Μνήμες από την Παρέλαση της 25ης Μαρτίου τού 1951 !Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς *

Κατερίνη 25η Μαρτίου 1951 ! 
Κορίτσια του (εξαταξίου) Γυμνασίου Κατερίνης με παραδοσιακές φορεσιές παρελαύνουν μπροστά από τους επισήμους στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, στον κεντρικό δρόμο τής Μεγάλου Αλεξάνδρου, πριν 67 χρόνια.
Στα νεανικά κοριτσίστικα πρόσωπα, σ’ αυτή την ασπρόμαυρη φωτογραφία «Ενθύμιον» της παρέλασης της 25ης Μαρτίου του 1951, ίσως με κάποια δυσκολία μπορέσουμε να διακρίνουμε γνώριμα γυναικεία πρόσωπα. Ίσως να αναγνωρίσουμε τη γιαγιά μας, τη μητέρα μας ή τη θεία μας, και οι μεγαλύτεροι ίσως αναγνωρίσουν ακόμη και την αδελφή τους.
Έχοντας στα χέρια μου την ασπρόμαυρή φωτογραφία τής παρέλασης της 25ης Μαρτίου του 1951 και κοιτώντας την, ακούγεται στα αυτιά μου η φωνή τού παλαιού τελετάρχη τής παρέλασης, του σχωρεμένου Μιχάλη Συμεωνίδη και του σημερινού άξιού του, Νίκου Λαμπονίκου:

«Σειρά έχουν οι νέες και οι νέοι των Γυμνασίων της πόλης μας.
Χειροκροτείστε τη γενιά που αξιώνει δυναμικά ένα καλύτερο αύριο»!

Εκείνες οι νέες, αξίωναν δυναμικά ένα καλύτερο αύριο. Με μια Ελλάδα που έβγαινε από έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο και στη συνέχεια από έναν διχαστικό ακόμα πιο καταστροφικό αδελφοκτόνο πόλεμο (εμφύλιο πόλεμο τον λέμε), έδωσαν όλο το περίσσιο πάθος τους για ένα καλύτερο αύριο. Προσπάθησαν, τα κοριτσίστικα όνειρά τους να τα κάνουν πραγματικότητα. Έβγαλαν από τα σπλάχνα τους κάποιους ανθρώπους που πρόσφεραν στην κοινωνία. Αγωνίστηκαν στον στίβο της ζωής και κέρδισαν, για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε (μερικές φορές και σπάλη) μια ζωή πολύ άνετη.
Όλες αυτές οι παραδοσιακά ντυμένες κοπέλες που παρελαύνουν (κάποιες ίσως να μην είναι στην ζωή) αλλά και αυτές που ζουν, έχουν τον απέραντο σεβασμό μας!
Και στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όταν ο τελετάρχης εκφωνήσει: «Ένα θερμό χειροκρότημα για τους μαθητές που αποτελούν το Μέλλον της χώρας μας!», τότε πρέπει πραγματικά να δώσουμε το πιο θερμό μας χειροκρότημα.

---------
* Ο Δημήτρης Ρουκάς είναι Ειδικός Σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δυναμική διαμαρτυρία Πολιτιστικών Συλλόγων Πιερίας για το Σκοπιανό (90 ΦΩΤΟ)

Μαρία Τερζίδου: Συμπορεύομαι με τον Υποψ. Δήμαρχο, Γιώργο Νταντάμη!

Με τον Γιώργο Νταντάμη συμπαρατάσσεται ο Πόλυς Παπαγεωργίου.