Συγχώρα μας, Θεέ μου… Πού καταντήσαμε! Να σε διατάζουμε για το πότε θα αναστηθείς!

 


Συγχώρα μας, Θεέ μου… Πού καταντήσαμε! 

Να σε διατάζουμε για το πότε θα αναστηθείς!

 

Γράφει, σχολιάζει & υπογράφει

ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

 

Τελικά; Πότε αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος Χριστός;
Στο Ορθόδοξο «Πιστεύω», με σαφήνεια περιγράφεται
«…και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τα Γραφάς»
(Κυριακή τού Πάσχα) και όχι «κατά τη δευτέρα ημέρα
κατά τάς κυβερνητικάς εντολάς!» (Μέγα Σάββατο).

https://www.saint.gr/7/texts.aspx

.

Μεγάλο Σάββατο, 1 Μαΐου 2021. Σήμερα, δυστυχώς, και όχι αύριο, Κυριακή του Πάσχα, η Εκκλησία τής Ελλάδος (με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας μας από τον κορωνοϊό) ετοιμάζεται να εορτάσει το Πάσχα.

Ανατρέπει έτσι μια παράδοση 21 αιώνων, όπου το «Χριστός Ανέστη» πρέπει να ψάλλεται μετά τις 12.00, όταν θα έχουμε μπει στην Κυριακή τού Πάσχα, ενώ την ίδια λαμπρή ημέρα πρέπει να τελούνται επίσης ο Όρθρος αλλά και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Αυτή η φετινή ανατροπή (Πάσχα, νωρίς το βράδυ τού Μ.Σαββάτου και όχι την Κυριακή τού Πάσχα) ΔΕΝ είναι Οικονομία, όπως τη βάφτισε η Εκκλησία τής Ελλάδος (σε τέτοιου είδους δογματικά ζητήματα δεν υπάρχει Οικονομία). Αυτή είναι μια ύβρις εναντίον τού Θεανθρώπου Χριστού, μια βλασφημία, μια ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ των Ιερών Κανόνων, οι οποίοι αποτελούν το Ιερό Σύνταγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επομένως, το θέμα ΔΕΝ είναι τυπικό αλλά είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.

Ένα τεκμηριωμένο άρθρο

τού Πρωτοπρεσβύτερου

π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου.

 

Επειδή όμως πολύς κόσμος δεν κατέχει από τέτοιου είδους θεολογικά ζητήματα, παραθέτω εδώ ένα εκτενές και εμπεριστατωμένο άρθρο τού π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου.
https://orthopraxia.gr/%e1%bc%80%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf.../...


Για το ίδιο θέμα, ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΘΕΣΗ με την απόφαση
της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, πήραν

* η ΕΚΚΛΗΣΙΑ τής ΚΥΠΡΟΥ,
https://tasteandhospitality.com/.../epiasan-topo-oi.../

* ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ, που ζητούν από τους πιστούς να ΜΗ συμμετάσχουν, με την παρουσία τους, σε τέτοιου είδους βλάσφημες πράξεις,

* ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ που εκπροσωπεί Ιερείς όλης τής Χώρας,
https://orthodoxia.info/.../epanerchetai-thema-tis.../

* η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ που εκπροσωπεί πτυχιούχους των Θεολογικών Σχολών τής Ελλάδας,
https://www.topics.gr/ellada/panellhnia-enwsh-theologwn/

* έγκριτοι Καθηγητές Θεολογίας, Χριστιανικοί Σύλλογοι αλλά και πιστοί (επωνύμως).

Η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας.

 

Από την πλευρά των Μητροπολιτών τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, την καλύτερη θέση ΦΑΙΝΕΤΑΙ να έχει πάρει η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, όπου οι καμπάνες τής Αναστάσεως θα ηχήσουν στις 12.00 τα μεσάνυχτα, όπως ανακοινώθηκε.
https://www.ekklisiaonline.gr/.../kerkyra-stis-12-ta.../...

Εν μέρει, λανθασμένη η απόφαση

του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης

και Πλαταμώνος.

 

Ως προς τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Μητροπολίτης Γεώργιος πήρε μια απόφαση που ΘΑ μπορούσε να είναι η καλύτερη. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε… Έκανε ένα βήμα μπροστά που, τελικά ήταν δειλό και άτολμο… διότι ταυτόχρονα έκανε και ένα βήμα πίσω…

Συγκεκριμένα, θέλοντας, πράγματι, να τηρήσει την εορτή τού Πάσχα κατά την Κυριακή και όχι το Μεγάλο Σάββατο, αποφάσισε (ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ) να γίνει ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κατά την Κυριακή το πρωί.

Δυστυχώς, όμως, η απόφαση που πήρε ήταν ατελής και καταλήγει να είναι τελικά λανθασμένη. Είναι, δηλαδή, συνολικά μια απόφαση που φαίνεται να είναι τελικά διστακτική, ασταθής, άτολμη, ισορροπιστική και περίεργη. Διότι, όπως ανακοινώθηκε, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αποφάσισε να κάνει την τελετή τής Αναστάσεως νωρίς το βράδυ τού Μεγάλου Σαββάτου (και όχι ξημερώματα της Κυριακής τού Πάσχα).

Είναι μια απόφαση που μοιάζει να πατάει σε δύο βάρκες. Να θέλει, απ’ τη μια πλευρά, να τηρήσει εν μέρει μεν την Ορθόδοξη Θεολογική και Εκκλησιαστική Παράδοση της Κυριακής τού Πάσχα. Και απ’ την άλλη πλευρά, να τηρήσει εν μέρει και την τραγικά λανθασμένη απόφαση της Μικρής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας, για Ανάσταση νωρίς το βράδυ τού Μεγάλου Σαββάτου.

 

Τελικά; Πότε αναστήθηκε ο Χριστός;

Στο Ορθόδοξο «Πιστεύω», με σαφήνεια περιγράφεται «…και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τα Γραφάς» και όχι «κατά τη δευτέρα ημέρα κατά τας κυβερνητικὰς εντολὰς»!

https://www.saint.gr/7/texts.aspx

Συγχώρεσέ μας, Θεέ μου... Πού καταντήσαμε!

Να σε διατάζουμε για το πότε θα αναστηθείς!

Τι θα κάνω…

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, εγώ, απόψε (Μ.Σάββατο) ΔΕΝ πρόκειται να παραστώ σε μια τελετή - παρωδία όπως αυτές που θα γίνουν στους περισσότερους Ιερούς Ναούς τής Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, εδώ στην Πιερία.

Ήδη έχω επιλέξει Ιερό Ναό τής Πιερίας, στον οποίο, η Παννυχίδα, το «Χριστός Ανέστη», η Ακολουθία τού Όρθρου αλλά και της Αναστάσεως θα τελεστούν, συνολικά, κατά την ημέρα τής Κυριακής τού Πάσχα και όχι το Μέγα Σάββατο.

Εννοείται, εάν δεν έβρισκα Ιερό Ναό στην Πιερία για να συμμετέχω στην Παννυχίδα (που ξεκινάει λίγο πριν τα μεσάνυχτα) και στο "Χριστός Ανέστη" ΜΕΤΑ ΤΙΣ12.00 ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΔΕΝ θα πήγαινα απόψε σε καμία απ' αυτές τις τελετές. Και θα πήγαινα αύριο πρωί, Κυριακή τού Πάσχα, για να παρακολουθήσω τον Όρθρο και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Επίσης, εάν κατοικούσα σε άλλον Νομό, όπου όλες αυτές οι Ακολουθίες (πετσοκομμένες) θα γίνουν το Μ.Σάββατο (και όχι την Κυριακή τού Πάσχα), ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΚΑΘΟΛΟΥ σ' αυτές τις τελετές. Οι Ιεροί Κανόνες δεν είναι για να παίζουμε...

Θα έκανα αυτό που συμβουλεύουν Αγιορείτες Πατέρες. Θα πήγαινα, μαζί με άλλους/άλλες, στις 12.01 τα μεσάνυχτα, έξω από τον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, να ψάλλω το "Χριστός Ανέστη" και να φύγω.

.

Υ.Γ.: Αυτές τις σκέψεις ΔΕΝ ήθελα να τις εκφράσω κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, για ευνόητους λόγους. Τις εκφράζω όμως σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, επειδή σήμερα η Εκκλησία τής Ελλάδος ετοιμάζεται να διαπράξει σοβαρότατα ατοπήματα και να ανατρέψει μια ορθόδοξη θεολογική και ουσιαστική εκκλησιαστική παράδοση 21 αιώνων.

 

----------------

 

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Πανελλήνιες επιτυχίες για τους πυγμάχους τού Maximum Combat Sports.

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)