Ας σεβαστούμε τη διπλή γιορτή τής 25ης Μαρτίου, ας μη χαλάσουμε την παρέλαση…
Γράφει ο Ανδρέας
Κατσιάπης - Γαλανός *

Εδώ και μέρες ακούω στον δρόμο, σε συντροφιές, σε συναντήσεις και συζητήσεις, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, ότι «στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019 θα γίνει χαμός», παντού στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσει, λέει, η παρέλαση αλλά μετά θα διακοπεί. Γιατί; Για να διαμαρτυρηθούμε για τη Μακεδονία!
Θα βρεθούμε, λέει, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, εδώ στην Κατερίνη, και θα τραγουδήσουμε το «Μακεδονία ξακουστή»! Κανένα πρόβλημα. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να τραγουδήσω κι εγώ, ως πολίτης και ως Δημοσιογράφος, μαζί με όλο τον κόσμο, όπως θα το έκανα πάντα.
Αλλά, μετά… «κάποιοι» άλλοι θα αρχίσουν τα συνθήματα, θα μπει κάποιος κόσμος εκεί όπου θα παρελαύνουν τα παιδιά μας, θα αρχίσουν οι ύβρεις, αυτοί οι «κάποιοι» θα φωνάζουν: «αλήτες προδότες πολιτικοί», θα φωνάζουν δηλαδή συλλήβδην εναντίον όλων των πολιτικών, θα φωνάζουν για τη Μακεδονία κλπ., κλπ., θα γίνει χαμός και θα διακόψουν ή και θα ματαιώσουν την παρέλαση.
Μα, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας χαλάσουν την παρέλαση; Μα, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας χαλάσουν τη χαρά να δούμε τα παιδιά μας να παρελαύνουν; Είναι, λέει, κάποιοι που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στο σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»!
Κι αυτοί, λοιπόν, θέλουν να χαλάσουν αυτή τη μεγάλη και διπλή γιορτή τής 25ης Μαρτίου, όπου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου περί της γέννησης του Χριστού ο οποίος θα απελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από την πνευματική σκλαβιά, αλλά γιορτάζουμε και την έναρξη απελευθέρωσης της Πατρίδας μετά από σκλαβιά τεσσάρων αιώνων!
Μιλώντας με κάποιον συμπολίτη μας που μου έλεγε ότι θα γίνουν έκτροπα στην παρέλαση της Κατερίνης, τον ρώτησα: Και τι θα πετύχουν αυτοί με το να χαλάσουν την παρέλαση; Μου απάντησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα φωτογραφηθούν και θα βιντεοσκοπηθούν από εσάς τους Δημοσιογράφους και τους Δημοσιογραφούντες, θα προβληθούν δωρεάν αυτοί και οι ιδέες τους, θα επιβληθούν στη συνείδηση του κόσμου, ιδίως τού νεαρού κόσμου, σαν «ηγέτες» και σαν «σωτήρες», με αποτέλεσμα να βάλουν υποθήκες για τις επερχόμενες Δημοτικές, Ευρωπαϊκές και Εθνικές Εκλογές! 
Δεν γνωρίζω αν θα γίνουν έκτροπα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κατερίνη ή όλα αυτά που λέγονται εδώ και μέρες είναι απλά ευσεβείς πόθοι κάποιων για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς... Μακάρι όμως, να μη γίνουν. 


Από το 1993 που υπηρετώ το λειτούργημα της Δημοσιογραφίας, έχω δει κατά καιρούς κάποιους από κάποιες κινήσεις και κόμματα να κάνουν το «κομμάτι» τους στις παρελάσεις, εδώ στην Κατερίνη και ευρύτερα στην Πιερία, χωρίς βέβαια να διακόπτουν αυτές τις εθνικές εκδηλώσεις. Να υψώνουν πανό διαμαρτυρίας, να φωνάζουν συνθήματα δεξιάς ή αριστερής προέλευσης.
Θυμίζω ότι περί τα τέλη τής δεκαετίας τού ’90 με αρχές τού 2000, ιδιότυπη ομάδα δεξιών κατά τη διάρκεια παρέλασης ανάρτησε πανό με συνθήματα ανάλογου περιεχομένου προς τις ιδέες αυτής της ομάδας.
Επίσης, περί το τέλος τής παρέλασης της 25ης Μαρτίου 1999, ομάδα στελεχών τού ΚΚΕ επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί εναντίον τού ΝΑΤΟ για την επέμβαση στη Σερβία.
Ακόμη, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τού 2009, ομάδα Συνασπιστών τής Αριστεράς ανάρτησε πανό διαμαρτυρίας.
Και βέβαια, στο Λιτόχωρο, στη δεκαετία τού 2000 - 2010, κατά τη διάρκεια παρελάσεων, σημειώθηκαν διαμαρτυρίες για επίδικες εκτάσεις στον Όλυμπο τις οποίες διεκδικούσε η Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου τού εν Ολύμπω.
Ποτέ όμως, απ’ όσο θυμάμαι, δεν διακόπηκε παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κατερίνη και ευρύτερα στην Πιερία λόγω επεισοδίων. Οι μόνες παρελάσεις που έχουν διακοπεί στην Πιερία ή που δεν έγιναν καθόλου, ήταν εκείνες που διακόπηκαν ή δεν έγιναν λόγω καιρού…
Στην ραδιοφωνική μου εκπομπή «ΑΦΕΤΗΡΙΑ» τού Σαββάτου 23.3.2019, τόσο εγώ όσο και οι καλεσμένοι μου κάναμε εκκλήσεις για σεβασμό στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ας σεβαστούμε, λοιπόν, όλοι τα παιδιά μας που παρελαύνουν. Ας σεβαστούμε όλοι τη νέα γενιά που έρχεται παρελαύνουσα, ώστε αύριο μεθαύριο να αναλάβει και τις τύχες τής πόλης, τού Νομού, ευρύτερα της Χώρας. Ας μην τους δώσουμε αρνητικά παραδείγματα τα οποία εμείς οι ίδιοι αύριο μπορεί ίσως και να αποδοκιμάζουμε.
Το να τραγουδήσουμε το «Μακεδονία ξακουστή» είναι κάτι που δεν αντίκειται στο πνεύμα και στο πλαίσιο μιας παρέλασης. Αλλά το να χαλάσουμε μια παρέλαση στο όνομα της Πατρίδας και της Θρησκείας, δηλαδή στο όνομα των ιδανικών που υποτίθεται κάποιοι πιστεύουν με πάθος, ε αυτό νομίζω είναι μια υποκρισία, είναι ένα πρόσχημα που δεν υπηρετεί τον Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου και την έναρξη απελευθέρωσης της Πατρίδας, αλλά υπηρετεί καθαρά μικροκομματικούς σκοπούς.

----------------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός είναι πτυχιούχος ΑΕΣ Αθηνών, πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Δημοσιογράφος στην Κατερίνη.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξεχωριστή βραδιά «Καλλιπάτειρων» για αγορά εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κατερίνης. (56 ΦΩΤΟ)

Αποχαιρετιστήρια βραδιά 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου με τιμή στον εθελοντισμό. (103 ΦΩΤΟ).

Η αριθμητική τού προσφυγικού ως παγκόσμιου ζητήματος (Γράφει ο Χρήστος Γκουγκουρέλας).

Αγιασμός στο 16ο Δημοτικό Σχολείο & στο 25ο Νηπιαγωγείο, στα Θρακιώτικα Κατερίνης. (Παρουσίαση θέματος αλλά και 30 Φωτογραφίες)

Ευχαριστίες Δημητρίου και Ολυμπίας Γιώτσα προς τους Ανάργυρους Ιατρούς, Ευγένιο και Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, για την τρίτη επιτυχή χειρουργική επέμβαση στη μικρή Παρασκευούλα!

Η (χαμένη) Ελληνική Παράδοση του Ενικού στις σχέσεις των Ελλήνων [Έρευνα]

Αποφάσεις - έκπληξη από το Δ.Σ. τού Επιμελητηρίου Πιερίας (+ 13 ΦΩΤΟ)

Δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο 4ο Γυμνάσιο - Λύκειο Κατερίνης, από Αντιπροσωπεία τής ΤΑΙΠΕΙ στην Ελλάδα.

Την Υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Γερολιόλιος. (22 φωτογραφίες)

Ιατρείο σωμάτων & ψυχών, η Επισκοπή Αρούσας Τανζανίας υπό τον Επίσκοπο Αγαθόνικο. (+ 70 ΦΩΤΟ)