Τώρα είναι η ώρα για εθνική συνεννόηση, ομοψυχία και αποφάσεις για ισχυρή διπλωματία! (Γράφει ο Σάκης Γκούνας).

 

Τώρα είναι η ώρα για εθνική συνεννόηση, ομοψυχία 

και αποφάσεις για ισχυρή διπλωματία!

(EOK και ΝΑΤΟ... τα ξέρετε τα παρακάτω...

αφού η Ιστορία επαναλαμβάνεται). 

 

Είναι γεγονός ότι, τούτες τις ώρες, έχουν κορυφωθεί οι εθνικιστικές ρητορικές και η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα μας, είτε με στρατιωτικές ενέργειες είτε με την εμπορευματοποίηση του μεταναστευτικού και την εκμετάλλευση ψυχών. Γι’ αυτό και είναι, τουλάχιστον, λυπηρό να βλέπει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να προτιμάνε να παίζουν τον ρόλο του «Δεν είδα, δεν ξέρω»...

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε-πρέπει άμεσα να συγκαλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και να χαράξει άμεσα ενιαία εξωτερική και στρατιωτική πολιτική.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα ακόμη, οι φωνές κάποιων για θυσία του Καστελόριζου, ώστε να υπάρξει αποφυγή στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία, είναι άκρως προδοτικές και ραγιάδικες.

Οι χθεσινές φωνητικές διαρροές (κλειστά μικρόφωνα!) μεταξύ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας κ. Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας  κ. Καρενμπάουερ ότι ο «Σουλτάνος...» Ερντογάν θύμωσε με τους αναξιόπιστους Έλληνες λόγω της συμφωνίας τους με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, εμάς μας αφήνουν άφωνους. Εάν οι Έλληνες είμαστε αναξιόπιστοι, τότε ο κ. Ερντογάν όταν υπέγραφε την συμφωνία με την  Λιβύη, τι είναι;;; Αναρωτιέμαι, τι απάντησαν οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι;;;

Ο τρόπος του διαλόγου στα ανοικτά μικρόφωνα αφήνει ερωτηματικά όχι του τι Ευρώπη θέλουμε αλλά του τι Ευρώπη έχουμε. Δεν αναρωτήθηκαν οι ίδιοι, πώς μπορούν οι Έλληνες να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Τούρκους, όταν υφίσταται τέτοιου είδους πολιτική από την πλευρά των γειτόνων μας;

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο το τι κάνει η Τουρκία ή το ποιες είναι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι, τι κάνουμε εμείς! Και τι κάνουμε εμείς; Τι έπρεπε να είχαμε κάνει και τι πρέπει να κάνουμε και σήμερα; Η απάντηση, ας το επαναλάβω, είναι μία: Να κατανοήσουμε ότι απαιτείται ισχυρή διπλωματία από μέρους μας και ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, πλην της Γαλλίας, επιλέγουν τον ρόλο του ''Πόντιου Πιλάτου'' προς την Τουρκία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο και την τακτική του ''μαστίγιου και καρότου'', λεκτικά, βεβαίως-βεβαίως. Άλλωστε, τα Γερμανικά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία είναι άνω των 36 δις ευρώ ετησίως.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, είμαστε μόνοι μας. Οι μόνοι που συστρατεύονται μαζί μας είναι η Γαλλία, διότι έχει διαφορετικά συμφέροντα, όπως φυσικά και η Κύπρος.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι και το ΝΑΤΟ.

Πάντοτε τα συμφέροντα είναι αμοιβαία, αλλά τα ζυγίζεις.

Εφόσον θέλουμε στήριξη στη διπλωματίας μας, απαιτείται η αποφυγή λαθών.

Απαιτείται όμως πάνω από όλα Εθνική ομοψυχία και αυτό απαιτεί, όπως προαναφέρθηκε, την άμεση πραγματοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η πολιτική του υποτιθέμενου κομματικού συμφέροντος και η άσκηση αυτής της πολιτικής μονομερώς, σε τέτοιου είδους θέματα, είναι χείριστο Εθνικό λάθος.

Ήδη ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «θα συνεχιστούν οι έρευνες επ’ αόριστον και ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχασαν και οι δυο τους… ως ένοπλες δυνάμεις θα είναι εκεί».

Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει κανέναν και πλέει σε επικίνδυνα νερά για όλους… και για την Ευρωπαϊκή Ένωση!!!

Γι’ αυτό, ας το πω για μια ακόμη φορά, ότι η απάντηση μας θα πρέπει να είναι η εθνική ομοψυχία και οι εθνικές αποφάσεις για η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, τώρα!!

Κατερίνη, 27/8/2020.

 

Γκούνας Αθανάσιος

Καθηγητής Εφ. Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Σύμβουλος Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.