Έγινε εμπόρευμα η είδηση στις μέρες μας... (Επισημάνσεις από τη Γ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου). + 64 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.



ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΕΤ).

Έγινε εμπόρευμα

η είδηση στις μέρες μας…

ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ 

ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, 

ΤΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.

 

Θετικές και αρνητικές διαπιστώσεις γύρω από τη λειτουργία τής Δημοσιογραφίας στη Χώρα καθώς και κριτική αλλά και αυτοκριτική κατατέθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι τού Σαββάτου 27/1/2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αθήνα.

 

Εν πολλοίς, οι ειδήσεις σήμερα διαμορφώνονται,

χειραγωγούνται, …αυτολογοκρίνονται!


 

Ποια είναι η Δημοσιογραφία στην Ελλάδα (αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα) και τι είναι η είδηση σήμερα; Κι όταν μιλάμε για είδηση, μιλάμε κυρίως ως προς τη διαχείρισή της από τα λεγόμενα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που βασικά βρίσκονται στην Αθήνα, κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τι είναι, λοιπόν, σήμερα η είδηση; «Είναι εμπόρευμα», όπως είπε ο Γιώργος Κουκουλιάτας, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΕΤ και νυν μέλος τού Δ.Σ. τής Ένωσης. Η είδηση δεν είναι πλέον ένα πνευματικό προϊόν προς ενημέρωση των πολιτών, είναι ένα προϊόν που διαμορφώνεται κατάλληλα για να υπηρετήσει σκοπούς και συμφέροντα. Και επομένως, εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Τι εννοούσε ο Γιώργος Κουκουλιάτας; Είναι γνωστό σε όλο τον δημοσιογραφικό χώρο ότι υπάρχουν «ειδήσεις» που είναι κατασκευασμένες (fake news), υπάρχουν ειδήσεις που διαστρεβλώνονται, υπάρχουν ειδήσεις μονόπλευρες, υπάρχουν ειδήσεις που υπηρετούν κομματικά και άλλα συμφέροντα, υπάρχουν όμως και ειδήσεις που αποκρύπτονται εντελώς, πρόκειται για μια άλλου είδους λογοκρισία, την αυτολογοκρισία, γι’ αυτό και, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει μια λίαν θλιβερή θέση ως προς την ελευθερία τού Τύπου.


Ωστόσο, ο κ. Κουκουλιάτας αναφέρθηκε και στη δημοσιογραφία που παράγεται στην ελληνική περιφέρεια. Η δημοσιογραφία τής περιφέρειας έχει τις δυσκολίες της και τα προβλήματά της, είναι όμως μια δημοσιογραφία περισσότερο αυθεντική σε σχέση με τη δημοσιογραφία που παράγεται από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Γιατί; Διότι η ελληνική περιφέρεια δεν μοιάζει με την αχανή και απρόσωπη Αθήνα, ούτε με άλλα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην ελληνική περιφέρεια όλοι γνωριζόμαστε με όλους, επομένως, κατά βάση, υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή ως προς τη σύνταξη των ειδήσεων, ως προς τη μετάδοσή τους ή τη δημοσίευσή τους. Είναι δύσκολο στην ελληνική περιφέρεια να δημοσιεύσει κάποιος/κάποια μια πλαστή είδηση (fake news). Και αυτή η διαφορά μεταξύ των πολύ μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας είναι σημαντική και ουσιαστική.

 

Με τη συμμετοχή δημοσιογράφων

από πολλές γωνιές τής Χώρας.



 

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν Δημοσιογράφοι που είναι μέλη τής ΕΣΕΤ από όλη την Ελλάδα, με δύο τρόπους. α) με τη φυσική τους παρουσία, β) διαδικτυακά, διότι, για κάποια μέλη, κυρίως παραμεθόριων περιοχών, δεν είναι εύκολη η μετακίνησή τους στην έδρα τής ΕΣΕΤ, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου έχει ως μέλη της Δημοσιογράφους όχι από μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή τής Ελλάδας αλλά από πολλές γωνιές τής Χώρας, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πελοπόννησο αλλά και από τα Επτάνησα μέχρι τη Ρόδο, ακόμη και από την Αττική.

 

Με την παρουσία

τού Κυβερνητικού Εκπροσώπου,

εκπροσώπων κομμάτων,

δημοσιογραφικών φορέων

και άλλων παραγόντων. 


 

Της Γενικής Συνέλευσης προηγήθηκε η κοπή πίτας τής ΕΣΕΤ, και τίμησαν την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με την παρουσία τους:

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου τής Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μίλησε θετικά για το γενικό κυβερνητικό έργο και διαβεβαίωσε ότι στον δημοσιογραφικό χώρο υπάρχει, από κυβερνητικής πλευράς, ισότητα και δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου τού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπεύθυνος για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, Δημήτρης Βέττας, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το πώς βλέπει τα μέσα ενημέρωσης αλλά και πώς τα αντιμετωπίζει.

Οι εκπρόσωποι του Προέδρου τής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, α) ο Βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Γραμμένος, β) ο Πολιτευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ιωάννης Σκάλκος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο δημοσιογραφικό έργο και στη στήριξη που παρέχει ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της Προέδρου τής ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Πολιτευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία τής δημοσιογραφίας.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φωτοειδησεογράφων, Φωτογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων (ΠΕΦΦΕΕ), Βασίλης Κουτρουμάνος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα και προβλήματα που αφορούν τον δημοσιογραφικό χώρο.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), Πέννυ Καλύβα.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. (Σημείωση. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος προσήλθε αφότου είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες, δεν κάθισε στις μπροστινές θέσεις, γι’ αυτό, από αρμόδια πρόσωπα της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου δεν έγινε εξαρχής αντιληπτή η παρουσία του στην αίθουσα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει τον δικό του χαιρετισμό στην κοπή τής πίτας και, κατ’ επέκταση, στη Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «παράλειψη» αυτή, που βεβαίως, δεν ήταν σκόπιμη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αυτοκριτικής μεταξύ των μελών τής Διοίκησης της ΕΣΕΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρακόπουλος είναι ένα πρόσωπο απολύτως σεβαστό στα μέλη τής ΕΣΕΤ και στο Δ.Σ., είναι δε φίλος και υποστηρικτής τού έργου τής Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου. Γι’ αυτό, μόνο ευχαριστίες μπορεί να αποδώσει κάποιος για την παρουσία του).

 

Οι εργασίες τής Γενικής Συνέλευσης.

 

Στη φετινή Γενική Συνέλευση, προήδρευσε ο Γιώργος Στάθης. Στη θέση τής γραμματέως ανταποκρίθηκε η Αναστασία Πουλοπούλου.

Ως προς το έργο τού διοικητικού απολογισμού τής ΕΣΕΤ για το έτος 2023, εκ μέρους τού Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασε ο Πρόεδρος, Γεώργιος Κουλουράς. Παρουσίασε επίσης και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της Ε.Σ.Ε.Τ. για το 2024. Πρόκειται για σημαντικό έργο που έγινε την προηγούμενη χρονιά (και που συνεχίζεται), γι’ αυτό και οι καρποί αυτού του έργου είναι σήμερα εμφανείς.

Τον οικονομικό απολογισμό έκανε η Ταμίας, Τάνια Δούλαλα. Επίσης, η Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, Μαρία Βαλσαμοπούλου, διάβασε την Έκθεση Ελέγχου της Ελεγκτικής Επιτροπής για το έτος 2023 (έσοδα - έξοδα).

 

Τιμή στο μέλος τής ΕΣΕΤ, Γιώργο Στάθη.

 

Για την πολυσήμαντη και πολύχρονη προσφορά του στην Ε.Σ.Ε.Τ και ιδιαίτερα από την θέση τού Προέδρου των Γενικών Συνελεύσεων την οποία υπηρετεί για αρκετά χρόνια, τιμήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ο Γιώργος Στάθης. Την τιμητική πλακέτα στον κ. Στάθη απένειμε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Τ., Γιώργος Κουλουράς, με την ευκαιρία τής παρουσία του στη Γ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, πρόσφερε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ένα σημαντικό και σπάνιο βιβλίο με τα πρακτικά οκτώ δημοσιογραφικών συνεδρίων τής Ε.Σ.Ε.Τ. τα οποία έγιναν σε διάφορες περιοχές τής χώρας, στις αρχές τής δεκαετίας τού ‘90.

 

Ενός λεπτού σιγής

για την αείμνηστη συνάδελφο δημοσιογράφο,

την αγαπητή μας, Σοφία Σιδηροπούλου.


 

Τα μέλη τής ΕΣΕΤ δεν παρέλειψαν να τιμήσουν την αείμνηστη, πλέον, Αντιπρόεδρο της Ένωσης, Σοφία Σιδηροπούλου, μητέρα ενός παιδιού, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, τον Απρίλιο του 2023. Γι’ αυτό και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη της. Στη δημοσιογραφική της πορεία, την αγωνιστική της δυναμική ως μέλος τού Δ.Σ. και ως Αντιπρόεδρος, καθώς και στην πολύχρονη μάχη ζωής που έδωσε η αείμνηστη Σοφία, αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Κουκουλιάτας.

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μαζί με τα μέλη τού Διοικητικού Συμβουλίου, έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα της Ε.Σ.Ε.Τ. για το 2024 και αντάλλαξαν ευχές.

Το φλουρί το κέρδισε ο εκπρόσωπος της Προέδρου τής Πλεύσης Ελευθερίας, Σπήλιος Ζαχαρόπουλος. Επίσης, από τα μέλη τής Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου το φλουρί το κέρδισε ο Γιώργος Ναστούλης.



















































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη τού Δημήτρη Κυριακού (+ 116 ΦΩΤΟ)

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.