Ξέρει (κάτι που δεν ξέρουμε;) η Πολιτική Προστασία Δ.Κατερίνης για Οικιακό Φυσικό Αέριο;



Γράφει ο Δημοσιογράφος
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Με προσοχή, αλλά και με κάποια έκπληξη σε ορισμένα σημεία, διάβασα την ανακοίνωση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δ.Κατερίνης με οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμό.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δ.Κατερίνης έρχεται μετά από τους δύο σεισμούς που πρόσφατα αισθανθήκαμε στην Κατερίνη.
Δεν έχω την πρόθεση να ασκήσω καμία κριτική για το γεγονός τής εκ των υστέρων ανακοίνωσης οδηγιών προστασίας από σεισμό, παρότι οι οδηγίες έρχονται κατόπιν …«εορτής», δηλαδή όχι πριν από τον σεισμό αλλά μετά. Και δεν θα ασκήσω καμία κριτική, διότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που, τοπικά τουλάχιστον, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει για το πότε ακριβώς θα συμβεί…
Πάντως, καλό θα ήταν, κατά διαστήματα (και όχι μια φορά τον χρόνο) να βγαίνουν, προληπτικά, τέτοιου είδους χρήσιμες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα δε σε περιόδους όπου παρατηρείται συχνή σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως είναι η περίοδος που εδώ και δύο τρία χρόνια διανύουμε.
Η σημερινή μου παρέμβαση όμως δεν σχετίζεται με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμό αλλά σχετίζεται με μια αναφορά που αφορά το φυσικό αέριο στην Κατερίνη και μάλιστα το οικιακό φυσικό αέριο.

Η αναφορά τού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δ.Κατερίνης για το Οικιακό Φυσικό Αέριο στην Πόλη.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, σε κάποιο σημείο των οδηγιών διάβασα, με μεγάλη μου έκπληξη, το εξής: «Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία τού δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ενημερώστε τα μέλη τής οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)».
Τί, μεταξύ άλλων, βγαίνει λοιπόν μέσα από την ανακοίνωση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας τού Δήμου Κατερίνης; Ότι έχουμε Φυσικό Αέριο στην Κατερίνη και μάλιστα Οικιακό Φυσικό Αέριο!
Τα ερωτήματα που θέτω και που περιμένω να μου τα απαντήσει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, είναι τα εξής:
·        Υπάρχουν οικίες στην Κατερίνη που τροφοδοτούνται, μέσω αγωγών δικτύου, με Φυσικό Αέριο;
·        Πόσες οικίες είναι αυτές που, από το δίκτυο αγωγών, έχουν Φυσικό Αέριο;
·        Σε ποια περιοχή τής Κατερίνης ή σε ποιους οδικούς άξονες βρίσκονται αυτές οι οικίες που διαθέτουν Φυσικό Αέριο, από το δίκτυο αγωγών;
·        Πότε θα επεκταθεί το Φυσικό Αέριο σ’ ολόκληρη την πόλη;
Αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσα βέβαια να τα θέσω κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που ξαφνικά ανακοίνωσε το βράδυ τής Τρίτης 18/9/2018 ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, την οποία και πραγματοποίησε το πρωί τής Τετάρτης 19/9/2018.
Ήταν μια συνέντευξη προεκλογικού τύπου με αναφορές σε έργα και δράσεις, ήταν μια συνέντευξη όπου για πολλοστή φορά ο κ. Χιονίδης επανέλαβε την πρόθεσή του για υποψηφιότητά του, για πέμπτη φορά στον Δήμο Κατερίνης, ήταν όμως και μια συνέντευξη που μας ξάφνιασε, διότι, αν δεν κάνω λάθος, ο νυν Δήμαρχος έχει κάμποσους μήνες να κάνει Συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, τη συνέντευξη αυτή πραγματοποίησε τρεις ημέρες προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στον Δ.Κατερίνης ένας συνυποψήφιός του Δήμαρχος.
Δυστυχώς, όμως, δεν μπόρεσα να έρθω σ’ εκείνη τη συνέντευξη, διότι εκείνη τη συγκεκριμένη ώρα είχα ανειλημμένη υποχρέωση. Θα μπορούσα, βέβαια, να είχα έρθει, αν η πρόσκληση δεν έρχονταν την τελευταία, σχεδόν, στιγμή, δηλαδή το βράδυ τής Τρίτης 10.18 μ.μ.
Και, αν γνωρίζω καλά, και άλλοι συνάδελφοι Δημοσιογράφοι δεν ήταν δυνατόν να παραστούν στη Συνέντευξη Τύπου, διότι π.χ. έμαθα ότι κάποια συνάδελφος είχε εκείνη την ώρα ραδιοφωνική εκπομπή.

Οικίες στην Κατερίνη χρησιμοποιούν Φυσικό Αέριο και …δεν το ξέρουμε;

Υπάρχει, λοιπόν, Φυσικό Αέριο σε οικίες τής Κατερίνης, Αέριο το οποίο προέρχεται από σύνδεση με τον αγωγό Φυσικού Αερίου; «Προς το παρόν, όχι», όπως με πληροφόρησε πρόσωπο που βρίσκεται στον κρατικό μηχανισμό, στην Αθήνα, και που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εκεί, τα οποία όμως μας αφορούν. Αν κάνω λάθος σ’ αυτή την πληροφορία που μεταφέρω στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, ας με διαψεύσει κάποιος αρμόδιος εδώ στην Κατερίνη...
Διαβεβαιώνω βέβαια ότι δεν θα λυπηθώ καθόλου αν διαψευσθώ, δεν θα λυπηθώ καθόλου να αναγκαστώ να ανασκευάσω και να ζητήσω συγγνώμη. Ίσα ίσα, θα χαρώ πολύ, διότι κι εγώ στην Κατερίνη μένω. Και θα περιμένω να έρθει κάποτε Φυσικό Αέριο και στην οικία που μένω.
Αλλά, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν είχε έρθει το Φυσικό Αέριο σε οικίες τής Κατερίνης, θα το ξέραμε. Ο Δήμαρχος Κατερίνης θα το έλεγε και θα το ξαναέλεγε… Θα το διαλαλούσε συνέχεια… Γι’ αυτό και τα ερωτήματα που έθεσα προηγουμένως προς τον Δήμαρχο Κατερίνης, είναι μάλλον ρητορικά.
Αλλά, τότε, γιατί το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δ.Κατερίνης δίνει οδηγίες σε Δημότες τής Κατερίνης που αφορούν το Οικιακό Φυσικό Αέριο, ενώ δεν υπάρχει φυσικό αέριο σε οικίες τής Κατερίνης, που να προέρχεται από το δίκτυο του Φυσικού Αερίου; Πιθανόν, το κείμενο της ανακοίνωσης να είναι αντιγραφή είτε ενός γενικού κειμένου που εκδίδει κεντρικά η Πολιτική Προστασία τής Χώρας, είτε αντιγραφή ενός κειμένου από Γραφεία Πολιτικής Προστασίας άλλων Δήμων τής Χώρας, π.χ. από Δήμους τής Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας ή άλλων πόλεων όπου παρέχεται Φυσικό Αέριο σε οικίες.
Όχι, δεν θα ασκήσω κριτική στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δ.Κατερίνης για την αναφορά του σε παροχή Οικιακού Φυσικού Αερίου στην Κατερίνη. Δεν θα το κάνω… Δεν έχει νόημα. Δεν χάθηκε ο κόσμος για μια τέτοια μικρή αναφορά.
Αντίθετα, θα ασκήσω κριτική στη σημερινή ηγεσία τού Δήμου Κατερίνης και πρωτίστως στον Δήμαρχο, Σάββα Χιονίδη, ο οποίος με τις συνεχείς αναφορές του το 2017 για σύνδεση της Κατερίνης με Φυσικό Αέριο αλλά και με φωτογραφίες του μπροστά σε έργα αγωγών Φυσικού Αερίου, έδινε τη (λανθασμένη, όπως αποδεικνύεται) εντύπωση σε όλους μας ότι το Φυσικό Αέριο είναι εντός των πυλών τής πόλης και ότι πάρα πολύ σύντομα θα συνδέονταν οι πρώτες 200 οικίες τής Κατερίνης με Φυσικό Αέριο, όπως τουλάχιστον τότε δήλωνε.

Τί δήλωνε το 2017 ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης για την παροχή Οικιακού Φυσικού Αερίου στην Κατερίνη από το 2018.

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτω εδώ ένα δημοσίευμα (Νοέμβριος 2017) από το «Ολύμπιο Βήμα» http://olympiobima.gr/s-hionidis-xekina-i-diadikasia-syndesis-me-diktyo-2017 όπου αποτυπώνονταν στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα ο Δήμος και ο Δήμαρχος Κατερίνης και όπου, μεταξύ άλλων, ο κ. Χιονίδης δήλωνε: «Πετύχαμε με δυναμικές παρεμβάσεις να ωθήσουμε τις διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο (Φυσικού Αερίου) εντός του 2017. Με την άμεση πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο θα προκύψει μεγάλη μείωση των εξόδων για όλους, καθώς θα έχουμε θέρμανση και ψύξη».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονταν: «Προτεραιότητα θα δοθεί στην σύνδεση με το δίκτυο, του δημοτικού μεγάρου, του Β’ Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, καθώς και μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων.
Κατόπιν, θα υπάρξει πιλοτική υλοποίηση τουλάχιστον 200 συνδέσεων σε σπίτια, κτίρια, με την προϋπόθεση το κτίριο του ενδιαφερόμενου καταναλωτή να βρίσκεται σε δρόμο από τον οποίο διέρχεται το υφιστάμενο Δίκτυο Διανομής, ενώ θα ακολουθήσει ο μεγάλος διαγωνισμός το Μάρτιο (2018), ώστε να υλοποιηθεί στην συνέχεια η μεγάλη εργολαβία, για την πύκνωση σε όλη την πόλη. Έως το καλοκαίρι (τού 2018) θα υπάρχει αμεσότητα στην ανταπόκριση των αιτημάτων».

Ουσιαστικά έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Προσοχή λοιπόν στο τί λέει και τί κάνει κάθε Υποψήφιος Δήμαρχος. 

Υπάρχουν λοιπόν οικίες τής Κατερίνης που έχουν συνδεθεί με τον αγωγό Φυσικού Αερίου και λαμβάνουν από τον αυτόν τον αγωγό το Φυσικό Αέριο το οποίο είναι πολλαπλώς χρήσιμο για τη λειτουργία αυτών των οικιών; Όχι, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τη διαβεβαίωση που έλαβα, όπως προανέφερα, από πρόσωπο που βρίσκεται στον κρατικό μηχανισμό, στην Αθήνα, και που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εκεί που μας αφορούν εδώ στην Κατερίνη.
Εύχομαι όμως, σύντομα να γίνουν οι σχετικές θετικές ανακοινώσεις. Και θα το χαρώ. Θα το χαρώ να τροφοδοτηθούν οι οικίες και της Κατερίνης με φυσικό αέριο. Και θα το χαρούμε όλοι μας.
Μέχρι τότε όμως, ας είναι προσεκτικές οι αναφορές και οι ανακοινώσεις τού Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης, όχι μόνο διότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες που χρονικά είναι ανέφικτες (όπως εκείνη που προανέφερα), όχι μόνο διότι δεν πρέπει να αφήνονται εντυπώσεις λανθασμένες, αλλά και διότι βρισκόμαστε πια σε προεκλογική περίοδο.
Επομένως, οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε να ψηφίζουν με ανακριβείς πληροφορίες, με υποθέσεις ή με καλές προθέσεις, αλλά είναι ανάγκη να ψηφίζουν με βάση το ήθος, την ιστορία και την πολιτεία κάθε υποψηφίου στον χώρο τής Αυτοδιοίκησης ή ευρύτερα της Πολιτικής και φυσικά, με τα έργα και τις δράσεις καθενός.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι μασκαράδες, οι υποκριτές και οι ραγιάδες. (Κάποτε οι μάσκες πέφτουν... και όλα αποκαλύπτονται).

Το νέο τραγούδι (σε video) των Στ. & Ι. Δαμιανίδη, επιγράφεται «Φωνάζω!», και είναι αφιερωμένο στις κακοποιημένες γυναίκες!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Κι άλλο ευτράπελο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. (Δημοσιεύει ο Γιώργος Κολωνιάρης).

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Εικαστικά έργα της Αγγελικής Σιάμου συνοδεύουν την παρουσίαση της νέας επετειακής ετικέτας για το Κτήμα Κούρτη. (+ 16 ΦΩΤΟ & 1 VIDEO).

Ν.Κάκκαλος, Σ.Μουμτζής & Π.Παπασαραντόπουλος παρουσιάζουν το βιβλίο τού Αντ.Ζαρκανέλα "Η κόκκινη βία τη δεκαετία τού '40 στην Πιερία".

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Αν λέμε όχι στη λεκτική βία, ας πούμε όχι και στον βιασμό των λέξεων που υποκρύπτουν βία! (+ 43 ΦΩΤΟ)

Ο Τάσος Τασιούλας, Υποψήφιος με τον Συνδυασμό «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ», τού Γ.Νταντάμη.