Και προεκλογικό χρώμα φαίνεται να είχε η τελευταία τού 2017 συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης (+ 25 Φωτογραφίες)





* ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΤΑΝΤΑΜΗ...

* ΣΤ.ΜΠΟΥΣΝΑΚΗΣ: Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ «ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ»

* ΑΛ.ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ: ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! ΓΙΑΤΙ;

* ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ POS ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

* ΜΠ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ …ΣΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΥΦΕΚΙ, ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ! 

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό Υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Τα είχε όλα η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ τής Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου 2017, στο Δημαρχείο τής πόλης.
Είχε αρχικά μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με ανταλλαγή ευχών, λόγω εορτών. Είχε επίσης, για μια ακόμη συνεδρίαση, προβληματική λειτουργία μικροφώνων, με αποτέλεσμα, κάποιες στιγμές, να μην είναι ευκρινές εάν είναι ανοιχτά ή όχι τα μικρόφωνα και επομένως να μην είναι ευκρινές εάν καταγράφονται ή όχι οι τοποθετήσεις στα πρακτικά, όπως φάνηκε από παρατήρηση που έκανε κάποια στιγμή η Πρόεδρος, Πόπη Τζουμέρκα.

Διευκόλυνση Διαδικασίας συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκ μέρους τής Προέδρου, Π.Τζουμέρκα.  

Σημαντικό στοιχείο τής συνεδρίασης είναι ότι επιτράπηκε, από την πλευρά τής Προέδρου, Πόπης Τζουμέρκα, μια σχετικά χαλαρή διαδικασία ως προς τη λειτουργία τού Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που από αφενός μεν διευκόλυνε ουσιαστικά στην καλύτερη διεξαγωγή τής όλης συζήτησης, αφετέρου όμως επιχειρήθηκε, κάποιες στιγμές, από ορισμένους Συμβούλους να το εκμεταλλευτούν αυτό και να προκληθούν είτε συνθήκες «παιδικής χαράς», είτε συνθήκες που δεν ταιριάζουν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο (π.χ. με επαναστατικές κορώνες άλλων εποχών με αναφορές περί σουγιάδων και ντουφεκιών, όταν έρθει η ώρα...). Τελικά, η διασάλευση της διαδικασίας δεν επιτράπηκε από την Πρόεδρο, η οποία, δυο τρεις φορές, απείλησε ότι θα διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση για να επικρατήσει μια κάποια τάξη…
Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που υπήρχε πιστή τήρηση του (μάλλον ελλειμματικού και, σε ορισμένα σημεία, «αντιδημοκρατικού») κανονισμού λειτουργίας τού Δ.Σ., το γεγονός αυτό είχε προβληματίσει αρνητικά, σε έντονο βαθμό, τους Συμβούλους τής Μειοψηφίας.
Η συνεδρίαση είχε, επίσης, γέλια σε κάποιες στιγμές (μέσα στα όρια του επιτρεπτού και μέσα στο χαλαρό πνεύμα των εορτών), είχε ακόμη σοβαρές τοποθετήσεις, είχε όμως και αντεγκλήσεις που ωστόσο δεν ξέφυγαν πέραν τού δέοντος, ενώ είχε και πάρα πολλές ερωτήσεις από την πλευρά τής Μειοψηφίας με σκοπό την παροχή διευκρινίσεων. Ήταν, γενικά, μια μάλλον καλή συνεδρίαση που υπηρέτησε, σε σημαντικό βαθμό, την ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία τού Δημοτικού Συμβουλίου. 


Συνέχεια του κειμένου
μετά τις φωτογραφίες






Στον απόηχο υποψηφιοτήτων Κουκοδήμου και Νταντάμη, φαίνεται να ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης, για το 2017...

Επιπλέον, ήταν μια συνεδρίαση που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της δημοσιοποίησης και νέων υποψηφιοτήτων για τη θέση τού Δημάρχου Κατερίνης, στις Δημοτικές Εκλογές που θα γίνουν σε ενάμισι χρόνο, τον Ιούνιο του 2019.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την, εν καιρώ, συγκρότηση Δημοτικού Συνδυασμού που πρόσφατα υπονόησε, σε κοινωνικό δίκτυο, ο Βουλευτής τής Νέας Δημοκρατίας Ν.Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος. Κι ακόμη, πρόκειται για την έναρξη συγκρότησης Δημοτικού Συνδυασμού που ανακοινώθηκε στο Διαδίκτυο και που επιβεβαιώθηκε σε κοινωνικό δίκτυο από τον τ. Δημοτικό Σύμβουλο Δ.Κατερίνης και τ. Πρόεδρο του τ. Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, Γιώργο Νταντάμη.
Οι εν λόγω δύο υποψηφιότητες ήταν ένα θέμα που σχολιαζόταν, μεταξύ ορισμένων Συμβούλων αλλά και μεταξύ κάποιων Δημοτών, τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης. Μάλιστα, κάποιοι και κάποιες σχολίαζαν με ιδιαίτερο τρόπο ότι οι δύο υποψηφιότητες είναι πολύ φυσικό να προκαλούν πίεση προς τη νυν Δημοτική Αρχή Κατερίνης. Αυτό σημαίνει αλλαγή στάσης, δηλαδή συγκρατημένες συμπεριφορές από ορισμένα στελέχη τής Δημοτικής Αρχής, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και αλλαγή στάσης σε κάποιες τουλάχιστον δράσεις, τώρα ή στο μέλλον, που προφανώς θα γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα.
Κατ’ άλλους, όμως, οι εν λόγω δύο υποψηφιότητες φέρνουν όχι απλά μια πίεση αλλά και έναν αφανή εκνευρισμό σε ορισμένα στελέχη τής Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται, όπως σχολιάστηκε, για έναν μη εμφανή εκνευρισμό που ωστόσο σε ορισμένες στιγμές έγινε φανερός, όπως κάποιοι έλεγαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 27ης Δεκεμβρίου…
Για παράδειγμα, η αναφορά τού Στέργιου Μπουσνάκη ότι αναμένεται να γίνουν ενέργειες με σκοπό την προώθηση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), ήταν μια αναφορά με καθαρό προεκλογικό περιεχόμενο, δεδομένου μάλιστα ότι, όπως αποκάλυψε, αυτό το έργο «θα είναι το προεκλογικό μας εφαλτήριο».

Απών, και πάλι, ο Σάββας Χιονίδης από τη συζήτηση των θεμάτων τής Ημερήσιας Διάταξης. Δεν τον αντικατέστησε, στα έδρανα, ο Αναπληρωτής του, Χρήστος Λεμονόπουλος.

Η τελευταία συνεδρίαση του 2017 ήταν πάντως και μια συνεδρίαση από την οποία βγήκαν και ορισμένες ειδήσεις, είτε λόγω δηλώσεων του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, είτε μέσω απαντήσεων που δόθηκαν από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους ύστερα από επίμονες ερωτήσεις που έκαναν Σύμβουλοι της Μειοψηφίας.
Να σημειωθεί όμως ότι ο κ. Χιονίδης, κατά τη σχεδόν πάγια συνήθειά του πλέον, ήταν παρών μόνο στην αρχή τής συνεδρίασης (συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης) όπου έδωσε απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν από την Μειοψηφία, ενώ προχώρησε και σε ορισμένες ανακοινώσεις. Και προτού αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων τής Ημερήσιας Διάταξης, αποχώρησε από την αίθουσα, όπως άλλωστε κάνει συνήθως, εδώ και πολύ καιρό.
Όταν ο κ. Χιονίδης αποχωρεί από τις συνεδριάσεις, τη θέση του στα έδρανα καταλαμβάνει ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Χρήστος Λεμονόπουλος, ο οποίος, όμως, αυτή τη φορά προτίμησε να καθίσει στα έδρανα των Συμβούλων και να μην καθίσει δίπλα στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος, απόντες, για πολλοστή φορά, ήταν και αρμόδιοι Υπάλληλοι Υπηρεσιών τού Δήμου Κατερίνης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν, σε κάποιες περιπτώσεις, να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα και θέματα που έθεταν Σύμβουλοι της Μειοψηφίας.
Το θέμα αυτό, πάντως (απουσία αρμοδίων Υπαλλήλων), είναι λίαν σοβαρό, επειδή οι Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας (συνήθως) ψηφίζουν όλα τα θέματα που έρχονται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όμως πάντοτε να γνωρίζουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές. Διακινδυνεύουν έτσι να ψηφίσουν κάποια θέματα που δεν γνωρίζουν… Για το θέμα αυτό είχε κάποτε διαμαρτυρηθεί ένας Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε τί ψηφίζουμε»!

Σάββας Χιονίδης: Ο Θεός μάς φώτισε και κάναμε μια σειρά έργων, γι’ αυτό και η Κατερίνη άντεξε στη θεομηνία!

Πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που έθεσαν η Δημοτική Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης «Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη», Μαίρη Αρβανίτη, αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μπάμπης Παπαδόπουλος. Και μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Χιονίδης αλλά και μετά τις ανακοινώσεις που έκανε, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Η κ. Αρβανίτη άσκησε έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή και επέρριψε ευθύνες σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες πλημμύρες που αντιμετώπισε η Κατερίνη.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, αφού ύψωσε κάποια στιγμή τούς τόνους και άφησε αιχμές, ακόμη και ειρωνικές, για την κριτική που δέχθηκε, απάντησε ότι για ορισμένες από τις πλημμύρες υπογείων ευθύνονται οι ίδιοι οι Δημότες που κάνουν κακοτεχνίες μέσα στους χώρους τους.
Επιπλέον, επαίνεσε το έργο τής Δημοτικής Αρχής λέγοντας: «Δόξα τω Θεώ που μας φώτισε και κάναμε μια σειρά έργων» και υποστήριξε ότι, λόγω των έργων που έγιναν αλλά και λόγω των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τις κρίσιμες ώρες, «ο Δήμος Κατερίνης άντεξε πάρα μα πάρα πολύ». Σημείωσε, ωστόσο, μεταξύ άλλων ότι «ζημίες τις οποίες ξέρουμε και υπάρχει ζήτημα, είναι στην Παραλία και στην Ολυμπιακή Ακτή, πράγματα τα οποία οφείλουμε να τα διορθώσουμε».
Επίσης, εξέφρασε και την ευχή: «Να μας φυλάει ο Θεός από θεομηνίες», επισημαίνοντας ότι η Κατερίνη αντιμετώπισε 42,5 cm έως 52,5 cm νερού όταν η Μάνδρα, στην οποία προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές, αντιμετώπισε μόνο 16 cm νερού.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις τής Κατερίνης και της Μάνδρας φαίνεται, από κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στη Μάνδρα, να είναι, στο γενικό τους πλαίσιο, μάλλον διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον ως προς τη γεωμορφολογική κατάσταση των δύο περιοχών. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500186108, http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500186175. Ίσως όμως οι περιπτώσεις Κατερίνης και Μάνδρας να μοιάζουν, σε ορισμένα σημεία, π.χ. ως προς το ότι τόσο στη Μάνδρα (χείμαρρος «Σούρες») όσο και στην Κατερίνη (ποταμός «Λεύκος» ή «Πέλεκας») έχουν σημειωθεί κάποιες αυθαίρετες παρεμβάσεις, σύμφωνα με επισήμανση γνωστού Μηχανικού τής Κατερίνης ο οποίος, αναφερόμενος στον Πέλεκα, υποστήριξε ότι υπάρχουν ευθύνες αρμοδίων για καταστροφές που έχουν σημειωθεί εκεί.

Οι εθελοντές, οι Εισαγγελείς, οι «χωρίς μεσάζοντες», οι απεργοί και οι καταληψίες…

Ακόμη, απαντώντας ο Δήμαρχος σε ερώτημα που προ ημερήσιας διάταξης έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μπάμπης Παπαδόπουλος, ερώτημα που αφορούσε στην εκ μέρους τής Ελληνικής Δικαιοσύνης «άσκηση δίωξης 43 συμβασιούχων εργαζομένων τού Δήμου» οι οποίοι «τον Ιούνιο του 2017 διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και σταθερή και μόνιμη δουλειά», ο κ. Χιονίδης υπογράμμισε ότι δεν κάνει παρεμβάσεις στο έργο τής Δικαιοσύνης.
Λίγο αργότερα όμως, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, κατά περίεργο τρόπο, στους εθελοντές που προωθούν τη δράση «χωρίς μεσάζοντες» και στους Δήμους που ασχολούνται με τη δράση «χωρίς μεσάζοντες», και όλα αυτά τα συνέδεσε (;) με διεκδικήσεις εργαζομένων και με τις καταλήψεις, λέγοντας: «Μερικοί εθελοντές γίνονται Εισαγγελείς. Μερικοί πολιτικοί το κάνουν (το «παίζουν») εθελοντές και κάνουν -πώς το λένε- (δραστηριότητες εθελοντικών οργανώσεων, όπως π.χ. είναι η δραστηριότητα) «χωρίς μεσάζοντες» κλπ. Πολλοί Δήμοι το κάνουν, εμείς δεν το κάνουμε, δεν παρεμβήκαμε στο έργο. Έτσι, λοιπόν, και συνταγματικά δεν δικαιούμεθα να κάνουμε οιανδήποτε παρέμβαση στο έργο τής Δικαιοσύνης.
Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι κυνηγήσαμε τους απεργούς, ούτε τις απεργίες. Η απεργία είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς. Η κατάληψη, όμως, χώρου, αυθαίρετα, δηλαδή «και το μεροκάματο, μεροκάματο» (αλλά, ταυτόχρονα) και «να μην πάω στη δουλειά», δεν προβλέπεται πουθενά. Και εμείς πρέπει να λειτουργούμε σύμφωνα με τον Νόμο. Δεν είναι έτσι; Όποιος θέλει, λέει: «Απεργώ»! Και είναι απολύτως σεβαστός. Όταν (όμως) λέει ο άλλος: «Καταλαμβάνω (τον χώρο) και πίνω καφέδες», αυτό είναι μια άλλη πράξη», υπογράμμισε ο κ. Χιονίδης.

Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη: Ορισμένες εισηγήσεις είναι χωρίς οικονομικά και άλλα στοιχεία! Γιατί;
Αντιδήμαρχος Λάζαρος Ντόντης: Κάνω την εισήγηση αλλά δεν μπορώ να απαντήσω, τα θέματα αυτά δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μου!

Λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Χιονίδη από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, άρχισε η συζήτηση των θεμάτων τής Ημερήσιας Διάταξης.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του 4ου θέματος προκλήθηκε έντονος προβληματισμός και ερωτηματικά σχετικά με την «έγκριση πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής υπηρεσιών», όταν η Δημοτική Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης «Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη», Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον Αντιδήμαρχο Λάζαρο Ντόντη, αλλά εκείνος δήλωσε αναρμόδιος λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να απαντήσω»… όποια απάντηση και να σας δώσω είναι προφανές ότι θα είναι, επιτρέψτε μου, «στον αέρα»…
Συγκεκριμένα, η κ. Νταρλαγιάννη ζήτησε να πληροφορηθεί:
α) Για έναν Γιατρό ο οποίος παρείχε υπηρεσίες για δύο μήνες στον Δ.Κατερίνης (28/9 – 27/11/2017) αλλά κανείς δεν γνωρίζει με ποια διαδικασία έγινε η πρόσληψη, αν έγινε με ανάθεση αυτή η παροχή έργου ή με διαγωνισμό μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, για το πού παρείχε αυτές τις υπηρεσίες αλλά και τί χρονική διάρκεια είχε η σύμβασή του.
β) Για παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σιντριβανιών (το ένα από τα τρία τιμολόγια είναι 3.968 ευρώ), τί περιλαμβάνει αυτή η σύμβαση, πώς έγινε, αν έγινε με ανάθεση, αλλά και ποιο είναι το συνολικό ποσό.
γ) Για τιμολόγιο που αφορά υπηρεσίες, μία του κ. Δρούγκα και μία του κ. Δημητρίου, όπου κάνουν περισυλλογή (;) αδεσπότων. Όπως ανέφερε η κ. Νταρλαγιάννη, για έναν μήνα λαμβάνουν από 1.250 ευρώ καθένας. Ο ένας είναι στη Δημοτική Ενότητα Κατερίνης και ο άλλος είναι σε 5 Δημοτικές Ενότητες. Τί ακριβώς έχει γίνει στη διαχείριση αδεσπότων για έναν μήνα, ποιο είναι το κλιμάκιο που παρακολουθεί αλλά και πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι πράγματι αυτά έγιναν ορθά και όπως πρέπει. Τα ίδια ερωτήματα ισχύουν και για τους κυρίους Τζέγκα και Τριανταφύλλου οι οποίοι ανέλαβαν στειρώσεις αδέσποτων (τιμολόγια από 2.064 ευρώ έκαστος). Πόσες στειρώσεις αδέσποτων κλπ.
Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η κ. Νταρλαγιάννη, ο Αντιδήμαρχος Λάζαρος Ντόντης, αρχικά, έδωσε την εξής απάντηση: «Κυρία συναδέλφισσα, εδώ, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος εισηγούμαι κάποια θέματα τα οποία οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι αρμόδιες Επιτροπές ελέγχου όλων αυτών των διαδικασιών έχουν συντάξει κάποιο πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής ή προσωρινής παραλαβής. Εγώ, δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω σ’ αυτά τα ερωτήματα που μου βάζετε, γιατί όταν αυτά τα θέματα μπήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι όποιες ερωτήσεις σας και οι εύλογες απορίες σας θα έπρεπε να αναζητηθούν από τις Επιτροπές και από τα Τμήματα στα οποία υπογράφουν τα Πρωτόκολλα Παραλαβής. Σαν Οικονομική Υπηρεσία δεν έχω, δυστυχώς, τη δυνατότητα να απαντήσω σε όλα αυτά τα ερωτήματα που βάζετε, γιατί, πολύ απλά, δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τής Οικονομικής Υπηρεσίας, οπότε όποια απάντηση και να σας δώσω είναι προφανές ότι θα είναι, επιτρέψτε μου, «στον αέρα»…
Όλες αυτές οι ερωτήσεις, -εύλογες ή όχι, δεν έχει σημασία- θα έπρεπε να αναζητηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που υπογράφουν τα Πρωτόκολλα. Εγώ (μου) φέρνουν να εισηγηθώ κάποια Πρωτόκολλα τα οποία οι αρμόδιοι Υπάλληλοι οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση αυτών των δράσεων και αυτών των έργων, να υπογράψουν»…
Ακολούθως, επί ανάλογων ερωτήσεων που έθεσε η κ. Νταρλαγιάννη, σαφείς απαντήσεις έδωσε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας. Πάντως, η κ. Νταρλαγιάννη, αμέσως μετά, διαμαρτυρήθηκε προς το Προεδρείο, επειδή, όπως είπε, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις που είναι ολοκληρωμένες, υπάρχουν και εισηγήσεις με θέματα που έχουν ελλείψεις π.χ. ως προς το κοστολόγιο κλπ., (το ίδιο ζήτημα έθεσε, λίγο αργότερα, και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κυριακίδης), γι’ αυτό και η κ. Νταρλαγιάννη επέρριψε ευθύνες και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (όπως, στη συνέχεια, το ίδιο έκανε και ο κ. Κυριακίδης).
Συγκεκριμένα, η κ. Νταρλαγιάννη υπογράμμισε ότι περί των τιμολογίων κλπ. που ρώτησε τον κ. Παπαζιώγα, «είναι ένα χαρτί που λέει τί τιμολόγια υπάρχουνε. Ούτε καν ποσά (κόστη) υπάρχουν. Δηλαδή, εγώ πώς θα κρίνω το Πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, όταν δεν ξέρω τί αφορά, (ώστε) να μπορώ να συγκρίνω;», αναρωτήθηκε. Και λίγο αργότερα ρώτησε την Πρόεδρο: «Ποιος το ελέγχει αυτό, αν η εισήγηση είναι ολοκληρωμένη»; Από την πλευρά της η Πρόεδρος, Πόπη Τζουμέρκα, απάντησε: «Ο αρμόδιος Εισηγητής»!
Ωστόσο, κατά τον κ. Κυριακίδη, τα θέματα όλα πρέπει να έρχονται ολοκληρωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο (για να μπορούν οι Σύμβουλοι να γνωρίζουν καλά τί περιλαμβάνει κάθε θέμα αλλά και να ψηφίζουν με ασφάλεια και όχι να καλούνται να ψηφίζουν θέματα που δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται), ώστε, όπως είπε: «Πρώτα εσείς (κυρία Πρόεδρε) δεν έπρεπε να έχετε απορίες, αμέσως μετά ο Εισηγητής δεν έπρεπε να έχει απορίες και αμέσως μετά και εμείς, γιατί εάν εσείς δεν είχατε (απορίες), δεν θα είχαμε κι εμείς!», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι μαζί με τις εισηγήσεις θα έπρεπε να υπάρχουν και τα ίδια τα Πρωτόκολλα, ώστε να ενημερώνονται οι Σύμβουλοι.
Η συζήτηση του 4ου θέματος ολοκληρώθηκε με μια δέσμευση του Αντιδημάρχου κ. Ντόντη: «Δεσμεύομαι από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνω και τον έλεγχο των Υπηρεσιών και των εισηγήσεων άλλων Υπηρεσιών που δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα… Αν όμως κάποιος Υπάλληλος μου πει, «με συγχωρείς πολύ κ. Αντιδήμαρχε, δεν είναι στη δική σου αρμοδιότητα», μετά δεν (θα) ξέρω τί να απαντήσω»…

Ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις Τράπεζες, θα εγκατασταθούν POS στην Ταμειακή Υπηρεσία τού Δήμου Κατερίνης.

Μια από τις ειδήσεις που έβγαλε η συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου ήταν ότι αναμένεται εγκατάσταση και λειτουργία τερματικών αποδοχής καρτών (POS) στην Ταμειακή Υπηρεσία τού Δήμου για είσπραξη οφειλών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Το θέμα αυτό εισηγήθηκε, προς έγκριση, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Λάζαρος Ντόντης, ενώ ο Επικεφαλής τής Δημοτικής Παράταξης «Νέα Εποχή για την Κατερίνη», Νίκος Μακρίδης, ρώτησε «μέσω ποιων Τραπεζών θα υπάρχει αυτή η συνεργασία»;
Απαντώντας στον κ. Μακρίδη, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντόντης επισήμανε: «Επειδή είναι ένα θέμα που έχει ταλανίσει αρκετά τον Δήμο μέχρι να ξεπεράσουμε μια σειρά από γραφειοκρατικές δυσκολίες που αφορούν την εγκατάσταση μηχανημάτων για την πληρωμή των υποχρεώσεων προς τους Δήμους, αυτά επιτέλους ξεπεράστηκαν. Θα γίνει διαδικασία, θα γίνει πρόσκληση να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι Τράπεζες», και έκανε λόγο για Επιτροπή η οποία «θα αξιολογήσει τις προσφορές» ενώ είπε ότι θα υπάρχουν και κριτήρια για την επιλογή.

Γ.Κυριακίδης: «Τί χρήση έγινε από το ποσό το οποίο έχετε δώσει, με απευθείας ανάθεση»;

Μεγάλη συζήτηση έγινε κι όταν ο Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ντούρος, εισηγήθηκε τα θέματα 21, 22 και 23 που αφορούσαν χορήγηση παράτασης του χρόνου παράδοσης των υλικών τής προμήθειας θερμού ασφαλτομίγματος για τις ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελαφίνας (προϋπολογισμού 19.978,50 ευρώ εκτός ΦΠΑ), Πέτρας (προϋπολογισμού 19.981,00 ευρώ εκτός ΦΠΑ) και Πιερίων (προϋπολογισμού 19.982,60 ευρώ εκτός ΦΠΑ). Πρόκειται για έργα που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση.
Επί των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση, ερωτήματα έθεσαν η κ. Αρβανίτη και η κ. Νταρλαγιάννη, καθώς επίσης και οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Φάκας και Κυριακίδης.
Μάλιστα, ο κ. Κυριακίδης έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα, στο οποίο όμως δεν πήρε ουσιαστική απάντηση. Όπως ανέφερε, «με δεδομένο ότι και οι τρεις συμβάσεις γίνανε τον Ιούλιο του ’17, μπορείτε να μας πείτε τί ασφαλτοστρώθηκε μέχρι σήμερα στις τρεις αυτές κοινότητες, τί χρήση έγινε από το ποσό το οποίο έχετε, με απευθείας ανάθεση, δώσει στους αναδόχους»; Από την πλευρά του ο κ. Ντούρος απάντησε, μεταξύ άλλων: «Όταν έχουμε τα πρωτόκολλα παραλαβής, θα σας τα παρουσιάσουμε αναλυτικά».

Μπ.Παπαδόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση): Αλληλεγγύη σημαίνει: Να δώσεις φαγητό μαζί με σουγιά και ντουφέκι… όταν έρθει η ώρα!

Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα πρόγραμμα που, έστω και κατά περιόδους, συμβάλλει στη βοήθεια οικονομικά αδύνατων πολιτών και μάλιστα εν μέσω κρίσης η οποία υφίσταται για 8η χρονιά; Θα μπορούσε, άραγε, να χαρακτηριστεί πράγματι ως πρόγραμμα «επισιτιστικής συνδρομής» ή τελικά είναι ένα πρόγραμμα ελεημοσύνης;
Κατά την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και κατά πολλές Δημοτικές Αρχές (και όχι μόνο) που, ανά την Ελλάδα, υλοποιούν, εδώ και κάποια χρόνια, ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πρόκειται για «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή». Πρόκειται περί ενός προγράμματος προερχόμενου από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας και αφορά Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).
Το θέμα αυτό ήρθε, για μια ακόμη φορά, και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, το εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος ζήτησε την «έγκριση παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση Συνοδευτικών Μέτρων στο πλαίσιο του (εν λόγω) Επιχειρησιακού Προγράμματος» καθώς επίσης και την «τροποποίηση του σχετικού άρθρου 4» που αφορά στη διάρκεια αυτής» τής παράτασης.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μπάμπης Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Παράταξή του είναι εναντίον «των προγραμμάτων ελεημοσύνης -γιατί περί ελεημοσύνης πρόκειται- (όπως υποστήριξε) δεν έπρεπε να υπάρχουν (αυτά τα προγράμματα)… είναι (αυτό που λέμε:) «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»… δεν μπορούμε (όμως) και να το καταψηφίσουμε» (το θέμα). Γι’ αυτό, όταν ήρθε η ώρα τής ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δ.Κατερίνης, φώναξε: «Παρών»!
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος, στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, φαίνεται να επέστρεψε μάλλον στο ματωμένο παρελθόν τής Χώρας, όταν ο λόγος του πήρε και έναν επαναστατικό τόνο που ενδεχομένως είχε και κάτι από οσμή εξέγερσης ή και εμφύλιου… Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άλλο (είναι η) φιλανθρωπία, βέβαια, ή (η) ψευτοφιλανθρωπία, αν θέλετε, και άλλο (είναι η) αλληλεγγύη, που σημαίνει: Και να δώσεις και φαγητό και να δώσεις μαζί και τον σουγιά και το ντουφέκι και δεν ξέρω τί (άλλο)… όταν έρθει η ώρα!

Κανείς δεν γνωρίζει τον προϋπολογισμό των έργων που γίνονται στην πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη)!

Τέλος, πολύς διάλογος με κατάθεση αρκετών απόψεων έγινε κατά τη συζήτηση του 33ου θέματος, που αφορούσε «εξέταση ένστασης και λήψη απόφασης για εμμονή στην με αριθμό 477/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που αφορά σε τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού στο Οικοδομικό Τετράγωνο 216 τής πολεοδομικής ενότητας Κέντρου Δήμου Κατερίνης και συγκεκριμένα την κατάργηση της υφιστάμενης οικοδομικής γραμμής και τον επανακαθορισμό της σε νέα θέση όπως φαίνεται στο Τοπογραφικό Διάγραμμα που συνοδεύει». Το θέμα εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Αστέριος Μπουσνάκης.
Στη συζήτηση του θέματος έλαβαν μέρος οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, Γιώργος Κυριακίδης, Νίκος Μακρίδης, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και Χρήστος Λιανός. Μάλιστα, κάποιοι από τους Συμβούλους πήραν και ξαναπήραν τον λόγο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Και απ’ ό,τι φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμος αποφάσισε μια (κτιριακή;) κατασκευή στην πλατεία Δημοκρατίας, γεγονός που προκάλεσε ένσταση από την πλευρά κάποιων κατοίκων τής περιοχής. Και το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί η απόρριψη της ένστασης.
Μιλώντας για το θέμα αυτό η κ. Νταρλαγιάννη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι η εισήγηση της (αρμόδιας) Υπηρεσίας (τού Δ.Κατερίνης) σε σχέση με την αιτιολόγηση περί της ενστάσεως, δεν είναι ολοκληρωμένη. Είναι ελλιπέστατη, γιατί ούτε η ένσταση ολοκληρωμένα αναφέρεται μέσα (στην εισήγηση) ούτε υπάρχει σαφής αιτιολόγηση γιατί (δηλαδή, για ποιον λόγο) εισηγείται (η αρμόδια Υπηρεσία) την απόρριψη της ένστασης.
Και για ένα ζήτημα που φαίνεται ότι είναι σημαντικό στην ένσταση, απαντάει η Πολεοδομία και εισηγείται να απορρίψουμε την ένσταση, γιατί δεν είναι δικό της θέμα αλλά γι’ αυτό το θέμα πρέπει να αποφανθεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Χωρίς, δηλαδή, να γίνει κανένα έγγραφο στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να αποφανθεί (η συγκεκριμένη Υπηρεσία) και να προστατέψει λίγο εδώ τους συναδέλφους (ώστε) να μάθουμε τί πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο θέμα… χωρίς γνωμοδότηση, λοιπόν, (της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών) έρχεται (η Πολεοδομία) και μας ζητάει να απορρίψουμε την ένσταση»!
Στη συνέχεια, ο εισηγητής κ. Μπουσνάκης απαντώντας στην κ. Νταρλαγιάννη, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εμείς πολεοδομικά δεν βλέπουμε να στέκει πουθενά για πουθενά αυτή η ένσταση. Είχαν σαν εικόνα οι συμπολίτες ότι πιθανόν αύριο μεθαύριο να έχουμε ένα κτίριο το οποίο θα είναι 10 και 12 και 13 μέτρα (ύψος) και (ποιος ξέρει) τί όγκο θα έχει εκεί (και) που μπορεί να τους κόψει ενδεχομένως, από τον 1ο και τον 2ο και τον 3ο όροφο των (εκεί) πολυκατοικιών, να τους κόψει τη θέα προς το πράσινο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί!», διαβεβαίωσε ο εισηγητής.
Αμέσως μετά, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κυριακίδης, έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα: «Εάν, λοιπόν, στο συγκεκριμένο σημείο (πλατεία Δημοκρατίας) προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο υπόγειος χώρος στάθμευσης, (τότε) με τις εγκαταστάσεις που γίνονται από πάνω, δεν τροποποιούμε, στην πράξη, ντεφάκτο, αυτήν την ιστορία; Δηλαδή, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να υλοποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όταν εμείς κάνουμε αυτή την κατασκευή από πάνω; …Πώς θα υλοποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό (Σχέδιο) που ισχύει σήμερα, εφόσον γίνεται όλη αυτή η υποδομή από επάνω»;
Απαντώντας ο κ. Μπουσνάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αγαπητέ συνάδελφε, όταν θα σας φέρουμε το κόστος κατασκευής (τής πλατείας Δημοκρατίας) θα καταλάβετε ότι αν μπορούμε και βρούμε κάποτε τη χρηματοδότηση για να φτάσουμε να κάνουμε ένα τέτοιο υπόγειο πάρκινγκ στην Κατερίνη -ευελπιστώ αυτή η Διοίκηση να το καταφέρει- τότε θα μας χαρίσετε και την ανάπλαση που κάναμε εδώ»…
Και λίγο αργότερα ανέφερε ότι η προώθηση ενός υπόγειου πάρκινγκ «θα είναι το προεκλογικό μας εφαλτήριο». Επίσης, εξήγησε ότι ο χώρος τού υπόγειου πάρκινγκ (εφόσον γίνει) δεν θα καταλαμβάνει ολόκληρη την πλατεία αλλά μέρος αυτής.
Ακολούθως, η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, προέβη στο εξής σχόλιο: «Όταν (ο κ. Μπουσνάκης) θα μας φέρει το κόστος για το toll (το κτίσμα που θα γίνει εντός τής πλατείας Δημοκρατίας), να μας φέρει ταυτοχρόνως και το κόστος για όλο αυτό το πράγμα (για όλες τις εργασίες που γίνονται στην πλατεία Δημοκρατίας [Ευκαρπίδη]), διότι, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει εικόνα ως προς το κόστος, μέχρι στιγμής, για τα έργα που γίνονται εκεί.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο Χρήστος Λιανός (Παράταξη «Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη), ο οποίος είναι και Αρχιτέκτων Μηχανικός, λέγοντας: Θεωρώ ότι «είναι λάθος η τροποποίηση η συγκεκριμένη, …διότι η οικοδομική γραμμή θα έπρεπε να αφορά ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και όχι (να δοθεί μια) τμηματική λύση για να δείξουμε το πού θα τοποθετηθεί το κτίριο. …επομένως θεωρώ ότι ως προς αυτό θα χρονοτριβήσουμε, θα χάσουμε χρόνο -και θα το δείτε- δεν θα περάσει αυτή η τροποποίηση και θα έρθει για διόρθωση πίσω»…
Επί του θέματος ο κ. Κυριακίδης τοποθετούμενος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καταρχήν, θεωρώ πρωθύστερη την τροποποίηση. Ερχόμαστε να εμείνουμε σε μια τροποποίηση η οποία, ουσιαστικά, στην πράξη, έχει κατασκευαστεί! Η βάση από αυτό το θερμοκήπιο έχει ήδη κατασκευαστεί! Αν αυτή τη στιγμή πάμε στην πλατεία Ευκαρπίδη, θα τη δούμε! Τώρα, πώς έχει κατασκευαστεί όταν δεν έχει τροποποιηθεί ακόμα όλο το σχέδιο και δεν έχει μετακινηθεί η ρυμοτομική γραμμή, νομίζω ότι κάποιος από ‘σας πρέπει να μας απαντήσει, επιτέλους»!
Και συνέχισε λέγοντας: «Ας μας απαντήσει κάποιος (για το) πώς κατασκευάσαμε την ορθογώνια βάση μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, όταν ακόμη και σήμερα συζητούμε εμμονή για τροποποίηση! Δηλαδή, (καμωνόμαστε ότι) δεν έχει τροποποιηθεί τίποτα! Παράνομα, δηλαδή, το κάναμε; Ομολογείστε το ότι έγινε παράνομα! Ότι έγινε χωρίς να έχει τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλης!
Από κει και πέρα, καλό είναι κ. Μπουσνάκη να μη μιλάτε για προϋπολογισμούς, γιατί ακόμη δεν έχετε φέρει τον προϋπολογισμό τής υποτιθέμενης μελέτης τού έργου που γίνεται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Ευκαρπίδη (πλατεία Δημοκρατίας).
Ακόμα το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει αν αυτό που αποκαλείτε έργο εκεί πέρα, κατασκευάζεται με αυτεπιστασία ή όχι ή με ποιον τρόπο κατασκευάζεται, τέλος πάντων. Και επίσης, θα πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό που γίνεται εκεί είναι «στο περίπου», πραγματικά «στο περίπου». Γίνονται κρασπεδώσεις… Με ποιο (όμως) Σχέδιο Πόλης; …Έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν το θυμάμαι εγώ;
Αυτό που γίνεται εκεί, μας υποσχεθήκατε εδώ και δυο μήνες, ότι θα μας τα εξηγήσετε όλα, ότι θα μας φέρετε προϋπολογισμούς, ότι θα τα δούμε όλα… Λυπάμαι, αλλά πρώτα θα τελειώσει το έργο και μετά θα τα δούμε όλα τα υπόλοιπα… Και εν τω μεταξύ δημιουργούνται καταστάσεις τις οποίες θα βρεθούμε εξ ανάγκης να τις νομιμοποιήσουμε…», είπε εκνευρισμένος ο κ. Κυριακίδης.

Ορισμοί Μελών Διοικητικών Συμβουλίων


Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, τα θέματα που είχαν ένα κάποιο ενδιαφέρον ήταν ο ορισμός Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ΟΠΠΑΠ, Δημοτικού Ωδείου, ΔΕΥΑΚ, Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης. 


















Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Απολογία Κυριακάκη για την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στο μνημόσυνο των πρώτων πεσόντων τού εμφυλίου στο Λιτόχωρο.

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Επισκέψεις Σεβασμιωτάτου Κίτρους κ. Γεωργίου σε Κατασκηνώσεις και Κέντρα Φιλοξενίας Παιδιών.

PASSA TEMPO - JAZZ MANOUCHE QUINTET - Πέμπτη 3/8 στον Παλιό Παντελεήμονα