και σήμερα ήρθε εδώ να εκκλησιαστεί, να κοινωνήσει και να προσευχηθεί στην Παναγία, ιδιαίτερα μάλιστα με την ευκαιρία τής εορτής της που τελέσαμε χθες.
Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση προκειμένου να μη δημιουργούνται τέτοιου είδους θέματα, καθώς η ενότητα, η καταλλαγή, η συνεννόηση, πρέπει να επικρατούν».



Δήλωση ογδοντάχρονης γερόντισσας: 
«Έχουν το δικαίωμα να κλειούνε την εκκλησία»;

Επιπλέον, τη θλίψη τους αλλά και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν και κάτοικοι της Πέτρας αλλά και επισκέπτες για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, δεν επιτράπηκε η είσοδος του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, των Ιερέων τής Ι.Μητροπόλεως καθώς και των πιστών, ώστε να τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό τής Παναγίας τής Πέτρας.
Μια ογδοντάχρονη γερόντισσα: Ογδόντα χρόνια, τέτοιο «πράγμα» δεν έχει συμβεί. Παλιά, μας έλεγαν οι παππούδες ότι έκαψαν τις καλογέροι, εδώ. Ήταν Μοναστήρι, εδώ. Και τις έκαψαν. Από τότε το Μοναστήρι ξαναγίνικεν και λειτουργάει κανονικά. Τώρα, αυτό το «πράγμα» (να μην επιτραπεί στην Ι.Μητρόπολη Κίτρους να τελέσει Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ναό τής Παναγίας τής Πέτρας), πρώτη φορά συμβαίνει.
Δημοσιογράφος: Τί ακριβώς συνέβη;
Γερόντισσα: (Συνέβη αυτό το γεγονός) που δεν μας αφήνουν να Λειτουργήσουμε εδώ στην Παναγία.
Δημοσιογράφος: Ποιος είναι εκείνος που δεν σας αφήνει (να Λειτουργήσετε);
Γερόντισσα: Πού ξέρω ‘γω; Νύχτα με πήρανε τηλέφωνο, μου είπανε ότι θα πάμε στην Παναγία, θα Λειτουργήσουμε έξω, όχι μέσα. Τώρα, ποιος και τί λογιά, δεν ξέρω…


Άλλη Γερόντισσα: (Μας άφησαν έξω) αυτοί που δεν πιστεύουν στον Θεό. Αυτοί που είναι άπιστοι και μας τα ‘φεραν όλα τα κακά εδώ στην Ελλάδα και θέλουν να εξοντώσουν και την Ορθοδοξία και μας κλείνουν τις Ναοί.
Δεν έχουν δικαίωμα να κλείνουν τις Ναοί. Εδώ μεγαλώσαμε, εδώ εγέρασάμε, από μικρά παιδιά έρχουμέστε εδώ… Έχουν το δικαίωμα να κλειούνε την εκκλησία; Για όνομα του Θεού… Δεν λέω τίποτις άλλο…
80χρονη γερόντισσα: Μας κατέστρεψαν, θα μας καταστρέψουνε, τί άλλο…
Άλλη Γερόντισσα: Τα παλιά τα χρόνια ο κόσμος, με τα ποδάρια έρχονταν από τον Λόφο εδώ και πίστευε στο Μοναστήρι, (και πίστευε) στην Παναγία. Τώρα; (Μας κλείσανε έξω).
Δημοσιογράφος: Τί μάθατε; Ποιος ήταν εκείνος που σας άφησε έξω;
Γερόντισσα: (Μας άφησαν έξω) αυτοί που ξέρουνε τα πολλά τα γράμματα. Αυτοί που δεν πιστεύουν. Αυτοί δεν πιστεύουν. Άμα πίστευαν στην Παναγία, δεν θα έκαναν αυτό το «πράγμα» εδώ πέρα, τέτοια μέρα να κάνουν αυτό εδώ… Τί να πω, δεν ξέρω…
80χρονη Γερόντισσα: Η Παναγία δεν πρέπει να κλείσει! Πρέπει να είναι ανοιχτή!
Γέροντας: Αυτοί προσπαθούν να μας στήσουν τζαμιά στην Ελλάδα και θα μας βγάλουν από τις εκκλησίες όξω.
80χρονη Γερόντισσα: Θα κλείσουν τις εκκλησίες, θα κλείσουν τα πάντα…
Άλλη Γερόντισσα: Αλλά αυτό δεν θα τους γίνει… όχι. Εμείς θα πιστεύουμε!


Δήλωση Κατερινιώτισσας: «Αδιανόητα «πράγματα»… Σε καιρό 
που η Ελλάδα είναι ελεύθερη, να υπάρχει τουρκοκρατία»;

Κυρία από Κατερίνη: Χαρήκαμε πάρα πολύ που ο Σεβασμιότατος (κ. Γεώργιος) αποφάσισε να κάνει το Σαρανταλείτουργο αυτό στην Παναγία τής Πέτρας και που με τη Βοήθειά της (Παναγίας) ερχόμαστε τα πρωινά για να Λειτουργηθούμε.
Στενοχωρηθήκαμε πάρα πολύ που σήμερα (δεν μας άφησαν να μπούμε στον Ναό και έγινε έξω από τον Ναό η Θεία Λειτουργία), γιατί δεν το ξέραμε…

Αδιανόητα «πράγματα», ότι σε καιρό που η Ελλάδα είναι ελεύθερη, να υπάρχει τουρκοκρατία; Έχουμε τώρα τουρκοκρατία; Δυστυχώς! Εύχομαι, ταπεινά, η Παναγία να βάλει το χέρι της και να ελευθερώσει τον τόπο, να Λειτουργήσει το Μοναστήρι της, γιατί είναι κρίμα αυτή η κατάσταση… Ήρθαμε (εδώ) και δεν το πιστεύαμε (ότι θα κάναμε έξω τη Θεία Λειτουργία)». 
























----------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός είναι πτυχιούχος τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Δημοσιογράφος στην Κατερίνη. 

galanos.andreas@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, στην Κατερίνη. (25 φωτογραφίες).

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και η ΓΣΕΕ προετοιμάζουν τούς εργαζόμενους για την κινητοποίηση της 17ης Απριλίου. [22 φωτογραφίες].

Η «ερώτηση» και η «επερώτηση» στη Βουλή είναι το ίδιο και το αυτό; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Αστυνομικός Δ/ντής Γ.Τζήμας: Αφανείς ήρωες των προσπαθειών μας, οι οικογένειές μας! (84 Φωτογραφίες)

Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος: Χρόνια πολλά, Έλληνες, χρόνια ευλογημένα, χαρούμενα, ειρηνικά!

Κι άλλο ευτράπελο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. (Δημοσιεύει ο Γιώργος Κολωνιάρης).

Χαιρετισμοί τής Παναγίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελάφου Δήμου Κατερίνης (ΦΩΤΟ & VIDEO)