ΘΕΜΙΤΗ Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΟΜΟΦΥΛΟΥ ΓΑΜΟΥ ΛΟΓΩ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.


Επιμέλεια Ανάρτησης:
Nick Delfakis.

Στην πολιτεία του Μισισιπή ψηφίστηκε νόμος για την προστασία όσων αρνούνταν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ομόφυλα ζευγάρια, λόγω των ατομικών θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Ο νόμος είχε υπογραφεί από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας Phil Bryant τον Απρίλιο του 2016, όμως μετά από προσφυγή της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), ο περιφερειακός δικαστής Carlton Reeves, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, μπλόκαρε την εφαρμογή του νόμου, κρίνοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και καταστηματάρχες του Μισισιπί ήταν υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ομοφυλόφιλους, βοηθώντας τους στην τέλεση του γάμου τους (π.χ. φτιάχνοντας και προμηθεύοντάς τους υλικά για τη γαμήλια τελετή, που προωθούν τον ομόφυλο γάμο), ανεξάρτητα από το αν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ήταν αντίθετες με αυτό.
Μετά όμως από έφεση της Πολιτείας του Μισισιπή, το Εφετείο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση, με το σκεπτικό ότι το ομόφυλο ζευγάρι που είχε προσφύγει δεν απέδειξε ότι θα υφίστατο ανεπανόρθωτη βλάβη από την εκτέλεση της απόφασης, καθώς ο νόμος δεν απαγόρευε γενικώς την παροχή υπηρεσιών στους ομοφυλoφίλους, αλλά απλώς έδινε το δικαίωμα σε όποιον διαφωνεί με τον ομόφυλο γάμο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, να μη παρέχει αυτές τις υπηρεσίες και επομένως ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλα άτομα για να του παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, τα οποία θα συμφωνούν με τις απόψεις του.
Η υπόθεση έφτασε εν τέλει στο Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την προσφυγή κατά της απόφασης του Εφετείου και έτσι ο νόμος πλέον μπορεί να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα.
Η απόφαση θεωρείται σημαντική για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Αμερική, καθώς η ομοφυλοφιλική κοινότητα επιχειρεί τα δικαιώματά της να υπερτερούν των θρησκευτικών ελευθεριών και ζητά επίμονα να υποχρεώνονται νομικά οι θρησκευόμενοι πολίτες να στηρίζουν έμπρακτα τον ομόφυλο γάμο, έστω κι αν εναντιώνονται σ' αυτόν.

Σε παρόμοια υπόθεση, ζαχαροπλάστης από το Κολοράντο αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα που θα είχε για σύμβολο ένα ομόφυλο ζευγάρι και από τα δικαστήρια (πρωτοβάθμιο και εφετείο) κρίθηκε παράνομη η άρνησή του (βλ. https://profamilynews.wordpress.com/2017/07/01/amerikanika-dikastiria-epanexetazoun-apofaseis-pou-eihan-ekdothei-yper-ton-omofylofilon/). Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Αμερικανικού Δικαστηρίου και αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο του 2018.

Πηγή: https://www.lifesitenews.com/news/victory-us-supreme-court-lets-stand-religious-freedom-protections-for-missi
Ελληνικές αναφορές: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=931645
https://www.efsyn.gr/arthro/paramenei-o-nomos-ntropi-kata-ton-omofylofilon-sto-misisipi

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλαρίνα, χοροί και τραγούδια στα εκατοντάχρονα λειτουργίας τού Συλλόγου Λιβαδιωτών. (+ 105 ΦΩΤΟ)

Αν λέμε όχι στη λεκτική βία, ας πούμε όχι και στον βιασμό των λέξεων που υποκρύπτουν βία! (+ 43 ΦΩΤΟ)

Ζ.Σατραζέμης, Α.Παπαγιαννούλης, Ε.Γκούμας & Κ.Αλμπάνης, οι επιλαχόντες για το Δ.Σ. Κατερίνης.

Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, Στάθης Κεραμιδιώτης.

Έλενα Χατζηλιάδου: «Μόνο όσοι επιχειρούν το ‘‘παράλογο’’, μπορούν να επιτύχουν το ‘‘αδύνατο’’»! (+ 99 ΦΩΤΟ)

[ΦΩΤΟ * ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ] _ Τελικά, έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος στην Κατερίνη; Ή όχι;

Γιώργος Νταντάμης: «Στηρίζουμε την τοπική αγορά. Όλοι Μαζί, για το Δήμο Κατερίνης»

Τα πιο χρωματοφωτεινά Χριστούγεννα μόνο στην Κατερίνη! ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ