Μήπως, κάπως αργά πήρε είδηση ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος τις φήμες ( ; ) περί Ιερωμένων που καθοδηγούν πιστούς να ψηφίσουν συγκεκριμένα κόμματα;

 


Από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, εκδόθηκε σήμερα μια ελλιπέστατη ανακοίνωση περί φημών για κάποιους Ιερωμένους που ανακατεύονται στις εκλογές με σκοπό να επηρεάσουν το εκκλησιαστικό πλήρωμα για το ποια κόμματα και ποιους υποψηφίους θα πρέπει να ψηφιστούν. 

Δημοσιεύουμε, αυτούσια, εδώ την ανακοίνωση αυτή. Και στη συνέχεια, σχολιάζουμε την εν λόγω ανακοίνωση, όπως επίσης σχολιάζουμε και τις συμπεριφορές κάποιων Ιερωμένων που φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει την ιερατική αποστολή τους και μοιάζουν περισσότερο με κομματάρχες παρά με Ιερείς τού Υψίστου. 


Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος έχει ως εξής: 

«Έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανακοινώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ότι, κατά παγία τακτική, η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας. Το ίδιο θα πράξει και μετά τις επικείμενες εκλογές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Αυτοδιοικητικές.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει πλήρως η δήλωση, την Κυριακή των Βαΐων 9-4-2023, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός». 


Σχόλιο δικό μας: Κάπως αργά πήρε είδηση ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τις φήμες ( ; ) περί καθοδήγησης πιστών προς συγκεκριμένα κόμματα και υποψηφίους, από Ιερωμένους;  

Φυσικά, δεν πρόκειται για φήμες αλλά για μια τραγική πραγματικότητα που οργιάζει... Και επειδή κάποιοι Ναοί, με ευθύνη κάποιων Ιερωμένων, έχουν καταντήσει άτυπα "εκλογικά κέντρα" και επειδή δεν φροντίζουν ούτε οι Μητροπολίτες να εξηγούν σε Ιερωμένους και πιστούς τι σημαίνει Εκκλησία (= ενότητα) και τι σημαίνουν κόμματα (κομμάτια και κομματιάσματα), κάμποσοι από τους λεγόμενους "πιστούς" έχουν ξεχάσει, όπως φαίνεται, το τι σημαίνει να είσαι μέλος τού Σώματος της Εκκλησίας τού Χριστού, τι σημαίνει να βρίσκεσαι  εντός τού Ιερού Ναού. 

Για παράδειγμα, σε μια πολύ  πρόσφατη Νεκρώσιμη Ακολουθία, την ώρα που οι παρευρισκόμενοι πήγαιναν να συλλυπηθούν την οικογένεια του νεκρού, κάποιοι απ' αυτούς έδιναν και το σύνθημα για ΝΙΚΗ στις εκλογές... Και μαζί με τα συλλυπητήρια δίνονταν και το σύνθημα. Και τα χαμόγελα έπαιρναν και έδιναν, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν σε κηδεία! 

Εάν μέχρι σήμερα οι Μητροπολίτες δεν γνωρίζουν τέτοιου είδους περιστατικά, αυτό σημαίνει ότι στο περιβάλλον τους έχουν Ιερωμένους και λαϊκούς οι οποίοι είτε είναι άσχετοι ή αδιάφοροι περί τη Θεολογία τής Εκκλησίας και περί της σωτηρίας των ανθρώπων, είτε είναι μπλεγμένοι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες καθοδήγησης πιστών προς συγκεκριμένα κόμματα και υποψηφίους, γι' αυτό και δεν τους ενημερώνουν. Εκτός πια, κι αν ισχύει αυτό που λέγεται ότι κάποιοι Μητροπολίτες είναι μπλεγμένοι σε τέτοιου είδους βρώμικες ιστορίες... 

Δυστυχώς, κάποιες εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε "προεκλογικά κέντρα" και κάποιοι "πνευματικοί" σέρνουν κάποια πνευματικά τους τέκνα προς συγκεκριμένες κομματικές κατευθύνσεις. Και το "ωραίο" είναι ότι το "παίζουν" πνευματικοί και "Γέροντες" και "φωτισμένοι" και... και... και... 

Όλα αυτά είναι φήμες; Ή μήπως είναι μια τραγική πραγματικότητα που δείχνει τη βαθιά παρακμή τής Διοίκησης της Εκκλησίας; Εδώ μάλλον ισχύει η λαϊκή ρήση: Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι... 

Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι Μητροπολίτες να συμμαζέψουν  κάποιους Ιερείς τής Μητρόπολής τους οι οποίοι, εδώ και καιρό, με ευθείς τρόπους, με έμμεσους τρόπους αλλά και μέσω κάποιων «πνευματικών» τους τέκνων (ώστε να μη φαίνονται οι ίδιοι οι Ιερείς) καθοδηγούν μέλη τού πληρώματος της Εκκλησίας προκειμένου να ψηφιστούν συγκεκριμένα κόμματα. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς οδηγούν τα "πνευματικά τους τέκνα" στο να θέσουν και υποψηφιότητα για Βουλευτές! 

Οι Μητροπολίτες, λοιπόν, ας τους συμμαζέψουν, διότι με τη συμπεριφορά τους αυτοί οι Ιερωμένοι διαιρούν το εκκλησιαστικό πλήρωμα και κομματιάζουν το σώμα τού Χριστού και της Εκκλησίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο εκκλησιαστικό έγκλημα... 

Με τη στάση τους αυτή, οι συγκεκριμένοι Ιερωμένοι και Μοναχοί/Ιερωμένοι δεν λειτουργούν ως Λειτουργοί τού Υψίστου αλλά κινούνται ως φερέφωνα κομμάτων, με αποτέλεσμα να διώχνουν πιστούς από τις συγκεκριμένες Ενορίες και να πηγαίνουν σε άλλες ή να απομακρύνουν πιστούς γενικά από την Εκκλησία (ελπίζω, όχι για πάντα). 

Και κάτι ακόμη. Η εν λόγω ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους είναι ελλιπέστατη και δεν φαίνεται να αποτελεί απάντηση και φρένο ούτε σε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον εκκλησιαστικό χώρο, ούτε όμως η ανακοίνωση αυτή απαντά στις ανησυχίες κάποιων πιστών οι οποίοι έχουν θυμώσει βλέποντας ή μαθαίνοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές Ιερωμένων. 


Υ.Γ. Όταν τέτοιου είδους περιστατικά είχαν εμφανιστεί πριν από 20 περίπου χρόνια στην Ι.Μ. Κίτρους και το πληροφορήθηκε ο τότε Μητροπολίτης μας, ο Αγαθόνικος, ζήτησε από εμένα να του πω λεπτομέρειες προκειμένου να πάρει μέτρα αυστηρά και να τιμωρήσει κληρικούς που περιέπεσαν στο αμάρτημα της διαίρεσης της Εκκλησίας. 

Στον Μητροπολίτη μας απάντησα: "Δεν θα πω κανένα όνομα. Μόνο, Σεβασμιότατε, πείτε στους Ιερείς σας να στέκονται στο ύψος τους και να μην ανακατεύονται στις εκλογές". Ο Αγαθόνικος τότε επέμενε... Επέμενα όμως και εγώ, γι' αυτό και δεν του έδωσα ονόματα. Και τελικά, του είπα: "Κάντε, Σεβασμιότατε, τις αυστηρές συστάσεις σας προς τους αμαρτάνοντας Ιερείς αλλά και προς όλους τούς Ιερείς τής Μητροπόλεώς μας. Και να είστε βέβαιος ότι αυτά θα σταματήσουν". 

Κι απ' ό,τι έμαθα, οι αυστηρές αυτές συστάσεις έγιναν. Και το κακό σταμάτησε... 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Απολογία Κυριακάκη για την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στο μνημόσυνο των πρώτων πεσόντων τού εμφυλίου στο Λιτόχωρο.

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη τού Δημήτρη Κυριακού (+ 116 ΦΩΤΟ)