Απολογία Κυριακάκη για την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στο μνημόσυνο των πρώτων πεσόντων τού εμφυλίου στο Λιτόχωρο.

 

Η ως άνω φωτογραφία
ελήφθη την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023. 
Ο πρώτος από αριστερά προς τα δεξιά είναι
ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, 
Ευστράτιος Κυριακάκης. 

Έρευνα - Παρουσίαση: 

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *



ΑΠΟΛΟΓΙΑ 

τού Προέδρου τής Δημοτικής 

Κοινότητας Λιτοχώρου, 

Ευστράτιου Κυριακάκη, 

για την ιδιότητα 

με την οποία συμμετείχε 

στο φετινό μνημόσυνο 

των πρώτων πεσόντων 

τού εμφυλίου, στο Λιτόχωρο.

 

* ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ;

 

* ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, Ο ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΑΠΤΩΣ, ΕΠΕΙΔΗ Α) ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Β) ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΤΙ ΒΑΣΙΜΑ ΧΑΝΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ!

 

* ΕΡΩΤΗΜΑ: ΜΗΠΩΣ Ο ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΗΘΕΛΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟΥΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ «ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΑΚΕΡ(Α)ΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ»;

 

Πολλά θέματα και ερωτήματα γεννιόνται από τη σημερινή απολογία τού Προέδρου τής Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Αντιστράτηγου ε.α. τής ΕΛ.ΑΣ, Ευστράτιου Κυριακάκη, σχετικά με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις πεσόντων Χωροφυλάκων και Στρατιωτών [1946] οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 2/4/2023, στο Λιτόχωρο.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 4/4/2023, ώρα 12.09 το μεσημέρι, ο κ. Κυριακάκης απέστειλε μια δήλωση σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη δήλωση αυτή απολογείται για την παρουσία του στις εκδηλώσεις πεσόντων τού Λιτοχώρου (30-31/3/1946). Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει ο κ. Κυριακάκης στις εκδηλώσεις αυτές, είναι όμως η πρώτη φορά που απολογείται για τη συμμετοχή του.

 

Η δήλωση Ευστράτιου Κυριακάκη.

 

«Δήλωση προέδρου Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Κυριακάκη Ευστράτιου, αντιστράτηγου ε.α. - επίτιμου Επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ.

 

Παρευρέθηκα στις 2 Απριλίου 2023 στο ετήσιο τρισάγιο για τους θανόντες συναδέλφους μου αστυνομικούς το Μάρτιο του 1946 στο Λιτόχωρο, όπως κάνω εδώ και πολλά χρόνια.

Η παρουσία μου δεν αφορούσε την ιδιότητά μου ως προέδρου της Κοινότητας Λιτοχώρου, ούτε εκπροσώπησα οποιοδήποτε φορέα, στην εκδήλωση αυτή.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου, όμως, η επιλογή αυτή.

Τιμώ και σέβομαι όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνη τη δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο».

 

Αναστάτωση σε κύκλους τού Λιτοχώρου.

 

Πράγματι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Ευστράτιος Κυριακάκης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο. Γιατί όμως, αυτή τη φορά, αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί; Τι συνέβη; Τι τον ώθησε στο να απολογηθεί;

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες, Δευτέρα 3/4/20213, υπάρχει μια αναστάτωση σε κάποιους κύκλους τού Δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και ευρύτερα στο Λιτόχωρο. Συγκεκριμένα, έχουν ενοχληθεί α) κάποιοι άνθρωποι τής Αριστεράς, β) κάποιοι από τη Διοίκηση του Δήμου καθώς και γ) κάποιο πρόσωπο από τη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου.

Άνθρωποι της Αριστεράς θεωρούν ότι ο κ. Κυριακάκης με το να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτές, εξέθεσε τη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου δεδομένου ότι είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας και ότι έχοντας την ιδιότητα αυτή δεν μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου είδους μνημόσυνα που έχουν αναφορά στον εμφύλιο, όπως τον αντιλαμβάνεται η άλλη, από τον Κυριακάκη, πλευρά.

 

Ενοχλήθηκε η Διοίκηση του Δ.Δίου-Ολύμπου,

λόγω προεκλογικής περιόδου.  

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ενόχληση προκλήθηκε και στη Διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Κορυφαίο πρόσωπο της Διοίκησης επιτίμησε, κατά κάποιον τρόπο, τον κ. Κυριακάκη και φέρεται να του είπε, μεταξύ άλλων· «μα, τι είναι αυτά τώρα, έχουμε εκλογές μπροστά μας»! Ενόχληση προκλήθηκε όμως και σε έτερο κορυφαίο πρόσωπο της Διοίκησης του Δ.Δίου-Ολύμπου, καθώς και σε άλλα πρόσωπα…

Η ενόχληση από κορυφαία πρόσωπα της Διοίκησης του Δήμου έχει σχέση, όπως προαναφέρθηκε, με την προεκλογική περίοδο. Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό, η παρούσα προεκλογική περίοδος δεν μοιάζει σε τίποτα με την προεκλογική περίοδο του 2019, όταν ο τότε υποψ.Δήμαρχος, Ευάγγελος Γερολιόλιος, είχε δυνατά στηρίγματα για να εκλεγεί. Και τελικά, εκλέχτηκε. Σήμερα, ο Δήμαρχος, Ε. Γερολιόλιος έχει χάσει κάποια δυνατά στηρίγματα που είχε το 2019, γι’ αυτό και βάσιμα κινδυνεύει σ’ αυτές τις εκλογές.

Ο Δήμαρχος δεν θα ήθελε με τίποτε να διαταράξει κάποιες σχέσεις του με την Αριστερά. Από την άλλη πλευρά, θέλει και την υποστήριξη Δεξιών που είναι υπέρ των μνημοσύνων πεσόντων τού εμφυλίου, στο Λιτόχωρο (1946).

Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Διοίκησης, υπάρχει μεγάλη ενόχληση για τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής τού Προέδρου τής Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Ευστράτιου Κυριακάκη, στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις. Κι όπως υποστηρίζουν κάποιοι στο Λιτόχωρο, ο κ. Γερολιόλιος θα ήθελε «και την πίτα ακέρια αλλά και τον σκύλο χορτάτο»! Θα ήθελε «να τα έχει καλά με όλους, να παίζει με όλους, για να πάρει ψήφους από όλους», όπως είπε ένας παλιός Λιτοχωρινός.

 

Ευστράτιος Κυριακάκης:

«Δεν χρειάζεται να με βγάλετε φωτογραφία»… 


 

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Κυριακάκης συμμετέχοντας στις φετινές εκδηλώσεις των πρώτων πεσόντων τού εμφυλίου, στο Ηρώο Λιτοχώρου, επέλεξε να παρακολουθεί από μακριά. Δεν πήγε στις πρώτες θέσεις, ήταν κάπου στα δένδρα, στη δυτική πλευρά τού Ηρώου.

Δεν γνωρίζει κανείς εάν, ειδικά φέτος, αυτό το έκανε για να μείνει μακριά από τα φώτα τής δημοσιότητας, λόγω προεκλογικής περιόδου (Ο Δήμαρχος, όπως προαναφέρθηκε, θέλει να τα έχει καλά με όλους και να παίζει με όλους, άρα και με τους αριστερούς).

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, σε προηγούμενη εκδήλωση που αφορούσε μνημόσυνο πεσόντων τού εμφυλίου, το 2020, στο Λιτόχωρο (2 ως άνω ΦΩΤΟ), είχε ζητήσει να μείνει μακριά από τα φώτα τής δημοσιότητας, λέγοντας: «Δεν χρειάζεται να με βγάλετε φωτογραφία»! Εννοείται, η φωτογραφία αυτή βγήκε, ήθελε δεν ήθελε ο κ. Κυριακάκης... 


Διαπληκτισμός Κυριακάκη

με Τοπικό Σύμβουλο Λιτοχώρου.  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπληκτισμός φέρεται να σημειώθηκε μεταξύ τού Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Ευστράτιου Κυριακάκη, και ενός Συμβούλου τής Δημοτικής Κοινότητας.

Ο Σύμβουλος φέρεται να απευθύνθηκε στον Πρόεδρο και να του είπε ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου σε μια τέτοια εκδήλωση. Αρχικά, ο κ. Κυριακάκης φέρεται να απάντησε στον Σύμβουλο ότι δεν συμμετείχε στην εκδήλωση… Όμως ο Σύμβουλος φέρεται να επέμεινε και να του είπε ότι δημοσιοποιήθηκε το όνομα του Προέδρου τής Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Ευστράτιου Κυριακάκη, στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριακάκης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραδέχθηκε μεν ότι ήταν παρών στην εκδήλωση, ισχυρίστηκε όμως ότι συμμετείχε σ’ αυτήν ως απόστρατος αξιωματικός τής Αστυνομίας και όχι ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου.

Ο κ. Κυριακάκης, λοιπόν, εξέδωσε την ως άνω ανακοίνωση - απολογία σχετικά με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τους πρώτους πεσόντες, Χωροφύλακες και Στρατιώτες, τού εμφυλίου. Έτσι όμως έδωσε και «τροφή» για διάφορα σχόλια, εντός και εκτός Λιτοχώρου…

Αν ωστόσο ισχύουν οι προαναφερθείσες πληροφορίες, τότε θα πρέπει και πάλι να απολογηθεί ο κ. Κυριακάκης, διότι ενώ στη δήλωση που δημοσιοποίησε, ισχυρίζεται ότι «η παρουσία μου δεν αφορούσε την ιδιότητά μου ως προέδρου της Κοινότητας Λιτοχώρου, ούτε εκπροσώπησα οποιοδήποτε φορέα, στην εκδήλωση αυτή», ο ίδιος ο κ. Κυριακάκης επέλεξε να στείλει αυτή τη δήλωσή του από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) τής Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου (koinotitalitoxwrou@gmail.com) και όχι από έναν προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό ή από οποιονδήποτε άλλο ιδιωτικό ηλεκτρονικό λογαριασμό (e-mail).

 

Συζητήσεις και σχόλια μεταξύ κύκλων δημοτών,

α) μετά από τη δημοσιοποίηση,

β) μετά τη δήλωση Κυριακάκη.

 

Το θέμα αυτό βεβαίως, συζητήθηκε και σε άλλους κύκλους τού Λιτοχώρου, μεταξύ δημοτών. Και ακούστηκαν ποικίλα σχόλια. Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι ο κ. Κυριακάκης, είτε πήγε στις εκδηλώσεις αυτές ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, είτε συμμετείχε σ’ αυτές ως ιδιώτης - απόστρατος πλέον τής Αστυνομίας, ένα έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία· «Καταρχάς, είναι δικαίωμά του να πηγαίνει ο Κυριακάκης όπου θέλει… Εμάς μας ενδιαφέρει να τιμά το αξίωμά του σαν Πρόεδρος του Λιτοχώρου.

Και σαν Πρόεδρος του χωριού φαίνεται να είναι μάλλον ανεπαρκής. Αν κάνουμε μια σύγκριση του Κυριακάκη με τον πρώην Πρόεδρο, τον Τάκη Ανδριά, ο Κυριακάκης δεν φτάνει με τίποτε το έργο τού Ανδριά. Ο Ανδριάς ήταν παρών παντού· και στα τοπικά προβλήματα αλλά και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και παντού. Άφησε εποχή στο χωριό μας», ανέφερε ένας παλιός Λιτοχώρίτης…

 

Ερωτήματα.

 

Μετά από τις προαναφερθείσες πληροφορίες καθώς επίσης και μετά από όλα όσα εκτέθηκαν, εύλογα ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Ευστράτιος Κυριακάκης, ενώ είχε πάει πολλές φορές στο μνημόσυνο πεσόντων τού εμφυλίου, αισθάνθηκε, για πρώτη φορά, τώρα προεκλογικά, την ανάγκη να απολογηθεί για τη συμμετοχή του;

Γιατί σε προηγούμενη συμμετοχή του (όταν και τότε ήταν Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου) ζήτησε να μη βγει φωτογραφίες;

Η απολογία Κυριακάκη έχει σχέση μόνο με την αναστάτωση που κάποιοι προκάλεσαν στο χωριό ή μήπως έχει σχέση και με την ενόχληση Γερολιόλιου που θέλει, ιδιαίτερα τώρα, προεκλογικά, να τα έχει καλά με όλους και να παίζει με όλους, δεξιούς και αριστερούς;

Μήπως η Διοίκηση υπέδειξε στον κ. Κυριακάκη να γράψει δήλωση και να τη στείλει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης;

Γιατί ο κ. Κυριακάκης έστειλε τη δήλωσή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) τής Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου και όχι από ιδιωτικό e-mail;

Ισχύει ότι στους διαπληκτισμούς τού Κυριακάκη με Τοπικό Σύμβουλο Λιτοχώρου, αρχικά ο Κυριακάκης ισχυρίστηκε (σύμφωνα με πληροφορία) ότι …δεν συμμετείχε στην εκδήλωση;

 

Και ένα τελευταίο ερώτημα· 

Θα είναι ξανά υποψήφιος ο Ευστράτιος Κυριακάκης;

 

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσε η είδηση στο Λιτόχωρο ότι ο Ευστράτιος Κυριακάκης θα ήταν ξανά υποψήφιος με τον Γερολιόλιο, ωστόσο δεν θα ήταν υποψήφιος στη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου αλλά θα έβαζε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, προφανώς στο Λιτόχωρο. Μετά όμως από τα τελευταία γεγονότα, το ερώτημα που έχει ήδη τεθεί είναι: Υπάρχει περίπτωση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων;

Όπως σχολίαζε δημότης τού Δ.Δίου-Ολύμπου, το βράδυ τής Τρίτης, 4/4/2023, «τίποτε δεν αποκλείεται». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε στο χωριό, υπάρχει πιθανότητα ο Κυριακάκης να τεθεί ακόμη και εκτός ψηφοδελτίων. 

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε, στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού, δεν αποκλείεται να «θυσιάσουν» τον Κυριακάκη, ώστε η Διοίκηση του Δ.Δίου-Ολύμπου να μην εκτεθεί, προεκλογικά, έναντι των αριστερών τού Λιτοχώρου. Τελικός στόχος, να κερδηθούν αριστεροί ψήφοι… 

--------------------------------  

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Η (χαμένη) Ελληνική Παράδοση του Ενικού στις σχέσεις των Ελλήνων [Έρευνα]

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Πικρές αλήθειες τού Χρήστου Γκουγκουρέλα για την πονηρή και ταυτόχρονα επικίνδυνη στάση τού Μητσοτάκη στη συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Φιλόσοφος, Αλεξάντερ Ντούγκιν: Όσοι στηρίζουν τις παραδοσιακές αξίες, συμβαδίζουν με την τωρινή Ρωσία. Εκφυλισμένη η Δύση. Σε εξέλιξη, μια σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών.

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ. Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Η Κατερινιώτισσα, Κατερίνα Πετρίδου, ομιλήτρια στο Μοναδικό Σεμινάριο Life Coaching στη Θεσσαλονίκη.