Η ΝΔ τού Μητσοτάκη σε ποια αξιολόγηση και σε ποια αξιοκρατία πιστεύει;




* Τι συμβαίνει με τα υποψήφια πρόσωπα για τη Διοίκηση στο Νοσοκομείο Κατερίνης;

* Τι δήλωσε ο Μάκης Βορίδης σε ερώτησή μου 
για την αξιολόγηση και την αξιοκρατία.

* Τι δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ερώτησή μου 
για τα υποψήφια πρόσωπα 
σε Διοικήσεις Δημοσίων Οργανισμών.

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Τα κόμματα της παρούσας περιόδου τής Βουλής των Ελλήνων, άραγε πόσο πιστεύουν στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι ουσιαστικό. Το ζήτημα της αξιολόγησης και κατ’ επέκταση της αξιοκρατίας είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα της Δημοκρατίας, ίσως το πρώτο κορυφαίο ζήτημα της Δημοκρατίας.
Το ζήτημα της αξιολόγησης στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που, υπό τη μορφή μεταρρύθμισης, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα προκειμένου, επιτέλους, να εφαρμοστούν στη Χώρα. Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν, και καλώς, ότι η έλλειψη αξιολόγησης και η έλλειψη αξιοκρατίας στη Χώρα αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα περιέπεσε στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
Γιατί όμως θέτω τέτοιο ζήτημα αυτή την περίοδο; Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ερώτημα αυτής της περιόδου αλλά για διαχρονικό ερώτημα που το έχω θέσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις τύπου προς Υπουργούς και Βουλευτές κυρίως των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων (της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ). Αυτό το ερώτημα το έθετα πάντοτε, επειδή κανένα κυβερνητικό κόμμα, από το 1974 μέχρι σήμερα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, δεν εφάρμοσε ποτέ την αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Μιλούσαν για αξιοκρατία αλλά ήθελαν πάντοτε να την εφαρμόζουν οι άλλοι, ποτέ οι ίδιοι για τον εαυτό τους και για το κόμμα τους.




Μάκης Βορίδης: Ναι μεν αλλά…

Για παράδειγμα, το θέμα τής αξιολόγησης και της αξιοκρατίας το έθεσα και το 2016 σε δύο Βουλευτές τής Νέας Δημοκρατίας, όταν το κόμμα αυτό ήταν στην Αντιπολίτευση. Πρόκειται για δύο Βουλευτές που σήμερα είναι Υπουργοί τής Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, αλλά και για τον σημερινό Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έμπιστο άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ερώτησή μου, λοιπόν, προς τον κ. Βορίδη, στις 4/3/2016, σε συνέντευξη τύπου, για τα κριτήρια επιλογής των Διοικητών Οργανισμών, εάν θα είναι πραγματικά αξιολογικά κριτήρια και ανεξαρτήτως του τι κόμμα μπορεί να είναι κάθε υποψήφιος για τη Διοίκηση ενός Οργανισμού (εφόσον βέβαια διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα), ο κ. Βορίδης μού απάντησε με ένα «ναι μεν αλλά»…
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Εγώ θα ήθελα να εφαρμόζονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παντού, διότι θεωρώ ότι είναι ορθολογικά. Προσέξτε όμως, στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια υπάρχει πολύ μεγάλη ευελιξία. Σας πήρα, λοιπόν, Διευθυντή Πωλήσεων στο Σούπερ Μάρκετ, όπου είμαι ο Πρόεδρος της εταιρίας, αλλά (τελικά) δεν μου αρέσετε. Έχετε φύγει προτού το σκεφτείτε. Και παίρνω τον επόμενο. Μπορώ (άραγε) να το κάνω αυτό στη Δημόσια Διοίκηση; Δεν μπορώ να το κάνω. Που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και ένα κριτήριο που να μπορεί να εναρμονίζεται με την εφαρμογή (κάποιων συγκεκριμένων) πολιτικών»… (Κομματικό «πιστοποιητικό»).
Στο σημείο αυτό της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης αναφέρει και ένα παράδειγμα που αφορά τον Νόμο περί αξιολόγησης όχι για τους Διοικητές Οργανισμών αλλά για τους Δημοσίους Υπαλλήλους τούς οποίους είχαν υπό την εποπτεία τους οι Διοικητές Οργανισμών. Αναφέρει, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (Βενιζέλου) ψήφισε σχετικό νόμο αλλά Νεοδημοκράτες Διοικητές δεν ήθελαν να τον εφαρμόσουν: «Το ξέρετε ότι από τους δικούς μας Διοικητές, στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων κλπ., αρχίζαν να μας στέλνουν χαρτιά ότι δεν εφαρμόζουνε τον Νόμο; …Φαντάσου να είχα και ανθρώπους (που δεν είναι Νεοδημοκράτες) οι οποίοι θα μου λένε ότι ‘‘εγώ δεν το κάνω’’…».
Επομένως, αν κατάλαβα καλά, κατά τον κ. Βορίδη, ο Διοικητής τού Νοσοκομείου Κατερίνης, για παράδειγμα, πρέπει να είναι όχι μόνο Νεοδημοκράτης αλλά να είναι και, περίπου, πειθήνιο όργανο της Κυβέρνησης. Τα τυπικά προσόντα και οι εμπειρίες, φαίνεται, δεν μετρούν. Μοναδικό κριτήριο (εκτός του ότι να είναι υποχρεωτικά Νεοδημοκράτης) φαίνεται να είναι: ο Διοικητής να είναι υπάκουος, να εκτελεί αμέσως τις εντολές τής Κυβέρνησης και επομένως να είναι εκ των προτέρων βέβαιος ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας ότι οι Διοικητές του, παντού στην Ελλάδα, θα εφαρμόζουν την πολιτική τής Κυβέρνησης. Έτσι όμως η αξιολόγηση και η αξιοκρατία πάει περίπατο…




Λευτέρης Αυγενάκης: 
Αναζητούμε (;) τους ικανούς, 
όχι μόνο τους κομματικούς…

Την ίδια ερώτηση, περί αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον Δημόσιο Τομέα και ιδιαίτερα στους Οργανισμούς τού Κράτους, υπέβαλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις 11/3/2016, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μου απάντησε με διαφορετικό τρόπο σε σχέση μ’ αυτά που μου είπε ο κ. Βορίδης, ωστόσο κρατώντας κι εκείνος και μια μικρή επιφύλαξη ως προς τη συμμετοχή Πολιτευτών (αποτυχόντων να εκλεγούν Βουλευτές) σε Διοικήσεις Οργανισμών.
Να τι μου είπε, μεταξύ άλλων: «Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, προεκλογικά (σημείωση: προφανώς, όταν ήταν υποψήφιος για την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία) είχε ξεκαθαρίσει ότι ανοίγει τη Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία, πράγμα το οποίο το κάνουμε, και αναζητούμε τους ικανούς, όχι μόνο τους κομματικούς, πολύ περισσότερο εάν ο ικανός τυγχάνει να είναι και κομματικός, να είναι μέλος τής Νέας Δημοκρατίας, ένας (λόγος) παραπάνω, αλλά ωστόσο όμως η αναζήτηση όλων είναι στους ικανούς, στους ανθρώπους που θα είναι χρήσιμοι στον τόπο, στη φάση, στο σημείο, στη θέση που θα κριθεί να υπηρετήσει την Ελλάδα.
Υπάρχει (όμως) ένα ζήτημα, το αν και κατά πόσο, μέλη των ψηφοδελτίων, Πολιτευτές δηλαδή, μη εκλεγμένοι από τη μάχη των εκλογών, όταν έρθει εκείνη η ώρα (7/7/2019), αν θα αξιοποιηθούν σε δημόσιες θέσεις. Αυτό είναι από τα ζητήματα τα οποία είναι σε διαβούλευση, ξέρετε»…




Τι είδους αξιολόγηση και αξιοκρατία 
θέλει σήμερα η Νέα Δημοκρατία 
τού Κυριάκου Μητσοτάκη;

Σήμερα, τρεισήμισι χρόνια μετά, όπου η Νέα Δημοκρατία είναι Κυβέρνηση, τι μπορεί να ισχύει απ’ όλα αυτά σε σχέση με την αξιολόγηση και την αξιοκρατία; Διαβάζω διάφορες πληροφορίες στο διαδίκτυο που δεν έχουν διαψευστεί, συλλέγω διάφορες πληροφορίες από στελέχη τής Νέας Δημοκρατίας και αναρωτιέμαι αν αυτό το κόμμα έχει διάθεση να κάνει πραγματική αξιολόγηση ως προς την τοποθέτηση Διοικητών Οργανισμών σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Προτού καν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, στέλεχος που μετείχε σε βουλευτικές εκλογές υποστήριξε, σε μια συνομιλία, ότι από τη Νέα Δημοκρατία τού υποσχέθηκαν θέση Διοίκησης στο Νοσοκομείο Κατερίνης, αρκεί βέβαια να μην το ανακοινώσει. Διαβάζω για στελέχη τής ΝΔ Πιερίας που μετέβησαν στην Αθήνα και συζήτησαν και για πρόσωπα που πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα Διοίκησης στο Νοσοκομείο Κατερίνης, με κάθε στέλεχος να υποστηρίζει τον δικό του άνθρωπο…
Με ποια κριτήρια αξιολόγησης θα κριθούν οι υποψήφιοι; Ο Βουλευτής, Σάββας Χιονίδης, σε πρόσφατη συζήτηση που είχε στο Λιτόχωρο, στο περιθώριο συνεδρίου, υποστήριξε ότι υπάρχουν …αντικειμενικά κριτήρια. Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες που έρχονται, από διάφορες πλευρές, υπόψιν μου, φαίνεται να διαψεύδουν τον κ. Χιονίδη. Μακάρι να διαψευστώ.



ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 
δεν πιστεύουν στην αξιολόγηση.

Είναι τραγικό, τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων να μην πιστεύουν στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία. Και δεν περιμένω βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία, δεδομένου ότι ιδεολογικά, αρκετά στελέχη του γαλουχήθηκαν με άλλες ιδέες.
Μάλιστα, ακόμη κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει αξιολόγηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρακτικά έκανε αξιολόγηση σε ελάχιστες περιπτώσεις. Και βέβαια, την αξιολόγηση την έκανε υπό την πίεση των θεσμών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι επειδή πίστευε στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία. Αγγαρεία φαίνεται να έκανε…
Δεν περιμένω από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να πιστεύει στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια δεν έχει καν εκλεγμένα πρόσωπα στις Νομαρχιακές Επιτροπές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Δεν περιμένω από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να πιστεύει στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία, αφού, ακόμη και κατά την περίοδο όπου ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός και είχε διακηρύξει την αξιολόγηση και τη λογοδοσία, πολλά από τα κομματικά στελέχη εκείνης τής εποχής, τελικά, έκαναν, εν πολλοίς, τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που έλεγε ο τότε Πρόεδρός τους.


Η ΝΔ τού Κυριάκου Μητσοτάκη 
πιστεύει στην αξιολόγηση; 
Σε ποια αξιολόγηση;

Περίμενα όμως πολλά από τη Νέα Δημοκρατία τού Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποτίθεται ότι πιστεύει στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Τώρα όμως βλέπω να κάνει τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια με τα κόμματα που δεν πιστεύουν στην αξιολόγηση και στην αξιοκρατία.
Κατά την άποψή μου, είναι «καλύτερα» κανείς να πιστεύει σε κάτι. Κι ας είναι και λάθος. Και είναι «χειρότερα» κανείς να πιστεύει στο σωστό και να πράττει ενσυνείδητα λάθος, κοροϊδεύοντας τα στελέχη του και την ίδια την κοινωνία. Και βέβαια, πώς η Νέα Δημοκρατία τού Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να εφαρμόσει την αξιολόγηση (ποια αξιολόγηση, ποιου είδους αξιολόγηση;) στους Δημοσίους Υπαλλήλους, όταν η ίδια δεν μπορεί να αξιολογήσει ούτε τους Διοικητές στους Δημόσιους Οργανισμούς;
Μακάρι να διαψευστώ, αλλά η Νέα Δημοκρατία (αν ισχύουν τελικά τα όσα πληροφορούμαι από τα ίδια τα στελέχη της εδώ στην Κατερίνη αλλά και στην Αθήνα), ναι αυτή η Νέα Δημοκρατία τού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι τραγικό να λέει ότι πιστεύει άλλα, ενώ άλλα να πράττει. Υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο σ’ αυτή την υπόθεση, παρασκήνιο που μόνο σε αξιολόγηση και αξιοκρατία δεν παραπέμπει… Και αυτό το παρασκήνιο επιφυλάσσομαι, κάποια στιγμή, να το φέρω στο φως τής Δημοσιότητας, με τεκμηριωμένο τρόπο.


--------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών, πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Δημοσιογράφος στην Κατερίνη. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κατερίνης.

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Η (χαμένη) Ελληνική Παράδοση του Ενικού στις σχέσεις των Ελλήνων [Έρευνα]

Την Υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Γερολιόλιος. (22 φωτογραφίες)