Ο υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, Άγγελος Συρίγος, νυν Υφυπ.Παιδείας, μιλά απόψε στη Σχολή Γονέων Κατερίνης.



Γράφει και υπογράφει ο

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *



Ο υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είναι Καθηγητής, μέλος τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τού Κλάους Σβαμπ  ( https://stalagmaties.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.htmlκαι νυν Υφυπουργός Παιδείας τής κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι ομιλητής στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει η Σχολή Γονέων Κατερίνης μαζί με τους ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ (Δευτέρα 30/1/2023).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σχολή Γονέων Κατερίνης καλεί τον Άγγελο Συρίγο για να μιλήσει. Τον είχε καλέσει και τον Νοέμβριο του 2018 (τότε ήταν Σύμβουλος του Προέδρου τής ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη), όταν η μισή Ελλάδα είχε ξεσηκωθεί εναντίον τής Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν γίνονταν σοβαρότατα επεισόδια στην Κατερίνη εναντίον βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. εναντίον τού Χάρη Τζαμακλή στην παρέλαση που είχε προηγηθεί εκείνης τής εκδήλωσης στη Σχολή Γονέων), όταν υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος να χυθεί αίμα…

 

Δυο μέτρα και δυο σταθμά…

 

Εκείνη την εποχή λοιπόν, αν και γίνονταν επεισόδια σε βάρος βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν «δεν κουνήθηκε φύλλο» κατά τη διάρκεια ομιλία τού Συρίγου, τον Νοέμβριο του 2018. Απ’ ό,τι έμαθα, υπήρξαν κάποιες λίγες αντιδράσεις, αλλά τίποτε περισσότερο. Γιατί;

Γιατί, άραγε; Η εξήγηση είναι απλή. Διότι ο Άγγελος Συρίγος ήταν και παραμένει άνθρωπος του Μητσοτάκη. Και αρκετοί οπαδοί τού Μητσοτάκη στην Κατερίνη και στην Πιερία δεν ενδιαφέρονταν τότε να έρθουν σε σύγκρουση με τον μετέπειτα Πρωθυπουργό. Και κάποιοι άλλοι Μητσοτακικοί ενδιαφέρονταν όχι για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά για το πώς θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Γι’ αυτό και όταν έγινε ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός, παρότι αναίρεσε τα ίδια του τα λόγια και τον ίδιο του τον εαυτό, στηρίζοντας ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, κανείς στη Νέα Δημοκρατία, από τότε μέχρι και σήμερα σήμερα, δεν διαμαρτύρεται πλέον. Ο στόχος επιτεύχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε… 

Εκείνη την εποχή λοιπόν (Νοέμβριος 2018), αν έρχονταν στη Σχολή Γονέων (λέμε τώρα, εντελώς υποθετικά…), αν έρχονταν λοιπόν ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε, μεταξύ άλλων, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είχε προπηλακιστεί και θα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κατερίνης, τραυματισμένος, μισοπεθαμένος ή και πεθαμένος. Αλλά στην περίπτωση του Συρίγου, σχεδόν «δεν κουνήθηκε φύλλο»…

 

Κριτική τού Δικηγόρου, 

Χρήστου Γκουγκουρέλα, 

για τη στάση τού Άγγελου Συρίγου 

επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Απ’ ό,τι θυμάμαι, ο μόνος που έγραψε και επέκρινε, με τον τρόπο του, τη στάση τού νυν Υφυπουργού Παιδείας, ήταν ο Δικηγόρος, Χρήστος Γκουγκουρέλας

https://stalagmaties.blogspot.com/2018/11/blog-post_87.html 

Να τι έγραφε ο Χρήστος Γκουγκουρέλας στις 27/11/2018, μετά την ομιλία τού Συρίγου: «Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με την αναφορά του κ. Συρίγου στην ονομασία που ‘‘επιτεύχθηκε’’ με την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, ήτοι τη μετονομασία του σε ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’. Αυτή την εξέλιξη ο κ. Καθηγητής την στοιχειοθέτησε ως σημαίνουσα ‘‘εθνική μας επιτυχία’’ διότι, όπως εξήγησε, τα Σκόπια προβαίνουν σε συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας τους, κάτι το οποίο δεν είναι συνήθης διεθνής πρακτική. Μάλιστα, παραλλήλισε την ‘‘επιτυχία’’ αυτή με το κατόρθωμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) -συνέβη το 2004- και ανήγαγε τα δύο γεγονότα (μετονομασία των Σκοπίων και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ) σε κομβικούς ‘‘σταθμούς’’ της σύγχρονης ελληνικής γεωπολιτικής στρατηγικής, καταλήγοντας ότι όταν βάζουμε στόχους και τολμούμε, τότε επιτυγχάνουμε!!!

Κατά την προσωπική μου αντίληψη, ωστόσο, είναι ‘‘μυωπικό’’ να αξιολογείται και να ερμηνεύεται ιστορικο-πολιτικά η μεταβολή της επίσημης ονομασίας των Σκοπίων και η συνεπακόλουθη αναθεώρηση του ‘‘Καταστατικού Χάρτη’’ της χώρας τους,  χωρίς αυτή να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και να κρίνεται από τις λοιπές επιμέρους, ειδικότερες ‘‘συνομολογίες’’ ανάμεσα στα δύο κράτη. Το πολιτικά κρίσιμο και ιστορικά επιβαλλόμενο ήταν να προκύψουν στιβαρά ‘‘trade-offs’’ για την Ελλάδα, κάτι το οποίο βεβαίως ουδέποτε συνέβη. Αντιθέτως, τα πάντα στην Συμφωνία, από  την αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ‘‘μακεδονικού έθνους’’ και ‘‘μακεδονικής γλώσσας’’ μέχρι και τη συγκρότηση διακρατικής (ελληνο-‘‘μακεδονικής’’) επιτροπής που θα διαμορφώσει (αρ. 8 της Συμφωνίας) το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων(!) στα δύο κράτη, είναι και εξόχως αλλοιωτικά του Ιστορικού μας Παρελθόντος και βλαπτικά του γενικότερου εθνικού μας συμφέροντος.

Δεν νοείται, ως εθνική μάλιστα επιτυχία, το γεγονός ότι οι γείτονες θα μετονομάσουν το κράτος τους ως  ‘‘Βόρεια Μακεδονία, όταν στο ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγνωρίζονται εκατέρωθεν ως ‘‘Μακεδόνες’’ (και όχι ‘‘Βορειο-Μακεδόνες’’) και συνεπώς τους παραχωρείται από εμάς ως αποκλειστικό και μάλιστα εσαεί το ιστορικό και νομικό τεκμήριο ότι αυτοί είναι τελικά οι αυθεντικοί και μοναδικοί ‘‘Μακεδόνες’’.

Επομένως, το πλαίσιο ανάλυσης για την επισήμανση και πολύ περισσότερο παραδοχή μιας μεγάλης εθνικής επιτυχίας (έτσι θεώρησε την ονομασία ‘‘Β. Μακεδονία’’, ο κ. Συρίγος) δεν πρέπει να στηρίζεται μονομερώς στην ιστορική-πολιτική σπανιότητα διεθνώς να αλλάζει ένα κράτος το όνομα του, αλλά πρέπει να εγκολπώνει το συνολικό περίγραμμα των συμπεφωνηθέντων, την Ιστορία και τα αληθινά γεγονότα της (τα ‘‘πράγματι συμβεβηκότα’’ ανά τους αιώνες) και την Πολιτιστική Κληρονομιά των λαών, τον σεβασμό των εθνικών ταυτοποιητικών ριζών, το γνήσιο και διαχρονικό εθνικό συμφέρον, τον σεβασμό στο ρου και στα πεπραγμένα μέσα στον Μέγα και Βαθύ Χρόνο άπαντος του Ελληνισμού.

Βέβαια, προς το τέλος ο κ. Καθηγητής αναφερόμενος στα wiki leaks και στην ήδη από το 2008 επιστολή της τότε αμερικανίδας Προξένου στα Σκόπια Gillian Milovanovic, στην οποία η Πρόξενος προέτασσε ως λύση στο Σκοπιανό το όνομα ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’ καθώς και την αναγνώριση της ‘‘μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας’’, ανακρούοντας πρύμναν, σχολίασε ότι δεν συνιστά ‘‘στρατηγική αναβάθμιση’’ και ‘‘διπλωματικό επίτευγμα’’ να αποδεχόμαστε ως Χώρα και ‘‘παίκτης’’ στην γεωπολιτική σκακιέρα πλήρως άκριτα και δη χωρίς διαπραγματευτικά ανταλλάγματα εν έτει 2018 αυτά που η Αμερικανίδα Πρόξενος προανήγγειλε μια δεκαετία πριν. Συνεπώς, άμβλυνε, αν όχι αναίρεσε, εννοιολογικά και πραγματιστικά αυτό που ο ίδιος προηγουμένως είχε αποκαλέσει σπουδαία ‘‘εθνική επιτυχία’’.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, (σημείωση: Εδώ ο Χρήστος Γκουγκουρέλας ειρωνεύεται, μάλλον, λέγοντας ότι) το ‘‘μέγα Εύγε’’ ανήκει στη Σχολή Γονέων που μας χάρισε με την παρουσία του κ. Καθηγητή μια βραδιά αντάξια της πολύχρονης Ιστορίας της, μια βραδιά μεστή από γόνιμο προβληματισμό και ενδιαφέρουσες σκέψεις».

 

Άραγε, γι’ αυτή του τη στάση, 

ο Άγγελος Συρίγος τιμήθηκε 

με το αξίωμα του Υφυπουργού Παιδείας 

και Θρησκευμάτων; Γι’ αυτό και κλήθηκε 

ξανά για να είναι ομιλητής 

τής Σχολής Γονέων Κατερίνης;

 

Και κάτι τελευταίο. Ο Άγγελος Συρίγος απόψε θα είναι ξανά ομιλητής στη Σχολή Γονέων Κατερίνης, ύστερα δηλαδή από πέντε χρόνια περίπου (δεν θυμάμαι να έχει έρθει ξανά από τότε). Σήμερα ο Άγγελος Συρίγος θα έρθει ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Άγγελος Συρίγος το 2018, μιλώντας εδώ στην Κατερίνη, εξέφρασε απόψεις υπέρ τής Συμφωνίας των Πρεσπών. Ίσως να μέτρησε και αυτό στο να γίνει Υφυπουργός Παιδείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ίσως και γι’ αυτό να κλήθηκε από τη Σχολή Γονέων για να μιλήσει ξανά ο Άγγελος Συρίγος, εδώ στην Κατερίνη και για να εισπράξει το ανάλογο χειροκρότημα. 


Υ.Γ. 1. Κατά τη διάρκεια της παρούσα θητείας Μητσοτάκη στην κυβέρνηση (2019-2023) γράφτηκε, κάποια στιγμή, στον Τύπο ότι εκκρεμεί η ψήφιση/υπογραφή κάποιων μνημονίων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, που θα είναι η συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που, εκείνο το διάστημα, ήρθαν στο φως τής δημοσιότητας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε, προς το παρόν, το αίτημα της Δύσης για υπογραφή αυτών των μνημονίων, επειδή θα ξεσηκώνονταν σημαντική μερίδα ψηφοφόρων τής Νέας Δημοκρατίας. 

Επίσης, κυκλοφόρησε τότε η φήμη ότι στις επόμενες/ερχόμενες εκλογές (2023), εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ κομμάτων τής Βουλής, θα ετίθετο θετικά το θέμα και από τη ΝΔ, οπότε και θα προχωρούσε η κυβέρνηση στην υπογραφή αυτών των μνημονίων. 

https://stalagmaties.blogspot.com/2022/09/blog-post_14.html 

Σύμφωνα, άλλωστε, με μετεκλογικό δημοσίευμα (Αύγουστος 2019), η ΝΔ τού Μητσοτάκη ήταν θετική στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και γραφόμενα. Το εν λόγω δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε... 

https://stalagmaties.blogspot.com/2019/08/blog-post.html 

 

Υ.Γ. 2. Είμαι υπέρ τού διαλόγου. Είμαι εναντίον τής βίας, απ’ όπου και αν προέρχεται και για οποιοδήποτε θέμα. Είμαι όμως και εναντίον τής υποκρισίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται και για οποιοδήποτε θέμα. Γι’ αυτόν τον λόγο γράφτηκε και το ως άνω άρθρο.

Είναι ανάγκη να επαινούμε ή να ασκούμε κριτική για οποιαδήποτε ενέργεια και πράξη, ανεξάρτητα από το εάν αυτή την ενέργεια και πράξη την κάνει ένας δικός μας ή ένας αντίπαλος… αν θέλουμε βέβαια να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους…

--------------------------------  

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη τού Δημήτρη Κυριακού (+ 116 ΦΩΤΟ)

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.