Συνεχίζεται το νοικοκύρεμα στο Αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ, που η νέα Διοίκηση παρέλαβε σε τραγική κατάσταση.




Συνεχίζεται το νοικοκύρεμα στο Αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ, που η νέα Διοίκηση παρέλαβε σε τραγική κατάσταση.

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Τις αποφάσεις της έχει, για τα καλά, πάρει η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑ Κατερίνης ως προς την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο τού Αντλιοστασίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δ.Κατερίνης, στον οικισμό τής Ανδρομάχης. Πρόκειται για μια κατάσταση που παρέλαβε παράλληλα μαζί με ελλείμματα και οφειλές ορισμένων κακομαθημένων δημοτών προς την Επιχείρηση.
Καταρχάς, η αρμόδια υπεύθυνη του Αντλιοστασίου, Δημοτική Σύμβουλος και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής ΔΕΥΑ Κατερίνης, Ασημίνα Πούλιου, έχει καταγράψει όλα τα μεγάλα ή τα μικρότερα προβλήματα που επικρατούν στο Αντλιοστάσιο, γι’ αυτό και απόφαση της Διοίκησης ήταν και παραμένει η άμεση αποκατάσταση του χώρου και η επίλυση όλων των προβλημάτων.
Σε συνέντευξη που έδωσε για το μπλογκ Stalagmaties η κ. Πούλιου αναφέρεται στα προβλήματα αυτά, διότι, όπως λέει, θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες το τι παρέλαβε η νέα Διοίκηση, τι σχεδιάζει, τι θα υλοποιήσει άμεσα ή σταδιακά -εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μια στιγμή- με σκοπό να μπει μια τάξη στη ΔΕΥΑ Κατερίνης, να νοικοκυρευτεί η Επιχείρηση σε ό,τι αφορά το Αντλιοστάσιο και, στη συνέχεια, να μπουν οι βάσεις ανάπτυξης. 




Η υπεύθυνη του Αντλιοστασίου, Δημοτική Σύμβουλος και μέλος τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑΚ, Ασημίνα Πούλιου.

Μιλώντας για τα προβλήματα που παρέλαβε η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και που η ίδια κατέγραψε και συζήτησε με σκοπό -με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου κ. Στέργιου Μπουσνάκη και του Αντιπροέδρου κ. Στάθη Κεραμιδιώτη- να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για να νοικοκυρευτεί η Επιχείρηση και στη συνέχεια να αναπτυχθεί, μίλησε γενικά για την πλήρη αταξία που επικρατούσε έως τώρα, μίλησε όμως και ειδικά για προβλήματα της ΔΕΥΑ Κατερίνης στο Αντλιοστάσιο, στον οικισμό τής Ανδρομάχης.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
* στην πλήρη αταξία και στα προβλήματα που παρέλαβε ως προς τον χώρο, γενικότερα,
* αλλά και ειδικότερα, ως προς την έλλειψη προσωπικού και την αδιαφορία τής απελθούσης Διοίκησης για να εξασφαλιστεί αυτό το προσωπικό τα παρελθόντα έτη,
* στην κατάσταση ως προς την «αποθήκη» υλικών,
*στην παντελή έλλειψη αποχωρητηρίων για προσωπικό και για συναλλασσόμενους πολίτες και προμηθευτές,
* για την αχρησία ή και αχρηστία πολλών οχημάτων,
* για φθορές υλικών λόγω παντελούς αδιαφορίας,
* για καταστροφές,
* για οφειλές κάποιων κακομαθημένων δημοτών που δεν πλήρωναν και για την αδικία που διέπρατταν, για αρκετά χρόνια, σε βάρος κάποιων άλλων δημοτών που ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους καθώς και για την αδιαφορία τής απελθούσης Διοίκησης να εισπράξει αυτές τις οφειλές. 




Στα 8 εκ. ευρώ οι οφειλές πολιτών προς τη ΔΕΥΑΚ.
Πολίτες οφείλουν στη ΔΕΥΑΚ περίπου 8.000.000 ευρώ και κανείς αρμόδιος τα τελευταία χρόνια δεν έκανε τίποτα, κατά την κρίση της, λόγω πολιτικού κόστους, για να εισπράξει οφειλόμενα ή για να βεβαιωθούν οι οφειλές στην Εφορεία, τονίζει η κ. Πούλιου. Και επισημαίνει ότι η νέα Διοίκηση προώθησε το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών, γενικότερα όμως προωθεί το ζήτημα της είσπραξης των οφειλομένων.





Ελλείψεις σε προσωπικό. Αδιαφορία τής απελθούσης Διοίκησης για να έρθει νέο και εξειδικευμένο προσωπικό.  
Ως προς το προσωπικό τής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δ.Κατερίνης, η κ. Πούλιου επισημαίνει ότι δεν επαρκεί σήμερα για να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο τής ΔΕΥΑΚ. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσωπικό, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, χρειάζεται όμως και κάποιο νέο σε ηλικία προσωπικό, να μπουν δηλαδή και νεότεροι σε ηλικία υπάλληλοι, διότι μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων σήμερα είναι σε ηλικία άνω των 55 και 60 ετών, πλησίον συνταξιοδότησης.
«Εμείς ως Δημοτική Επιχείρηση Δ.Κατερίνης κάναμε ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη Διοίκηση, δηλαδή να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. Κάναμε λοιπόν τις δέουσες ενέργειες προς αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα και περιμένουμε να εγκριθούν νέες προσλήψεις που θα γίνουν, φυσικά, μέσω ΑΣΕΠ. Χρειαζόμαστε επιστημονικό αλλά και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.
Για παράδειγμα, δεν έχουμε χημικό μηχανικό, δεν έχουμε μηχανολόγο, δεν έχουμε ηλεκτρολόγο μηχανικό, χρειαζόμαστε τοπογράφο, χρειαζόμαστε περιβαλλοντολόγο, χρειαζόμαστε λοιπόν επιστήμονες. Πρόκειται για βασικές ειδικότητες.
Μάλιστα, όταν προκηρύχθηκε η διαδικασία προσλήψεων «3Κ», ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν φρόντισε να δηλώσει κενές θέσεις για την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού. Και τώρα ως νέα Διοίκηση στείλαμε αίτημα προς το αντίστοιχο υπουργείο για προκήρυξη αυτών των κενών θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.
Το χημικό μας εργαστήριο είναι εξαιρετικό και εφόσον εξοπλιστεί λίγο ακόμη αλλά και εφόσον μπορέσουμε και προσλάβουμε το επόμενο διάστημα έναν χημικό μηχανικό, τότε όχι μόνο θα μπορούμε να εξετάζουμε δείγματα λυμάτων που εισέρχονται στον Βιολογικό μας αλλά να εξετάζουμε και δείγματα από τις δεξαμενές ύδρευσης για έλεγχο ποιότητας του νερού.
Επίσης, σκοπός τής Διοίκησης είναι να αναβαθμιστεί το Χημείο μας έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε και αναλύσεις και από άλλους φορείς, ώστε να έχουμε και επιπλέον έσοδα». 



Ξέφραγο αμπέλι η …«αποθήκη».
Κάθε επιχείρηση, λέει η κ. Πούλιου, πρέπει να έχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αποθήκη υλικού, να ελέγχει ο αρμόδιος υπάλληλος και να καταγράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το τι υλικό μπαίνει και το τι υλικό βγαίνει από την αποθήκη, για πού προορίζεται αυτό το υλικό, πού θα χρησιμοποιηθεί, πού θα αναλώνεται.
Καθημερινά, ο αποθηκάριος θα πρέπει να γνωρίζει τα υλικά που έχουν εισέλθει, να αφαιρεί τα υλικά που έχουν αναλωθεί, οπότε τα υπόλοιπα υλικά πρέπει να βρίσκονται στην αποθήκη τής ΔΕΥΑΚ. Αυτό το σύστημα δεν υπήρχε μέχρι χθες στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής τής αποθήκης, οπότε σε λίγο χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα υπάρχει πλήρης έλεγχος των υλικών τής αποθήκης μας. Από εκεί και πέρα, ο αποθηκάριος θα έχει την πλήρη ευθύνη των υλικών τής αποθήκης. Μέχρι πρότινος κανείς δεν γνώριζε τι υλικά και πόσα υλικά βρίσκονταν στις αποθήκες μας.
Μεγάλες ποσότητες υλικών, όπως σωλήνες για δίκτυα ύδρευσης, βρίσκονται εκτεθειμένες, όλα αυτά τα χρόνια σε μια στοίβα έξω στον αύλειο χώρο τού Αντλιοστασίου. Σε συνθήκες, το καλοκαίρι κάτω από 50 και 60 βαθμούς Κελσίου, οι σωλήνες ήταν εκτεθειμένες στον ήλιο ενώ κατά την περίοδο του χειμώνα οι σωλήνες ήταν εκτεθειμένες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό κατασκευής των σωλήνων έχει ήδη υποστεί φθορές προτού καν χρησιμοποιηθεί. Επομένως, όταν γίνει η χρήση τους στα δίκτυα, σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε απανωτές βλάβες (σπασίματα).
Είναι έτοιμη ήδη η μελέτη για δύο μεγάλα στέγαστρα. Στο ένα στέγαστρο θα μπουν όλες οι σωλήνες ύδρευσης ενώ στο άλλο τα δύο αποφρακτικά μηχανήματα, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται σε στεγασμένους χώρους, επειδή παγώνουν και παθαίνουν μεγάλες βλάβες σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, ιδίως τη νύχτα». 







Αχρησία και αχρηστία οχημάτων και μηχανημάτων.
«Το κόστος των κλειστών στεγάστρων εξασφαλίστηκε από την πώληση των άχρηστων προς ανακύκλωση στοιχείων (μαντέμια, σίδερα, άχρηστα μηχανήματα), δηλαδή αυτό το κόστος εξασφαλίστηκε από τα 14.000 περίπου ευρώ που προήλθαν από τις πωλήσεις, όπως θα σας πω στη συνέχεια.
Με το που ανέλαβα αυτή την αρμοδιότητα σ’ αυτόν τον χώρο, διαπίστωσα ότι υπήρχαν τρία αυτοκίνητα πλήρως κατεστραμμένα, για τα οποία πληρώναμε, έως το 2019, ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, ένα ερπυστριοφόρο όχημα, 18 τόνων, ήταν ακινητοποιημένο χωρίς μηχανή εδώ και 25 χρόνια σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιών υπαλλήλων. Επομένως, πλήρωνε η Δημοτική Επιχείρηση τέλη κυκλοφορίας έως το 2019.
Έγινε, λοιπόν, η απόσυρση των οχημάτων, δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση, κατατέθηκαν προσφορές για ανακύκλωση και η πλειοδότρια εταιρία παρέλαβε κατεστραμμένα σίδερα, μαντέμια και οχήματα προς απόσυρση και τα απομάκρυνε από τη ΔΕΥΑΚ. Όλα αυτά τα υλικά ήταν περίπου 85 τόνοι ενώ η προσφορά τής εταιρίας ήταν να αγοραστούν επί 155 ευρώ ο τόνος, δηλαδή συνολικά η ΔΕΥΑΚ έλαβε ένα ποσό που αγγίζει τα 14.000 ευρώ.


Επιπλέον, στον αύλειο χώρο υπήρχαν παρατημένα από το 2011 δύο οχήματα της πρώην Δημοτικής Κατασκευαστικής Επιχείρησης Δ.Ελαφίνας-Δ.Κατερίνης. Κατόπιν έρευνας που έκανα, διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα οχήματα περιήλθαν ως περιουσιακά στοιχεία στον Δ.Κατερίνης αλλά κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί, έως σήμερα, να μάθει το πού ανήκαν αυτά τα οχήματα και για ποιον λόγο ήταν παρατημένα εκεί. Επίσης, μετά από έλεγχο διαπίστωσα ότι τα συγκεκριμένα οχήματα δεν είχαν αποσυρθεί και γι’ αυτό οφείλει σήμερα ο Δ.Κατερίνης να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας από το 2011 έως σήμερα και κατόπιν να γίνει η απόσυρση.
Αυτά τα οχήματα θα τα ελέγξει μηχανικός, οπότε αν μπορούν να επισκευαστούν, τότε θα επισκευαστούν και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, εάν όμως δεν μπορούν να επισκευαστούν, τότε θα πρέπει να αποσυρθούν και όχι να είναι αφημένα εδώ στο Αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ και να οφείλουμε τέλη κυκλοφορίας και ασφάλειες χωρίς να τα χρησιμοποιούμε. Τη διαδικασία ανέλαβε ο υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης, μηχανικός Βασίλης Μπατσαράς, οπότε θα ξεκαθαρίσει το θέμα των μη χρησιμοποιούμενων οχημάτων, είτε αυτά μπορούν να επισκευαστούν, είτε πρέπει να αποσυρθούν. Και αυτό θα γίνει σε όλες τις αντιδημαρχίες και δημοτικές επιχειρήσεις.


Εδώ και χρόνια υπάρχει παρατημένη στο Αντλιοστάσιο γεννήτρια από τον πρ. Δήμο Παραλίας, εκτεθειμένη σε όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Και αυτή μεταφέρθηκε στο αντίστοιχο μηχανουργείο για να ελεγχθεί μηχανικά και ηλεκτρολογικά και ανάλογα θα αποφασίσει η Διοίκηση πού μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Είναι βέβαιο όμως ότι θα χρησιμοποιηθεί». 





Εγκαταλελειμμένο το οίκημα του αντλιοστασίου με τις αντλίες.
Εγκαταλελειμμένο όμως ήταν και το ίδιο το οίκημα στο αντλιοστάσιο με τις αντλίες. Ήταν, λέει η κ. Πούλιου, κάτι σαν αποθήκη, είχε μέσα και σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Κατεστραμμένες οι πόρτες και τα παράθυρα, μπαίνει μέσα νερό και υγρασία που προκαλούν φθορές στα μηχανήματα, η σιδερένια είσοδος του αντλιοστασίου έχει πέσει, δεν ενδιαφέρθηκε κάποιος να τη φτιάξει ώστε να είναι κλειστός ο χώρος, υπάρχουν πίνακες ηλεκτρικών που είναι σκαμμένοι και τα καλώδια είναι έξω.






Ατημέλητο το οίκημα των εργατών.
Αναφερόμενη δε στο οίκημα που είναι οι εργάτες, που έρχονται και ξεκουράζονται για λίγα λεπτά, για να πιούνε ένα ρόφημα, η κ. Πούλιου λέει ότι ακόμη και τα παγκάκια που κάθονται έχουν φθαρεί, είναι εγκαταλελειμμένος ο χώρος γενικά.
Τα κτίρια έξω είναι ατημέλητα, έχουν πέσει οι σοβάδες, είναι άβαφτα, απεριποίητα, με λίγα χρήματα θα πρέπει να φαίνονται και να είναι περιποιημένα και νοικοκυρεμένα. «Σεβασμός στους εργαζόμενους οι οποίοι δίνουν όλη τους την ενέργεια και το φιλότιμο για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας», τονίζει η κ. Πούλιου.




Δημοτική Επιχείρηση χωρίς …αποχωρητήρια!
Το 2017 με τις πλημμύρες που σημειώθηκαν, λέει η κ. Πούλιου, υποχώρησε η κοίτη τού ποταμού Πέλεκα (Λεύκου) και υποχώρησε και ένα μεγάλο κομμάτι από τα αποχωρητήρια, εκεί που ήταν ο βόθρος, οπότε τα αποχωρητήρια παραμένουν κλειστά από τότε, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Έτσι, οι εργαζόμενοι κάνουν τις ανάγκες τους έξω στη φύση. Ωστόσο, μια εργαζόμενη γυναίκα τής ΔΕΥΑΚ ή οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να κάνει την ανάγκη της, πού θα πάει; Δεν είναι δυνατόν να πάει έξω στη φύση… Εξάλλου, εάν π.χ. βρέχει, ποιος εργαζόμενος ή ποια εργαζόμενη θα φύγει για να πάει έξω στη βροχή, στη λάσπη και στο κρύο για να κάνει την ανάγκη της;
Πώς λύνουν το πρόβλημα αυτό, άνδρες και γυναίκες; Πηγαίνουν στις κατοικίες τους ή σε κάποιες καφετέριες, περπατώντας περίπου ένα χλμ, για να κάνουν τις ανάγκες τους…
Προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η κατασκευή νέων αποχωρητηρίων στο Αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ.





Λιμνάζοντα νερά…  
Τέλος, ως προς τον περιβάλλοντα χώρο, μέσα στη ΔΕΥΑΚ, η κ. Πούλιου αναφέρει ότι είναι ένας χώρος απεριποίητος που μόνο δημοτική επιχείρηση δεν θυμίζει. Εδώ βλέπει κανείς ακόμη να σχηματίζονται και λίμνες από νερά…
Επομένως, ο χώρος αυτός θέλει πολύ χρόνο και πολύ κόπο αλλά θέλει να πέσουν και κάμποσα χρήματα ώστε να νοικοκυρευτεί. Για το θέμα λοιπόν των λιμνών μέσα στον αύλειο χώρο τής ΔΕΥΑΚ, η κ. Πούλιου σημειώνει ότι ο περιβάλλων χώρος θα πρέπει να ισοπεδωθεί στα σημεία όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλες λακκούβες και στη συνέχεια πέσει άσφαλτος.
Εάν λοιπόν πρέπει να μιλάμε για πολιτισμό, λέει στο κλείσιμο της συνέντευξης η κ. Πούλιου, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και για πολιτισμό τής ίδιας τής ζωής μας. Και εδώ όποιος έρχεται στο Αντλιοστάσιο, βλέπει μια τραγική κατάσταση που μόνο πολιτισμό δεν βλέπει… «Εμείς έχουμε κάνει ένα καλό ξεκίνημα και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε αυτόν τον χώρο, θα συνεχίσουμε όμως να βελτιώνουμε και τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας προς όφελος των δημοτών, προς όφελος του τόπου μας», λέει κλείνοντας τις δηλώσεις της η αρμόδια υπεύθυνη του Αντλιοστασίου, Δημοτική Σύμβουλος και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής ΔΕΥΑ Κατερίνης, Ασημίνα Πούλιου.


---






































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Στη Δικαιοσύνη, εναντίον τού Δημάρχου Κατερίνης, προσφεύγει και ο επιχειρηματίας Βασίλης Λάμπρου.

Ροδή Ελευθεριάδου: Παραμένω στα Κοινά και στην Εκπαίδευση, αφοσιώνομαι λίγο περισσότερο στην Οικογένειά μου! (61 φωτογραφίες)