Ο Γέροντας Ιερέας, π. Αστέριος Παπαγιάννης, συλλειτουργός τού Θεού και των αγγέλων Του, ανεβάζει τους πιστούς στον θρόνο τού Θεού.

 



Γράφει και υπογράφει ο

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *




ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ.

π. Αστέριος Παπαγιάννης, 

ο συλλειτουργός τού Θεού 

και των αγγέλων Του. 

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ,

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.

 

Πατήρ Αστέριος Παπαγιάννης. Είναι ο ταπεινός Γέροντας Ιερέας που κυριολεκτικά βιώνει τις Ιερές Ακολουθίες, νιώθοντας συλλειτουργός τού Υψίστου και των αγγέλων Του. Είναι ένας πνευματικός Πατέρας που, ιερουργώντας, επιδιώκει όχι μόνο εκείνος να βιώνει τα μεγαλεία τού Θεού αλλά και να τα μεταδίδει στους πιστούς.

 

Ιερουργία, η Θεία Λειτουργία.

Όχι θρησκευτική παράσταση!

 

Χθες το βράδυ, λοιπόν, (Σάββατο 10/2 προς Κυριακή 11/2/2024), στο παρεκκλήσι τού αγίου Νεκταρίου, που βρίσκεται εντός τού Ιερού Ναού τής Αγίας Παρασκευής, στην Κατερίνη, είχα, για μια ακόμη φορά, την ιδιαίτερη ευλογία, μαζί με άλλα μέλη τής Εκκλησίας, να συμμετέχουμε στον Όρθρο αλλά και στη Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Ιερουργός, ο πατήρ Αστέριος Παπαγιάννης.

Χθες, όπως και κάθε φορά, ο π. Αστέριος διάβαζε "δυνατά" τις υπέροχες ευχές τής Θείας Λειτουργίας για να τις ακούει ο λαός. Τις διάβαζε με όλα τα σημεία στίξης, με τα κόμματα και τις τελείες κλπ.

Τις ευχές που διάβαζε, τις διάβαζε όχι τυπικά και γρήγορα γρήγορα (όπως κάνουν κάποιοι άλλοι Ιερείς) αλλά τις διάβαζε προσευχόμενος, πραγματικά, στον Θεό. Και όλοι εμείς που χθες το βράδυ συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία, νιώθαμε ότι ανεβαίναμε μαζί του, πνευματικά, προς τον θρόνο τού Υψίστου.

Με το παράδειγμά του, ο π. Αστέριος διδάσκει συνεχώς τούς πιστούς να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία με το σώμα τους και με την ψυχή τους, και όχι απλώς να παρακολουθούν, λες και είναι μια θρησκευτική θεατρική παράσταση όπου το σώμα είναι παρόν αλλά η σκέψη και η ψυχή είναι απούσες...

 

Το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος

είναι αναγνώσματα, όχι ψαλσίματα!

 

Πριν από την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο π. Αστέριος Παπαγιάννης διάβασε εκείνη την υπέροχη ευχή (που παραλείπουν πολλοί Ιερείς να διαβάσουν φωναχτά, με αποτέλεσμα να μην ακούει ο πιστός λαός: "Έλλαμψον εν ταις καρδίαις ημών"... ). Και διάβασε το Ευαγγέλιο όχι ψαλτά αλλά με κανονική ανάγνωση. Διότι πρόκειται για ανάγνωσμα, όπως λέει και η σχετική προτροπή: "Ακούσωμεν του αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα" !!!

Διάβασε το Ευαγγέλιο ο π. Αστέριος και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, ώστε όλοι, όχι απλώς καταλάβαμε, αλλά και νιώσαμε τα νοήματά του. Ο τρόπος που διάβαζε το Ευαγγέλιο ήταν σαν να έκανε, ταυτόχρονα, και θείο κήρυγμα!

Δυστυχώς, το άλλο ανάγνωσμα, δηλαδή το ανάγνωσμα του Αποστόλου, οι ψαλτάδες το ...έψαλαν. Και κανείς, εκτός ελαχίστων πιστών, δεν κατάλαβε τίποτα! Και έτσι, οι πιστοί έμειναν νηστικοί, πνευματικά, ως προς τον Απόστολο.

 

Χρειαζόμαστε κατήχηση ξανά…

 

Ο πατήρ Αστέριος, παρά τα γεράματά του, συνεχίζει να ιερουργεί και, μάλιστα, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Και τρέφει πνευματικά τούς πιστούς.

Στη Θεία Λειτουργία (μετά από αιώνες) ενσωματώθηκαν "παραδόσεις" για τον τρόπο ιερουργίας, οι οποίες είναι, κατά τη θεολογική κρίση μου, προς τη λάθος κατεύθυνση.

"Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα κάνουμε", μου είπε, πριν από κάποιους μήνες, ένας καλός Ιερέας τής Μητροπόλεως. "Ας μας πούνε να τα κάνουμε διαφορετικά", μου τόνισε χαρακτηριστικά, καταλαβαίνοντας όμως ότι όντως κάποιες "παραδόσεις" πάσχουν...

Κι ένας άλλος καλός Ιερέας τής Μητροπόλεως μου έλεγε πριν από δύο εβδομάδες ότι "εμείς οι Ιερείς αλλά και οι Επίσκοποι καθώς και οι πιστοί χρειαζόμαστε κατήχηση ξανά για να βρούμε το ορθό από το λάθος σε πολλά ζητήματα" και θυμίζοντάς μου ότι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε ότι, στους έσχατους καιρούς, ακόμη και κάμποσοι Ιερωμένοι θα έχουν χάσει τον ιερό προσανατολισμό τους.

 

Υπόδειγμα ιερουργίας.

 

Πάντως, ο π. Αστέριος με τον τρόπο που ιερουργεί, αποτελεί θετικό παράδειγμα και, κατά την κρίση μου, αποτελεί υπόδειγμα σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την ιερουργία, ιδιαίτερα κατά τη Θεία Λειτουργία.

Την άποψή μου αυτή ως προς την προσωπικότητα του π. Αστερίου, μου την ενίσχυσε και ένας συνάδελφος πτυχιούχος Θεολογικής, όταν σήμερα μου είπε για τον π. Αστέριο Παπαγιάννη: "Πάντα σεμνός, ταπεινός και αθόρυβος" !

--------------------------------  

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Η Κονταριώτισσα μίλησε! Λαοθάλασσα στην ομιλία του Πέτρου Κιάφα! (+ 59 φωτογραφίες).

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη τού Δημήτρη Κυριακού (+ 116 ΦΩΤΟ)