Δύο ειδών, οι δικτατορίες. Η μία, δια των όπλων. Η άλλη, Δημοκρατία με καθεστωτικά χαρακτηριστικά.



Γράφει, σχολιάζει και υπογράφει
ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτή η ανάρτηση ΔΕΝ είναι κομματική. Αφορά ΚΑΠΟΙΕΣ πτυχές ή και ΚΑΠΟΙΕΣ στιγμές όλων σχεδόν των κομμάτων, κυβερνητικών και μη, από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Σε όσους σήμερα, 21 Απριλίου, θα αρχίσουν να αναθεματίζουν τη δικτατορία τής περιόδου 1967-1974, να τους υπενθυμίσω ότι η δικτατορία έχει δύο μορφές:

* Η μια δικτατορία, είτε μαύρη είτε κόκκινη, είναι εκείνη που θέλει να εμφανίζεται σαν εθνοσωτήρια Επανάσταση και σαν Δημοκρατία. ΑΥΤΗ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ μεν ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ, αλλά π.χ. στα κέρματα - νομίσματα και στα χαρτονομίσματα θέλει να εμφανίζεται σαν «Ελληνική Δημοκρατία», όπως ακριβώς είχε συμβεί κατά την κατάλυση της Ελληνικής Δημοκρατίας (1967-1974).

* Και η άλλη δικτατορία είναι εκείνη που ντύνεται με κοινοβουλευτικό μανδύα. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ και ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (χαρακτηριστικά όμως που δεν εμφανίζονται με την πρώτη ματιά). Η καθεστωτική Δημοκρατία εκλέγεται και έχει εξωτερικά νομιμοποιητικά στοιχεία Δημοκρατίας, αλλά, άλλοτε ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ και άλλοτε ΣΥΝΕΧΩΣ, ελέγχει και κατευθύνει τη ζωή των πολιτών μέσα από την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και την τηλεοπτική δικτατορία.
Τέτοιες περιπτώσεις περιόδων "Δημοκρατίας" με καθεστωτικά χαρακτηριστικά ή αλλιώς δικτατοριών με κοινοβουλευτικό μανδύα είδαμε, κατά διαστήματα, από το 1974 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΜΑ: 
Δικτατορία που επιβλήθηκε δια των όπλων;
Ή καθεστωτική Δημοκρατία (δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα);

Φίλες και φίλοι,
μη μπείτε στον κόπο να κάνετε σύγκριση μεταξύ των δύο δικτατοριών. Πρόκειται για δυο κρεμάλες… Όποια κρεμάλα κι αν διαλέξει κανείς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… ο θάνατος της ελευθερίας μας!

Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα για να καταλάβει κανείς το τι λέμε…

Στη Δικτατορία που έχει επιβληθεί δια των όπλων, η Δικαιοσύνη είναι ανύπαρκτη.
Στην καθεστωτική Δημοκρατία (ή αλλιώς, στη Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα), η Δικαιοσύνη είναι σχεδόν πλήρως ελεγχόμενη…

Στη Δικτατορία που έχει επιβληθεί δια των όπλων, όλα τα κείμενα ελέγχονται προτού δημοσιευτούν… Και όποια κείμενα δεν είναι αρεστά, κόβονται…
Στην καθεστωτική Δημοκρατία (ή αλλιώς, στη Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα), η Δημοσιογραφία είναι σχεδόν στρατευμένη ή πληρωμένη αδρά… γι’ αυτό και η παραπληροφόρηση, οι μισές αλήθειες και οι ψευδείς ειδήσεις είναι συνεχή φαινόμενα. Ευτυχώς, βέβαια, που υπάρχουν και κάποια, ελάχιστα, Μέσα Ενημέρωσης, που ακόμη υπηρετούν την Αλήθεια και τη Δημοκρατία. 

Στη Δικτατορία που έχει επιβληθεί δια των όπλων, οι Δημοσκοπήσεις είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι εξολοκλήρου ψευδείς.
Στην καθεστωτική Δημοκρατία (ή αλλιώς, στη Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα), οι Δημοσκοπήσεις είναι σχεδόν όλες πληρωμένες, άρα και σχεδόν όλες κατευθυνόμενες…

Πάντως, κοινός στόχος τόσο εκείνων που υπηρετούν τη Δικτατορία όσο εκείνων που υπηρετούν την καθεστωτική Δημοκρατία, είναι: Να παραμείνουν οι επικεφαλής τους στην εξουσία όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα!
Υ.Γ.: Εννοείται, βέβαια, ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα, υπήρξαν και κυβερνήσεις ή και περίοδοι κάποιων κυβερνήσεων που κυβέρνησαν μεν με προβλήματα, αλλά είχαν και πραγματικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά.

----------------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός
είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,
πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,
δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Πανελλήνιες επιτυχίες για τους πυγμάχους τού Maximum Combat Sports.

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου