Τιμή στον ομ. Καθηγητή Ιατρικής, Ιωάννη Κουντουρά, σε αναγνώριση της μακροχρόνιας προσφοράς του στη Γαστρεντερολογία.

 


ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 43ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ 

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (23-26/11/2023).


Τιμή στον ομ. Καθηγητή Ιατρικής, Ιωάννη Κουντουρά, σε αναγνώριση της μακροχρόνιας προσφοράς του στη Γαστρεντερολογία.


* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ

ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ 496 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ (ΠΗΓΗ PubMed).


* ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 

ΚΑΙ ΤΑ EMBOΛIA.

 

Για την πολύχρονη προσφορά του στον τομέα τής Γαστρεντερολογίας (προφανώς όμως, κατ’ επέκταση και για την προσφορά του ευρύτερα στον ιατρικό χώρο) τιμήθηκε ο ομ. Καθηγητής Ιατρικής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κουντουράς, την Πέμπτη 23/11/2023.

Η τιμή που αποδόθηκε στον Καθηγητή, Ιωάννη Κουντουρά, έγινε στο πλαίσιο του 43ου Πανελλήνιου Γαστρεντερολογικού Συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, από την Πέμπτη 23/11/2023 έως και την Κυριακή 26/11/2023, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης) και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς επίσης και υπό την αιγίδα τής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 



Μελέτες τού Καθηγητή Ιωάννη Κουντουρά

κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού 

και των εμβoλίωv

 

Ο Ιωάννης Κουντουράς είναι Καθηγητής Ιατρικής, Παθολόγος - Γαστρεντερολόγος, ο οποίος, επί πολλά χρόνια και συνεπικουρούμενος από τη μικρή ερευνητική του ομάδα, έχει εκπονήσει έως σήμερα 496 επιστημονικές μελέτες δημοσιευμένες στον διεθνή χώρο, οι οποίες είναι επίσημα καταχωρημένες στον έγκριτο επιστημονικό χώρο PubMed, ο οποίος διεθνώς παρέχει έλεγχο ποιότητας επιστημονικών ιατρικών εκδόσεων.

Επιπλέον, ο κ. Κουντουράς και η ερευνητική του ομάδα, κατά την τελευταία τετραετία (2020-2023), εν μέσω μεγάλης και παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, εκπόνησε και παρείχε κρίσιμες μελέτες που έριχναν επιστημονικό φως όχι μόνο σε επιστήμονες υγείας αλλά και σε χιλιάδες πολίτες, γύρω από κρίσιμες πτυχές που αφορούσαν τον κορωνοϊό και τα εμβoλια.

https://stalagmaties.blogspot.com/2020/09/covid-19.html (Επιστημονικά δεδομένα κατά ή υπέρ χρήσεως μάσκας εξαιτίας Covid-19; ).

https://stalagmaties.blogspot.com/2020/04/blog-post_18.html (Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων)!

https://stalagmaties.blogspot.com/2021/03/covid-19_13.html (CΟVΙD-19: Εγγυάται ο εμβoλιασμόs τη θεμελιώδη αρχή τού Ιπποκράτη περί “ωφελέειν ή μη βλάπτειν”; ).

https://tasthyras.wordpress.com/2023/02/02/%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%ac%cf%81/ (Σύγχρονα δεδομένα μηχανισμών ανεπάρκειας - παρενεργειών CΟVΙD-19 mRΝΑ εμβoλιασμoύ σε ηλικιωμένους).

Επίσης, ο κ. Καθηγητής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βοήθησε πολλές εκατοντάδες πολίτες που ασθένησαν κατά την περίοδο του κορωνοϊού και των εμβoλίωv, παρέχοντας σημαντική και ουσιαστική επιστημονική στήριξη.

 



Η σύντομη ομιλία τού κ. Κουντουρά

στο 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο 

Γαστρεντερολογίας.

 

Η απονομή τιμητικής πλακέτας στον ομ. Καθηγητή Ιατρικής, Ιωάννη Κουντουρά, έγινε την Πέμπτη 23/11/2023, κατά την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τού Συνεδρίου και Διευθυντή τής Γαστρεντερολογικής μονάδας τού Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Τζιλβέ. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα, σύντομη (πέντε περίπου λεπτών, μπορεί κάποιος/κάποια να τη δει και στο ακόλουθο βίντεο).  

https://www.facebook.com/profile/100009657090926/search/?q=%CE%93%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20 

Πρόκειται για ομιλία, χωρίς κείμενο, του Ιωάννη Κουντουρά, όπου ο κ. Καθηγητής, ανέφερε περίπου τα εξής:

«Να πω κι εγώ λίγα λόγια εκ βαθέων, de profundis, a capella, και όποια typos, σαρδάμ, προφορικό μειονέκτημα, όπως θέλετε πείτε τα, διαθέτει ο προφορικός λόγος, παραβλέψτε τα, διότι η καρδιά έχει τους λόγους της τους οποίους ο νους στην προκειμένη περίπτωση εντούτοις δεν αγνοεί.

Αυτή τη στιγμή θυμάμαι φευγαλέα το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας που έγινε εδώ στη Θεσσαλονίκη μας, είχα την τιμή να ήμουνα πρόεδρος με συνεργάτη μου τον κύριο Τζιλβέ. Και κάναμε αυτό το Συνέδριο όχι εδώ (στο Makedonia Palace) αλλά στο Λιμάνι μας που θεωρώ ότι υπήρξε Λιμάνι Σταθμός, ποτέ «καημός» (χαμόγελα στο ακροατήριο, προφανώς επειδή ο κ. Καθηγητής τούς θύμισε τη φράση «κάθε λιμάνι και καημός»).

Βλέπω όμως τώρα μερικούς από το ακροατήριο που μειδιούν (χαμογελούν), διότι δήθεν νομίζουν ότι, ως υπερήλικας, βιώνω αθεράπευτα το παρελθόν. Λάθος! Μεγάλο λάθος! Εδώ (και δείχνει ο κ. Καθηγητής την καρδιά του), εδώ, κυρίες και κύριοι, είμαι 19 χρονών, το παίζω νιάτο! Και προχωρώ ακάθεκτος στην έρευνα με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την πλέον αποτελεσματική προσέγγιση του ασθενούς. Αυτή είναι και η ζωή τής Ιατρικής.

 

Λησμονώ όσα έπραξα στο παρελθόν, και βλέπω μπροστά
γι' αυτά που πρέπει να πράξω στο μέλλον. 


Κάθε φορά που επιχειρούμε ιατρική έρευνα

και στις δημοσιεύσεις ενίοτε επίκειται απόρριψη,

λέμε τη φράση τού Αννίβα «κάτω οι Άλπεις»!

 

Και στις δημοσιεύσεις μας, εκτός από την αποδοχή, όταν επίκειται μερικές φορές και απόρριψη, το rejection -αυτά τα έχει η ζωή της έρευνας- λέω μαζί με την ομάδα μου (μέσα σ’ αυτή την ομάδα ανήκει και ο κ. Τζιλβές, νομίζω!) το του Αννίβα «Κάτω οι Άλπεις» και προχωρούμε ακάθεκτοι.

Και ως θεούσος που είμαι -εκτός παρενθέσεως, μην ξεχνιόμαστε- ακολουθώ τον μέντορά μου, τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος λέει: «Τα μεν οπίσω μου επιλανθανόμενος τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος» (δηλαδή, λησμονώ όσα ως Απόστολος έπραξα στο παρελθόν, και βλέπω μπροστά ως προς αυτά που πρέπει να πράξω στο μέλλον), με σκοπό την κάθε νίκη στον ακαδημαϊκό, ιατρικό και κυρίως στον πνευματικό τομέα -το τελευταίο είναι βέβαια δύσκολο εγχείρημα- προς δόξαν του Θεού μου, του Κυρίου μου, του Χριστού μου, και αισθάνομαι απλώς τέλεια.

 



Δυο λόγια τιμής και για τον Πρόεδρο

του Συνεδρίου, κ. Δημήτρη Τζιλβέ.

 

Όπως επίσης αισθάνομαι ακόμη πιο τέλεια λέγοντας τώρα και δυο λόγια για τον Πρόεδρο αυτού του Συνεδρίου, τον κ. Τζιλβέ, που ήταν ο κατ’ εξοχήν συνεργάτης μου και, θα έλεγα, συνοδοιπόρος σ’ αυτό το ταξίδι για την «Ιθάκη», ταξίδι το οποίο ήταν πάρα πολύ δύσκολο ώσπου να φτάσουμε στο «λιμάνι» μας, το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας.

Συνοψίζοντας, ο κ. Τζιλβές ήταν και είναι ακέραιος, αποτελεσματικός, persona grata, εχέγγυος. Και αυτά δεν είναι μια κουβέντα μου, δεν είναι λόγια τής στιγμής. Θέλετε απόδειξη; Επιτρέψτε μου να σας την πω με ωμή γαστρεντερολογική γλώσσα για να το νιώσετε αρκούντως. Τρία Μ κυριαρχούν στον κόσμο… Η συμμετοχή μας στο 27ο Συνέδριο κατάφερε το ένα Μ, τη Μονέδα (Money), κάτι το οποίο έχει ανάγκη, για την επιβίωσή της, η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία.

Προσφέραμε (στην Εθνική Γαστρεντερολογική Εταιρία), εκτός από άλλες παραμέτρους, 600.000 ευρώ για τη σχεδόν αποκλειστική διάθεση προς τους νεαρούς που θα πήγαιναν να σπουδάσουνε ως ερευνητές στο εξωτερικό. Και ο κ. Τζιλβές, ως εχέγγυος, μπορεί να βεβαιώσει αυτά που λέω τώρα από πρώτο χέρι.

Κύριε Πρόεδρε, μαζί με την οργανωτική σου επιτροπή, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε με την οικονομική δυσχέρεια, είμαι βέβαιος ότι, αν μη τι άλλο, θα αναβαθμίσετε τη γνώση αυτού του Συνεδρίου που έχουμε ανάγκη για αποτελεσματική προσέγγιση των ασθενών. Εξάλλου, αυτός είναι και ο σκοπός κάθε συνεδρίου… Είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με επιτυχία».

Και κάτι σαν φινάλε. Κύριε Πρόεδρε, ως πατρίκιος, παρακαλώ παράβλεψε τυχόν παρασιτικές αρνητικές αποπτωτικές παρεμβάσεις.. Μεταξύ άλλων, γνωρίζεις ότι η ζήλεια άπτεται και των τελείων και σε μας τους ατελείς καταντά ρημαδιό.. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, για την οποία ειλικρινά -το λέει η συνείδησή μου- αισθάνομαι όχι άνετα, αλλά σας χειροκροτώ προκαταβολικά για την επιτυχία του Συνεδρίου.

 



Το 43ο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό 

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.  

 

Κατά τη διάρκεια του 43ου Πανελλήνιου Γαστρεντερολογικού Συνεδρίου παρουσιάστηκαν, αφενός μεν τα νεότερα δεδομένα στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία, στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης και ενημέρωσης των Γαστρεντερολόγων και ιατρών άλλων ειδικοτήτων. Αφετέρου, δόθηκε η δυνατότητα γόνιμου διαλόγου, καθώς και η παρουσίαση ερευνητικού έργου.

Σύμφωνα με αναφορά των διοργανωτών, οι εξελίξεις σε όλα τα πεδία της Γαστρεντερολογίας είναι συνεχείς, γι’ αυτό και αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας να καθιστά όλα τα μέλη της ως κοινωνούς αυτών των εξελίξεων. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με άλματα που αποτυπώνονται στον τομέα των ενδοσκοπήσεων, και οι εξελίξεις στη μοριακή βιολογία που στοχεύουν στην εξατομικευμένη θεραπεία, τίθενται σε εφαρμογή.

Γι’ αυτό και η μεγάλη συμμετοχή συνέδρων στο 43ο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο αποτέλεσε και τη μεγάλη απόδειξη του ενδιαφέροντος της ιατρικής κοινότητας για ενημέρωση.

Τελικά, το 43ο Πανελλήνιο συνέδριο φαίνεται να ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες πολλών ιατρών και ταυτόχρονα να αποτέλεσε βήμα ενημέρωσης πολιτών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσα από παράλληλες δράσεις στην κοινότητα.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τελέστηκε στη Ν.Χράνη, πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της πρ. Χωροφυλακής.

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σωτήρης Γκούνας: Τις πταίει;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, ομιλία και τραγούδια για τη Μακεδονία. (+ 42 ΦΩΤΟ)

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη τού Δημήτρη Κυριακού (+ 116 ΦΩΤΟ)

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.