Η.Χατζηχριστοδούλου: Μέλημα όλων των κυβερνήσεων, η κομματική πελατεία και το πολιτικό κόστος! (94 Φωτογραφίες)













* Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

* τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΔ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΛΑΘΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ Η ΜΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

* τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΟΥΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑΣ ΕΛΙΤ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ!

Επιμέλεια Ανάρτησης,
Φωτογραφικό Υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

«Έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές και από τους δανειστές μας και από την χώρα μας. Επιλέχθηκε ο δρόμος της υπερφορολόγησης, της απουσίας ουσιαστικών επενδύσεων, της ελλιπούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της εξαφάνισης της ρευστότητας από την εγχώρια αγορά και την παραγωγική διαδικασία αντί της περικοπής των δημοσίων δαπανών, του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης και της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Δυστυχώς κύριο μέλημα κάθε κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους». Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας τού Επιμελητηρίου Πιερίας.
Η εκδήλωση του Επιμελητηρίου έγινε με την παρουσία τού τ. Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γ.Παπαστάμκου, του τ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, του τ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, των Βουλευτών Άννας Καραμανλή και Χάρη Τζαμακλή, Αυτοδιοικητικών, Επιμελητηριακών, εκπροσώπων Τοπικών Αρχών και πλήθους επιχειρηματιών και επαγγελματιών τής Πιερίας.  


Η ομιλία τού Προέδρου τού Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου.

«Σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη μας ετήσια εκδήλωση και σας εύχομαι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Καλή Χρονιά με υγεία, αισιοδοξία, προσωπική και οικογενειακή προκοπή. 
Ελπίζουμε ότι το ο νέο έτος θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας ανοδικής πορείας και ευημερίας για τη χώρα μας, την κοινωνία, την οικονομία και την Πιερίας μας. 
Η νέα χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις για όλους μας και θα χρειαστούμε υπομονή και επιμονή, δύναμη και αποφασιστικότητα. 
Τις αρετές αυτές όμως τις έχουμε ως Έλληνες και
είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμη χρονιά θα τις αξιοποιήσουμε.
Κυρίες και Κύριοι,
Συνήθως στην αλλαγή του χρόνου οφείλουμε να κάνουμε τον απολογισμό μας, να δούμε κατάματα την αλήθεια, να συνειδητοποιήσουμε και να διδαχθούμε από τα λάθη μας.
Οι ελπίδες για εύκολες λύσεις και ο λαϊκισμός είχαν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικογένεια, για την ιδιωτική οικονομία και για τους νέους μας.
Αφήσαμε πίσω μας άλλη μια μνημονιακή χρονιά με άλυτα προβλήματα και πολλές πληγές. Παρ’ όλα αυτά όμως διαφαίνονται και κάποιες με επιφύλαξη θα έλεγα θετικές εξελίξεις.
Η αύξηση του ΑΕΠ για 3 συνεχόμενα τρίμηνα μας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης μετά από μια δεκαετία σχεδόν ύφεσης που διακόπηκε προσωρινά μόνο το 2014. Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε 1,3% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είτε σε 1,7% σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις,
σίγουρα δεν είναι ικανοποιητική, μετά από τόσες θυσίες που έγιναν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Δεν είναι ικανοποιητική:
Όταν η οικονομία μας έχει υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 25% από την αρχή της κρίσης, όταν οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν από το 2009 έως σήμερα κατά 111 δις, όταν οι χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 67 δις., όταν τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 100 δις, όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις και κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα άνω των 12 δις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων είναι μπροστά μας
Όταν το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού μας, οι νέοι μας επιστήμονες, που με τόσο κόπο και θυσίες οι γονείς τους σπούδασαν, μεταναστεύουν για να βρουν δουλεία, όταν τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για την χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών.
Την τελευταία δεκαετία η κοινωνία και η οικονομία μας έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και απίστευτες ανατροπές.
Φτωχοποίηση και ανεργία, δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές εργασιακών σχέσεων, αφελληνισμός του τραπεζικού μας συστήματος. 


Έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές και από τους δανειστές μας και από την χώρα μας. Επιλέχθηκε ο δρόμος της υπερφορολόγησης, της απουσίας ουσιαστικών επενδύσεων, της ελλιπούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της εξαφάνισης της ρευστότητας από την εγχώρια αγορά και την παραγωγική διαδικασία αντί της περικοπής των δημοσίων δαπανών, του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης και της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς κύριο μέλημα κάθε κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους.
Κυρίες και Κύριοι,
Δεν θέλω να σας κουράσω με νούμερα, θα σταθώ μόνο στο εξής: η ανάπτυξη κατά 1,3% του τρίτου τριμήνου του 2017 σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλετε κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες όπως ο τουρισμός, ενώ η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη παραμένει υποτονική και οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώνονται. 
Η ανεργία μειώθηκε από 26% στο τέλος του 2014,
σε 21% το 2017. Όμως για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μειώνεται η ανεργία με προσλήψεις μισθωτών μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η πρακτική αυτή δημιουργεί μια νέα γενιά εργαζομένων των 400 ευρώ, οι οποίοι δυσκολεύονται ακόμη και να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Και σίγουρα το νέο αυτό μισθολογικό σύστημα πολύ λίγο συνεισφέρει στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και στην ουσιαστική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία.
Ας ευχηθούμε να αποτελέσει μια νέα αρχή για το τόπο μας.
Πισωγυρίσματα και πρακτικές του παρελθόντος που τόσο έβλαψαν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας πρέπει πάση θυσία να τις αποφύγουμε. 
Είναι γεγονός ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές
και η πρόσβαση μας σε φθηνό δανεισμό, προϋποθέτει μια ενισχυμένη οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία.
Είναι τεράστια η ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος
να τα διασφαλίσει για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρήσεων. 
Διερωτώμαι όμως εάν οι αγορές θα εμπιστευθούν ένα πολιτικό σύστημα που υπερφορολογεί τον παραγωγικό του ιστό, το βασικό πυλώνα οικονομικής προόδου μιας χώρας; Θα εμπιστευθεί ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει κατορθώσει να προσελκύσει καμία νέα επένδυση αλλά αντίθετα φρενάρει τις ήδη υπάρχουσες;
Έχουν ψηφιστεί μέτρα 5,1 δις για το 2019 και το 2020 που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, άρα μειωμένη εγχώρια ζήτηση.
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% έως το 2022. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί την ύπαρξη πλεονάσματος για να είναι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές επιτυχής. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. 
Αντίθετα πρέπει να διατεθεί στην τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας, διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων πρέπει να γίνεται μέσα από την εργασία τους και όχι μέσα από επιδόματα. Οι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη από συσσίτια ή επιδόματα αλλά από δουλειά που θα τους επιτρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. 
Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. Η οικονομία μας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης.
Βασιζόμενοι σε αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, με την συνεργασία και συνεννόηση όλων μας, κράτους, επιχειρήσεων, εργαζομένων, όλων των πολιτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. 
Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν, στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την μεταποίηση, την ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της χώρας μας, στηριζόμενοι πρώτα από όλα στις δικές δυνάμεις και προσπάθειες, χωρίς μνημονιακά δεκανίκια ή ταπεινωτικές εποπτείες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.
Αρκεί να το θέλουμε.
Κύριοι Βουλευτές, Κυριε Σταικούρα,
Στην αίθουσα αυτή βρίσκονται οι άνθρωποι που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας. Οι άνθρωποι που θα τολμήσουν, θα ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους, που έχουν τη θέληση να δημιουργήσουν, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας οι επιχειρηματίες.
Το μόνο που ζητούν είναι τα αυτονόητα:
1. Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε οι παραγωγικές μας δυνάμεις να μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Επίσης νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ένα ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Είναι πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίησή του δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε.
2. Άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, κυρίως εκείνων των παραγωγικών επιχειρήσεων που τα προϊόντα τους ενισχύουν τις εξαγωγές μας και υποκαθιστούν τις εισαγωγές.
3. Πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
4. Άμεσες δημόσιες επενδύσεις, κυρίως σε παραγωγικές υποδομές.
5. Γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να δοθεί πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις και την αγορά. Μόνο έτσι θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
6. Ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
Αν αναλογιστούμε ότι το 88,5% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί από 1έως 10 άτομα, ενώ μόλις το 2% απασχολεί πάνω από 51, συμπεραίνουμε ότι πραγματικά οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, αλλά και οι πιο ευάλωτες.
Κυρίες και Κυρίοι,
Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει πολλές φορές διεκδικήσει τα αυτονόητα. Και δεν θα σταματήσει να το κάνει μέχρι να εισακουστεί. Δεν θα σταματήσει να διεκδικεί την πρόοδο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τα Επιμελητήρια είναι οι μόνοι φορείς που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα προβλήματα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή της χώρας.
Έχουν τη γνώση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων, διατυπώνοντας πάντα συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Επιμελητηρίου Πιερίας καθώς και ένα προς ένα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για τις εργατοώρες που αφιερώνουν προκειμένου να προασπίσουν τα αιτήματα των συναδέλφων μας,
την κα. Σταματία Βελώνη, Α΄ Αντιπρόεδρο
τον κ. Ιωάννη Πείδη, Β΄ Αντιπρόεδρο
τον κ. Αθανάσιο Κόκκινο, Γενικό Γραμματέα
την κυρία Χάϊδω Παπαχατζή, Οικονομικό Επόπτη
τον κ. Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Υπεύθυνο Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
τον κ. Μάρκο Κουλούμογλου, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων,
τον κ. Νίκο Αποστολόπουλο, Πρόεδρο της Ε.Ε.Σ.Τ.Ε.Π.
τον κ. Δημήτρη Αλμαλιώτη, Πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος,
τον κ. Βασίλη Μπατάλα, Πρόεδρο του Μεταποιητικού Τμήματος
την κυρία Βίνα Φλογέρα Πρόεδρο του Τμήματος Υπηρεσιών
τον κ. Γεώργιο Βαφόπουλο,
τον κ. Νίκο Βουτσά,
την κυρία Άννα Γατσιού,
την κυρία Σμαρώ Γιαννούλη,
την κυρία Μαρία Δέλλιου,
τον κ. Σωτήρη Δρούγκα,
την κυρία Ελένη Ηλιάδου,
τον κ. Νίκο Μυστακίδη,
τον κ. Χρήστο Νάνο,
τον κ. Ρούλη Ουσταμπασίδη,
Για άλλη μια χρονιά τη σημερινή εκδήλωση τη χρηματοδοτούν οι επιχειρηματίες μας. 
Τους ευχαριστούμε»!


Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ομιλία του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι,
θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχηθώ σε όλους σας καλή χρονιά, με υγεία και καλή δύναμη και κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνετε. Θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Πιερίας για την πρόσκληση του να συμμετάσχω στο σημερινή εξαιρετική εκδήλωση.
Εκδήλωση-θεσμός. Εκδήλωση η οποία, με την μεγάλη συμμετοχή των μελών του, αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την αγάπη σας για το θεσμό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο εσωτερικό περιβάλλον. Περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στην οικονομία, απογοήτευσης και παραίτησης στην κοινωνία και πλεονάζουσας διχαστικής όξυνσης στην πολιτική.
Κυρίες και Κύριοι,
Τα 3 τελευταία χρόνια, η δημιουργική ασάφεια, οι αυταπάτες, οι αυτοσχεδιασμοί και οι ιδεοληψίες, επέφεραν τεράστιο κόστος στη χώρα και στους πολίτες. Η χώρα, το 2015, «τρέκλισε» επικίνδυνα και διασώθηκε χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλες μικρές πολιτικές δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης.
Έκτοτε, νέα αχρείαστα μνημόνια ψηφίστηκαν και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μέτρα λιτότητας ελήφθησαν, που συρρίκνώσαν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, «στέγνωσαν» την οικονομία και διόγκωσαν το ιδιωτικό χρέος.
Η επιχειρηματικότητα παρουσιάζει μια παραλυτική στασιμότητα, εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει φυσικά και νομικά πρόσωπα, της αδυναμίας υλοποίησης αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με τη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης και αδιέξοδης πολιτικής είναι η οικονομία να «κατρακυλήσει» και πάλι στην ύφεση την περίοδο 2015-2016 και να παρουσιάζει ασθενική - πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις - μεγέθυνση το 2017, διευρύνοντας το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Με λίγα λόγια, είμαστε ως χώρα, σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις, η μοναδική -παγκοσμίως- αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη.
Είναι γεγονός βέβαια ότι η χώρα σήμερα προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, να καλύψει το χαμένο έδαφος των 3 τελευταίων ετών και να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του τρέχοντος Προγράμματος.
Κανονικότητα όμως, που παρά τα «φτιασιδώματα», δεν έχει ακόμη επιτευχθεί:
§ Κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζουν να υφίστανται.
§ Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί.
§ Νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις επιβάλλονται.
§ Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης διευρύνονται.
§ Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται.
§ Η εσωτερική στάση πληρωμών διατηρείται.
§ Καταθέσεις δεν επιστρέφουν μαζικά και ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα.
§ Η χώρα παραμένει «απούσα» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η όποια δε βελτίωση παρατηρείται σε μακροοικονομικούς δείκτες, είναι σε σύγκριση με το χειρότερο σημείο στο οποίο η οικονομία «κατρακύλησε» επί ημερών της σημερινής διακυβέρνησης.
Με αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, το καλοκαίρι να βρεθούμε εκεί που είχαμε φτάσει το 2014.
Ενώ δυστυχώς, σε μικροοικονομικό επίπεδο, οι πολίτες βρίσκονται σε πολύ δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τότε.
Αυτή η οδυνηρή για την κοινωνία πραγματικότητα αποτυπώνεται σε 3 αριθμούς:
§ Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 133 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014.
§ Έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 1.050.000 πολίτες και κινδυνεύουν με κατασχέσεις άλλοι 700.000 περίπου.
§ Δρομολογούνται πλειστηριασμοί σε 130.000 κατοικίες.
Και όμως, η Κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τη νέα αυταπάτη της, περί «καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια». Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, «στύβοντας» την πραγματική οικονομία. «Σκουπίζει» τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις «κουτσουρεμένες δόσεις» του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές. Κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν αντλεί τους διαθέσιμους από το πρόγραμμα πόρους, οι οποίοι προσφέρονται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό των αγορών.
Επιτόκιο των αγορών και spreads τα οποία, αν και αποκλιμακούμενα, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνεπώς και ο δανεισμός ακριβός.
Αν η Κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πολύ χαμηλότερα. Και τότε η επιθυμητή έξοδος στις αγορές θα γινόταν με καλύτερους όρους, ειδικά σε μια περίοδο άφθονης ρευστότητας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, ως βήμα μιας δομημένης στρατηγικής βιώσιμης εξόδου από τα Μνημόνια. Δυστυχώς όμως σήμερα, αυτό δεν είναι εφικτό. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας.
Κυρίες και Κύριοι,
Το ερώτημα συνεπώς είναι, τι πρέπει να γίνει στο πεδίο της οικονομίας, ώστε η χώρα να βγει οριστικά και βιώσιμα από το «τούνελ» της κρίσης και να προχωρήσει με κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, συνοχή, αξιοπρέπεια και δυναμισμό. Είναι γεγονός ότι η χώρα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Και κυρίως διαθέτει καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, έτοιμο να προσφέρει στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας. Διαθέτει όμως και επιχειρηματικό δαιμόνιο, που πολλοί από εσάς διατηρήσατε, καλλιεργήσατε ή εκδηλώσατε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Αυτές οι δυνατότητες της χώρας θα ευοδωθούν μόνο εφόσον εφαρμόσουμε εκείνες τις πολιτικές που θα τις αναδείξουν, θα τις διευκολύνουν και θα τις επιβεβαιώσουν.
Και η Νέα Δημοκρατία διαθέτει αυτές τις πολιτικές. Έχει καταθέσει, και διαρκώς επικαιροποιεί και εμπλουτίζει, ένα ρεαλιστικό σχέδιο επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι:
1ος άξονας: Η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Με απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Και με στοχευμένη και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες, την οποία κυνικά ομολόγησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί της και κακώς αποδέχθηκαν οι εταίροι, εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητά τους.
Για την υλοποίηση της δικής μας πολιτικής, εκτός της χρήσης ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών και της ένταξης «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, όπως έγινε και με τις μειώσεις φόρων το 2014, θα επιδιωχθεί μια νέα ρήτρα μεταρρυθμίσεων.
Ρήτρα μεταρρυθμίσεων με σκοπό την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις των θεσμών.
Ρυθμών που θα προσεγγίζουν ή/και θα υπερβαίνουν την αναπτυξιακή δυναμική που καταγραφόταν στις δικές τους εκθέσεις το 2014.
Μερίδιο στην ανάπτυξη θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, όλοι οιΈλληνες πολίτες.
Εδώ να ανοίξω μία παρένθεση: η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει και μπορεί να αυξάνει τον εθνικό πλούτο καλύτερα και να τον μοιράζει δικαιότερα. Μεταπολιτευτικά, η μέση τιμή των ετήσιων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης κατά τις περιόδους που, άσκησε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ήταν σημαντικά υψηλότερη αυτών που πέτυχαν τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Αυτές είναι μετρημένες ιστορικές αλήθειες.
Επανέρχομαι, η αύξηση του πλούτου θα οδηγήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, και αυτή με τη σειρά της, στη σταδιακή μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η επίτευξη των νέων, πιο ρεαλιστικών πλεονασμάτων θα επιτυγχάνεται πλέον μέσω της αυτοτροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Ενώ, παράλληλα, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, θα χρησιμοποιηθεί, σταδιακά, για περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.
2ος άξονας: Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου, την ταχύτατη υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση εμβληματικών επενδύσεων. Με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας ενός οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικά δικαίου Κράτους, που θα μπορεί να διαφυλάξει και να προαγάγει τις αξίες και την ταυτότητα ενός λαού.
Είναι βέβαια αλήθεια πως το Κράτος λειτουργεί συχνά με σοβαρές ατέλειες, μεγάλη ακαμψία, χαμηλή ποιότητα και κακή οργάνωση, ενώ ενσωματώνει εστίες διαφθοράς, νεποτισμού και ευνοιοκρατίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να το ακυρώσουμε. Ούτε είναι υπεύθυνο «δια πάσα νόσο». Αντίθετα, αποτελεί παράγοντα συμπληρωματικό της σωστής λειτουργίας του «ιδιωτικού».
Συνεπώς το ζητούμενο σήμερα είναι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό, ευέλικτο, σύγχρονο και παραγωγικό Κράτος.
Ένα Κράτος με απλούστερες δομές, σαφείς αρμοδιότητες, ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας και διαδικασίες αξιολόγησης, παντού. Ένα κράτος που θα παρεμβαίνει και θα μεριμνά για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς, την εξασφάλιση της μέγιστης οικονομικής αποτελεσματικότητας και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του πλούτου.
3ος άξονας: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Πως μπορεί να γίνει αυτό;
1ον. Με την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών, Επενδύσεων και του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στους τελικούς δικαιούχους σε 3 από τις 4 Δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
2ον. Με την πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του οποίου οι δαπάνες, το 2017, διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο ύφος της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση, σωρευτικά, έχει στερήσει 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, υποεκτελώντας δημόσιες επενδυτικές δαπάνες προκειμένου να εμφανίσει ένα ακόμη υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.
3ον. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οφειλές οι οποίες παραμένουν υψηλές, παρά την εκταμίευση 5,5 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα, για την αποπληρωμή τους. Αυτό οφείλεται τόσο στην ανικανότητα της Κυβέρνησης να διοχετεύσει τους διαθέσιμους πόρους στην πραγματική οικονομία, όσο και στην «εσωτερική στάση πληρωμών» που έχει επιβάλλει, δημιουργώντας - συνεχώς - νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επιπλέον, εφεξής, το Δημόσιο, μέσω της υπερφορολόγησης των πολιτών, θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία αποπληρωμής τους σε αναλογία 1:1 με το Πρόγραμμα. Ενώ το 1,5 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί τους προσεχείς μήνες, θα είναι το τελευταίο ποσό από τους πόρους του δανείου που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όσες οφειλές δεν εξοφληθούν, θα αποπληρώνονται με ίδιους πόρους, από τους φορολογούμενους, μέχρι αυτές να μηδενιστούν.



4ον. Με τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.
Αυτό που χρειάζεται είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης που θα επαναφέρει καταθέσεις στις τράπεζες, η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας που θα μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών, και η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την κοινωνική ευθύνη.
4ος άξονας: Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει σε ανασύνθεση του ΑΕΠ.
Στόχος, η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε κλάδου.
Δίνοντας προτεραιότητα στη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας, τον περιορισμό του κρατικού εναγκαλισμού και την προώθηση της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Πέρα όμως από την ευθύνη της Πολιτείας, σημαντικό μερίδιο ευθύνης «πέφτει στις πλάτες» τις δικές σας, των επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις που πρέπει να λειτουργούν με υπευθυνότητα, στοχεύοντας στην αποτελεσματική
διαχείριση και ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Επιχειρήσεις που πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης. Επιχειρήσεις που οφείλουν να υλοποιούν λειτουργικούς εσωτερικούς ελέγχους, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν το περιβάλλον, να επιδεικνύουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Επιχειρήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως εταίρους στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Κυρίες και Κύριοι,
Η υλοποίηση των πολιτικών που προανέφερα, απαιτεί 1 μία μεταρρυθμιστική, σοβαρή, υπεύθυνη, συνεκτική και αξιόπιστη Κυβέρνηση. Και αυτό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την πολιτική αλλαγή. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα!!! Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !!


Ο Πρώην Υπουργός τού ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας

Ο πρώην Υπουργός του Σύριζα Δημήτρης Μάρδας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι πολλά που τον συνδέουν με το Επιμελητήριο Πιερίας, και ένα πολύ βασικό θέμα είναι ο Όλυμπος λέγοντας ότι: " έχουμε καταθέσει μια πρόταση στο Επιμελητήριο για την αξιοποίηση του Ολύμπου, ενός βουνού που πρέπει να γίνει βουνό της παγκόσμιας κοινότητας και όχι μιας ελίτ ορειβατών, και στο πλαίσιο μιας πολιτικής έξω από τα όρια του μικρού και του μετρίου που είχαμε συνηθίσει να λειτουργούμε τόσα χρόνια".
Συνεχίζοντας απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση είπε ότι:" εσείς οι επιχειρηματίες γνωρίζετε την αγορά και παρόλο τις πιθανές παραλείψεις μας ή τα λάθη μας έχουμε οδηγήσει την ελληνική πολιτεία σε έναν άλλο δρόμο εκσυχρονισμού και με διαδικασίες που έχουν σχέση με την δεύτερη ευκαιρία όπως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις 120 δόσεις, με την ελάφρυνση των βαρών σας από τα υψηλά πρόστιμα που αντιμετωπίζεται. Μας λέτε ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι. Το παραδεχόμαστε και θα τους βελτιώσουμε σε συνεργασία με εσάς. Το ζητούμενο είναι να γίνει η αρχή και αυτό έγινε τώρα. Σε ορισμένα σημεία το θέμα της ρευστότητας της Εθνικής Οικονομίας είναι θέμα μηχανισμών και διαδικασιών της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε και να προτείνουμε λύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Αναφερόμενος στις προηγούμενες τοποθετήσεις των ομιλητών είπε ότι:" σε ότι τονίστηκαν προηγουμένως δεν θα δώσω απαντήσεις γιατί έχουν δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε άλλους χώρους. Εδώ είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα χαράς".
Κλείνοντας ευχήθηκε Καλή Χρονιά με δύναμη και του χρόνου θα είμαστε πιο χαμογελαστοί.


Οι καθιερωμένες απονομές τιμητικών πλακετών
Η πρώτη απονεμήθηκε στον τ. Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γιώργο Παπαστάμκο.

Η πρώτη τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γεώργιο Παπαστάμκο για την προσφορά και το έργο του στην Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου μίλησε τόσο για την επιτυχημένη πολιτική διαδρομή και την πολύχρονη προσφορά του Γεωργίου Παπαστάμκου πάντα προς όφελος της Ελλάδας όσο και για τον σπουδαίο άνθρωπο και φίλο Γιώργο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Την τιμητική πλακέτα στον κ. Γεώργιο Παπαστάμκο απένειμε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου μαζί με την Α΄Αντιπρόεδρο Σταματία Βελώνη.



Τιμή στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, Γιώργο Τζήμα.

Η δεύτερη τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας Γεώργιο Τζήμα, για τη συμβολή του και τις συντονισμένες δράσεις και ελέγχους στις οποίες συμμετείχαν οι αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Πιερίας, με στόχο την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου του παρεμπορίου στην Πιερία. Ενός φαινομένου που αποτελεί τη μεγάλη πληγή για το υγιές εμπόριο τόσο της χώρας όσο και του Νομού μας και είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Επιμελητηρίου Πιερίας. Την απονομή έκανε η Οικονομική Επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας κα. Χάϊδω Παπαχατζή.



Η τρίτη τιμητική πλακέτα, στον Πύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα


Η τρίτη τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον Πύραρχο Ευάγγελο Φαλάρα, Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, στο πρόσωπο του οποίου βραβεύτηκε όλο το προσωπικό της Π.Υ. για την προσφορά τους στον συνάνθρωπο και το έργο που εκτέλεσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στον Όλυμπο υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς και για την άσκηση των καθηκόντων τους στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό μας. Την πλακέτα απένειμε ο Β΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ιωάννης Πεϊδης. 






























































































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, στην Κατερίνη. (25 φωτογραφίες).

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Η «ερώτηση» και η «επερώτηση» στη Βουλή είναι το ίδιο και το αυτό; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Αστυνομικός Δ/ντής Γ.Τζήμας: Αφανείς ήρωες των προσπαθειών μας, οι οικογένειές μας! (84 Φωτογραφίες)

Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος: Χρόνια πολλά, Έλληνες, χρόνια ευλογημένα, χαρούμενα, ειρηνικά!

Ο Γιώργος Τζήμας, ένας εξαίρετος αξιωματικός τής ΕΛ.ΑΣ., προάχθηκε στον βαθμό τού Ταξίαρχου.

Κι άλλο ευτράπελο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. (Δημοσιεύει ο Γιώργος Κολωνιάρης).

Χαιρετισμοί τής Παναγίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελάφου Δήμου Κατερίνης (ΦΩΤΟ & VIDEO)