Δίγλωσσες Θείες Λειτουργίες στην παραλιακή Πιερία (σε ελληνικά & σλαβονικά) για την εξυπηρέτηση σλαβόφωνων τουριστών.



Επιμέλεια Ανάρτησης:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Δίγλωσσες Θείες Λειτουργίες, στα ελληνικά και στα σλαβονικά, τελούνται σε όλες τις παραθαλάσσιες Ενορίες τής Πιερίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό γίνεται προς χάριν των χιλιάδων σλαβόφωνων πιστών που έρχονται ως τουρίστες στον Νομό, ώστε παράλληλα με τις διακοπές τους να ικανοποιούνται και οι πνευματικές τους ανάγκες.
Αυτό επισημάνθηκε, για μια ακόμη φορά, σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με αφορμή τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 στο Ιερό Παρεκκλήσιο τής Αγίας Μαρκέλλας, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο τού Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου Ολυμπιακής Ακτής (Κατερινόσκαλας).

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

«Την Κυριακή 22 Ιουλίου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.
Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου Ολυμπιακής Ακτής (Κατερινόσκαλας).
Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιουλίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, ενώ την κυριώνυμη ημέρα ο Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Στη Θ. Λειτουργία ιερούργησε, μεταξύ των άλλων κληρικών, ο Πανοσιολ. Ιερομόναχος π. Ιωάννης Ρούμπιν, Πρύτανης του Θεολογικού Σεμιναρίου «Άγιος Νικόλαος» Μόσχας, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με φοιτητές του Σεμιναρίου, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος προώθησης των ακαδημαϊκών ανταλλαγών και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, εκκλησιάστηκαν πενήντα νέοι από την Ιερά Επισκοπή Λοτζ Κεντρικής Πολωνίας, οι οποίοι φιλοξενούνται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους επί οκταήμερο στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα Σβορώνου.
Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε δίγλωσσα, ελληνικά και σλαβονικά, καθώς και πολλοί άλλοι σλαβόφωνοι πιστοί εκκλησιάστηκαν, όπως συμβαίνει καθ’ όλη τη θερινή περίοδο σε όλες τις παραθαλάσσιες Ενορίες της Πιερίας.
Μετά τη Θ. Λειτουργία, σχηματίστηκε μικρή λιτανευτική πομπή μέχρι το πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο, όπου όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε την ιερή εικόνα της εορταζομένης Αγίας. Υπαίθρια έγινε τόσο η απόλυση («δι’ ευχών των αγίων Πατέρων ημών…»), όσο και διανομή του αντιδώρου.

Πλήθος πιστών από την Κατερίνη και άλλες περιοχής συμμετείχε στον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Μαρκέλλας». 




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κατερίνης.

Η (χαμένη) Ελληνική Παράδοση του Ενικού στις σχέσεις των Ελλήνων [Έρευνα]

Τι είναι για εμάς ο σταυρός; Σύμβολο μαρτυρίου και σωτηρίας; Ή μόνο ένα κόσμημα για στολισμό μας; (Δυο σχόλια με αφορμή την Κυριακή τής Σταυροπροσκυνήσεως).

Σπύρος Κουλκουδίνας: Nα παραμερίσουμε το «εγώ» και να προτάξουμε το «εμείς»!