Ένας υπέροχος ύμνος στα Πιέρια Όρη, από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων! (+ 97 ΦΩΤΟ)




Πρώτα γυναίκα
και μετά Ιέρεια
γεννάς τους μύθους
πάνω στα Πιέρια

(όλοι οι στίχοι, στο τέλος τής παρουσίασης του κειμένου). 

* Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ανέφερε ξανά αυτούς τους στίχους με αφορμή την παρουσία του στην Κατερίνη.

* Ο καλλιτέχνης παρουσίασε το 3ο του παραμύθι, για μεγάλους και μικρούς αλλά και τραγούδησε, σε μια εκδήλωση της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

* Η όλη εκδήλωση ντύθηκε από την μελωδική φωνή και γενικά από την εξαίρετη παρουσία τής υψίφωνου Άννας Κελερμένου. Τη συνόδευε στο πιάνο η Κατερίνα Ελενίδου.

* Για το βιβλίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Τσεντίδου και Εμμανουέλα Μαριούλα.

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός * 




Έναν υπέροχο ύμνο στα Πιέρια Όρη που έγραψε το 2001 ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ανέφερε ο καλλιτέχνης ξανά με αφορμή την παρουσία του στην Κατερίνη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσαν η Εφορεία Λόγου και Τέχνης τής Εστίας Πιερίδων Μουσών και το «Βιβλιοπωλείο 1900».
Η εκδήλωση, που αφορούσε παρουσίαση τού τρίτου παραμυθιού τού Λουδοβίκου των Ανωγείων, με τίτλο: «Το γεράνι και το καναρίνι» (Εκδόσεις Σαββάλας), πραγματοποιήθηκε στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης (Εκάβη).
Για το παραμύθι αυτό μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Τσεντίδου και Εμμανουέλα Μαριούλα, ενώ η εκδήλωση ντύθηκε μουσικά με την παρουσία τής εξαιρετικής υψιφώνου Άννας Κελερμένου, η οποία συνοδεύονταν από την πιανίστα Κατερίνα Ελενίδου.

Την Άννα Κελερμένου συνεχάρη για την καλλιτεχνική παρουσία της ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, στο τέλος τής εκδήλωσης. Συγχαρητήρια για τη δική της συμμετοχή έλαβε και η πιανίστας Κατερίνα Ελενίδου




Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, κλέβεις ή δίνεις μυστικά στον Άδη»;

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, αφού ευχαρίστησε όλους τούς συντελεστές τής εκδήλωσης, αναφέρθηκε και στο τραγούδι του «Ιέρεια», που είναι αφιερωμένο στα Πιέρια Όρη, με ό,τι συμβολίζουν αυτά.
«Ευχαριστώ τους συντελεστές όλους -γιατί δεν ξέρω να πω τα ονόματα- τον Δήμο, τους Συλλόγους τούς καλλιτεχνικούς, ευχαριστώ τις Μούσες γενικώς… Ευχαριστώ τα Πιέρια Όρη!
Η Αγγελική Κοτταρίδη, που είναι αρχαιολόγος, πολύ σπουδαία, η διάδοχος του (Μανόλη) Ανδρόνικου, τώρα νομίζω είναι Έφορος στην (αρχαιολογική υπηρεσία, στην) Πέλλα. Είμαστε πολύ φίλοι, από παλιά. Πήγαινε στην ανασκαφή, πάντα ντυμένη (φορώντας τα πιο λαμπρά της ενδύματα) σαν να πήγαινε στο Κολωνάκι (Σημείωση: Πρόκειται για αριστοκρατική συνοικία των Αθηνών).
Και της λέω: «Γιατί το κάνεις αυτό»;
(Μου απάντησε): «Οφείλω, στα ευρήματά μου, τουλάχιστον να είμαι όμορφη»!
Λουδοβίκος των Ανωγείων: Δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα, (αν) θα ‘πρεπε να τα βγάλω και να τ’ αφήσω εκεί που είναι… Μ’ άρεσε πολύ αυτό. Και είναι λόγος που της έγραψα κι ένα τραγούδι. Το τραγούδι (είναι αφιερωμένο) για τα Πιέρια (Όρη)…
Πρώτα γυναίκα
και μετά Ιέρεια
γεννάς τους μύθους
πάνω στα Πιέρια

Πάνω σ’ αρχαίο τάφο
φρέσκο χώμα
ποια μυστικά
σε τυραννούν ακόμα;

Ποια πυρκαγιά
σου βάφει τα μαλλιά σου
της Δήμητρας η πέτρα
η μοναξιά σου

Σχισμένο φόρεμα
της Περσεφόνης
βλέμμα βαρύ
απάνω σου σηκώνεις

Ανάμεσα στο φως
και το σκοτάδι,
κλέβεις ή δίδεις
μυστικά στον Άδη;






















































































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι μασκαράδες, οι υποκριτές και οι ραγιάδες. (Κάποτε οι μάσκες πέφτουν... και όλα αποκαλύπτονται).

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Το νέο τραγούδι (σε video) των Στ. & Ι. Δαμιανίδη, επιγράφεται «Φωνάζω!», και είναι αφιερωμένο στις κακοποιημένες γυναίκες!

Κι άλλο ευτράπελο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. (Δημοσιεύει ο Γιώργος Κολωνιάρης).

Εικαστικά έργα της Αγγελικής Σιάμου συνοδεύουν την παρουσίαση της νέας επετειακής ετικέτας για το Κτήμα Κούρτη. (+ 16 ΦΩΤΟ & 1 VIDEO).

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Ν.Κάκκαλος, Σ.Μουμτζής & Π.Παπασαραντόπουλος παρουσιάζουν το βιβλίο τού Αντ.Ζαρκανέλα "Η κόκκινη βία τη δεκαετία τού '40 στην Πιερία".

Πλήθος τουρκικών λέξεων στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, κάποιες εκ των οποίων τις νομίζουμε ...ελληνικές!

Αν λέμε όχι στη λεκτική βία, ας πούμε όχι και στον βιασμό των λέξεων που υποκρύπτουν βία! (+ 43 ΦΩΤΟ)