Η.Χατζηχριστοδούλου: Μπροστά, μόνο αν αποφύγουμε διχασμούς και κομματικούς λαϊκισμούς! (+ 133 ΦΩΤΟ)




Επιμέλεια παρουσίασης θέματος,
Λήψη & Επεξεργασία Φωτογραφιών:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Με την παρουσία τού Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, του Οικοδεσπότη Προέδρου τού Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, τού Προέδρου τού Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργου Κωνσταντόπουλου, στελεχών τής Διοίκησης του Επιμελητηρίου, του Ευρωβουλευτή τής ΝΔ, Μανόλη Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή Πιερίας τής ΝΔ και Υποψήφιου Δημάρχου Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, των Δημάρχων Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, Σάββα Χιονίδη και Ευάγγελου Λαγδάρη, των Υποψηφίων Δημάρχων Γιώργου Νταντάμη και Αθανάσιου Λιακόπουλου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και εκατοντάδων επαγγελματιών και επιχειρηματιών τής Πιερίας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας τού Επιμελητηρίου Πιερίας.






Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Θέλουμε καλύτερο μέλλον; Αν ναι, ας μην αναλωθούμε σε ρητορείες παροχολογίας και σε πάγωμα των μεταρρυθμίσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην ετήσια εκδήλωση του επιχειρηματικού κόσμου της Πιερίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την δυναμική σας παρουσία.
Μια παρουσία που μας τιμά ιδιαίτερα και δείχνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Πιερίας στέκεται όρθιος, χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά του και συνεχίζει να αγωνίζεται για τις επιχειρήσεις του, τους εργαζόμενους, την πατρίδα.
Φίλοι και Φίλες
Επί 8 χρόνια σε κάθε εορταστική εκδήλωση με αφορμή την έλευση του νέου έτους, πίσω από τα χαμόγελά μας, κυριαρχούσαν τα συναισθήματα του φόβου και της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα.
Η μόνη ευχή και ελπίδα μας ήταν να απαλλαγούμε από τα καταστροφικά μνημόνια, να δραπετεύσουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της αποδόμησης της οικονομίας και της κοινωνίας μας και να συναντήσουμε στο βάθος του τούνελ λίγο φως.
Το 2019 βρίσκει τη χώρα μας εκτός μνημονίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουμε την υποχρέωση ψήφισης επιπλέον μέτρων λιτότητας υπέρ των δανειστών μας. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τερματισμό των μνημονίων, τα οποία πρακτικά χρηματοδοτούσαν τις δανειακές μας υποχρεώσεις, μας προστάτεψαν από την άτακτη χρεοκοπία, αφήνοντας σε εμάς την υποχρέωση εξάλειψης των ελλειμμάτων. Πετύχαμε πράγματι τη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μας, καταβάλλοντας όμως τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, χάνοντας δεκάδες δις από την αγορά η ανεργία εκτοξεύτηκε, η ρευστότητα των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαφανίσθηκε, το τραπεζικό μας σύστημα κλονίστηκε, η μετανάστευση ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων και μη μας στέρησε και συνεχίζει να μας στερεί το δυναμικότερο κομμάτι του εργατικού μας δυναμικού.
Και ενώ τυπικά είμαστε εκτός μνημονιακού προγράμματος, έχουμε την υποχρέωση να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, δηλαδή εκτός από το να εξυπηρετούμε το τεράστιο ακόμη δημόσιο χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% μέχρι το 2060, χωρίς όμως να έχουμε εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Σήμερα η χώρα μας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την απαραίτητη ανάπτυξη προκειμένου να καταστεί αξιόχρεη, κάτι που δεν έχει πετύχει έως σήμερα αφού παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και η ελληνική οικονομία αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.
Και συγκεκριμένα, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται πάνω από 4%, ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 2%.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι ο συσχετισμός αυτός καθιστά το δανεισμό μας απαγορευτικό. Χώρες που γνώρισαν την κρίση χρέους και δανεισμού όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια, είχαν ήδη υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και είχαν πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδίζοντας την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών.
Δεν θέλω καν να φανταστώ, ότι ο αποκλεισμός μας θα παραταθεί τόσο ώστε να αναγκαστούμε να ζητήσουμε νέα προληπτική γραμμή στήριξης.
Κυρίες και κύριοι,
Μόνο αυξάνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και προχωρώντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις:
-        Με γενναίες φορολογικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.
-        Με περιορισμό της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.
-        Με την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ουσιαστικές ρυθμίσεις.
-        Με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

- Με την τάχιστη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 40% του χαρτοφυλακίου των ιδιωτικών τραπεζών.
- Με τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
-        Με ενίσχυση των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας, οι οποίοι αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και παράγουν προϊόντα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
-        Με την σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό μας και να εγκαταστήσουμε την καινοτομία και τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στην χώρα μας και όχι να τις εκδίδουμε διαβατήριο για το εξωτερικό.
-      Με την καθιέρωση της διδασκαλίας της επιχειρηματικότητας στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης Κυρίες και κύριοι, πρέπει να διδάσκεται όσο το δυνατό πιο νωρίς. Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη λύση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ υπευθυνότητα και συνέπεια χωρίς μεγάλα και διχαστικά λόγια, χωρίς κομματικούς λαϊκισμούς.
Η χρονιά αυτή άλλωστε έχει προεκλογικό χρώμα, εφόσον θα πραγματοποιηθούν 4 εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές.
Χρειάζεται σύνεση τόσο από τους υποψηφίους όσο και από την κοινωνία. Μια κοινωνία με βαθιές πληγές, κουρασμένη και απογοητευμένη από αντιπαραθέσεις, ελπίδες που διαψεύσθηκαν, μια κοινωνία που απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζω να μην αναλωθούμε σε ρητορείες παραχολογίας και παγώματος των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν το αντέχει η ευάλωτη οικονομία μας.
Εύχομαι και ελπίζω το 2019 να είναι η χρονιά που η πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα ακούσει τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, που θα συνεργαστούν και θα δώσουν από κοινού τον αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Διότι, κ. βουλευτές, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρά κράτη χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που θα παράγουν, θα επενδύουν και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Που θα αμείβουν και θα ασφαλίζουν το προσωπικό τους. Που θα καταβάλουν με συνέπεια λογικούς φόρους και εισφορές, ώστε το κράτος να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική του πολιτική, να παρέχει ποιοτικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Διότι πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να τιμωρείται η παραγωγική προσπάθεια και η σκληρή δουλειά. Διότι, Κυρίες και Κύριοι, η ανάπτυξη και η πρόοδος δεν εξαγγέλλεται αλλά κατακτιέται με συνεχείς, συνεπείς, σκληρούς και αποτελεσματικούς αγώνες.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν βρήκαμε καταφύγιο στη μοιρολατρία και την απαισιοδοξία αλλά σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε ακόμη πιο σκληρά. Αναδείξαμε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπερασπιστήκαμε το δίκιο τους με ξεκάθαρες θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς να διστάσουμε να συγκρουστούμε με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες όταν ήταν αναγκαίο.
Στην Επιμελητηριακή μας Σχολή που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, υλοποιήσαμε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, με διάφορες θεματικές ενότητες όπως εκμάθησης Η/Υ, τεχνικών πωλήσεων, εξαγωγικών διαδικασιών. Εκπαιδεύσαμε περισσότερα από 4.000 μέλη μας για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό του τεχνικού ασφαλείας και του ΕΦΕΤ.  
Έγιναν πάμπολλες ενημερωτικές εκδηλώσεις για φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά και διάφορα οικονομικά θέματα.
Σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Κατερίνης κατορθώσαμε  να αναγάγουμε την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας - Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΒΕΠ σε κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής.
Στηρίξαμε την εξωστρέφεια των μελών μας συμμετέχοντας σε εκθέσεις του εξωτερικού και οργανώνοντας επιχειρηματικές αποστολές, βάζοντας τους επιχειρηματίες της Πιερίας στο ίδιο τραπέζι με επιχειρηματίες άλλων χωρών για να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας.
Προχωρούμε στην ίδρυση Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στοιχεία των επισκεπτών μας. Να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των τουριστών μας αλλά και από ποιες χώρες προέρχονται, ώστε να σχεδιάσουμε την καλύτερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Για το σκοπό αυτό αλλά και πολλές άλλες δράσεις θα υπογράψουμε σήμερα σύμφωνο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Και δεν μένουμε μόνο στα παραπάνω. Επενδύουμε στο πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας, στους νέους.  
Προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας, και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε νέες καινοτόμες ιδέες από άτομα που επιζητούν χρηματοδότηση ή την υλοποίηση της ιδέας τους από κάποιο επενδυτή. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεργαζόμαστε με διακεκριμένους συμβούλους επιχειρηματικότητας και καταξιωμένους επιχειρηματίες της Πιερίας και όλης της Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ατλάντα των ΗΠΑ, το οποίο κυρίες και κύριοι, κύριοι βουλευτές θέλω να σας αναφέρω ότι διοικείται από επιχειρηματίες.
Το μεγάλο στοίχημά μας είναι να καταφέρουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Να τους δείξουμε τον δυναμισμό και την δημιουργικότητα του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος.
Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε να δημιουργήσει στο Επιμελητηριακό κτήριο Εκθεσιακό Χώρο Παλαιών Επαγγελμάτων. Σε ένα χώρο 300 τ.μ. περίπου  θα αναπαρασταθούν επαγγέλματα που είτε έχουν εγκαταλειφθεί, είτε έχουν εξελιχθεί. Επιθυμούμε να παρουσιάσουμε την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κυρίως στα νέα παιδιά ώστε να κατανοήσουν τι σημαίνει δημιουργικότητα, εκσυγχρονισμός, καινοτομία, πρόοδος.
Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επιχειρηματίες που τα τελευταία 5 χρόνια χορηγούν την εκδήλωση του Επιμελητηρίου και την προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα.
Αυτό δείχνει ότι είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.
Κύριοι συνάδελφοι δεσμεύομαι τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. ότι τα χρήματα που θα δαπανούσε το Επιμελητήριο για την εκδήλωση, αυτά και 100.000 επιπλέον θα τα διαθέσει για την στήριξη της εξωστρέφειας των Πιερικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού για να προβάλουν τα προϊόντα που παράγουν. Και τις χώρες που θα συμμετέχουμε θα τις επιλέξουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της Πιερίας.
Και θέλω, κυρίες και κύριοι, να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις αμέτρητες ώρες που αφιερώνουν για να υπηρετήσουν τον επιμελητηριακό θεσμό. Για τις φρέσκες ιδέες και προτάσεις που καταθέτουν με μοναδικό στόχο την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας και του «επιχειρείν».
Φίλοι και Φίλες,
Τα τελευταία χρόνια στεναχωρηθήκαμε, μαζί με τις οικογένειές μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. Εύχομαι το 2019 να είναι η χρονιά όπου τα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, να επιστρέψουν.
Να είναι η χρονιά της συνεργασίας όπου όλοι μαζί ενωμένοι, ίσοι μεταξύ ίσων, να χαράξουμε μια πορεία και ένα μέλλον που θα μας κάνει υπερήφανους.
Καλή και Ευλογημένη Χρονιά με υγεία ευτυχία και ευημερία στις οικογένειες όλων, αισιοδοξία και χαμόγελα σε όλους.
Σας ευχαριστώ».






Μανόλης Κεφαλογιάννης: Με μια σφαίρα μπορείς να «σκοτώσεις» έναν λαό, με την ψήφο σου μπορείς να «σκοτώσεις» το μέλλον των παιδιών σου!

Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται ανάμεσα σε επιχειρηματίες και Μακεδόνες συμπολίτες, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων: «Ζούμε σε ένα σταυροδρόμι ιστορικών εξελίξεων και οφείλουμε να διαβάσουμε καλά την ιστορία για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες».
Αναφέρθηκε στο Σκοπιανό Ζήτημα, στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι με εθνική συνεννόηση, εθνικό προσανατολισμό, εθνική στρατηγική, «όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε», διότι η χώρα χρειάζεται μια εθνική κοινοβουλευτική επανάσταση που θα άλλαζε όλα τα προβλήματα και θα έκανε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται όπως η απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα, δίνοντας δύναμη στους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας σε ένα ταλαιπωρημένο λαό.
Κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Με μια σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον λαό, με την ψήφο σου όμως μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου»!
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε τον κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη για την παρουσία του και του έδωσε ένα αναμνηστικό βιβλίο με την ιστορία του Ολύμπου και με τίτλο: «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΟΥ FREDERIC BOISSONAS», με φωτογραφίες του Μυθικού Βουνού, ενός από τα σημαντικά φυσικά μνημεία της Παγκόσμιας Ιστορίας, το έμβλημα και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Νομού Πιερίας, η ελπίδα για την ανάπτυξη της περιοχής.






Νίκος Βουλγαράκης: Η «έξυπνη επιχειρηματικότητα» είναι η διέξοδος των νέων μας και ο αυριανός πλούτος τής Χώρας.

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας ήταν ο τ. Πρόεδρος του κορυφαίου οργάνου των παραγωγικών τάξεων, Νίκος Βουλγαράκης. Ολόκληρη η ομιλία τού τ. Προέδρου τού Επιμελητηρίου, έχει ως εξής:
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Αφού ευχηθώ σε όλους σας ένα καλό, γεμάτο  υγεία και επιτυχίες 2019.
Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας τον Ηλία τον Χατζηχριστοδούλου και το Διοικητικό του Συμβούλιο για την τιμή που μου αποδίδουν σήμερα, ως πρώην πρόεδρο του επιμελητηρίου μας.
Μια τιμή που αναμφισβήτητα  ανήκει  σε όλα τα μέλη των Διοικητικών Επιτροπών και Συμβουλίων που υπηρέτησαν μαζί μου, προσπαθώντας, με τα μέσα που είχαμε τότε στην διάθεσή μας,  να φανούμε χρήσιμοι στην τοπική οικονομία.
Οι μικρές ή μεγάλες επιτυχίες μας οφείλονται επίσης στην ακούραστη υποστήριξη των Διευθυντών και όλων των στελεχών και εργαζομένων  του Επιμελητηρίου που υπηρέτησαν την χρονική εκείνη περίοδο. Όλους αυτούς τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά γιατί μαζί προσπαθήσαμε, μαζί χαρήκαμε για ότι καλό πετύχαμε και μαζί λυπηθήκαμε για ότι «αρνήθηκε» να μας πάει καλά.
Ευτυχίσαμε όμως όλοι μας να δούμε τις προσπάθειές μας  να αναγνωρίζονται από τους ανθρώπους της Πιερίας .
Για την αναγνώριση αυτή,  που είναι   η καλύτερη επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλαμε,  εκφράζω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλους τους  Πιεριείς, αξιοποιώντας την μοναδική ευκαιρία που μου δίνει σήμερα το βήμα αυτό.
Αν προσπαθούσα σε λίγες  γραμμές να περιγράψω το όραμα και τις προτεραιότητες  των Διοικήσεων μας, θα έβαζα σε πρώτη θέση  την ανάδειξη  των «ρεαλιστικών»  δυνατοτήτων της Πιερίας στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφωνόταν εκείνη την εποχή.
Το ξαφνικό άνοιγμα των συνόρων των ανατολικών  χωρών με τα εκατομμύρια φθηνά εργατικά χέρια, αλλά και η νέα παγκοσμιοποιημένη μορφή της  οικονομίας, βρήκαν στην δεκαετία του 90  απροετοίμαστες τις  επιχειρήσεις μας και  ανέτρεψαν βίαια τις μέχρι τότε ισορροπίες της τοπικής οικονομίας.
Ακολούθησε ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία που επιδείνωσε δραματικά  την κατάσταση και κλόνισε τον σημαντικότερο οικονομικό πυλώνα της περιοχής,  τον τουρισμό.
Γρήγορα καταλάβαμε ότι δεν υπήρχαν μαγικές συνταγές.  Η λύση που προτάξαμε ήταν η εξωστρέφεια και η  προσέγγιση χωρών  με αυξημένο ενδιαφέρον για  πιερικά προϊόντα και τουριστικές υπηρεσίες.
Έτσι άρχισαν οι πρώτες αποστολές δικών μας επιχειρηματιών στο εξωτερικό, η υποδοχή εμπορικών  αποστολών από άλλες χώρες,  οι αδελφοποιήσεις με Επιμελητήρια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και  οι εκδόσεις των πρώτων ξενόγλωσσων επιχειρηματικών καταλόγων για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων.
Για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι και πειστικότεροι,  τεκμηριώσαμε την κατάσταση της τοπικής οικονομίας συντάσσοντας την πρώτη επιστημονική, αναπτυξιακή μελέτη για τον Νομό.
Συντάξαμε μελέτες για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία στις επιχειρήσεις του Νομού  και διεκδικήσαμε δυναμικά και με επιτυχία,  όλοι μαζί, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση,  βουλευτές, δήμοι και άλλοι φορείς του Νομού, εξασφαλίζοντας τελικά μια  αποζημίωση 3 περ. δισεκατομμυρίων δραχμών για την μερική κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Πιερίας.
Προωθήσαμε δυναμικά την ιδέα δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου  στην περιοχή Μακρυγιάλου, προβάλλοντας την κομβική θέση του Νομού στους οδικούς άξονες της χώρας. Αν και τελικά η ιδέα δεν υλοποιήθηκε, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό μελετητικό έργο, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  και την Πιερική Αναπτυξιακή, που  μπορεί ακόμη και σήμερα να αξιοποιηθεί.
Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετωπίσαμε την περίοδο εκείνη, δηλαδή πριν από είκοσι περίπου χρόνια,  στην  προσαρμογή  των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις νέες τότε τεχνολογίες του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Έννοιες άγνωστες τότε στους περισσότερους συναδέλφους, έπρεπε γρήγορα να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού.
Με πλήθος ημερίδων αλλά και με την ίδρυση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια Κεντρικής Μακεδονίας, του πρώτου κέντρου Ηλεκτρονικού Εμπορίου στο Νομό Πιερίας, δείξαμε τον δρόμο της νέας τεχνολογίας  στις επιχειρήσεις του  Νομού και δημιουργήσαμε ένα τοπικό σημείο αναφοράς  για τις νέες τεχνολογίες.
Με ενημερωτικά επίσης σεμινάρια και πολλές άλλες δράσεις προετοιμάσαμε τις επιχειρήσεις και την οικονομία του Νομού για το νέο νόμισμα, το ΕΥΡΩ και συμμετείχαμε στον κοινωνικό διάλογο για  τα πλεονεκτήματα αλλά και τις «κακοτοπιές» που επιφύλασσε στην Ελλάδα το νέο Νόμισμα.
Φίλες και φίλοι, ως Επιμελητήριο γρήγορα διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα ανάπτυξης  συνεργειών με όλους  τους φορείς του Νομού, τη Νομαρχιακή κυρίως αυτοδιοίκηση και τους Δήμους. Ευτυχίσαμε, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπό τον κ. Παπαστεργίου να μας εντάξει στον στρατηγικό της αναπτυξιακό σχεδιασμό και από κοινού να αναπτύξουμε δράσεις βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχίας.
Στις δραστηριότητες αυτές ανήκουν μεταξύ πολλών άλλων,  η αξιοποίηση  εταιρείας συμβούλων στις Βρυξέλλες για υποστήριξη προτάσεων χρηματοδότησης κοινοτικών προγραμμάτων, η συμμετοχή σε πολλές  τοπικές δράσεις  και το πολύ σημαντικό για μας,  η επίβλεψη της αποπεράτωσης του Επιμελητηριακού Μεγάρου από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί καταφέραμε να  αποπερατώσουμε  το Επιμελητήριό  μας, ένα όνειρο πολλών ετών  και με πολύ κόπο,  να παραδώσουμε στις 10 Μαρτίου του 2001 ένα από τα ωραιότερα λειτουργικά κτίρια  στον πιερικό λαό για την προβολή της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι κάποια στιγμή, μέσα σε λίγες γραμμές θα έπρεπε να αναφερθώ σε μια εποχή που ο κόσμος άλλαζε κάθε μέρα.
Οι επιπτώσεις που είχαν στην τοπική απασχόληση και οικονομία,  το άνοιγμα των ανατολικών χωρών, ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης που έκοψε για πολλά χρόνια τους οδικούς άξονες που ένωναν τον τόπο μας με την κεντρική Ευρώπη και οι  δυσκολίες προσαρμογής των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες  της  κοινωνίας της πληροφορίας και του διαδικτύου, απετέλεσαν το περιβάλλον μέσα στο οποίο προσπαθήσαμε, ως Επιμελητήριο, να λειτουργήσουμε και να βοηθήσουμε τον τόπο μας.
Σήμερα, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά, τα προβλήματα άλλαξαν αλλά δεν μειώθηκαν σε ένταση. Η μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας που διανύουμε άλλαξε τον  χάρτη της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στον Νομό μας.
Δεν γνωρίζω πόσα «κεφάλαια» έφυγαν από την χώρα το διάστημα αυτό, ξέρω όμως ότι έφυγαν τα πιο δυνατά «κεφάλια» μας, οι νέοι μας επιστήμονες, κατά χιλιάδες στο εξωτερικό.
Μαγικές λύσεις ούτε τώρα υπάρχουν. Μπορεί όμως να γίνει μια αρχή. Μπορούν και πρέπει, οι νέοι μας επιστήμονες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να προσθέσουν «αξία» στις ιδέες και τις γνώσεις τους και να τις μετατρέψουν σε εμπορεύσιμο προϊόν. Να ψάξουν στην παγκόσμια αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ζήτηση και είναι γύρω από το αντικείμενο των σπουδών τους και να επιλέξουν αυτά που με μικρό αρχικό κεφάλαιο μπορούν να υλοποιήσουν. Μόνο αυτή, η έξυπνη επιχειρηματικότητα, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, είναι η διέξοδος των νέων μας και ο  αυριανός πλούτος της χώρας. Μόνο αυτή η νέα γενιά μπορεί να ξαναχτίσει την Ελλάδα.
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από τον πρόεδρο ότι ετοιμάζει σε τοπικό επίπεδο μια πρωτοβουλία στήριξης και ανάδειξης νεοφυών επιχειρήσεων με έντονα χαρακτηριστικά καινοτομίας  και ανταγωνιστικότητας. Τον συγχαίρω γι’ αυτή την πρωτοβουλία, την οποία πρέπει όλοι να βοηθήσουμε  να πετύχει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην σχέση μου με τον επιμελητηριακό θεσμό.
Τον  πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας  τον αείμνηστο Κώστα Γιαννιτσάρα, έναν σπουδαίο Πιεριέα, στην επιχείρηση του οποίου είχα την τιμή να εργασθώ δίπλα του, ως στενός συνεργάτης και στέλεχος για πολλά χρόνια και στον οποίο οφείλω το «επιμελητηριακό μικρόβιο» που όποιος το κολλήσει,  δύσκολα θεραπεύεται.
Ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα μας, μεταφέροντας μας τον πλούτο της πείρας και της γνώσης  που είχε, για τα περισσότερα θέματα που απασχολούσαν την  Πιερία, ήταν ο πρώην πρόεδρός μας ο Χαρίλαος ο Κωτίκας, εξαίρετος γνώστης των επιμελητηριακών και τοπικών θεμάτων, στάθηκε δίπλα μας,  αρωγός και δάσκαλος, στις καλές και δύσκολες στιγμές της θητείας μου. Για όλα όσα μας πρόσφερε του οφείλω την αγάπη και ευγνωμοσύνη μου.
Αγαπητέ πρόεδρε, φίλε Ηλία, ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την σημερινή τιμή και σου εύχομαι πολύ δύναμη και υγεία για να καταφέρεις όλα όσα οι Πιεριείς περιμένουν από σένα. Για το υψηλό επίπεδο του Επιμελητηρίου μας, αξίζουν σε σένα και όλους τους συνεργάτες σου, η αναγνώριση, η επιβράβευσή και η στήριξή  μας.






Επισημάνσεις Η. Χατζηχριστοδούλου για τον τ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Ν.Βουλγαράκη

Μετά την ομιλία τού κ. Βουλγαράκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τ. Προέδρου και θυμήθηκε στιγμές από την κοινή τους πορεία και δράση. Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Χατζηχριστοδούλου έχει ως εξής:
«Πως μπορείς άραγε να αναφερθείς μέσα σε λίγα λεπτά σε μια πολύπλευρη προσωπικότητα, με έντονη παρουσία στα οικονομικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας. Για έναν άνθρωπο που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού και η παρουσία του υπήρξε καθοριστική στην εξέλιξή του.
          Οι δρόμοι μας συναντηθήκαν πριν από 25 χρόνια, ο Νίκος ως Γενικός Γραμματέας και εγώ ως Οικονομικός Επόπτης, υπό την προεδρία του Χαρίλαου Κωτίκα.
Ανέλαβε την ηγεσία του θεσμού από το 1995 έως το 2001. Την εποχή των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων και της ταχύτατης ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου. Η πληροφορική και το διαδίκτυο έφερνε επανάσταση στην οικονομία, στην παραγωγή αλλά και στον τρόπο ζωής μας.
Σε μια τέτοια εποχή το Επιμελητήριό μας, ευτύχησε να έχει στο τιμόνι έναν άξιο ηγέτη.
Χάρη στην ανήσυχη προσωπικότητά του, στην διορατικότητά του και την επιστημονική του κατάρτιση έπιασε το σφυγμό της εποχής, ανίχνευσε το νέο περιβάλλον, τις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις της.
Εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που ανοιγόταν μπροστά του και πέτυχε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου και την προσαρμογή του στη νέα εποχή.
Καθιέρωσε το Επιμελητήριο στην συνείδηση των επιχειρηματιών ως ένα πολύτιμο σύμμαχό τους.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο Νίκος Βουλγαράκης αποτελεί το θεμέλιο του σύγχρονου και εξωστρεφούς Επιμελητηρίου, που έχουμε την τιμή να υπηρετούμε σήμερα.
Νίκο, σου εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο ακαδημαϊκό σου έργο.
Εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας της Πιερίας, σ’ ευχαριστώ για την πολύτιμη προσφορά σου στον Επιμελητηριακό θεσμό».






Χαρίλαος Κωτίκας: Ζούμε στην εποχή των εικόνων, όπου, με selfie και αναρτήσεις, το αυτονόητο παρουσιάζεται ως …έργο!

Αμέσως μετά, κλήθηκε στο βήμα ο τ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Χαρίλαος Κωτίκας, προκειμένου να εκφωνήσει τον δικό του χαιρετισμό. Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κωτίκα έχει ως εξής:
«Επίσημοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί  συνάδελφοι, έμποροι, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, επαγγελματίες, Αγαπητέ πρόεδρε Ηλία,
Ξέρετε, στην ηλικία που μου χάρισε ο Θεός, κάθε μέρα που ξημερώνει είναι ευλογία.
Αυτή η ευλογία γίνεται χαρά όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους της σκληρής καθημερινότητας και του μόχθου, σε ανθρώπους με τους οποίους έζησα και αγωνίστηκα τα περισσότερα χρόνια της ζωής.
Και η χαρά αυτή μετατρέπεται σε ευτυχία όταν βλέπω φίλους μου, συνεργάτες μου και συνοδοιπόρους μου να ξεχωρίζουν και να χαράζουν δικούς τους μοναδικούς δρόμους.
Το επιμελητηριακό  μου ταξίδι ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πίσω, και κάποια στιγμή πριν από είκοσι πέντε χρόνια περίπου γίναμε συνταξιδιώτες με τον σημερινό Πρόεδρο μας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, και με τον αγαπητό, τον φίλο μου Νίκο Βουλγαράκη.
Αφάνταστα χαρισματικοί και οι δύο και τόσο διαφορετικοί.
Μου ζήτησε ο αγαπητός Ηλίας να πω δυο λόγια για τον άνθρωπο, το φίλο, τον συνεργάτη Νίκο Βουλγαράκη.
Όμως στον Νίκο δεν άρεσαν ποτέ οι κολακείες. Από όποιον και εάν προέρχονταν όσο δικαιολογημένες και αν ήταν.
Σε μένα πάλι οι κολακείες μου φαίνονται ρηχές, ανούσιες θα έλεγα, όταν μιλάει το έργο και το ήθος του ανθρώπου.
Έτσι κάθισα και σκέφτηκα τον Νίκο όπως τον βίωσα, όπως τον παρατήρησα να ζει και να  δημιουργεί όλα αυτά τα χρόνια.
Είδα έναν άνθρωπο, που άλλαζε ρόλους στην κοινωνική και επιχειρηματική του ζωή με μια χαρακτηριστική ευκολία.
Εξαίρετος οικογενειάρχης και παππούς, υπέροχος φίλος και απολαυστικός στην καθημερινή συντροφιά. Από στέλεχος σε βιομηχανία εξελίχθηκε σε επιχειρηματίας, ανέλαβε σημαντικές θέσεις στις Βρυξέλλες, έγινε Αντινομάρχης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου, Συνδικαλιστής, Ακαδημαϊκός Καθηγητής.
Όλα αυτά αέρινα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς βαρυσήμαντες δηλώσεις.
Χωρίς καν να χρησιμοποιήσει την όποια δημοσιότητα του έδινε το εκάστοτε αξίωμα, ολοκλήρωνε το έργο που αναλάμβανε, το παρέδιδε και συνέχιζε στο επόμενο.
Καμία εμμονή με το αξίωμα, με την προβολή, με το «φαίνεσθαι».
Ήταν τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα, που με προβλημάτισε πολλές φορές, ώσπου να πεισθώ ότι όλα ξεκινούν από την ακεραιότητα του χαρακτήρα, την τέλεια κατάρτιση και κυρίως την σκληρή δουλειά.
Φίλε Νίκο, έμαθα πολλά από εσένα.
Έμαθα τι σημαίνει ουσιαστική δουλειά και ανιδιοτέλεια.
Μα πάνω από όλα, στον κόσμο των εικόνων που ζούμε, όπου καθημερινά μέσω selfie και αναρτήσεων βλέπω να παρουσιάζεται το αυτονόητο ως έργο, μου δίνεις το κουράγιο και την ελπίδα ότι υπάρχει αύριο!
Νίκο μου σε ευχαριστώ»!











Χαιρετισμοί

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Πιερίας, επισημάνσεις και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. κ. Γεώργιος, ο Βουλευτής και Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, Σάββας Χιονίδης και Ευάγγελος Λαγδάρης κ.ά.


































































































































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, στην Κατερίνη. (25 φωτογραφίες).

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και η ΓΣΕΕ προετοιμάζουν τούς εργαζόμενους για την κινητοποίηση της 17ης Απριλίου. [22 φωτογραφίες].

Η «ερώτηση» και η «επερώτηση» στη Βουλή είναι το ίδιο και το αυτό; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Αστυνομικός Δ/ντής Γ.Τζήμας: Αφανείς ήρωες των προσπαθειών μας, οι οικογένειές μας! (84 Φωτογραφίες)

Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος: Χρόνια πολλά, Έλληνες, χρόνια ευλογημένα, χαρούμενα, ειρηνικά!

Κι άλλο ευτράπελο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. (Δημοσιεύει ο Γιώργος Κολωνιάρης).

Χαιρετισμοί τής Παναγίας στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελάφου Δήμου Κατερίνης (ΦΩΤΟ & VIDEO)