Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται στις εκλογές, στον πόλεμο και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης…




Έρευνα - Παρουσίαση θέματος,
επιλογή φωτογραφικού υλικού:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται
·       μετά το κυνήγι (ή, καμιά φορά, και μετά το ψάρεμα),
·        κατά τη διάρκεια ενός πολέμου,
·        πριν από τις εκλογές,
·        κατά τη διάρκεια μιας κρίσης,

Μετά το κυνήγι, τα ψέματα λέγονται από τους κυνηγούς για να κομπορρημονήσουν ότι ξέρουν καλό σημάδι!

Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, τα ψέματα λέγονται για να εμψυχώσει, κάθε πλευρά, τους δικούς της στρατιώτες και τους πολίτες της, αλλά και για να παραπλανήσουν την αντίπαλη πλευρά.
Τα ψέματα στον πόλεμο λέγονται καθαρά για λόγους ψυχολογικούς, δηλαδή να ενθαρρύνουμε τους δικούς μας και να αποθαρρύνουμε τους αντιπάλους μας.
Βασικά όμως, τα ψέματα δεν μακροημερεύουν, διότι όταν αρχίζουν και έρχονται οι ήττες, τότε καταλαβαίνουν οι στρατιώτες και οι πολίτες κάθε πλευράς ποιοι τους έλεγαν ψέματα και ποια ήταν η αλήθεια.
Τότε κανείς στρατιώτης και κανείς πολίτης δεν πιστεύει τίποτε πια, τότε πέφτει το ηθικό, αρχίζουν οι λιποταξίες, οι στρατιώτες παραδίνονται, τότε αρχίζει να χάνεται ο πόλεμος ενώ οι πολίτες στρέφονται εναντίον εκείνων που προπαγάνδιζαν αυτά τα ψέματα!

Πριν από τις εκλογές, τα ψέματα λέγονται ακριβώς για τους ίδιους λόγους που λέγονται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Άλλωστε, τι είναι η προεκλογική περίοδος; Μια σειρά μαχών είναι, μάχες οι οποίες κρίνουν τον πόλεμο, τη νίκη ή την ήττα.
Ωστόσο, όπως είπαμε και προηγουμένως, τα ψέματα δεν μακροημερεύουν… Και επειδή εκείνοι που λένε τα ψέματα, συχνά ξεχνούν και τι ψέματα έχουν πει, γι’ αυτό και συχνά οι ψεύτες, μετά τις εκλογές ή, καμιά φορά, και πριν από τις εκλογές, αυτοαναιρούνται!

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, τα ψέματα λέγονται τόσο από πλευράς κυβερνήσεων όσο και από πλευράς αντιπολιτεύσεων με σκοπό, οι μεν κυβερνήσεις να κρατηθούν καλά στην εξουσία, οι δε αντιπολιτεύσεις για να οδηγηθούν στην εξουσία.
Τέτοια παραδείγματα, με ψέματα κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων, είδαμε αρκετά κατά την τελευταία δεκαετία και πλέον (2009 - 2020).

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ 
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.


Αντί για παροχές, υπογράφεται το 1ο Μνημόνιο 
με τη σφραγίδα τής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζω ένα γεγονός που συνέβη πριν από τις εκλογές τού 2009, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, τα σημάδια τής οποίας όμως τότε δεν ήταν ακόμη εμφανή στην Ελλάδα λόγω απόκρυψης του ελλείμματος της Χώρας (άνω του 15%) από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Σ’ εκείνη, λοιπόν, την προεκλογική περίοδο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (μετέπειτα Υπουργός Οικονομικών τής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου), σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του επέκρινε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας τού Κώστα Καραμανλή για επιβολή οικονομικών περιορισμών λόγω τής κρίσης.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριζε τότε ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με περιορισμούς αλλά με ανάπτυξη και παροχές. Αυτό είχε ως συνέπεια να κερδίσει τότε το ΠΑΣΟΚ με μεγάλη άνεση τις εκλογές και με σημαντικό ποσοστό.
Ωστόσο, λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες περικοπές και να μπει η Χώρα στο 1ο Μνημόνιο.

Στη συνέχεια, υπογράφεται το 2ο Μνημόνιο 
με τη σφραγίδα και της Νέας Δημοκρατίας


Την ίδια περίοδο που η Χώρα έμπαινε στο 1ο Μνημόνιο, ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την είσοδο της Ελλάδας στο 1ο Μνημόνιο και υποστήριζε ότι εκείνος είχε σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, εννοείται χωρίς να μπει η Χώρα σε 2ο Μνημόνιο.
Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. και με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της διακυβέρνησης η Χώρα οδηγήθηκε σε 2ο Μνημόνιο.
Επειδή όμως ο Αντώνης Σαμαράς βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός, σε σύντομο χρονικό διάστημα έριξε την κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε η Ελλάδα πήγε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με το ίδιο, ουσιαστικά, αποτέλεσμα.
Τελικά, το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς γίνεται Πρωθυπουργός τής Χώρας σε κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος) και Δημοκρατικής Αριστεράς (Κουβέλης). Κατά τη διάρκεια εκείνης της διακυβέρνησης συνεχίστηκε η εφαρμογή τού 2ου Μνημονίου που είχε υπογράψει και η Νέα Δημοκρατία.

Αντί για κατάργηση των Μνημονίων, 
υπογράφεται το 3ο Μνημόνιο 
με τη σφραγίδα τής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  


Την εποχή εκείνη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διεκήρυσσε ότι εκείνος θα καταργήσει τα Μνημόνια με έναν νόμο και με ένα άρθρο. Έτσι, δύο χρόνια μετά, οδηγεί την κυβέρνηση Σαμαρά σε πτώση και σε διενέργεια εκλογών, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας αντί να καταργήσει τα Μνημόνια με έναν Νόμο και με ένα άρθρο, όπως διεκήρυσσε προεκλογικά, η τότε κυβέρνηση της Αριστεράς καθυστερεί για έξι μήνες τις διαπραγματεύσεις με τους «Θεσμούς» (πρώην Τρόικα).
Το αποτέλεσμα ήταν ότι, κάποια στιγμή, η Χώρα οδηγήθηκε στο χείλος τού γκρεμού, όταν με κλειστές τράπεζες και εν μέσω περιορισμών ανάληψης κεφαλαίων (capital control) διεξήχθη δημοψήφισμα και οι πολίτες ψήφισαν «ΟΧΙ» στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Λίγο αργότερα όμως, το «ΟΧΙ» μετατρέπεται σε «ΝΑΙ», οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει το 3ο Μνημόνιο…

ΨΕΜΑΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Οι αντιφάσεις των, κατά καιρούς, δηλώσεων Τσιόδρα και οι 
εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις Αυγενάκη για τον κορωνοϊό…


Ψεύδη όμως λέγονται -αλλά και αποκαλύπτονται- και εν μέσω της παρούσης υγειονομικής κρίσης που διέρχεται και η Ελλάδα λόγω τής "πανδημίας" τού κορωνοϊού. Ψεύδη, τόσο από την πλευρά τής κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά τμήματος της αντιπολίτευσης.
Για παράδειγμα, πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας καθησύχαζε τον ελληνικό λαό ότι «Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ (κορωνοϊού) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα». Η συνέχεια όμως είναι ήδη γνωστή… Και κανείς από τους αρμόδιους δεν βγήκε να ζητήσει μια συγγνώμη…



Επίσης, όταν εκδόθηκε η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπου γινόταν αναφορά για απαγόρευση συναθροίσεων κλπ., ενώ απαγορεύτηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, επιτράπηκε να γίνουν, με κόσμο, οι αγώνες μπάσκετ (όλων των κατηγοριών) και ποδοσφαίρου όλων των κατηγοριών (μιλάμε για πάρα πολλά γήπεδα) σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Κι όταν ρωτήθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για το πώς θα γίνουν οι αγώνες μετά από την απαγορευτική αυτή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκείνος απάντησε: «Κανονικά θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες αθλητικές δραστηριότητες τις προσεχείς ημέρες. Δεν συντρέχουν λόγοι αναβολής, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθηγητές επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους που συμβουλεύεται καθημερινά το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής». Twitter, 27/2/2020, ώρα 7.01’ μ.μ. https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1450327/super-league-1-kanonika-me-kosmo-oi-agones-tin-kyriaki
Έτσι, την Κυριακή τής Αποκριάς δεν έγινε π.χ. το Καρναβάλι τής Ξάνθης για να αποφευχθούν κρούσματα κορωνοϊού, έγινε όμως στην Ξάνθη, με κόσμο, ο αγώνας «Ξάνθη - ΠΑΟΚ», αφού, κατά τον κ. Αυγενάκη, δεν συνέτρεχαν «λόγοι αναβολής, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθηγητές επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους που συμβουλεύεται καθημερινά το Υπουργείο Υγείας».
Αντιφάσεις και παλινωδίες τέτοιου είδους, που καταγράφτηκαν, ήταν και είναι κάμποσες πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, μέχρι και σήμερα…

Αντί για παρεμπόδιση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., όπως υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης
η κυβέρνηση της ΝΔ χαιρετίζει την είσοδο 
της Βόρειας Μακεδονίας σ’ αυτούς τους Οργανισμούς. 



Επίσης, ένα ψέμα που αποκαλύφθηκε εν μέσω υγειονομικής "πανδημίας" που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ήταν και η στάση τού Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στο κράτος των Σκοπίων / Βόρεια Μακεδονία.
Όπως είναι γνωστό, προεκλογικά ο αρχηγός τής Νέας Δημοκρατίας διεκήρυσσε ότι θα προκαλέσει προβλήματα στα Σκόπια και στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ήρθε η επίσημη ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 27 Μαρτίου 2020, όπου η κυβέρνηση συνεχάρη τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ενώ, όπως γράφτηκε, έδωσε η Ελλάδα και το πράσινο φως για ενταξιακές συνομιλίες τής Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 
ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ.


Διαχρονικά, τα ψέματα λέγονται 
με όχημα κάποια Μέσα Ενημέρωσης 
αλλά και μέσα από κάποιες Δημοσκοπήσεις.

Όμως, με ποιον τρόπο προωθούνται τα ψέματα στο κυνήγι, στον πόλεμο, στις εκλογές και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης;
Τα ψέματα στο κυνήγι λέγονται από στόμα σε στόμα. Αλλά τα ψέματα στον πόλεμο, στις εκλογές και στη διάρκεια μιας κρίσης λέγονται με όχημα κάποια μέσα ενημέρωσης, κυρίως τηλεοπτικά, τα οποία, με τον α’ ή β’ τρόπο, είναι ελεγχόμενα κατά βάση από τις κυβερνήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ορισμένα, έστω λιγότερα, δεν είναι ελεγχόμενα και από τις αντιπολιτεύσεις. Βεβαίως, ψέματα προωθούνται και μέσα από κοινωνικά δίκτυα.

Ψέματα όμως «μεταδίδονται» και διαδίδονται και από εταιρίες δημοσκοπήσεων, κυρίως με τρεις τρόπους.
* Ο ένας τρόπος είναι, η σκόπιμη επιλογή συγκεκριμένων ερωτήσεων και η αποφυγή άλλων συγκεκριμένων ερωτήσεων, ώστε να βγει το αποτέλεσμα που κάποιοι θέλουν να βγει.
* Ο άλλος τρόπος είναι, η απευθείας αλλοίωση των δημοσκοπικών ευρημάτων.
* Και ο τρίτος τρόπος είναι, η (κατά τη δημοσίευση) ανάλυση, με ψευδή ή και παραπλανητικό τρόπο, κάποιων ευρημάτων, σε συνδυασμό βέβαια με τους δύο προηγούμενους τρόπους.

Πώς, κάποιες δημοσκοπήσεις, δεν αποτυπώνουν την άποψη 
της «κοινής γνώμης» αλλά …χειραγωγούν την «κοινή γνώμη»!

Για παράδειγμα, πρόσφατα, εταιρία δημοσκοπήσεων ρωτούσε πολίτες: Είναι προς τη θετική κατεύθυνση ή προς την αρνητική κατεύθυνση τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης;
Κατά την κρίση μου, όμως, η προαναφερθείσα ερώτηση ήταν αόριστη και εν μέρει παραπλανητική. Και αυτή την παρατήρησή μου (με άλλον βέβαια τρόπο) την κατέθεσα στη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία, φυσικά, δεν μου απάντησε…
Η ορθή διατύπωση της ερώτησης, κατά την κρίση μου, θα ήταν: Πώς κρίνετε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση; Α) Θετικά. Β) Αρνητικά. Γ) Υπερβολικά. Ποια, λοιπόν, θεωρείτε ως θετικά, ποια ως αρνητικά και ποια ως υπερβολικά…
Η άποψή μου αυτή σχετίζεται με το ότι, από συζητήσεις που έχω κάνει με πολίτες, κάμποσοι είναι εκείνοι που θεωρούν ορισμένα απ’ αυτά τα μέτρα ως υπερβολικά.

Κάποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων εξ-υπηρετούν 
εκείνους που τις …πληρώνουν!

Γιατί όμως κάποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων θέλουν να παρουσιάζουν ψευδείς εικόνες για την άποψη μιας κοινωνίας; Γιατί να θέλουν να παραπλανούν την κοινωνία; Ο λόγος είναι απλός. Οι εταιρίες αυτές έχουν σχέση με συμφέροντα τα οποία θέλουν να τα υπηρετήσουν, φυσικά με το αζημίωτο.
Κατά το παρελθόν έχουν βγει στο φως τής δημοσιότητας πληροφορίες και ειδήσεις όπου κόμματα, κυρίως εκείνα που κυβερνούν, αλλά όχι μόνο, διακινούν πολιτικό χρήμα ή εξασφαλίζουν μαύρο χρήμα προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους ή διακινούν χρήμα τού κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή των πολιτών) ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δώσουν χρήματα που θα τα κατευθύνουν σε μέσα ενημέρωσης. Η δε εξυπηρέτηση των συμφερόντων κάποιων κυβερνήσεων γίνεται α) μέσα από εταιρίες δημοσκοπήσεων αλλά και β) από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Έτσι, κάποιοι θέλουν τον κόσμο να επηρεάζεται κυρίως από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, μετά να συμμετέχει σε δημοσκοπικές έρευνες όπου ορισμένες εξ αυτών εξυπηρετούν (με τον τρόπο που προαναφέραμε) τα συμφέροντα εκείνων που τις πληρώνουν (συχνά, των κομμάτων) και, ύστερα από την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, να γίνονται οι σχετικές δημοσιεύσεις (με τον τρόπο που προαναφέραμε), ώστε να κατευθύνονται οι πολίτες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή να χειραγωγούνται.

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ 
ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ;


Ποια η συμβολή Μέσων Ενημέρωσης, Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, Δημοσιογράφων και Μπλόγκερ στη διασπορά ψευδών ειδήσεων;



Πρόσφατα, καταγγέλθηκε ότι κάποια μέσα ενημέρωσης, είτε τηλεοπτικά, είτε διαδικτυακά, παρουσίαζαν παραλίες οι οποίες ήταν δήθεν γεμάτες από κόσμο… Μάλιστα, σε μία περίπτωση, κάποιος ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό, εμφανιζόταν σε κάποια παραλία γεμάτη κόσμο να κάνει …περίπατο! Ο ίδιος κατήγγειλε το συγκεκριμένο γεγονός όταν ειδοποιήθηκε από συγγενικό του πρόσωπο.
Τι είχε συμβεί; Είχε γίνει, άραγε, εξαιρετικό κόψιμο και ράψιμο (μοντάζ) στο τηλεοπτικό στιγμιότυπο το οποίο είχε εμπλουτιστεί με την παρουσία ανθρώπων από άλλα τηλεοπτικά στιγμιότυπα; Είχε γίνει κάποιο τέχνασμα με σύμπτυξη αποστάσεων μεταξύ των πολιτών που έκαναν περίπατο; Είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα στιγμιότυπα που εμφανίζονταν σαν πρόσφατα; Τι είχε συμβεί; 
Επίσης, σε τηλεοπτικό στιγμιότυπο εμφανίζονταν πολίτες να κάνουν περίπατο σε πολυπληθή παραλία και μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών να …«περπατούν» ντυμένοι (φορώντας κανονικά ρούχα) οδεύοντας - περπατώντας προς τη θάλασσα…! 
Το γεγονός αυτό επικρίθηκε με σφοδρό τρόπο, ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα. Το γεγονός, όμως, αυτό αποτέλεσε και μια αφορμή για να προβληματιστούν οι πολίτες και να αναρωτηθούν, γιατί άραγε προέβησαν σ’ αυτή την πράξη κάποια μέσα ενημέρωσης.
Τα συμπεράσματα που έβγαλαν κάμποσοι πολίτες ήταν ότι αυτά τα μέσα ενημέρωσης ήθελαν να παραπλανήσουν την κοινωνία ώστε να αγανακτήσει ο κόσμος και να «ζητήσει» ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ενδεχομένως δε και την κάθοδο του στρατού, κάτι που ίσως επιδίωκε και η κυβέρνηση, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης προτού παρουσιαστούν αυτά τα στιγμιότυπα που αναστάτωσαν την κοινωνία. 
Γενικά, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, κατά τα φαινόμενα, ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ενημέρωση, εν πολλοίς, δεν υπάρχει, διαχρονικά... Στρατευμένα Μέσα Ενημέρωσης και στρατευμένοι Δημοσιογράφοι (με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά) επιχειρούν να παρουσιάσουν όχι την αλήθεια αλλά να υπηρετήσουν συμφέροντα, άλλοτε με μισές αλήθειες, άλλοτε με ψεύδη, άλλοτε με τεχνάσματα... 
Υπάρχουν, άραγε, και κάποια λίγα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης και Δημοσιογράφοι; Ναι, υπάρχουν, μόνο που είναι όπως μια όαση στην έρημο της ενημέρωσης... 


Τα μεγαλύτερα ψέματα λοιπόν, λέγονται
·       μετά το κυνήγι (ή, καμιά φορά, και μετά το ψάρεμα),
·        κατά τη διάρκεια ενός πολέμου,
·        πριν από τις εκλογές,
·        αλλά και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Και τέτοιου είδους ψέματα λέγονται διαχρονικά από πολιτικούς, από κομματικούς, από εταιρίες δημοσκοπήσεων, από στρατευμένους δημοσιογράφους αλλά και από πολίτες.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι Δημοσιογράφοι που, με προσωπικό κόστος, επιχειρούν να αποκαλύψουν αυτά τα ψέματα.
Κι όταν κάνω λόγο για «προσωπικό κόστος», εννοώ ότι, συνήθως, κάποιοι πολιτικοί που θίγονται ή κάποιοι εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης αλλά και κάποιοι πολίτες που έχουν ταχθεί μ’ εκείνους που θίγονται, επιχειρούν να συκοφαντήσουν εκείνους τους Δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν αλήθειες και ξεσκεπάζουν ψέματα. 

Πολιτικοί, λοιπόν, στρατευμένοι Δημοσιογράφοι και πολίτες - οπαδοί, επιτίθενται σε Δημοσιογράφους που είναι καθαροί. Επιτίθενται εναντίον τους και επιδιώκουν να τους κατατάξουν στη μια ή στην άλλη ή στην παρ’ άλλη κομματική παράταξη προκειμένου να τους αποδομήσουν και να τους δαιμονοποιήσουν…, με σκοπό βέβαια να ακυρώσουν αυτές τις αλήθειες.

---

Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός
είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,
πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,
Δημοσιογράφος στην Κατερίνη. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΤΕΡΙΝΗ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Με την ενεργό συμμετοχή 50 και πλέον αθλητριών / αθλητών του ΑΙΟΛΟΥ Κατερίνης, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου.

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας. Πρώτος σε ψήφους, ο Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Η «ερώτηση» και η «επερώτηση» στη Βουλή είναι το ίδιο και το αυτό; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Δέσποινα Κωνσταντίνου: Συνεχίζουμε τις μάχες μας, οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ / 54ο συνέδριο ΕΣΕΤ στην Αλεξανδρούπολη. Η εισήγηση του Δημοσιογράφου Ανδρέα Κατσιάπη - Γαλανού. (+ 142 ΦΩΤΟ).

ΠΙΕΡΙΑ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Κώστας Πίτσιας: Εμείς ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε! Άλλοι είναι εκείνοι που άλλα λένε και άλλα γράφουνε…

Αγιασμός στον Αθλητικό Σύλλογο Βόλεϊ "ΑΙΟΛΟΣ", την Τετάρτη 25/9, στις 7.00 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κατερίνης.

Ξεχωριστή βραδιά «Καλλιπάτειρων» για αγορά εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κατερίνης. (56 ΦΩΤΟ)