Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΔΟΓΜΑ. «Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

 


«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, 

Πρόσθες αυτοίς κακά 

τοίς ενδόξοις τής γης»! 

ΔΗΛΑΔΗ, 

Κύριε, πρόσθεσε κακά 

στους ένδοξους 

αλλά ασεβείς της γης!

 

Πολλοί σκανδαλίζονται από κάποιους διαχρονικά επίκαιρους στίχους τού όρθρου τής Μεγάλης Εβδομάδας. Να ένας απ’ αυτούς τους στίχους:

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοις ενδόξοις της γης»!

Δηλαδή, πρόσθεσε σκληρές τιμωρίες, Κύριε, πρόσθεσε τιμωρίες μεγάλες εναντίον των ενδόξων, αλλά ασεβών, ανθρώπων (που έχουν διάφορες εξουσίες) πάνω στη γη.

 

Ο Θεός, θεός σαλονιών;

Ή Θεός σταυρωμένος και Αναστημένος;

Αυτή την ανάρτηση την κάνω, επειδή κάποιοι, λανθασμένα, νομίζουν ότι ο Θεός είναι μόνο …αγάπη!

Όχι. Εάν ο Θεός ήταν μόνο αγάπη, τότε θα ήταν θεός των σαλονιών, έτσι όπως τον φαντάζονται κάποιοι και κάποιες. Δεν θα ήταν ο εσταυρωμένος Ιησούς Χριστός.

Για όσους δεν το έχουν ακόμη καταλάβει, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός είναι και Αγάπη αλλά και Αλήθεια και Δικαιοσύνη!

Πολλοί που ακούνε τέτοιες φράσεις να λέγονται μέσα στις εκκλησιαστικές Ακολουθίες τής Μ.Εβδομάδας, σκανδαλίζονται. Αλλά η πραγματική Εκκλησία ΔΕΝ μπορεί να προσαρμοστεί στη μόδα των καιρών. Το μήνυμά της είναι διαχρονικό, δεν αλλάζει ανάλογα με τους καιρούς, γι' αυτό και είναι σωτήριο αυτό το μήνυμα. Κι όσοι σκανδαλίζονται, ας σκανδαλίζονται...

Τέσσερις αποκαλυπτικοί στίχοι.

Στον Όρθρο, λοιπόν, της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά τον «Εξάψαλμο», ψάλλεται κατανυκτικά το Αλληλουάριο σε ήχο τού πλαγίου τετάρτου. Σε κάθε Αλληλουάριο ακούγονται οι στίχοι του προφήτη Ησαΐα (κεφ. 26), ως εξής:

 

Προσευχή, ακόμη και τη …νύχτα!

1. Εκ νυκτός ορθρίζει το πνεύμα μου προς σε, ο Θεός, διότι φως τα προστάγματά σου επί της γης.

Δηλαδή, από τη νύχτα, ακόμα, ξυπνά το πνεύμα μου, Θεέ μου, για να προσευχηθεί σε σένα. Διότι οι εντολές σου είναι φως για τους ανθρώπους που ζουν εδώ στη γη.

.

Να μάθουμε τη Δικαιοσύνη τού Θεού.

2. Δικαιοσύνην μάθετε, οι ενοικούντες επί της γης.

Δηλαδή, μάθετε να ζείτε με δικαιοσύνη εσείς που κατοικείτε εδώ στη γη.

 

Ο κακός ζήλος τού απαίδευτου λαού…  

3. Ζήλος λήψεται λαόν απαίδευτον και νυν πυρ τους υπεναντίους έδεται.

Δηλαδή, κακός ζήλος θα πιάσει τον λαό που δεν διαπαιδαγωγήθηκε με τον νόμο του Θεού, και φωτιά θα καταφάγει τους εχθρούς σου, Κύριε.

 

Προσευχή για σκληρές τιμωρίες εναντίον

των ασεβών εξουσιαστών τής γης.

4. Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοις ενδόξοις της γης.

Δηλαδή, πρόσθεσε σκληρές τιμωρίες, Κύριε, πρόσθεσε τιμωρίες μεγάλες εναντίον των ενδόξων, αλλά ασεβών, ανθρώπων (που έχουν διάφορες εξουσίες) πάνω στη γη.

.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία που δημοσιεύω εδώ σήμερα είναι παρμένη από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://poimin.gr/idou-o-nymfios-erchete-en-to-meso-tis-nyktos/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ. Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Η (χαμένη) Ελληνική Παράδοση του Ενικού στις σχέσεις των Ελλήνων [Έρευνα]

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Πικρές αλήθειες τού Χρήστου Γκουγκουρέλα για την πονηρή και ταυτόχρονα επικίνδυνη στάση τού Μητσοτάκη στη συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Η Κατερινιώτισσα, Κατερίνα Πετρίδου, ομιλήτρια στο Μοναδικό Σεμινάριο Life Coaching στη Θεσσαλονίκη.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Φιλόσοφος, Αλεξάντερ Ντούγκιν: Όσοι στηρίζουν τις παραδοσιακές αξίες, συμβαδίζουν με την τωρινή Ρωσία. Εκφυλισμένη η Δύση. Σε εξέλιξη, μια σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ι.Μανιάτης: Σε πολιτικό τέλμα, η Ευρώπη. Θέλουμε να αποκτήσει ξανά ηγεσία, με πολιτικό όραμα, σχέδιο και λόγο. (παρουσίαση θέματος + 19 φωτογραφίες).

Βραβεύσεις και νέων Πιεριέων στο VI Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας