Ο Σ.Χιονίδης, η διαγραφή τής λέξης «δημοκρατία» από την πλατεία και η απομάκρυνση του Ελευθ.Βενιζέλου.



* Ο Σάββας Χιονίδης ενώ παραπονείται και «κλαίει» για παιδικές χαρές και τραπεζοκαθίσματα στην περιοχή Ευκαρπίδη, ξέχασε ότι επί Δημαρχίας του, στον ίδιο χώρο, καταργήθηκε η «Πλατεία Δημοκρατίας» και απομακρύνθηκε το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

* Την κατάργηση της λέξης «Δημοκρατία» από την ομώνυμη πλατεία αποδέχθηκε ο Σάββας Χιονίδης κατά την περσινή προεκλογική περίοδο μετά από πρόταση Δημοτικού του Συμβούλου, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είναι υπέρ τής Δικτατορίας τής 21ης Απριλίου 1967.

* Και μια πρόταση στη Συνδιοίκηση Κουκοδήμου - Νταντάμη: Να επαναφερθεί η ονομασία «Πλατεία Δημοκρατίας», να επιστρέψει εκεί το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πρότερη θέση του. Και η «Πλατεία Ηρώων» να ονομαστεί «Πλατεία Ηρώων τής Μακεδονίας».

Φωτογραφίζει, θυμάται,
καταγράφει & υπογράφει ο
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *











«Κλαίει» ο Σάββας Χιονίδης, τ. Δήμαρχος Κατερίνης, νυν Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης - επικεφαλής τής Δημοτικής Παράταξης Κατερίνης «Πολίτες σε Δράση» και νυν Βουλευτής τής Νέας Δημοκρατίας, «κλαίει», επειδή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση», η νυν Δημοτική Αρχή Κατερίνης επιχείρησε τη Μεγάλη Εβδομάδα «να περιορίσει την παιδική χαρά που βρίσκεται στην πλατεία Μακεδονίας».
Ο Σάββας Χιονίδης, λοιπόν, σε κείμενο που υπογράφεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του, υποστηρίζει ότι «εν μέσω εορτών αλλά και της ιδιάζουσας κατάστασης που βιώνουμε όλοι λόγω κορωνοϊού, η (νυν) δημοτική αρχή αποφάσισε να προβεί σε μερική αποξήλωση της παιδικής χαράς προκειμένου να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα, από καταστήματα της περιοχής, όταν αρθούν οι περιορισμοί και ανοίξουν».
Στο κλείσιμο του κειμένου τής ανακοίνωσης που εκδόθηκε επισημαίνεται: «Το σκηνικό επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά στην παιδική χαρά τής πλατείας Μακεδονίας. Η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής να αποδομήσει το έργο της προηγούμενης διοίκησης δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει».

Το Δ.Σ. Κατερίνης ας ασχοληθεί με το θέμα που
καταγγέλλει ο Σ.Χιονίδης και η παράταξή του.

Δεν πρόκειται να μπω στον κόπο να ασχοληθώ με το τι επρόκειτο να γίνει στη συγκεκριμένη πλατεία και δεν έγινε επί Σάββα Χιονίδη, ούτε όμως πρόκειται να μπω στον κόπο να δώσω κάποια απάντηση στα καταγγελλόμενα από τον συνδυασμό τού Σάββα Χιονίδη για το τί γίνεται ή δεν γίνεται σήμερα από πλευράς τής νέας Δημοτικής Αρχής στην εν λόγω πλατεία.
Άλλωστε, ελεύθερος δημοσιογράφος είμαι, δεν έχω κάποια αρμοδιότητα για να απαντήσω. Με αυτά ας ασχοληθούν οι αρμόδιοι της πρώην και της νυν Δημοτικής Αρχής σε κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και εγώ θα είμαι εκεί για να τα καταγράψω, αρκεί οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων να μπορούν να γίνουν δημόσια, επειδή αυτό το διάστημα, λόγω υγειονομικής κρίσης, οι συνεδριάσεις γίνονται εξ αποστάσεως.
Εμένα, γράφοντας γι’ αυτό το θέμα, άλλο είναι εκείνο που με ενδιαφέρει…

Ο Σάββας Χιονίδης, φαίνεται, εύκολα ξεχνά
ότι ο ίδιος στη συγκεκριμένη πλατεία
προχώρησε, ως Δήμαρχος, σε μια ασχήμια:
Κατάργησε τη λέξη «Δημοκρατία»
και απομάκρυνε το άγαλμα
του Ελευθέριου Βενιζέλου




Τον Σάββα Χιονίδη, λοιπόν, τον «έπιασε το παράπονο» και «έβαλε τα κλάματα» για όσα εκτιμά ότι συμβαίνουν σήμερα στην πλατεία τής οποίας, ο ίδιος ως Δήμαρχος Κατερίνης, άλλαξε το όνομα, προεκλογικά.
Πρόκειται για την πλατεία Δημοκρατίας όπου ξαφνικά και αδικαιολόγητα, το 2019, εν μέσω έντονης προεκλογικής περιόδου και μεγάλου διχασμού μεταξύ των Ελλήνων λόγω της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ο Σάββας Χιονίδης αφαίρεσε το όνομα «Δημοκρατία» και έβαλε το όνομα «Μακεδονία», όνομα που θα μπορούσε να βάλει σε άλλη πλατεία, π.χ. στην πλατεία Δημαρχείου!
Έγινε μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μη φύγει η λέξη «Δημοκρατία» από εκείνη την πλατεία, αλλά αυτό δεν κατορθώθηκε τελικά. Ο Σάββας Χιονίδης, δήμαρχος τότε Κατερίνης, έκανε πράξη την πρόταση του υπερασπιστή τής δικτατορίας τής 21ης Απριλίου, Τάκη Λεμονόπουλου, να διαγραφτεί η λέξη «Δημοκρατία» από τη συγκεκριμένη πλατεία, με το πρόσχημα της μετονομασίας της σε «πλατεία Μακεδονίας».
Μάταια κάποιοι μετριοπαθείς Δημοτικοί Σύμβουλοι πρότειναν να ονομαστεί κάποια άλλη πλατεία με το όνομα της «Μακεδονίας», έτσι ώστε να έχουμε όχι μόνο «πλατεία Μακεδονίας» αλλά να έχουμε και «πλατεία Δημοκρατίας». Τελικά, αυτό δεν επιτεύχθηκε… Φαίνεται πάντως ότι ενδεχομένως ενοχλούσε, κάποιους, το όνομα «Δημοκρατία» όπως ενοχλούσε φαίνεται και το όνομα του αείμνηστου πρωθυπουργού που διπλασίασε σε μέγεθος την Ελλάδα, του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Άλλωστε, ο Σάββας Χιονίδης είχε ήδη αφαιρέσει, σε ανύποπτο χρόνο, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου από την πλατεία Δημοκρατίας, άγαλμα που είχε στήσει ο τ. Δήμαρχος Κατερίνης και αργότερα Βουλευτής Πιερίας, Γιάννης Αμοιρίδης. Θυμίζω ότι στις 29/5/2005 είχαν πραγματοποιηθεί τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου σε μια μεγάλη και επίσημη τελετή κατά την οποία, εκτός των άλλων, συμμετείχε και ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.

Γιατί όμως ενοχλούσε η λέξη «Δημοκρατία»
και ο αείμνηστος πρωθυπουργός
Ελευθέριος Βενιζέλος;




Τι τον ενοχλούσε όμως τον Σάββα Χιονίδη το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πρωθυπουργού εκείνου που, δια των στρατευμάτων τού τότε διαδόχου Κωνσταντίνου, απελευθέρωσε την Κατερίνη; Και τι τον ενοχλούσε τον Σάββα Χιονίδη το όνομα «Δημοκρατία»;
Έτσι λοιπόν, αφαιρέθηκε το όνομα «Δημοκρατία» από την ομώνυμη πλατεία. Και αφαιρέθηκε το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και εξορίστηκε από το κέντρο τής πόλης. Πληροφορήθηκα δε ότι αρχικά το άγαλμα μπήκε σε μια αποθήκη… Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, το άγαλμα βεβαίως στήθηκε δίπλα από το πνευματικό κέντρο Κατερίνης (Εκάβη), αλλά αυτό το άγαλμα δεν έχει πλέον την αίγλη και την ανάδειξη που είχε όταν ήταν στο κέντρο τής πόλης.
Ο Σάββας Χιονίδης, ο άνθρωπος που λέγεται ότι προήλθε από τον χώρο τού ΚΚΕ εσ. και του Συνασπισμού τής Αριστεράς, προχώρησε σ’ αυτή την ασχήμια να αφαιρέσει το όνομα της «Δημοκρατίας» και να απομακρύνει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Και τώρα έρχεται «κλαίγοντας» για να μιλήσει περί των τραπεζοκαθισμάτων που λέει ότι θα τοποθετηθούν κοντά σε καταστήματα που βρίσκονται γύρω γύρω από την πλατεία. Δεν τον πείραξαν οι ασχήμιες του σε βάρος τής Δημοκρατίας και του Ελευθέριου Βενιζέλου… Τον πείραξαν τα τραπεζοκαθίσματα που πρόκειται να μπουν, όπως γράφτηκε στο κείμενο.

Αθανάσιος Λιακόπουλος:
Να αλλάξει όνομα η οδός …Θεσσαλονίκης!

Κύριε Λιακόπουλε, ας σεβαστούμε
το ότι η Θεσσαλονίκη ήταν κόρη
τού Βασιλιά Φιλίππου τού Β’
και αδελφή τού Μ.Αλεξάνδρου!



Γνήσιο τέκνο τού Σάββα Χιονίδη φαίνεται να είναι και ο Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο οποίος, στην πιο κρίσιμη στιγμή τής περσινής προεκλογικής περιόδου και εν μέσω ισχυρού διχασμού στην Κατερίνη λόγω της «Συμφωνίας των Πρεσπών», είχε στηρίξει την πρόταση στελέχους τού συνδυασμού του να μετονομαστεί η οδός Θεσσαλονίκης σε οδό «Παύλου Μελά».
Δηλαδή; Να έχουμε στην Κατερίνη δύο οδούς με το όνομα «Παύλου Μελά», αφού ήδη υπάρχει αυτή η οδός στη συνοικία των Ευαγγελικών Κατερίνης. Και βέβαια, να διαγραφτεί το όνομα της Θεσσαλονίκης από οδό τής πόλης μας…
Ποια είναι όμως, ιστορικά, η Θεσσαλονίκη; Για όσους είναι ακόμη ανιστόρητοι, να υπενθυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη τού Βασιλιά Φιλίππου τού Β’, αδελφή τού Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κάσσανδρου.
Να θυμίσω δε ότι υπάρχει στην Κατερίνη «οδός Κασσάνδρου» η οποία τέμνει την «οδό Θεσσαλονίκης». Αυτό, λοιπόν, το μεγάλο ιστορικό όνομα της Θεσσαλονίκης ήθελε ο Αθανάσιος Λιακόπουλος να διαγράψει από οδό τής Κατερίνης.

Μια πρόταση προς τη συνδιοίκηση
Κουκοδήμου - Νταντάμη
α) για «Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας»
και β) για «Πλατεία Δημοκρατίας». 




Με αφορμή λοιπόν, τα «κλάματα» του Σάββα Χιονίδη για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία είναι ένα τίποτε μπροστά στην έννοια της Δημοκρατίας και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, προτείνω στη νέα Δημοτική Αρχή Κουκοδήμου - Νταντάμη, τα εξής:
Να επαναφερθεί η ονομασία τής «Δημοκρατίας» στην πλατεία που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας. Να επιστρέψει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην «πλατεία Δημοκρατίας».
Προτείνω ακόμη, συμπληρωματικά: Όταν και όποτε το επιτρέψουν τα οικονομικά τού Δήμου, κι αν βεβαίως συμφωνούν οι διοικούντες τον Δήμο, να προστεθούν στην πλατεία Δημοκρατίας και δύο ακόμη αγάλματα ή και προτομές. Ένα άγαλμα ή προτομή να είναι προς τιμήν τού «γέρου τής Δημοκρατίας», του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου. Και ένα άγαλμα ή προτομή να είναι προς τιμήν εκείνου που στις 24 Ιουλίου 1974 αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, δηλαδή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Θεωρώ όμως, ότι ΔΕΝ πρέπει να διαγραφτεί το όνομα «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, προτείνω να προστεθεί το όνομα αυτό στην ήδη υπάρχουσα πλατεία ηρώων τής Κατερίνης και, συνδυαστικά, να ονομάζεται, πλέον: «Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας»!
Άλλωστε, εκεί υπάρχει η προτομή τού Μακεδόνα Βασιλιά, Μεγάλου Αλεξάνδρου, η προτομή τού Κρητικού ήρωα Απόστολου Κονταξάκη, που έπεσε για την Κατερίνη και τη Μακεδονία, αλλά και το άγαλμα του σύγχρονου ήρωα, του Μακεδόνα ιπτάμενου Σμηναγού, Αθανάσιου Μπατσαρά, που ξεψύχησε στις 5 Δεκεμβρίου τού 2007 στα παγωμένα νερά τού Αιγαίου μαχόμενος σε ελληνοτουρκική αερομαχία και υπερασπιζόμενος τον ελληνικό ζωτικό χώρο και την τιμή τής πατρίδας.
Και βεβαίως, σ’ αυτή την «Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας» οι επόμενες γενιές τού τόπου μας εκτιμώ ότι θα προσθέσουν και άλλα αγάλματα ηρώων τής Μακεδονίας, διότι ήρωες θα υπάρχουν πάντοτε, σε κάθε εποχή.  



Υ.Γ. 1: Δεν περιμένω να πει κάποια συγγνώμη ο Σάββας Χιονίδης για τη διαγραφή τής λέξης «Δημοκρατία» και για την απομάκρυνση του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Υ.Γ. 2: Η διαγραφή τής λέξης «Δημοκρατία», που έγινε με τις ψήφους τού συνδυασμού τού Σάββα Χιονίδη το 2019, θεωρώ ότι αυτό έγινε με βαριά καρδιά από την πλευρά κάποιων δημοτικών συμβούλων τού συνδυασμού του, οι οποίοι/ες ενδεχομένως να έχουν μετανιώσει γι’ αυτό…
Υ.Γ. 3: Αν και θεωρώ ότι ο Σάββας Χιονίδης έχει κάνει πολλά και τραγικά λάθη για τα οποία κάποια στιγμή θα έπρεπε να ζητήσει μια συγγνώμη (αν βεβαίως συναισθάνεται τα σφάλματά του), ομολογώ ότι δεν έχω απολύτως τίποτα με την πλειοψηφία τού νυν συνδυασμού του («Πολίτες σε Δράση»), ιδιαίτερα δε με κάποια πρόσωπα (εκλεγμένα ή και μη εκλεγμένα) που είναι λίαν αξιόλογα και αξιοπρόσεκτα, τα οποία συνεχίζουν να κάνουν με ευσυνειδησία το έργο τους μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο ορθής λειτουργίας τής Δημοκρατίας.
Υ.Γ. 4: Λάθος, νομίζω, του Σάββα Χιονίδη είναι επίσης και το ότι, όταν μεταφέρθηκε το άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο ορθώς τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία Ελευθερίας, το άγαλμα αυτό τοποθετήθηκε να βλέπει προς τις κατοικίες τής πλατείας και να δείχνει τα οπίσθιά του προς τον κεντρικό δρόμο, προς τους διερχόμενους, προς τους επισκέπτες…
Εκτιμώ δηλαδή ότι το άγαλμα θα έπρεπε να είναι πιο μέσα και να βλέπει προς τον δρόμο, προς τους διερχόμενους πολίτες, κυρίως όμως προς τους επισκέπτες… Αυτό το έχω δει σε πάρα πολλές πλατείες άλλων πόλεων.

----------------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός
είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,
πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,
δημοσιογράφος στην Κατερίνη. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η (χαμένη) Ελληνική Παράδοση του Ενικού στις σχέσεις των Ελλήνων [Έρευνα]

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ. Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Πικρές αλήθειες τού Χρήστου Γκουγκουρέλα για την πονηρή και ταυτόχρονα επικίνδυνη στάση τού Μητσοτάκη στη συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Η Κατερινιώτισσα, Κατερίνα Πετρίδου, ομιλήτρια στο Μοναδικό Σεμινάριο Life Coaching στη Θεσσαλονίκη.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Φιλόσοφος, Αλεξάντερ Ντούγκιν: Όσοι στηρίζουν τις παραδοσιακές αξίες, συμβαδίζουν με την τωρινή Ρωσία. Εκφυλισμένη η Δύση. Σε εξέλιξη, μια σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ι.Μανιάτης: Σε πολιτικό τέλμα, η Ευρώπη. Θέλουμε να αποκτήσει ξανά ηγεσία, με πολιτικό όραμα, σχέδιο και λόγο. (παρουσίαση θέματος + 19 φωτογραφίες).

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.