Υπόλογοι επιστήμονες επειδή ...χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους μη αρεστούς σε εκπροσώπους της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ !


Επιμέλεια ανάρτησης:
Nick Delfakis

Την Τρίτη 12-12-2017, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", πραγματοποιήθηκε ομιλία της Παιδοψυχιάτρου κ. Προκοπάκη με θέμα: “Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεώτερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση”. Ήδη πριν την πραγματοποίηση της ομιλίας ξεσηκώθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι και φορείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, διαμαρτυρόμενοι περί στιγματισμού τους, λόγω της χρήσης του όρου "διαταραχές ταυτότητας φύλου", υποστηρίζοντας ότι δήθεν τους θίγει, εμφανίζοντάς τους ως ψυχικά διαταραγμένους και ότι ο όρος αυτός έχει εγκαταλειφθεί και έχει αντικατασταθεί από τον όρο "δυσφορία γένους" και πλέον δεν χρησιμοποιείται. Αφού οι επιστήμονες που συμμετείχαν την εκδήλωση εξυβρίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ΛΟΑΤΚΙ, ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, σα να μην έφταναν όλ' αυτά, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν μετά την εκδήλωση ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Υγείας "ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ"... Η κατάθεση της ερώτησης δημοσιεύθηκε σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες -οι περισσότερες βέβαια εκ των οποίων είναι συγκεκριμένης κατεύθυνσης-.
Μια προσεκτική ανάγνωση όμως της κατατεθείσας στη Βουλή ερώτησης αποκαλύπτει όχι μόνο την προχειρότητα με την οποία αυτή συντάχθηκε, αλλά και τον απόλυτο συντονισμό, προς την κατεύθυνση της λογοκρισίας κάθε αντίθετης με το ομοφυλοφιλικό κίνημα επιστημονικής φωνής. Συγκεκριμένα:
- Ενώ η ερώτηση κατατέθηκε μετά την ομιλία, σ' αυτήν αναγράφεται ότι: "Για την Τρίτη 12/12/2017 ανακοινώθηκε εκδήλωση – σεμινάριο με θέμα: [...]", κάνοντας δηλ. σαφές ότι το περιεχόμενο της ερώτησης είχε συνταχθεί ΠΡΙΝ την πραγματοποίηση της ομιλίας! Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ομοιότητα της ανακοίνωσης του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή η ανακοίνωση βγήκε στις 12-12-2017, οι συντάκτες της ερώτησης απλώς αντέγραψαν όσα πήραν από το ΣΥΔ, μη κάνοντας τον κόπο ούτε καν ν' αλλάξουν την ημερομηνία, για να φαίνεται τουλάχιστον ότι πρώτα έγινε η εκδήλωση και μετά γράφτηκε το κείμενο της ερώτησης...
- Στη ερώτηση αναφέρεται ότι: "Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο ICD". Η φράση αυτή υπάρχει ΑΥΤΟΥΣΙΑ και στην ανακοίνωση του ΣΥΔ! Οι ερωτώντες βουλευτές δεν φέρουν βέβαια κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό τους αυτόν. Ο ΣΥΔ, για να "τεκμηριώσει" τη θέση του, παραπέμπει στο διεθνή ταξινομητικό κατάλογο νόσων ICD. Μόνο που η παραπομπή που αναγράφει γίνεται μάρτυρας του ψευδούς ισχυρισμού του, αφού αν ανατρέξει κανείς σ' αυτήν (http://www.who.int/classifications/icd/icdonlineversions/en/) και κάνει κλικ στο "ICD-10 2016 (Current version)" και ακολούθως στο κεφάλαιο "V Mental and behavioural disorders" και στον κωδικό "F60-F69 Disorders of adult personality and behaviour", θα δει ότι ο κωδικός F64 ονομάζεται "Gender identity disorders", δηλ. "Διαταραχές ταυτότητας φύλου"! Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το θράσος -γιατί περί αυτού πρόκειται- των εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ, που δεν διστάζουν, προκειμένου να υποστηρίξουν παράλογα πράγματα, όπως το ότι δεν υπάρχει ορολογία "διαταραχή ταυτότητας φύλου", να παραπέμπουν σε επιστημονικό υλικό που τους εκθέτει, ποντάροντας στο ότι εκείνος που θα το διαβάσει θα... βαρεθεί να κάνει 3 κλικ με το ποντίκι στον υπολογιστή του, προκειμένου να διαπιστώσει το ψευδές του ισχυρισμού τους! Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο όρος δεν έχει αντικατασταθεί (τουλάχιστον όχι ακόμα) στο διεθνές σύστημα ICD, που ισχύει στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά στο αμερικανικό DSM, όπου ονομάζεται "δυσφορία γένους".
Περιττό βεβαίως να τονιστεί ότι κανένα από τα άτομα που διαμαρτυρήθηκαν για το περιεχόμενο της ομιλίας δεν παρευρέθηκε σ' αυτήν (η ομιλία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά: https://youtu.be/58pPRJoZT1Y, όπως και η παρουσίαση αυτής: https://goo.gl/rA1wtU). Εάν παρίσταντο, θα διαπίστωναν ότι η ομιλία ήταν ακραιφνώς επιστημονική και όχι μόνο κανένα αρνητικό σχόλιο δεν είχε για τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχή ταυτότητας φύλου ή δυσφορία γένους, αλλά αντίθετα αναφέρθηκε στην προστασία τους και την επιστημονική σημαντικότητα της ενθάρρυνσης προς την κατεύθυνση της αποδοχής του βιολογικού τους φύλου και την αντιμετώπιση της κατάστασής τους από μικρή ηλικία, χωρίς την ανάγκη επίπονων χειρουργικών επεμβάσεων, όπως συμβουλεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι οργανισμοί επιστημόνων (πχ. η Endocrine Society στις κατευθυντήριες οδηγίες της του 2017). Ενώ δηλ. οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ νομιμοποιούνται, με ψευδείς ισχυρισμούς, να προωθούν τις θέσεις τους, οι γιατροί που απλώς εκθέτουν επιστημονικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας τους όρους που ισχύουν στην επιστήμη τους, διασύρονται και υποβάλλονται εναντίον τους ερωτήσεις στη Βουλή, πλήττοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία!


https://youtu.be/58pPRJoZT1Y 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Π.Τζιώκα: Στην ελληνική παράδοση, ο πόθος τής ζωής συμβαδίζει με την ελευθερία! (+ 32 ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Αγάπης τής Λίνας Τουπεκτσή στο Γηροκομείο τής Ι.Μητροπόλεως Κίτρους (+ 25 ΦΩΤΟ)

Η.Χατζηχριστοδούλου: Χωρίς υγιείς επιχειρήσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μέλλον! (+ 34 ΦΩΤΟ)

Γ.Νταντάμης: Πρόγραμμα για έναν Δήμο Κατερίνης που αξίζει και που θέλεις να ζεις! (+ 179 ΦΩΤΟ)

Ας σεβαστούμε τη διπλή γιορτή τής 25ης Μαρτίου, ας μη χαλάσουμε την παρέλαση…

Γ. Νταντάμης: Λειτούργημα η πολιτική, όχι επάγγελμα. Είμαστε Φάρος Ελπίδας για τον Δ.Κατερίνης! (+ 181 ΦΩΤΟ)

Η Μελίνα Ταξίδου, Υποψ.Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης με τον Γ.Νταντάμη.

Ανεξάρτητο και πολύχρωμο Συνδυασμό για τον Δ.Κατερίνης ανακοίνωσε ο Γιώργος Νταντάμης (24 ΦΩΤΟ)

Σεβαστέ μας Παπά-Μιχάλη, σ’ ευχαριστούμε πολύ για την Αγάπη σου και την προσφορά σου!

Πρόγραμμα εορτασμού 25ης Μαρτίου στον Δήμο Δίου-Ολύμπου