Παρά τις όποιες παραφωνίες, επιτυχημένο το συλλαλητήριο της Κατερίνης. (76 ΦΩΤΟ)


Παρατηρεί, περιγράφει, σχολιάζει
ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Επιτυχημένο; Και πόσο; Υπήρξαν προβλήματα; Και ποια;
Μιλάμε, βέβαια, για το συλλαλητήριο που έγινε στην Κατερίνη με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ελλάδα με το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων σχετικά με την ονομασία του. 
Ήταν ένα συλλαλητήριο που έγινε ταυτόχρονα και σε 22 ακόμη πόλεις τής Μακεδονίας, αλλά όχι μόνο. 


Από την πλατεία Ελευθερίας, μεταφορά, την τελευταία στιγμή, 
στην πλατεία Δημαρχείου. Γιατί;

Στην Κατερίνη το συλλαλητήριο επρόκειτο να γίνει στην πιο γνωστή πλατεία τής πόλης, στην πλατεία με τον πλέον ισχυρό συμβολισμό, στην ιστορική πλατεία τής Ελευθερίας μας. Είχαν βγει σχετικές ανακοινώσεις αλλά και αφίσες στο Διαδίκτυο.
Και ξαφνικά, χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο αποφάσισαν (ποιοι άραγε;) να πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου.
Γι’ αυτό, την ώρα τού συλλαλητηρίου, ενώ ο κόσμος όδευε προς την πλατεία Ελευθερίας, αντιλαμβάνονταν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει… Πουθενά μεγάφωνα, πουθενά εξέδρες, πουθενά τίποτα… Οπότε, αστυνομικοί αλλά και πολίτες που ήταν ενημερωμένοι, κατηύθυναν τον κόσμο προς την πλατεία Δημαρχείου. 
Εκεί, στην πλατεία Δημαρχείου, οι ομιλίες θα γίνονταν από έναν εξωτερικό εξώστη (μπαλκόνι)… που απείχε αρκετά μέτρα από το επίπεδο του κόσμου. 



Εν μέρει προβληματική η ομιλία τής Καθηγήτριας 
Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Η έναρξη των ομιλιών έγινε από τον Όθωνα Ιακωβίδη ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη.
Θετική, σε γενικές γραμμές, η παρουσία και η ομιλία τού κ. Ιακωβίδη. Εν μέρει, προβληματική, κατά την άποψή μου, η ομιλία τής καθηγήτριας κ. Νεγρεπόντη.
Δεν γνωρίζω, ποιοι την επέλεξαν για να μιλήσει ως κεντρική ομιλήτρια ενός συλλαλητηρίου με αντικείμενο ομιλίας ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα το οποίο θα παρακολουθούσαν πολίτες από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα αλλά και πολίτες που δεν ασχολούνται με κόμματα και πολιτική. Και εφόσον η συγκέντρωση αυτή δεν είχε κομματικό χαρακτήρα, κάμποσες εκφράσεις της, κατά την άποψή μου, δεν είχαν καθόλου ενωτικό χαρακτήρα αλλά είχαν περίπου κομματικό, διχαστικό χαρακτήρα.
Επίσης, η κ. Νεγρεπόντη μιλώντας για κάποια ζητήματα εξέφρασε και απόψεις που, κατά την κρίση μου, είναι αυτονόητα λανθασμένες. Είπε, για παράδειγμα: «Δεν κατεβήκαμε στους δρόμους τα οκτώ τελευταία χρόνια τής οικονομικής μας εξαθλίωσης».
Και το ερώτημα που τίθεται, είναι: Μα, καλά, η κ. Νεγρεπόντη δεν ζει στην Ελλάδα; Άραγε, δεν πληροφορήθηκε π.χ. ότι στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν στην Αθήνα εναντίον των οικονομικών μέτρων που άρχισαν να επιβάλλονται στην Ελλάδα, δεν πληροφορήθηκε η κ. Νεγρεπόντη ότι δολοφονήθηκαν τρεις υπάλληλοι της Τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία ενώ υπέστησαν τραυματισμούς 21 άλλοι υπάλληλοι;
Δεν έχει ακούσει τίποτε η κ. Νεγρεπόντη για τις κινητοποιήσεις των λεγόμενων «Αγανακτισμένων» που γίνονταν συχνά πυκνά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Κατερίνη και ευρύτερα στην Ελληνική Περιφέρεια;
Άραγε, σε ποιους απευθύνονταν η κ. Νεγρεπόντη όταν έλεγε «Δεν κατεβήκαμε στους δρόμους τα οκτώ τελευταία χρόνια τής οικονομικής μας εξαθλίωσης»; Δεν γνωρίζει η κ. Νεγρεπόντη ότι στο συλλαλητήριο της Κατερίνης που ήταν ομιλήτρια για ένα εθνικό και όχι κομματικό θέμα, από κάτω υπήρχαν και αρκετοί πολίτες που είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις «Αγανακτισμένων»;
Ωστόσο, αυτό το σημείο που εδώ επισημαίνουμε, δεν ήταν το μόνο για το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει κανείς κριτική στην καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κάμποσα σημεία τού λόγου της θεωρώ ότι ήταν μια παραφωνία για το εθνικό συλλαλητήριο της 6ης Ιουνίου 2018 στην Κατερίνη. 
Και για να μην αδικήσουμε την κ. Νεγρεπόντη, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ευτυχώς υπήρχαν και κάμποσα σημεία τού λόγου της όπου ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα και αποκαλυπτικά για το εθνικό ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας και κυρίως τα όσα ανέφερε για την καλλιέργεια αλυτρωτισμών στη γειτονική χώρα, αλυτρωτισμών που καλλιεργούνται κατά τα πρώτα στάδια της Εκπαίδευσης... 


Με στοιχεία λαϊκισμού, φανατισμού, και όχι μόνο, 
η ομιλία τού Δημάρχου Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη.

Δυστυχώς, όμως, κατά τη γνώμη μου, σημεία που αποτέλεσαν παραφωνία στο συλλαλητήριο δεν βρέθηκαν μόνο στην ομιλία τής κ. Νεγρεπόντη. Βρέθηκαν και στην ομιλία τού Δημάρχου Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, ο οποίος, απ’ ό,τι φάνηκε, επιχείρησε να μετατρέψει μια εθνική συγκέντρωση σε μια περίπου προεκλογική συγκέντρωση.
Κατά την κρίση μου, σε αρκετά σημεία τού λόγου τού κ. Χιονίδη θα μπορούσε κανείς να διακρίνει στοιχεία εμφανούς ή και αφανούς δημαγωγίας, λαϊκισμού, κομματισμού, διχασμού. Ήταν μια ομιλία που, σε ορισμένα σημεία της, εκτιμώ ότι υπήρχαν στοιχεία παραληρήματος, στοιχεία φανατισμού. Ευτυχώς, όμως, ο κόσμος δεν φαίνεται να φανατίστηκε. 
Μάλιστα, κάποιοι από το πλήθος, κάμποσες φορές, τόλμησαν και να τον γιουχάρουν, να τον αποδοκιμάσουν. Πάντως, από την αρχική παγωμάρα που υπήρχε στον κόσμο όταν ανέβηκε ο Δήμαρχος στο βήμα, τελικά ο κ. Χιονίδης κατόρθωσε στο τέλος να εισπράξει και κάμποσα χειροκροτήματα. 


Σεβ. κ. Γεώργιος: Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. 
Δίνουμε διπλωματικό επιχείρημα στην Κυβέρνηση.

Γι’ αυτό, δίκαια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, μιλώντας τελευταίος, φαίνεται να άσκησε κριτική σε πρόσωπα τα οποία μιλώντας στο συλλαλητήριο, επιδίωξαν όχι να ενημερώσουν και να ενώσουν τον κόσμο για ένα εθνικό θέμα όπως είναι αυτό τού ονόματος της Μακεδονίας, αλλά επιχείρησαν να κάνουν αντιπολίτευση, να δημαγωγήσουν, να λαϊκίσουν, να φανατίσουν τους πολίτες.
«Είμαστε εδώ όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση στην Κυβέρνησή μας», είπε σχεδόν στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γεώργιος. «Παρακαλώ πολύ όλους να φύγουμε απ’ αυτή τη συγκέντρωση με αίσθημα εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνησή μας. Εμείς δεν αντιπολιτευόμαστε την Κυβέρνηση.
Δίνουμε, με τη σημερινή μας συγκέντρωση εδώ, με το σημερινό συλλαλητήριο, δίνουμε ισχυρό διπλωματικό επιχείρημα στην Κυβέρνηση για να αρνηθεί τον όρο «Μακεδονία» από το όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων.
Δίνουμε διπλωματικό επιχείρημα με τη σημερινή μας παρουσία, βοηθούμε την Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σύμφωνα με τις αρχές τού Δικαίου και της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.
Ο κ. Γεώργιος, στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε και σε ένα πνευματικό ζήτημα που σχετίζεται με τους Ορθόδοξους Σκοπιανούς οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο και κάνουν διακοπές στις παραλίες τής Κατερίνης και ευρύτερα της Πιερίας. Ενδιαφέρθηκε, επομένως, για την πνευματική τους προκοπή και πορεία (δεδομένου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων είναι σχισματική και αποκομμένη από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες). 
Με αφορμή, λοιπόν, την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων τουριστών Σκοπιανών, κάθε χρόνο, στην Πιερία, ο Σεβ. κ. Γεώργιος στη σύντομη ομιλία του ενδιαφέρθηκε, προφανώς, για τον πνευματικό καταρτισμό τους και, επίσης προφανώς, για την ορθή επικοινωνία τους με την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Κοινωνία τής Πιερίας. 


Θετική και ενημερωτική η παρουσία τής Αντιπεριφερειάρχη 
Σοφίας Μαυρίδου.

Μετά την ομιλία τής κ. Νεγρεπόντη, χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, η οποία μίλησε για λίγα λεπτά, ο λόγος της ήταν μεστός και σοβαρός ενώ γενικά η παρουσία της ήταν πολύ θετική στο συλλαλητήριο.
Η κ. Μαυρίδου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν επρόκειτο να της δοθεί αρχικά ο λόγος προκειμένου να μιλήσει. Δεν γνωρίζουμε, όμως, τί συνέβη στο παρασκήνιο, οπότε της δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει και να έχει μια πραγματικά ενημερωτική και θετική παρουσία στο συλλαλητήριο. 
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης εμφανίστηκαν στο εξώστη (δεν μίλησαν, όμως) ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος και ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης


Και ποιήματα για τη Μακεδονία από δύο μαθητές Γυμνασίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σεβ. κ. Γεώργιος δημιούργησε και μια έκπληξη με την παρουσία του στο βήμα, προκειμένου να ομιλήσει. Δίπλα του υπήρχαν δύο παιδιά Γυμνασίου, η Αποστολία Ρουκά, μαθήτρια β’ γυμνασίου, αλλά και ο Ιωάννης Ζυγάς, μαθητής α’ γυμνασίου. Τα παιδιά αυτά, μετά το πέρας τής πολύ σύντομης ομιλίας τού κ. Γεωργίου, διάβασαν και δυο ποιήματα που ήταν αφιερωμένα στη Μακεδονία.
Ο κ. Γεώργιος δεν επέλεξε τυχαία να έχει δίπλα του, κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, δυο νέα παιδιά. Ο κ. Γεώργιος ήθελε με αυτόν τον τρόπο, για πολλοστή φορά, να δείξει έμπρακτα ότι σέβεται το μέλλον αυτής της Χώρας, που είναι τα παιδιά, ανοίγει χώρους στη νεολαία η οποία αποτελεί ασφαλώς και τη μεγάλη ελπίδα τής Ελλάδας. 
Στον επιτυχή συντονισμό τής εκδήλωσης ήταν ο παλιός Δημοσιογράφος Περικλής Χατζηγιάννης ενώ δίπλα του ήταν και ο Δημοσιογράφος (εργάζεται στον Δ.Κατερίνης) Νικηφόρος Γκόλτσιος, ο οποίος ανακοίνωνε τους φορείς που είχαν παρουσία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 


Ελληνική σημαία από τον Μοναχό Ιωσήφ τού Αγίου Όρους, 
στο συλλαλητήριο Κατερίνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στο συλλαλητήριο της Κατερίνης για το όνομα της Μακεδονίας, μία από τις μεγάλες σημαίες που κυμάτιζαν ήταν και σημαία που έστειλε ο Μοναχός Ιωσήφ από το Άγιο Όρος.
Πρόκειται για τον γνωστό Μοναχό που βγαίνει έξω από το κελί του και κρατώντας μεγάλη σημαία χαιρετάει τα ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα τα οποία υπερίπτανται πάνω από το Άγιο Όρος. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη σημαία αυτή που στάλθηκε από τον Μοναχό Ιωσήφ για το συλλαλητήριο της Κατερίνης, κρατούσε και κυμάτιζε ο Θεολόγος Ιωάννης Μπεϊνάς




Παρά τις όποιες οργανωτικές αστοχίες, το συλλαλητήριο 
για τη Μακεδονία ήταν επιτυχημένο.

Τελικά, ήταν επιτυχημένο το συλλαλητήριο; Και πόσο;
Το συλλαλητήριο, παρά τις όποιες οργανωτικές αστοχίες και προβλήματα, ήταν ένα επιτυχημένο συλλαλητήριο, χωρίς έκτροπα. Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες τού κόσμου ήταν σε πλαίσια δημοκρατικά. Η Αστυνομία, που είχε διακριτική παρουσία, δεν φαίνεται να επενέβη κάπου, δεν υπήρχε λόγος άλλωστε.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στην πλατεία Δημαρχείου και στους γύρω δρόμους πρέπει να βρέθηκαν περί τους 4.500 πολίτες, οι οποίοι ήρθαν όχι μόνο από την Κατερίνη αλλά και από χωριά καθώς και από κωμοπόλεις τής Πιερίας. Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν και αρκετοί Ιερείς τής Ι.Μ. Κίτρους όχι μόνο από Ενορίες τής Κατερίνης αλλά και από άλλες περιοχές τής Πιερίας.
Μπορεί κανείς να συμφωνήσει με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για το όνομα της Μακεδονίας, μπορεί και να διαφωνήσει.
Ωστόσο, είτε συμφωνήσει κανείς, είτε διαφωνήσει με το περιεχόμενο της εκδήλωσης, το βέβαιο είναι ότι το συλλαλητήριο αυτό που έγινε στην Κατερίνη, δεν μπορεί παρά να θεωρείται επιτυχημένο, επειδή είχε δυναμική παρουσία κόσμου, είχε δημοκρατικές διαμαρτυρίες, δεν είχε έκτροπα και σαφώς μέσα απ’ αυτό στάλθηκαν διάφορα μηνύματα τόσο προς τον πολιτικό κόσμο τής Χώρας και προς την Κυβέρνηση, όσο και προς το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων. Σε μεγάλο, πάντως, βαθμό η επιτυχία οφείλεται στη στιβαρή παρουσία τού Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Τέλος, στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν παρών και ο Βουλευτής τής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης











































































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.