Τιμήθηκε η 25η Μαρτίου στην Κατερίνη. Δεν διακόπηκε η παρέλαση. (+ 587 ΦΩΤΟ)




Παρουσίαση θέματος,
Βασικό φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Με την παρουσία τού Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστου Σίμου, πραγματοποιήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις επετείου τής 25ης Μαρτίου στην Κατερίνη.
Αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν φήμες ότι λόγω τής πρόσφατης συμφωνίας των Πρεσπών επρόκειτο να διακοπεί η παρέλαση με παρέμβαση διαμαρτυρομένων οργανωμένων ομάδων, τελικά αυτό δεν έγινε. Διαμαρτυρίες έγιναν, επιχειρήθηκαν κάποιες βιαιοπραγίες μετά το πέρας τής παρέλασης, ωστόσο με παρέμβαση της Αστυνομίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό τής Θείας Αναλήψεως Κατερίνης χοροστατούντος τού Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα της Ελευθερίας, στην ομώνυμη πλατεία τής πόλης, όπου ακούστηκαν και αποδοκιμασίες εναντίων των εκπροσώπων τής Κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο (Ειρήνης, Χατζόγλου και 28ης Οκτωβρίου). 

Με κάποιες δυσκολίες οι εκδηλώσεις, αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.



Ενώπιον των Αρχών τής πόλης και του Νομού παρέλασαν μαθήτριες και μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων τής Κατερίνης καθώς και Πολιτιστικοί κ.ά. Σύλλογοι.
Σε τέσσερα σημεία τής διαδρομής τής παρέλασης, κυρίως όμως δεξιά και απέναντι από την εξέδρα των επισήμων υπήρχαν οργανωμένες ομάδες που σε αρκετά διαστήματα της παρέλασης αποδοκίμαζαν τους εκπροσώπους τής Κυβέρνησης, κυρίως όμως τον Βουλευτή Πιερίας Χάρη Τζαμακλή



Επίσης, διάσπαρτες ομάδες φώναζαν στους μαθητές και τις μαθήτριες να μη στρέφουν το πρόσωπό τους δεξιά όταν πλησίαζαν προς την εξέδρα των επισήμων, όπου βρίσκονταν ο Σεβ. κ. Γεώργιος, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χρήστος Σίμος, οι Βουλευτές Χάρης Τζαμακλής και Κώστας Κουκοδήμος, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Ευθύμιος Τσίρκος, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.
Παρατηρήθηκε έτσι το φαινόμενο, άλλοι μαθητές και μαθήτριες να στρέφουν το πρόσωπό τους προς τους επίσημους ενώ άλλοι όχι. Το ίδιο συνέβη και με συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην παρέλαση που παρήλαυναν με Πολιτιστικούς κ.ά. Συλλόγους. 

Διαμαρτυρίες



Επιπλέον, κάμποσοι από τους διαμαρτυρόμενους τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή» ακόμη κι όταν η δημοτική μπάντα έπαιζε άλλα εμβατήρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική μπάντα αρκετές φορές επίσης έπαιξε το «Μακεδονία ξακουστή», όπως το ίδιο έκαναν και ορισμένοι μαθητές σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων.
Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί», «κάτω τα χέρια απ’ τη Μακεδονία» κλπ., ενώ συνθήματα εκτοξεύονταν και προσωπικά εναντίον τού κ. Τζαμακλή.
Το χρώμα των ενδυμάτων που κυριαρχούσε μεταξύ των διαμαρτυρομένων, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά και μετά, ήταν το μαύρο. Μετά το πέρας τής παρέλασης, κοντά στους οργανωμένους που διαμαρτύρονταν, προστέθηκαν και κάποιοι μαθητές που προηγουμένως είχαν παρελάσει.
Στο κλείσιμο της παρέλασης κάποιοι οργανωμένοι επιτέθηκαν φραστικά εναντίον τού Βουλευτή Χ.Τζαμακλή, κάποιοι μάλιστα είχαν και άγριες διαθέσεις. Ο Βουλευτής τελικά έφυγε από τον χώρο τής παρέλασης με όχημα το οποίο προστάτευαν Αστυνομικοί. 

Αποτελεσματικό το σχέδιο της Αστυνομίας


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία τής Αστυνομίας ήταν εμφανής αλλά, μάλλον, προσεκτική, προκειμένου να εκφράσουν μεν ελεύθερα την αντίθεσή τους οι διάφορες ομάδες αλλά να μην εκτραχυνθεί η όλη κατάσταση. Γι’ αυτό και το σχέδιο που φαίνεται να εφάρμοσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μελετημένο, σοβαρό και αποτελεσματικό. 

Γ.Γ. Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Χρήστος Σίμος: Να μελετάμε την ιστορία μας χωρίς στερεότυπα πατριδοκαπηλίας.


Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Χρήστος Σίμος, πριν από την παρέλαση προέβη και σε μια δήλωση για τον εορτασμό τής 25ης Μαρτίου, ενώ σε σχετική ερώτηση Δημοσιογράφου για κάποιες αποδοκιμασίες σε βάρος του, έκανε λόγο για πατριδοκαπηλία.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σίμου έχει ως εξής:
«Σήμερα είναι μια κορυφαία ημέρα για τον Ελληνισμό. Είναι η μέρα από την οποία ξεκίνησε η διαδικασία που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα αγώνα, είναι μια μέρα εθνικής ανεξαρτησίας, είναι μια μέρα Δημοκρατίας.
Επίσης, η 25η Μαρτίου ως σημαντική ημέρα, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και αφορμή για όλους τούς Έλληνες και τις Ελληνίδες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους, να σκεφτούν σοβαρά, να μελετήσουν τα όσα έγιναν τότε. Να διαβάσουν, λοιπόν, την ιστορία τους πέρα από τις ευκολίες και τα στερεότυπα της πατριδοκαπηλίας.
Να δουν τα γεγονότα, να δουν την ιστορία τής Ελλάδας, μια ιστορία άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία των Βαλκανίων και τις εξελίξεις τής ευρύτερης Ευρώπης. Να σκεφτούν, λοιπόν, το παρελθόν με ψυχραιμία και να οραματιστούν ένα μέλλον το οποίο η Ελλάδα, στη νέα συνθήκη, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, είναι μια χώρα η οποία μπορεί να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια».
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Θέλετε να πείτε κάτι για εκείνους που φώναξαν όταν κάνατε την κατάθεση στεφάνου;
Χρήστος Σίμος: «Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω απ’ αυτό που είπα. Νομίζω ότι η σημερινή ημέρα, όπως και κάθε κορυφαία μέρα, είναι μια ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας.
Αν διαβάσουμε την ιστορία μας προσεκτικά και χωρίς να είμαστε επηρεασμένοι από τις ευκολίες και από τα στερεότυπα της πατριδοκαπηλίας -η οποία πατριδοκαπηλία, ιστορικά, οδήγησε πολλές φορές τη χώρα στο χείλος τού γκρεμού και της καταστροφής- αν λοιπόν διαβάσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις, θα καταλάβουμε ότι τα συνθήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα και τη διαδρομή τής Ελλάδας από το 1821 μέχρι το 2019».

Στιγμιότυπα από τη Δοξολογία








Στιγμιότυπα από τις καταθέσεις στεφανιών



























  
Λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση


  













  
Στιγμιότυπα από την παρέλαση































































































































































































































































































































































































































































































































   
Στιγμιότυπα από την ένταση μετά το πέρας τής παρέλασης
















Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Καταπατητής ο ...Δήμος Κατερίνης! Δικάστηκε για καταπάτηση έκτασης ιδιωτών!

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.