Παράσταση στη μνήμη τής 16χρονης Γερμανοεβραίας, Άννας Φρανκ, ανέβασε ο «Α.Π.Σ. ΑΙΟΛΟΣ» στην Κατερίνη. (23 ΦΩΤΟ).

 



Παράσταση στη μνήμη

τής 16χρονης Γερμανοεβραίας,

Άννας Φρανκ, ανέβασε

ο «Α.Π.Σ. ΑΙΟΛΟΣ» στην Κατερίνη.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ».


Μια ενδιαφέρουσα όσο και εξαιρετικά επίκαιρη θεατρική παράσταση ανέβασε στην Κατερίνη ο «Αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος, Αίολος», σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Χειροκρότημα», το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο τού Δ.Κατερίνης. Εκεί παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιπέλη.

Επρόκειτο για την πρώτη μιας σειράς παραστάσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί, για το επόμενο διάστημα, στο θέατρο Χιλής στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και αλλού. Η Κατερίνη, λοιπόν, φιλοξένησε και καταχειροκρότησε την πρώτη θεατρική παράσταση, η οποία κυριολεκτικά καθήλωσε τους θεατές και τους μετέδωσε επίκαιρους συνειρμούς αλλά και μηνύματα αγώνα για ελευθερία, ενάντια σε διαχωρισμούς και ρατσισμούς.

 

Η παράσταση.

 

Ήταν μια παράσταση που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, με αξιόλογες ερμηνείες από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν, με σκηνικά και ενδύματα μιας άλλης εποχής που προσέφερε η ενδυματολόγος Αναστασία Τσεσμετζίδου,  καθώς επίσης και με την καθοδήγηση της κινησιολόγου Βίβιαν Τσουρβάκα.

Με σειρά εμφανίσεως, τους χαρακτήρες τού έργου ερμήνευσαν οι Δημήτρης Ζαχαρούδης, Μαρία Βογιατζή, Χρυσή Τσαρουχά, Χαρά Κουτσοκώστα, Ράσια Λάμπογλου, Βασίλης Βικελούδας, Νίκος Τσίγκας, Όλγα Καλογερομήτρου, Παύλος Ακριτίδης και Ήλιος Μπάμπης. Φιλική συμμετοχή: Παρασκευή Στεφανίδου.

 

Η Άννα Φρανκ και το ενδιαφέρον ημερολόγιό της.

 

Η Άννα Φρανκ (Φραγκφούρτη, 12 Ιουνίου 1929 - στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλζεν, Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945) ήταν Γερμανίδα εβραϊκής καταγωγής που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε μια κατοικία στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία.

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία. Παγιδεύτηκε όμως εκεί όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία.

Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, τον Ιούλιο του 1942 η οικογένεια άρχισε να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν, οπότε η οικογένεια στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας, ανάκατα στο πάτωμα, περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κλπ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε εκεί το ημερολόγιο της Άννας. Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

Η Άννα Φρανκ και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο σθένος και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς.

Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι τής Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε και άφησε εκεί την τελευταία της πνοή.

Ο θάνατος της Μαργκότ προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν· Έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε.

Ο πατέρας της, ο Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Η πίσω κατοικία).

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ' αυτό, δηλαδή την 1η Αυγούστου 1944.

Γραμμένο στα ολλανδικά, το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία τού κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, για τον κινηματογράφο, για το θέατρο, ακόμα και για την όπερα.

Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή τής καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής. Μέσω των γραπτών της η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος

























Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ο Τάσος Τασιούλας, Υποψήφιος με τον Συνδυασμό «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ», τού Γ.Νταντάμη.

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».