Σε Εφετείο θα εκδικαστεί η μήνυση Κουκοδήμου εναντίον Χιονίδη, για συκοφαντική δυσφήμιση.


* Η μήνυση του κ. Κουκοδήμου κατά τού κ. Χιονίδη είχε κατατεθεί το 2018, για συκοφαντική δυσφήμιση, σχετικά με τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Χιονίδης σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης στις 28/11/2017, εναντίον τού τότε Βουλευτή, Κώστα Κουκοδήμου. 
Το σχετικό τηλεοπτικό απόσπασμα από τη συνεδρίαση της 28ης/11/2017, που τράβηξε ο Τάσος Λαπάτσης (ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ), έχει ως εξής: https://www.youtube.com/watch?v=rpU6LHnWYGo&feature=youtu.be

* Η υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα (20/12/2019) στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, αναβλήθηκε, για ενάμισι μήνα (7/2/2020).

* Μετά από παρέμβαση του Κώστα Καραφουλίδη, δικηγόρου τού Κ.Κουκοδήμου, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε Εφετείο για να εκδικαστεί, επειδή ο τ. Δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, είναι πλέον Βουλευτής (ΝΔ Πιερίας).

* Είχε προηγηθεί κόλπο τής πλευράς Χιονίδη ώστε να καθυστερήσει, προφανώς μέσω αναβολών, η υπόθεση στο αναρμόδιο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης και να μην οδηγηθεί άμεσα η υπόθεση στο αρμόδιο Δικαστήριο, που είναι το Εφετείο.

* Σύμφωνα με το άρθρο 61 τού Συντάγματος, οι Βουλευτές διώκονται μόνο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατόπιν αδείας τής Βουλής. Επομένως, ΔΕΝ ισχύει η βουλευτική ασυλία για τον Βουλευτή Σάββα Χιονίδη και η υπόθεση θα εκδικαστεί κανονικά σε Εφετείο

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *



Σε Εφετείο οδηγείται για να εκδικαστεί η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε καταθέσει το 2018 ο τότε Βουλευτής Πιερίας τής Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος, εναντίον τού τότε Δημάρχου Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη.
Η μήνυση είχε κατατεθεί για όλα όσα είχε δηλώσει ο κ. Χιονίδης εναντίον τού κ. Κουκοδήμου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (28/11/2017) και ενώ ο τότε Βουλευτής, Κώστας Κουκοδήμος, ήταν στην Αθήνα ασκώντας τα βουλευτικά του καθήκοντα.

Προαναγγελία μήνυσης Κουκοδήμου εναντίον Χιονίδη. Η μήνυση, τελικά, κατατέθηκε τέσσερις μήνες μετά.

Μία μέρα μετά τα όσα είχε πει τότε ο κ. Χιονίδης εναντίον τού κ. Κουκοδήμου, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο τότε Βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος επισήμαινε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη «για προσβολή τής τιμής και της υπόληψής» του.
Τελικά, η μήνυση κατατέθηκε τέσσερις μήνες μετά. Σύμφωνα με τότε πληροφορίες από το περιβάλλον τού κ. Κουκοδήμου, η μήνυση δεν υποβλήθηκε άμεσα, δηλαδή εντός τού Δεκεμβρίου τού 2017, αλλά αργότερα, επειδή ο τότε Βουλευτής ήθελε να δώσει την ευκαιρία στον τότε Δήμαρχο, Σάββα Χιονίδη, να ζητήσει συγγνώμη, εφόσον βέβαια θα ήθελε να παραδεχθεί το λάθος του.
Περί τα τέλη τού 2018 η Εισαγγελία Κατερίνης, αφού προηγήθηκε προκαταρτική εξέταση, παραπέμπει την υπόθεση για να εκδικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Στο μεταξύ, στις 2/6/2019 ο Σάββας Χιονίδης χάνει στις δημοτικές εκλογές από τον Κώστα Κουκοδήμο.

Η πλευρά Χιονίδη δεν γνωστοποίησε τη βουλευτοποίησή του στην Εισαγγελία Κατερίνης.

Έναν μήνα μετά την εκλογή Κουκοδήμου ως Δημάρχου Κατερίνης (2/6/2019), και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου 2019, ο Σάββας Χιονίδης εκλέγεται, τρίτος κατά σειρά, Βουλευτής τής Νέας Δημοκρατίας Ν.Πιερίας.
Μετά την ορκωμοσία τού κ. Χιονίδη ως Βουλευτή, από την πλευρά του δεν κατατίθεται κάποιο έγγραφο προς την Εισαγγελία Κατερίνης όπου να δηλώνει ότι είναι πλέον Βουλευτής και επομένως δεν θα μπορούσε να δικαστεί από το αναρμόδιο πια Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης αλλά από το αρμόδιο Εφετείο.
Αυτή η ενέργεια (γνωστοποίηση της βουλευτοποίησής του), από την πλευρά τού κ. Χιονίδη, παραλείπεται όχι μόνο κατά το διάστημα από την εκλογή του ως Βουλευτή έως και κατά την 20η Δεκεμβρίου 2019 όπου επρόκειτο να δικαστεί, παραλείπεται και κατά τη στιγμή όπου η πλευρά Χιονίδη ζητά αναβολή από το αναρμόδιο όμως πλέον Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, που επρόκειτο να εκδικάσει τη μήνυση Κουκοδήμου εναντίον Χιονίδη (20/12/2019).
Επομένως, το αναρμόδιο πλέον Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης αγνοώντας, τυπικά, τη βουλευτική ιδιότητα του κ. Χιονίδη και απαντώντας στο αίτημα για αναβολή τής Δίκης που κατέθεσε η πλευρά Χιονίδη, επρόκειτο να δώσει αυτή την αναβολή… Τελικά, όλα άλλαξαν μετά από την παρέμβαση του δικηγόρου Κωνσταντίνου Καραφουλίδη, συνηγόρου τού νυν Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου.
Σύμφωνα με σχόλιο δικηγόρου που βρέθηκε σήμερα στα Δικαστήρια για υπόθεση πελάτη του και που από ενδιαφέρον μπήκε στην αίθουσα για να δει το τι μέλλει γενέσθαι με την εκδίκαση της υπόθεσης Κουκοδήμου - Χιονίδη, είπε χαρακτηριστικά: «Αν τυχόν δεν έκανε παρέμβαση ο συνάδελφος Κώστας Καραφουλίδης, τότε το Πλημμελειοδικείο Κατερίνης θα συνέχιζε να έχει την πεποίθηση ότι είναι αρμόδιο Δικαστήριο.
Επομένως, θα έδινε αναβολή, πιθανόν και αρκετών μηνών, οπότε, όταν τελικά θα επρόκειτο να γίνει κάποτε αυτή η δίκη, θα ετίθετο τότε θέμα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης περί αναρμοδιότητος. Αυτό όμως θα έφερνε μεγάλη ή και πολύ μεγάλη καθυστέρηση έως ότου η υπόθεση αυτή οδηγηθεί στο αρμόδιο Δικαστήριο, που είναι το Εφετείο».



Τί έγινε, αναλυτικά, στη δίκη που τελικά αναβλήθηκε.

Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, επρόκειτο να εκδικαστεί η μήνυση του τ. Βουλευτή Πιερίας τής Νέας Δημοκρατίας και νυν Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, εναντίον τού τ. Δημάρχου Κατερίνης και νυν Βουλευτή Πιερίας τής Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Χιονίδη, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη και είχε προσδιοριστεί η ημερομηνία (20/12/2019) για να εκδικαστεί η υπόθεση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης.
Η πλευρά τού κατηγορούμενου, δηλαδή του κ. Χιονίδη, (ο εκ Κατερίνης δικηγόρος Γιάννης Σαχινίδη, ως αγγελιαφόρος τού συνηγόρου υπεράσπισης που απουσίαζε) κατέθεσε έγγραφο και επικαλέστηκε πρόβλημα στο πρόσωπο του Θεσσαλονικιού συνηγόρου, Σωκράτη Δημητριάδη, που βρισκόταν σε μία ανάκριση, οπότε ο κ. Σαχινίδης ζήτησε αναβολή. Και ενώ ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ετοιμαζόταν να δώσει αναβολή, παρέμβαση έκανε ο δικηγόρος τής πολιτικής αγωγής, Κωνσταντίνος Καραφουλίδης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραφουλίδης, που υπερασπίζεται τον κ. Κουκοδήμο, παρενέβη, προκειμένου να μην καθυστερεί η υπόθεση και για να μην τηρείται παρελκυστική τακτική από την πλευρά τού κ. Χιονίδη με το να ζητούνται αναβολές, έθεσε το ζήτημα της αναρμοδιότητας του Δικαστηρίου, δηλαδή της αναρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης να κρίνει την εν λόγω υπόθεση.
Η παρέμβαση του κ. Καραφουλίδη προς το Δικαστήριο έγινε, επειδή, όπως αναφέρθηκε, από τη στιγμή τής ποινικής δίωξης του κ. Χιονίδη και του προσδιορισμού τής δικασίμου μέχρι σήμερα (20/12/2019), μεσολάβησαν οι Εθνικές Εκλογές (7/7/2019), οπότε ο Σάββας Χιονίδης δεν είναι πια Δήμαρχος Κατερίνης αλλά πλέον έχει την ιδιότητα του Βουλευτή Πιερίας τής Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό σημαίνει ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης είναι αναρμόδιο για να εκδικάσει την υπόθεση Κουκοδήμου εναντίον Χιονίδη δεδομένου ότι, όπως ορίζεται από το άρθρο 61 τού Συντάγματος, αρμόδιο Δικαστήριο για να εκδικάσει μια τέτοια υπόθεση είναι το Εφετείο.
Και ενώ είναι γνωστό σε όλους, τουλάχιστον στην Πιερία, ότι ο κ. Χιονίδης είναι πλέον Βουλευτής και Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, όχι όμως και Δήμαρχος, το Δικαστήριο εμφανίστηκε να μη «γνώριζε» τυπικά τη βουλευτική ιδιότητα του κ. Χιονίδη, διότι από τη στιγμή τής βουλευτοποίησης του κ. Χιονίδη, τον Ιούλιο του 2019, θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από την πλευρά τού νυν Βουλευτή τής Νέας Δημοκρατίας προς το Δικαστήριο ένα έγγραφο που να δήλωνε τη νέα του ιδιότητα. Επομένως, εάν το Δικαστήριο είχε τυπική γνώση της νέας ιδιότητας του κ. Χιονίδη, θα δήλωνε αναρμοδιότητα και θα προωθούσε την υπόθεση ώστε αυτή να εκδικαστεί από Εφετείο.

Προσδιορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 7 Φεβρουαρίου 2020. Η υπόθεση οδηγείται σε Εφετείο.

Μετά την παρέμβαση του κ. Καραφουλίδη, το Δικαστήριο (Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης) ενώ ετοιμαζόταν, όπως φάνηκε, σαν να ήταν αρμόδιο Δικαστήριο, να δώσει αναβολή στην υπόθεση και να την προσδιορίσει για να εκδικαστεί πιθανόν μετά από αρκετούς μήνες στο Μονομελές και πάλι Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, τελικά άλλαξε στάση μετά την προφορική γνωστοποίηση του δικηγόρου Κωνσταντίνου Καραφουλίδη, συνηγόρου τού κ. Κουκοδήμου, ότι ο κ. Χιονίδης είναι Βουλευτής, οπότε η υπόθεση που τον αφορά θα πρέπει να εκδικαστεί σε Εφετείο και όχι σε Πλημμελειοδικείο.
Έτσι, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε μια μικρή αναβολή, έως 7 Φεβρουαρίου 2020, ώστε αφού κατατεθεί έγγραφο με τη νέα ιδιότητα του κ. Χιονίδη ως Βουλευτή Πιερίας τής Νέας Δημοκρατίας, να προωθηθεί η υπόθεσή του προκειμένου να εκδικαστεί από Εφετείο.

Δηλώσεις τού Δικηγόρου, Κωνσταντίνου Καραφουλίδη, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε σχέση με τη βουλευτική ασυλία.

Σε δηλώσεις του στο blog «Σταλαγματιές» ο Δικηγόρος Κωνσταντίνος Καραφουλίδης, μιλώντας για το τι ισχύει ως προς το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε σχέση με τη βουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι Βουλευτές, αναφέρθηκε στα άρθρα τού Συντάγματος 62 (που τροποποιήθηκε) και 61.
Κατά τον κ. Καραφουλίδη, «σύμφωνα με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, που έγινε στην παρούσα Θ’ Αναθεωρητική Βουλή και από 28/11/2019, τροποποιήθηκε το άρθρο 62 τού Συντάγματος που κάνει λόγο για τη βουλευτική ασυλία. Στην τροποποίηση αυτή, το άρθρο 62 περιορίζει την ασυλία μόνο στα αδικήματα που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του Βουλευτή.
Επομένως, η υπόθεση θα πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε στη συνέχεια μετά από άδεια της Βουλής να διαβιβαστεί εκ νέου η υπόθεση στο Εφετείο προς προσδιορισμό δικασίμου.
Επίσης, πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 τού Συντάγματος, οι Βουλευτές διώκονται μόνο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως κατόπιν αδείας τής Βουλής. Αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση αυτή είναι το Εφετείο», δήλωσε ο κ. Καραφουλίδης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Πανελλήνιες επιτυχίες για τους πυγμάχους τού Maximum Combat Sports.