Σεβ. κ. Γεώργιος και Κ.Κουκοδήμος, αντίθετοι σε τυχόν μεταφορά μεταναστών στην Ι.Μ. Παναγίας τής Πέτρας (πρ. ΨΝΠΟ).

 


* Σεβ. κ. Γεώργιος: Η Ιερά Μητρόπολη, μέσω τής Ιεράς Συνόδου 

τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία επαναλειτουργίας τής Ιεράς Μονής Παναγίας τής Πέτρας.

 

* Κώστας Κουκοδήμος: Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αξιοποιηθεί το πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας με σεβασμό 

στην εκκλησιαστική κληρονομιά τού τόπου.

 

* Θεολόγος - συγγραφέας, Ιωάννης Πουλατσίδης: Οι εκδηλώσεις 

για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ‘21 θα πρέπει να συνοδεύονται, εδώ στην Πιερία, από την απελευθέρωση του «αιχμάλωτου» Μοναστηριού τής Πέτρας Ολύμπου. 

Οφείλουν οι ιθύνοντες να το πράξουν».

 

Παρουσίαση θέματος:

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός * 



Υπάρχει, άραγε, περίπτωση να μεταφερθούν μετανάστες στο Μοναστήρι τής Παναγίας στην Πέτρα Ολύμπου; Υπάρχει, άραγε, περίπτωση να ευσταθούν τέτοιου είδους φήμες που ήρθαν στο φως τής δημοσιότητας;

Στις μέρες μας -ημέρες όπου, με πρόφαση τον κορωνοϊό, επιβάλλονται μέτρα για μη κυκλοφορία πολιτών τις νυχτερινές ώρες κατά τις οποίες όμως μεταφέρονται, κρυφά, μετανάστες παντός είδους σε διάφορες περιοχές τής Ελλάδας- τίποτε δεν είναι απίθανο…

Τίποτε λοιπόν δεν είναι απίθανο να δούμε, ξανά, εγκατάσταση μεταναστών όχι μόνο δίπλα στους χώρους τής Ιεράς Μονής Παναγίας τής Πέτρας αλλά και μέσα στους ιστορικούς χώρους τού Μοναστηριού, χώροι οι οποίοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και τα μέσα τής δεκαετίας τού 2000, χρησιμοποιήθηκαν ως άσυλο για ψυχικά ασθενείς (πρ. ΨΝΠΟ).

 

Δηλώσεις Μητροπολίτη Κίτρους,

Σεβ. κ. Γεωργίου,

και Δημάρχου Κατερίνης,

Κώστα Κουκοδήμου.

 

Σε μια τέτοια -όχι απίθανη- προοπτική να χρησιμοποιηθούν οι ιστορικοί αυτοί χώροι για εγκατάσταση μεταναστών πάσης φύσεως, αντίθετος δεν είναι μόνο ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος, αλλά και ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος. Αυτό είναι εμφανές από σημερινές τους ανακοινώσεις, τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Σεβ. κ. Γεώργιος, «η Ιερά Μητρόπολη μέσω της Ιεράς Συνόδου έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία επαναλειτουργίας της Ιεράς Μονής και δημιουργίας σε αυτήν Κέντρου Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δομών με σκοπό την απρόσκοπτη τέλεση των Ι. Ακολουθιών στον Μοναστηριακό Ναό, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εξασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης στα ορεινά χωριά της περιοχής και της Πιερίας γενικότερα».

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, «ο Δήμος Κατερίνης ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας, την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας, ώστε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, να αξιοποιηθεί το θρησκευτικό αυτό μνημείο, με σεβασμό στην εκκλησιαστική - πολιτιστική κληρονομιά του τόπου». 



 

Σεβ. κ. Γεώργιος: Η Ιερά Μητρόπολη, μέσω τής

Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος,

έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία επαναλειτουργίας

τής Ιεράς Μονής Παναγίας τής Πέτρας.

 

Ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος έχει ως εξής:

«Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους απαντά σε δημοσιεύματα περί φιλοξενίας μεταναστών στην ιστορική Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου.

Σε απάντηση των δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο περί πιθανής δημιουργίας δομής φιλοξενίας στα βοηθητικά κτίρια της Ιεράς Μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία δομής στην ιστορική Μονή.

Η τοπική Εκκλησία μέσω του έργου της αποδεικνύει καθημερινά έμπρακτη αλληλεγγύη προς κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπό μας, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και φυλής. Η φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο. Η επιλογή των τόπων υποδοχής δεν πρέπει να γίνεται αβασάνιστα αλλά να λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Η ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιρίων για την λειτουργία δομής φιλοξενίας απεδείχθη κατά το πρόσφατο παρελθόν (2016), οπότε η χρήση τους είχε ως αποτέλεσμα καταστροφές στα κτίρια (ξήλωμα σκεπών για καυσόξυλα) και κυρίως τον φρικτό θάνατο δύο παιδιών από πτώση στη στέρνα της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα αυτό όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάστασή του και χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο. Η Ιερά Μητρόπολη όμως δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημιουργία δομής στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, που αποτελεί ένα σπουδαίο και αρχαίο θρησκευτικό μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.

Η Ιερά Μητρόπολη μέσω της Ιεράς Συνόδου έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία επαναλειτουργίας της Ιεράς Μονής και δημιουργίας σε αυτήν Κέντρου Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δομών με σκοπό την απρόσκοπτη τέλεση των Ι. Ακολουθιών στον Μοναστηριακό Ναό, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εξασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης στα ορεινά χωριά της περιοχής και της Πιερίας γενικότερα. 

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι όταν κάτι σχεδιάζεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να έχει και θετική εξέλιξη. Πολύ περισσότερο όταν σε έναν ιστορικό και εκκλησιαστικό χώρο, με τόσο βαριά κληρονομιά, επιχειρείται οποιαδήποτε παρέμβαση ερήμην της Εκκλησίας, αυτό ξεφεύγει της κοινής λογικής και προμηνύει κοινωνική αναστάτωση. Σε κάθε περίπτωση η τοπική μας Εκκλησία εργάζεται στοχευμένα και συστηματικά για τη διατήρηση της κοινωνικής γαλήνης και της ενότητας του λαού μας. Η λειτουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην Ιερά Μονή Πέτρας σίγουρα δεν συμβάλλει στη συγκεκριμένη αυτή κατεύθυνση και δεν σέβεται ούτε το θρησκευτικό μνημείο, ούτε την αξιοπρεπή διαβίωση συνανθρώπων μας». 

 


 

Κώστας Κουκοδήμος: Έχουμε ξεκινήσει

τις διαδικασίες για να αξιοποιηθεί

το πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας

με σεβασμό στην εκκλησιαστική κληρονομιά

τού τόπου.

 

Ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, έχει ως εξής:

«Ο Δήμος Κατερίνης αντίθετος στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της δομής της Μηλιάς στο σημαντικό θρησκευτικό - πολιτιστικό μνημείο της Πέτρας Ολύμπου.

Η φημολογία και οι πληροφορίες που τις τελευταίες ημέρες διακινούνται για μετεγκατάσταση των προσφύγων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στην Κ.Μηλιά στις εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, δεν επιβεβαιώνονται από το αρμόδιο Υπουργείο. 

Ο Δήμος Κατερίνης ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας, την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας, ώστε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, να αξιοποιηθεί το θρησκευτικό αυτό μνημείο, με σεβασμό στην εκκλησιαστική - πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Ως εκ τούτου, είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της δομής της Μηλιάς στο σημαντικό θρησκευτικό, πολιτιστικό μνημείο της Πέτρας Ολύμπου.

 

Κώστας Κουκοδήμος,

Δήμαρχος Κατερίνης».



Θεολόγος - συγγραφέας, Ιωάννης Πουλατσίδης: 

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση 

του ‘21 θα πρέπει να συνοδεύονται, εδώ στην Πιερία, 

από την απελευθέρωση 

του «αιχμάλωτου» Μοναστηριού τής Πέτρας Ολύμπου. 

Οφείλουν οι ιθύνοντες να το πράξουν».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ανύποπτο χρόνο, ο γνωστός Θεολόγος και συγγραφέας, Ιωάννης Πουλατσίδης, έχει αναφερθεί, δημόσια, πολλές φορές στο ζήτημα επαναλειτουργίας τού Μοναστηριού τής Ιεράς Μονής Παναγίας στην Πέτρα Ολύμπου. Οι αναφορές του αυτές έχουν καταγραφεί όχι μόνο στο βιβλίο του αλλά και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Σε μία από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του γίνεται λόγος περί σύνδεσης της Ιεράς Μονής με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Αυτή την αναφορά τού κ. Πουλατσίδη μπορεί κανείς να διαβάσει αν ανοίξει τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/ioannis.poulatsidis/posts/1023114261478363

 

----------------

 

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ο Τάσος Τασιούλας, Υποψήφιος με τον Συνδυασμό «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ», τού Γ.Νταντάμη.