Ελλείμματα οικονομικά αλλά και ηθικά αναδείχθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης.

 


Ελλείμματα οικονομικά αλλά και ηθικά 

αναδείχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση 

του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

 

Παρουσιάζει και σχολιάζει ο

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός.

 

Απουσιάζοντος του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, σημαντικές αποκαλύψεις σχετικές με προβλήματα λειτουργίας τού Δήμου, αλλά όχι μόνο, παρουσιάστηκαν στην ειδική συνεδρίαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, στην έναρξη της οποίας προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση ως συνέχεια προηγούμενης συνεδρίασης, με εκτόξευση κατηγοριών και με αντεγκλήσεις.

 



Πότε θα λυθεί το χρονίζον πρόβλημα 

των ηχητικών εγκαταστάσεων 

στις συνεδριάσεις τού Δήμου;

 

Καταρχάς, στις δύο αυτές συνεδριάσεις τού απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 27/11/2023, συνεχίστηκε το χρόνιο πρόβλημα λειτουργίας τού ηχητικού συστήματος.

Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς επίσης και κάποιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες, κατά διαστήματα, μάταια προσπαθούσαν να ακουστούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μιλούσαν μεν αλλά η φωνή τους είτε δεν ακούγονταν, είτε ακούγονταν πολύ χαμηλά. Και ορισμένοι άφησαν να εννοηθεί ότι πιθανόν, κάποιες στιγμές, τα όσα έλεγαν οι Σύμβουλοι και οι Υπηρεσιακοί Παράγοντες δεν …καταγράφονταν!

Το πρόβλημα με τις ηχητικές εγκαταστάσεις δεν είναι βέβαια καινούργιο. Είναι παλιό, πολύ παλιό. Προβλήματα τέτοιου είδους είχαν εμφανιστεί, κατά καιρούς και κατά διαστήματα, και κατά την τελευταία θητεία τού πρώην Δημάρχου, Σάββα Χιονίδη (2014-2019). Το γιατί όμως αυτό το πρόβλημα μετάδοσης ήχου δεν λύθηκε κατά την τετραετία 2019-2023 ή συνεχίζει να μη λύνεται, ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν…

Άραγε, είναι ζήτημα έλλειψης προσώπου που θα πρέπει να χειρίζεται τα μηχανήματα μετάδοσης ήχου; Είναι ζήτημα συντήρησης των μηχανημάτων και των μικροφώνων; Είναι ζήτημα αντικατάστασης κάποιων στοιχείων στα μηχανήματα; Είναι ζήτημα αντικατάστασης ολόκληρου του συστήματος; Πιθανόν ελάχιστοι γνωρίζουν… Και το πρόβλημα παραμένει…

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί έτσι ούτε τώρα αλλά ούτε και κατά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, δεδομένου ότι, κατά διαστήματα, όταν κάποιος Σύμβουλος ή Υπηρεσιακός Παράγων επιχειρεί να μιλήσει αλλά δεν ακούγεται, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα περνάει κάποιος χρόνος. Πολύτιμος χρόνος.

Το χειρότερο από όλα όμως είναι όταν συμβαίνει ο ομιλητής να παίρνει τον λόγο, κάποιες φορές, η φωνή του αρχικά φαίνεται να ακούγεται κανονικά αλλά στη συνέχεια είτε σαν να χαμηλώνει ο ήχος, είτε σαν να διακόπτεται, οπότε διακόπτεται συνεχώς η ομαλή ροή τής συνεδρίασης, διακόπτεται όμως και ο ειρμός των σκέψεων των ομιλητών.

Την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που έγινε τη Δευτέρα 27/11/2023, παρακολούθησαν όχι μόνο δημότες αλλά και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2024.

Επίσης, την παρακολούθησαν, όπως και κάθε φορά, κάποιοι δημοσιογράφοι που καταγράφουν τα όσα λέγονται και γίνονται. Όταν όμως τα μικρόφωνα και οι ηχητικές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνουν και παρανοήσεις των λεγομένων.

Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις που ίσως να περιέχουν και κάποια εσφαλμένα στοιχεία, δεδομένου ότι ναι μεν γίνονται καταγραφές με σημειώσεις, με βίντεο ή με μαγνητόφωνα, ωστόσο, λόγω των ηχητικών προβλημάτων, οι καταγραφές δεν καθίστανται τόσο αξιόπιστες όσο θα έπρεπε.

 



Λεκτική βία

Πιπίτσας Μακρίδου και Γιώργου Ίτσιου.

Ευτυχώς, απουσίαζε ο …Λεμονόπουλος!

 

Και ενώ υπήρχαν αυτά τα προβλήματα ως προς τον ήχο μετάδοσης της συνεδρίασης, κάποια στιγμή τα προβλήματα, προς «στιγμήν», ξεπεράστηκαν… Πώς όμως;

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή την τακτική συνεδρίαση (χρονικά, προηγήθηκε η ειδική συνεδρίαση που έγινε την ίδια μέρα, Δευτέρα 27/11/2023), προκλήθηκε πολύ μεγάλη αναστάτωση. Οι τόνοι όχι απλώς ανέβηκαν αλλά η συνεδρίαση έμοιαζε με ρινγκ, με μονομαχία για δύο… Και οι φωνές που ακούστηκαν, ήταν τόσο δυνατές που δεν χρειαζόταν καν μικρόφωνο για να ακουστούν... 

Ξύλο μεν δεν έπεσε αλλά η λεκτική βία ήταν τέτοια που ανάγκασε Δημοτικούς Συμβούλους να διαμαρτυρηθούν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκο Κατανά, ότι πραγματοποιείται μια έντονη λογομαχία που όχι μόνο είναι απαράδεκτη αλλά είναι και εκτός των διαδικασιών λειτουργίας τού Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

Τι όμως συνέβη; Η λογομαχία που προκλήθηκε ήταν η συνέχεια από επεισόδιο που προκλήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, όπου ο Δημοτικός Σύμβουλος, Χρήστος Λεμονόπουλος, μέλος τής Δημοτικής Ομάδας «Πολίτες σε Δράση», μίλησε απρεπώς σε βάρος τής Δημοτικής Συμβούλου, Πιπίτσας Μακρίδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση του Χρήστου Λεμονόπουλου εναντίον τής Πιπίτσας Μακρίδου δεν έγινε στο πλαίσιο προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (και επομένως δεν θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο θέματος στη συνεδρίαση της 27ης/11/2023) αλλά έγινε εκτός εκείνης τής συνεδρίασης. Κάποιοι άλλοι όμως φαίνεται να είχαν αντίθετη άποψη…

Ευτυχώς, πάντως, που απουσίαζε ο Χρήστος Λεμονόπουλος, διότι κανείς δεν γνωρίζει εάν θα τελείωνε ποτέ αυτή η συνεδρίαση…

 



Μονομαχία για δύο πρωταγωνιστές.

 

Πρωταγωνιστές αυτής τής μονομαχίας που έλαβε χώρα στη 2η κατά σειρά (τακτική) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, ήταν η Πιπίτσα Μακρίδου και ο Γιώργος Ίτσιος.

Η Πιπίτσα Μακρίδου, θυμίζουμε ότι το 2019 εξελέγη μεν με τον Συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση» τού Σάββα Χιονίδη, αλλά, στην πορεία, η κ. Μακρίδου εγκατέλειψε τον Σάββα Χιονίδη και προσχώρησε στον Κώστα Κουκοδήμο.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, μετά από μια σειρά αποχωρήσεων, είχε ισχυριστεί ότι όσοι εγκατέλειψαν τον Σάββα Χιονίδη και ήρθαν μαζί του, το έκαναν επειδή «είναι πιο όμορφος», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κουκοδήμος.

Ο άλλος πρωταγωνιστής τής συνεδρίασης, ο Γιώργος Ίτσιος, ήταν και παραμένει, έως τις 31/12/2023, Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση». Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Ίτσιος δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές τού 2023.

Θα μπορούσε να υπήρχε και άλλος πρωταγωνιστής σ’ αυτή τη διαμάχη αλλά απουσίαζε. Πρόκειται για τον Χρήστο Λεμονόπουλο, ο οποίος, κατά τα λεγόμενα της Πιπίτσας Μακρίδου, ήταν, βασικά, η πέτρα τού σκανδάλου σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Θυμίζουμε επίσης ότι τόσο ο Χρήστος Λεμονόπουλος όσο και η Πιπίτσα Μακρίδου είχαν λάβει μέρος στις εκλογές τής 8ης Οκτωβρίου 2023 αλλά δεν εξελέγησαν. Και μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που έθεσαν υποψηφιότητα αλλά δεν εξελέγησαν.

 


Σε 30 περίπου ημέρες μπαίνουμε στο 2024

και ο Δήμος Κατερίνης συνεδρίασε

για έγκριση ισολογισμού 

χρήσης τού έτους …2021 !

 

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, δηλαδή την ειδική συνεδρίαση, που αφορούσε «έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης 2021 Δήμου Κατερίνης», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο, Λάζαρο Ντόντη, αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ σε 30 περίπου ημέρες μπαίνουμε στο 2024, ο Δήμος Κατερίνης ασχολείται με τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης τού Δήμου Κατερίνης πριν από δύο χρόνια, δηλαδή τού …2021!

Από την πλευρά τού αρμοδίου Αντιδημάρχου, Λάζαρου Ντόντη, η δικαιολογία που προβλήθηκε ήταν ότι έτσι συμβαίνει σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα… Αλλά εάν συμβαίνει έτσι, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο και ευρύτερα οι δημότες τού Δήμου Κατερίνης δεν θα έχουν καθαρή εικόνα ως προς την οικονομική κατάσταση του Δήμου σήμερα. Θα έχουν εικόνα μόνο για ένα συγκεκριμένο έτος που απέχει όμως δύο χρόνια. Γι’ αυτό και κάποιοι παρευρισκόμενοι δημότες αναρωτήθηκαν, ψιθυριστά: Είναι τόσο δύσκολο άραγε να συντάσσονται οι ισολογισμοί σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Μια απάντηση, ως προς το χρονικό πρόβλημα σύνταξης των ισολογισμών, πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και οι δημότες, όταν τον λόγο πήρε η αρμόδια Υπηρεσιακή Παράγων τού Δήμου, η κ. Βασιλείου.

Μιλώντας λοιπόν για το πρόβλημα αυτό δήλωσε ότι ενώ στο αρμόδιο τμήμα τού Δήμου υπήρχαν κάποτε περισσότεροι υπάλληλοι, σήμερα έχει μείνει μόνη! Γιατί όμως αυτό; Διότι υπήρχαν υπάλληλοι που αποχώρησαν, συνταξιοδοτήθηκαν, οι θέσεις τους όμως δεν καλύφθηκαν… Το γιατί, ωστόσο, δεν καλύφθηκαν μέχρι σήμερα οι θέσεις τους, αυτό δεν εξηγήθηκε, από κανέναν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 


Ο φορέας «Ολυμπιάδα» δεν έχει

οικονομικά βιβλία και ισολογισμό!;

 

Σε κάποιο σημείο τής συνεδρίασης, ο ορκωτός ελεγκτής, Νικόλαος Λαζαρίδης, έλαβε τον λόγο και απάντησε σε ερωτήματα αλλά και τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων. Και, προς έκπληξη πολλών, μιλώντας για τη σύνταξη του ισολογισμού, αναφέρθηκε γενικά σε προβλήματα που δεν είναι τού 2021, ούτε τωρινά, αλλά για προβλήματα δεκαετιών!

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στον φορέα «Ολυμπιάδα» τού Κορινού λέγοντας ότι «η Ολυμπιάδα όχι μόνο δεν έχει ισολογισμό, δεν έχει βιβλία (πιθανόν, εννοεί, τα λεγόμενα «βιβλία και στοιχεία» οικονομικού περιεχομένου), άρα δεν είναι λογικό, αυτή τη στιγμή, (να λέμε) ούτε ποια είναι η αξία τής «Ολυμπιάδας», ούτε πόσο αξίζει, ούτε αν μας (επι)φέρει ζημιά, ούτε καν για τα οικόπεδα»!

 


Έλλειμμα ύψους 2.000.000 

στον Δ.Κατερίνης κατά το έτος 2021. 

Σήμερα, άραγε, πόσο είναι το έλλειμμα;


Ως προς τις οφειλές προς τον Δ.Κατερίνης,

θα προκύψουν και θέματα …παραγραφών;!

 

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Λάζαρος Ντόντης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Δ.Κατερίνης το έτος 2021 είχε έλλειμμα της τάξης των 2.000.000 ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 300.000+ περίπου ευρώ κατά το έτος 2020, με μείωση υποχρεώσεων κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το έτος 2021, επίσης, υπήρξε μια μισθολογική επιβάρυνση, ύψους άνω τού 1 εκατομμυρίου ευρώ, «άρα νομίζω ότι λίγο - πολύ έχουμε μια ισοσκελισμένη κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ντόντης.

Ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ είναι, λοιπόν, το έλλειμμα του Δήμου Κατερίνης κατά το έτος 2021, σύμφωνα με το αρμόδιο πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης. Δεν έχουμε, όμως, εικόνα για τα επόμενα έτη 2022 και 2023. Ποια είναι η κατάσταση για τα έτη αυτά; Μειώθηκαν ή αυξήθηκαν τα ελλείμματα; Και τι κατάσταση θα παραλάβει η νέα Δημοτική Αρχή;

Επιπλέον, ο κ. Ντόντης μιλώντας για ανείσπρακτα χρέη προς τον Δ.Κατερίνης δήλωσε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να εισπραχθούν μέσα από μια αξιόπιστη αλλά και λογικής οικονομικής επιβάρυνσης συνεργασία με ιδιωτική εταιρία. Και, επομένως, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε άμεσα σε θέση να προχωρήσουμε στις βεβαιώσεις τού συνόλου των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που έχει ο Δήμος από τρίτους».

Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι «ενδεχομένως σε κάποιες από αυτές τις βεβαιώσεις θα προκύψουν θέματα παραγραφών. Υπάρχει διχογνωμία ως προς το πότε παραγράφονται οι απαιτήσεις των Δήμων κατά των ιδιωτών. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί στην πορεία». Ωστόσο, ο κ. Ντόντης δεν ανέφερε τίποτα ως προς το γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι διαδικασίες για να εξασφαλιστούν οι οφειλές ιδιωτών προς τον Δήμο Κατερίνης.

 

«Μη ικανοποιητική η οικονομική πορεία

τού Δ.Κατερίνης», σύμφωνα με την Έκθεση

της Οικονομικής Επιτροπής τού Δήμου!

 

Προς το τέλος τής συνεδρίασης, λόγω τής απουσίας τού ασθενούντος Σάββα Χιονίδη, που είναι ο επικεφαλής τού Δημοτικού Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» τής Μείζονος Μειοψηφίας τού Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, τον λόγο έλαβε ο αντικαταστάτης του, Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος, συμπερασματικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Όσον αφορά στον Ισολογισμό τού έτους 2021, αυτό που ‘‘πέφτει’’ στην αντίληψή μου, αυτό που πρέπει να αναφέρουμε, κυρίως αυτό που αναφέρει η Έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρει χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα, είναι ότι η οικονομική πορεία τού Δήμου όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις τού 2021, κρίνεται μη ικανοποιητική!».

--------------------------------  

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Την Υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Γερολιόλιος. (22 φωτογραφίες)

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Η Κονταριώτισσα μίλησε! Λαοθάλασσα στην ομιλία του Πέτρου Κιάφα! (+ 59 φωτογραφίες).

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!