John F. Kennedy: Τίποτε δεν πρέπει να μένει κρυφό! Ποια η αποστολή τού Τύπου.

 

 

Επιμέλεια - Παρουσίαση θέματος,

Επιλογή φωτογραφικού υλικού:

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *


Ιστορική ομιλία John F. Kennedy για τη συμβολή τής ελεύθερης Δημοσιογραφίας στην επιβίωση της Δημοκρατίας.

 

* Στην ομιλία του αυτή, ο JOHN F. KENNEDY απευθυνόμενος προς εκπροσώπους Τύπου εκφράζει και την αντίθεσή του σε μια διεθνή συνωμοσία που συνεχώς κυριαρχεί στον κόσμο (στελέχη τής οποίας φέρεται ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του…).

 

* «Βρισκόμαστε παγκοσμίως αντιμέτωποι με μια μονολιθική και αδίστακτη συνωμοσία η οποία χρησιμοποιεί κυρίως μυστικά τεχνάσματα για να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της. Αυτή εξαπλώνεται μάλλον μέσω μυστικών συνεργατών παρά απροκάλυπτα. Ανατρέπει καθεστώτα μάλλον, παρά προωθεί ψηφοφορίες. Εκφοβίζει μάλλον, παρά τιμά το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής».

Συνωμοσιολόγος και ο John F. Kennedy;

Όχι βέβαια…!

 

* «Χωρίς αντιπαράθεση και χωρίς (δημοσιογραφική) κριτική, καμία κυβέρνηση και καμία Χώρα δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη. Και καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Είναι αυτό που είπε ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλωνας, ότι είναι έγκλημα το να ξεγλιστρά οποιοσδήποτε πολίτης από τη δημόσια αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες προς αυτόν. Και είναι αυτό που ο Τύπος μας χαίρει τής προστασίας τής πρώτης τροπολογίας τού Συντάγματος».

 

Σε μια ιστορική, αλλά και τόσο επίκαιρη σήμερα, ομιλία του ο δολοφονηθείς, τελικά, Αμερικανός Πρόεδρος John F. Kennedy θίγει ένα άκρως σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την επιβίωση και την ανάπτυξη της Δημοκρατίας όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το θέμα αυτό αφορά α) στην ύπαρξη μυστικών εταιριών που συνωμοτούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, και επιβάλλουν τις θελήσεις τους με αυθαίρετο και ανελεύθερο τρόπο, αφορά όμως β) και στην αποστολή τού Τύπου στη ζωή τής Δημοκρατίας, στην ελευθερία τής πληροφόρησης των πολιτών.

Βεβαίως, ο John F. Kennedy όταν αναφέρεται στον Τύπο, κάνει λόγο όχι για ασυδοσία τού Τύπου αλλά για πραγματική ελευθερία τού Τύπου.

Ποια είναι όμως η αποστολή τού Τύπου στη Δημοκρατία, σε παγκόσμιο επίπεδο; Η αποστολή του είναι «όχι βεβαίως για να διασκεδάζει και να ευφραίνει, όχι για να μικρολογεί και να συνθηματολογεί, όχι για να προσφέρει στο κοινό ό,τι θέλει εκείνο».

Επισημαίνει δε ότι «η Δημοσιογραφία είναι για να πληροφορεί, να ευαισθητοποιεί και να αφυπνίζει, για να διατυπώνει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, για να υποδεικνύει τις κρίσεις και τις επιλογές, για να καθοδηγεί και να διαμορφώνει (θετικά), για να διδάσκει αλλά κάποτε ακόμη και να προκαλεί οργή στην κοινή γνώμη».

 

Μυστικές εταιρίες με μυστικούς όρκους

και μυστικές διεργασίες…

 

«Κυρίες και κύριοι,

σε μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία, η «μυστικότητα» ως λέξη, απωθεί. Και είμαστε, ως λαός, εγγενώς και ιστορικά αντίθετοι προς τις μυστικές εταιρίες, προς τους μυστικούς όρκους και τις μυστικές διεργασίες.

Αποφασίσαμε, εδώ και καιρό, ότι οι κίνδυνοι της υπερβολικής και αδικαιολόγητης απόκρυψης σημαντικών γεγονότων υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους που προτάσσονται ως δικαιολογίες γι’ αυτή την απόκρυψη.

Ακόμη και σήμερα, υπάρχει μικρή αξία στην εναντίωση στους κινδύνους μιας κλειστής κοινωνίας (όπως είναι οι μυστικές εταιρίες) μέσω της μίμησης των ίδιων των αυθαίρετων περιορισμών της. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει μικρή αξία στη διασφάλιση της επιβίωσης του έθνους μας, αν οι παραδόσεις μας (της ελευθερίας) δεν επιβιώνουν μαζί μ’ αυτό.

 

Με πρόσχημα την επιβολή μέτρων ασφαλείας,

φτάνουν στα όρια της κρατικής λογοκρισίας

και απόκρυψης ειδήσεων…

 

Και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, μια αναγγελία για αύξηση των μέτρων ασφαλείας να χρησιμοποιηθεί από εκείνους που θα ήθελαν να επωφεληθούν από μια τέτοια κατάσταση, ώστε αυτά να φτάσουν στα όρια της κρατικής λογοκρισίας και απόκρυψης. Δεν σκοπεύω να το επιτρέψω αυτό, στο μέτρο που θα μου είναι δυνατό.

Κανένα μέλος τής κυβέρνησής μου, είτε υψηλά είτε χαμηλά ιστάμενο, είτε πολιτικό είτε στρατιωτικό, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτά που σήμερα προανέφερα ως μια δικαιολογία για να λογοκρίνει ειδήσεις, να απαγορέψει αντίθετες φωνές, να καλύψει λάθη ή να αποκρύψει από τον Τύπο και από το κοινό όλα εκείνα τα γεγονότα που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν οι Δημοσιογράφοι και οι πολίτες.

Διότι βρισκόμαστε παγκοσμίως αντιμέτωποι με μια μονολιθική και αδίστακτη συνωμοσία η οποία χρησιμοποιεί κυρίως μυστικά τεχνάσματα για να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της. Αυτή εξαπλώνεται μάλλον μέσω μυστικών συνεργατών παρά απροκάλυπτα. Ανατρέπει καθεστώτα μάλλον, παρά προωθεί ψηφοφορίες. Εκφοβίζει μάλλον παρά τιμά το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.

Χρησιμοποιεί αντάρτες κατά τη νύχτα αντί για στρατιώτες κατά την ημέρα. (Τότε ίσως χρησιμοποιούσε, μυστικά, αντάρτες κατά τη νύχτα. Τώρα χρησιμοποιεί, απροκάλυπτα, στρατιώτες κατά την ημέρα).

 

Πώς λειτουργεί αυτό το μυστικό σύστημα.

 

Είναι ένα σύστημα που έχει στρατολογήσει μεγάλους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για να δομήσει έναν συνεκτικό και αποδοτικότατο οργανισμό που συνδυάζει στρατιωτικές, διπλωματικές, κατασκοπευτικές, οικονομικές, επιστημονικές και πολιτικές ενέργειες.

Οι διεργασίες τού συστήματος αυτού κρατιούνται εσκεμμένα μυστικές. Τα λάθη του συγκαλύπτονται και αποκρύπτονται. Οι αντίθετες φωνές αναγκάζονται να σωπάσουν. Κανένα έξοδο δεν κρίνεται υπερβολικά μεγάλο, αν χρησιμεύει στους σκοπούς του, καμία υπόνοια δεν δημοσιεύεται, κανένα μυστικό δεν αποκαλύπτεται.

 

Το λάθος μετατρέπεται σε εσκεμμένο σφάλμα,

όταν αρνείσαι να το διορθώσεις.

 

Κανένας Πρόεδρος δεν θα έπρεπε να φοβάται τη δημόσια εξέταση του προγράμματός του. Διότι από μια τέτοια εξέταση πηγάζει η κατανόηση. Και από την κατανόηση πηγάζει η στήριξη του προγράμματος ή η εναντίωση σ’ αυτό. Και τα δύο αυτά είναι απαραίτητα.

Δεν ζητώ από τον Τύπο σας να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά ζητώ τη βοήθεια υμών των Δημοσιογράφων στο σημαντικότατο έργο τής πληροφόρησης του αμερικανικού λαού και του καλέσματός του σε (διαρκή) επαγρύπνηση. (Χειροκροτήματα).

Διότι έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ανταπόκριση και στο ενδιαφέρον των πολιτών μας, όταν αυτοί είναι πράγματι πληροφορημένοι. Και όχι μόνο δεν θα ζητούσα να αποφύγουμε την αντίδραση των αναγνωστών σας προς την κυβέρνηση αλλά και θα την επιδοκίμαζα.

Αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να είναι ειλικρινής σχετικά με τα λάθη της, διότι, όπως είπε και κάποιος σοφός, το λάθος μετατρέπεται σε εσκεμμένο σφάλμα όταν αρνείσαι να το διορθώσεις. Σκοπεύουμε να δεχθούμε την πλήρη ευθύνη των λαθών μας και περιμένουμε από εσάς (τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης) να μας τα δείξετε (αυτά τα λάθη) όταν διαφεύγουν της προσοχής μας.

Χωρίς αντιπαράθεση και χωρίς κριτική, καμία κυβέρνηση και καμία Χώρα δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη. Και καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Είναι αυτό που είπε ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλωνας, ότι είναι έγκλημα το να ξεγλιστρά οποιοσδήποτε πολίτης από τη δημόσια αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες προς αυτόν. Και είναι αυτό που ο Τύπος μας χαίρει τής προστασίας τής πρώτης τροπολογίας τού Συντάγματος.

 

Τι είναι αλλά και τι δεν είναι η Δημοσιογραφία.

 

(Η Δημοσιογραφία ως Οργανισμός) είναι η μόνη επιχείρηση στην Αμερική που έχει τεθεί υπό την προστασία τού ίδιου τού Συντάγματος, όχι βεβαίως για να διασκεδάζει και να ευφραίνει, όχι για να μικρολογεί και να συνθηματολογεί, όχι για να προσφέρει στο κοινό ό,τι θέλει εκείνο, αλλά η Δημοσιογραφία είναι για να πληροφορεί, να ευαισθητοποιεί και να αφυπνίζει, για να διατυπώνει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, για να υποδεικνύει τις κρίσεις και τις επιλογές, για να καθοδηγεί και να διαμορφώνει (θετικά), για να διδάσκει αλλά κάποτε ακόμη και να προκαλεί οργή την κοινή γνώμη.

Αυτός βέβαια ο τρόπος λειτουργίας τής Δημοσιογραφίας σημαίνει μεγαλύτερη κάλυψη και ανάλυση των διεθνών ειδήσεων, διότι δεν είναι πια αυτές οι διεθνείς ειδήσεις μακρινές και ξένες αλλά κοντινές και τοπικές. Αυτό σημαίνει έμφαση στη βελτίωση της κατανόησης των ειδήσεων καθώς και τη διάδοσή τους.

Και τελικά, σημαίνει ότι η κυβέρνηση σε όλα τα κλιμάκια πρέπει να ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση να παρέχει (σ’ εσάς τους Δημοσιογράφους) την πιο πλήρη πληροφόρηση, βεβαίως εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά αντίθετο με την Εθνική Ασφάλεια.

 

Θέλουμε τον άνθρωπο ελεύθερο και ανεξάρτητο.

 

Αυτό είναι λοιπόν εκείνο το οποίο προσβλέπουμε στον Τύπο, τον καταγραφέα των πράξεων του ανθρώπου, τον φύλακα της συνείδησής του, τον αγγελιοφόρο των ειδήσεών του για να υποστηρίξει και να ενισχύσει όλους μας ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να είναι εκείνο που γεννήθηκε για να είναι, δηλαδή ελεύθερος και ανεξάρτητος»!

 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=LKGbsj5KP-A&fbclid=IwAR3gwOUoXUltsJY79-mxJDVkPKOv4qgnLkDLAMKTo7-F4x-Gx5JJteJdKjI#dialog

 

----------------

 

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Πανελλήνιες επιτυχίες για τους πυγμάχους τού Maximum Combat Sports.