Χ.Κατόγλου: Άλλο είναι η διασκέδαση και άλλο είναι η ψυχαγωγία… (περί ναρκωτικών ο λόγος)



* Η επισήμανση του γνωστού Ψυχίατρου έγινε με αφορμή 
την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

* «Διασκεδάζω σημαίνει διασκορπίζω, κομματιάζω, γίνομαι κομμάτια… Ψυχαγωγούμαι σημαίνει προάγω την ψυχή μου!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατόγλου.

* «Τα ναρκωτικά είναι δραστικές ουσίες, άλλες είναι νόμιμες και άλλες είναι παράνομες. Το αλκοόλ είναι μια νόμιμη ουσία, όπως και το τσιγάρο…», επισήμανε ο Ψυχίατρος.

* Σοφία Σαββινίδου: Πανευρωπαϊκή έρευνα το 2015 έδειξε ότι 
στην Πιερία υπάρχει τάση εφήβων για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ! 
Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί!

* Χ.Κατόγλου: Στην Πιερία έχουμε περίπου 3.000 χρήστες παράνομων ουσιών. Στηρίζουμε περίπου 200 άτομα, δηλαδή λείπουν περίπου 2.800 άτομα. Πού είναι λοιπόν αυτοί; Είναι ανάμεσά μας!

* «Είναι αυτοί οι άνθρωποι που γουστάρουνε τις ουσίες, έχουν 
την ψεύτικη πεποίθηση ότι τα ναρκωτικά είναι το προσωπικό τους καταφύγιο», ανέφερε ο Ψυχίατρος.

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό Υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης Γαλανός. 


«Δύσκολα θα πείσουμε ανθρώπους να ψυχαγωγηθούν. Πολλοί είναι όμως εκείνοι που θέλουν να γίνουν «κομμάτια», να διασκεδάσουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Ψυχίατρος Χαράλαμπος Κατόγλου, Διευθυντής τής Θεραπευτικής Μονάδας ΟΚΑΝΑ Κατερίνης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής τής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν.Πιερίας «Άτρακτος». 
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον Τοπικό Τύπο οι δύο εποπτευόμενοι φορείς τού ΟΚΑΝΑ, α) το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «Άτρακτος», και β) η Θεραπευτική Μονάδα Κατερίνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6/2018). 


Χ.Κατόγλου: Ψυχαγωγία και διασκέδαση δεν είναι το ίδιο… 
Η διασκέδαση είναι το αντίθετο της …ψυχαγωγίας!

Ποια όμως θα μπορούσε να είναι η σχέση τής διασκέδασης με πιθανή χρήση ναρκωτικών; Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατόγλου, «το ρήμα «διασκεδάζω» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα σκεδάννυμι που σημαίνει διασκορπίζω, κομματιάζω…
Το ότι διασκορπίζουμε, είναι μια επιλογή. Το αντίθετο απ’ αυτή την επιλογή είναι η ψυχαγωγία, η οποία προάγει τον ψυχισμό και την ψυχή τού ανθρώπου», ανέφερε. Και πρόσθεσε λέγοντας: «Δύσκολα θα πείσουμε ανθρώπους να ψυχαγωγηθούν. Πολλοί είναι όμως εκείνοι που θέλουν να γίνουν «κομμάτια», να διασκεδάσουν».
Κατά τον κ. Κατόγλου, «τα ναρκωτικά είναι δραστικές ουσίες, άλλες είναι νόμιμες και άλλες είναι παράνομες. Το αλκοόλ είναι μια νόμιμη ουσία, όπως και το τσιγάρο.
Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση παράνομων δραστικών ουσιών, σύμφωνα με έρευνες, αποτελούν το 2,5% με 3% τού γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, στην Πιερία που έχουμε περίπου 100.000 κατοίκους, έχουμε και περίπου 3.000 χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Πού είναι αυτοί; Πόσους «παρακολουθούμε» (στηρίζουμε) εμείς; Περίπου 200 άτομα. Δηλαδή, λείπουν περίπου 2.800 άτομα. Πού είναι λοιπόν αυτοί; Είναι ανάμεσά μας! 
Είναι αυτοί οι άνθρωποι που γουστάρουνε τις (ψυχοδραστικές) ουσίες, έχουν την ψεύτικη πεποίθηση ότι τα ναρκωτικά είναι το προσωπικό τους καταφύγιο», σημείωσε χαρακτηριστικά. 


Σοφία Σαββινίδου: Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, έφηβοι της Πιερίας έχουν τάση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ…

Σύμφωνα με την Ψυχοπαιδαγωγό και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «Άτρακτος», Σοφία Σαββινίδου, «στατιστικά στοιχεία από πανευρωπαϊκή έρευνα που έγινε το 2015, έδειξαν ότι στην Πιερία αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι οι έφηβοι του Νομού μας έχουν μια τάση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μαζί με την Πιερία είναι και η Σάμος». 
Και συνέχισε λέγοντας: «Γι’ αυτό, είτε βρεθούμε με Εκπαιδευτικούς, είτε βρεθούμε με γονείς, είτε βρεθούμε με μαθητές και μαθήτριες, τονίζουμε συνεχώς ότι πρέπει να ξαναδούνε τα πάρτι που γίνονται, τα σχολικά πάρτι… Καλή η κοινωνικοποίηση, αλλά να μπαίνει και ένα όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 


«Ευαισθητοποιούμε, κάθε χρόνο, 1.200 με 1.300 μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας»

Μιλώντας επίσης η κ. Σαββινίδου, για τις δράσεις τού Κέντρου Πρόληψης «Άτρακτος», ανέφερε τα εξής: «Τα στελέχη τού Κέντρου προσπαθούμε και δουλεύουμε εδώ και 20 χρόνια το ζήτημα κατά των εξαρτήσεων προάγοντας την ψυχοκοινωνική υγεία. Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και λίγα χρόνια, με νόμο, προστέθηκε η «ψυχοκοινωνική υγεία» στους τίτλους των Κέντρων Πρόληψης.
Προτάσσουμε την ψυχοκοινωνική υγεία ως προστατευτικό παράγοντα αλλά και ως εφόδιο απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθένας μας στην καθημερινότητά του. Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στις σχέσεις των ανθρώπων και στη δυναμική των ομάδων ώστε να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην αποξένωση, στην απομόνωση που ζούμε πλέον στην κοινωνία μας, στον ατομικισμό.
Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της συλλογιστικής και αυτής της προσέγγισης είναι η προσπάθειά μας να αγγίξουμε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες προτείνοντας παρεμβάσεις που έχουν διάρκεια και συνέχεια.
Φέτος, λοιπόν, στον ένα χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, εμείς τα στελέχη, η επιστημονική ομάδα τού Κέντρου Πρόληψης, πέρα από τις σταθερές μας δράσεις που υλοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, προχωρούμε και σε άλλες δράσεις αφού καταφέραμε να προσθέσουμε σημαντικές και αναγκαίες συνεργασίες. 
Οι σταθερές μας δράσεις είναι «οι μύθοι και οι αλήθειες για το τσιγάρο και το αλκοόλ», αλλά και η «θεματική εβδομάδα πρόληψης», αποτελούν κάθε χρόνο μια αφορμή για να προσεγγίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε 1.200 - 1.300 μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. 


Υλοποίηση μακροχρόνιων δράσεων

Ως προς τις σημαντικές και αναγκαίες συνεργασίες που προαναφέραμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μακροχρόνιες δράσεις με το Εσπερινό Γυμνάσιο, το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, το ΕΠΑΛ Αιγινίου, το Γυμνάσιο Λιτοχώρου, το 10ο Δημοτικό Κατερίνης καθώς και με πολλά άλλα σχολεία.
Πάντοτε η φιλοσοφία μας είναι κάποιες μεγάλες μας δράσεις να κλείνουν με δραστηριοποίηση των μαθητών και των μαθητριών, όπως για παράδειγμα η δραστηριοποίηση που έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, την 31η Μαΐου, με το ΕΠΑΛ, όπου πραγματοποίησαν ραδιοφωνική εκπομπή στο σχολικό ραδιόφωνο και στο ευρωπαϊκό σχολικό ραδιόφωνο. 
Κάθε χρόνο παρέχουμε στήριξη στους γονείς ενισχύοντάς τους το παιδαγωγικό τους καθήκον μέσα από σεμινάρια - ομάδες γονέων, φέτος όμως στηρίξαμε πάρα πολλούς γονείς μέσω ατομικής συμβουλευτικής. 


Ποιοι φορείς συμβάλλουν σημαντικά 
στο έργο τού Κέντρου Πρόληψης «Άτρακτος»

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τίποτε δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χωρίς την εμπιστοσύνη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, χωρίς την υποστήριξη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, των Μελών τής Εταιρίας μας, του ΟΚΑΝΑ και των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
Και πράγματι, φέτος είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις καθώς επίσης και να διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων:
* Με την Ασφάλεια Κατερίνης τής Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας,
* Με τη Θεραπευτική Μονάδα Κατερίνης, 
* Με πάρα πολλούς Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων Πιερίας, με τους οποίους, κάθε χρόνο, κάνουμε ένα σεμινάριο όπου μυούνται στις Αρχές τής Πρόληψης», σημείωσε η κ. Σαββινίδου


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Καταπατητής ο ...Δήμος Κατερίνης! Δικάστηκε για καταπάτηση έκτασης ιδιωτών!