ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η παρακμή τής Ελλάδας φαίνεται και από το ποιοι προτείνονται ως υποψήφιοι για την Προεδρία τής Δημοκρατίας.

 


Επιμέλεια - Παρουσίαση θέματος,

Επιλογή φωτογραφικού υλικού:

Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *


Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
Κ Α Ι ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Από το 1974 (5η Αναθεωρητική Βουλή) μέχρι σήμερα, στη θέση τού Προέδρου τής Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν αναδειχθεί οκτώ πρόσωπα.
ΚΑΠΟΙΑ απ’ αυτά τα πρόσωπα είχαν υψηλό κύρος στην ελληνική κοινωνία, επειδή επρόκειτο για εξαιρετικά μεγάλες προσωπικότητες, με πολιτική και κοινωνική δράση, με διεθνή εμβέλεια, με υψηλές σπουδές και με ακαδημαϊκές θέσεις.
Είναι βέβαιο όμως ότι οι ιστορικοί τού μέλλοντος θα καταγράψουν το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη παρακμή. Και αυτό φαίνεται ΚΑΙ από τις προθέσεις και επιλογές των περισσοτέρων κομμάτων ως προς το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου τής Δημοκρατίας.
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 51 χρόνια, γι’ αυτό και πολλοί έχουν ξεχάσει ποια είναι αυτά τα 8 πρόσωπα που διετέλεσαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Κυρίως έχουν ξεχάσει τις προσωπικότητές τους, το ήθος τους, ακόμη και τα όποια ανθρώπινα ή και τραγικά πολιτικά λάθη και πάθη ΚΑΠΟΙΩΝ.
Αν όμως κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις προσωπικότητες αυτές αλλά και αν δούμε ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ συζητούν σήμερα οι περισσότεροι επικεφαλής των κομμάτων για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον θεσμό τής Ελληνικής Δημοκρατίας, τότε θα κατανοήσουμε και σε ποιο βάθος παρακμής έχει περιέλθει η Ελλάδα, σε όλους σχεδόν τούς τομείς.

1. ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 18 Δεκεμβρίου 1974 - 20 Ιουνίου 1975).
Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, ήταν συγγραφέας και δικαστικός. Διετέλεσε μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών και ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως δικαστικός λειτουργός έφθασε μέχρι τη θέση τού προέδρου τού Συμβουλίου τής Επικρατείας, θέση από την οποία αντιτάχθηκε στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών (1967-1974), με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί.
Τον Μιχαήλ Στασινόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε επιλέξει ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (20 Ιουνίου 1975 - 10 Μαΐου 1980).
Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ήταν νομικός με ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, φιλόσοφος και πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το φιλοσοφικό, λογοτεχνικό και νομικό του έργο θεωρείται σημαντικό. Επηρέασε σημαντικά το Σύνταγμα του 1975 όντας Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σύνταξης του Συντάγματος.
Ήταν μέλος πολλών ξένων Ακαδημιών, μεταξύ των οποίων τής Ρωσίας, της Λετονίας κ.ά.
Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε επιλέξει ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο διαφορετικές περιόδους).
Οι ιστορικοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα πολιτικό πρόσωπο με φίλους που τον υμνούν αλλά και με εχθρούς που τον κατακεραυνώνουν, με θετικά και αρνητικά στην πολιτική πορεία του, ωστόσο οι ιστορικοί τού πιστώνουν, πάνω απ' όλα, την ομαλή μετάβαση που έγινε το 1974 από τη δικτατορία προς τη Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουλίου 1974, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, ο Καραμανλής ανακλήθηκε στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Απαίτησε και έλαβε την υποταγή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική ηγεσία και επανέφερε σε ισχύ το σύνταγμα.
Ιστορικές έχουν μείνει πολλές φράσεις του, ιδιαίτερα όμως η φράση του κατά την περιπετειώδη περίοδο 1989-1990: «Η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».
Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την πρώτη του θητεία, είχε επιλέξει ο τότε Πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης.
Κατά τη δεύτερη θητεία του, τον είχε επιλέξει ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

4. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ 30 Μαρτίου 1985 - 5 Μαΐου 1990).
Ανώτατος δικαστικός ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε, με παραδειγματική γενναιότητα, το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του ανεξάρτητου Βουλευτή τής ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, αν και δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από την τότε ηγεσία τής Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε επιλέξει ο τότε Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου.

5. ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (10 Μαρτίου 1995 - 12 Μαρτίου 2005).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στον θεσμό τού Προέδρου τής Δημοκρατίας και να προσελκύσει τη μεγάλη αγάπη τού Ελληνικού Λαού.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τής Αμερικής, Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του Κλίντον στην Ελλάδα, το 1999, δηλαδή κατά την περίοδο των επαίσχυντων ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον τής Σερβίας. Πρωθυπουργός το 1999 ήταν ο Κώστας Σημίτης.
Τον Κωστή Στεφανόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε, αρχικά, επιλέξει ο τότε Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, και η εκλογή του υποστηρίχθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.

6. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (12 Μαρτίου 2005 - 13 Μαρτίου 2015).
Ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε Υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά αναδείχθηκε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν επιλογής τού τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο Κάρολος Παπούλιας υποστήριξε κάθε θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ύφεσης της ειρήνης και του αφοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η «πρωτοβουλία των έξι» για την ειρήνη και τον αφοπλισμό (Αλφονσίν, Ντελαντρίντ, Νυερέρε, Πάλμε, Γκάντι, Παπανδρέου) αλλά και η συμμετοχή του στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό και την ειρήνη στην Ευρώπη, στη Διάσκεψη για την κατάργηση των χημικών όπλων, οι προτάσεις του για τη δημιουργία αποπυρηνικής ζώνης στα Βαλκάνια, η προώθηση της ιδέας για τη μετατροπή τής Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας κ.ά.

7. ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (13 Μαρτίου 2015 - 13 Μαρτίου 2020).
Αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσωπο, με θετικές αλλά και με αρνητικές πτυχές κατά την υπουργική του σταδιοδρομία. Νομικός, πανεπιστημιακός, πολιτικός και ακαδημαϊκός.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αφότου ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει πάρει, κατά καιρούς, και αρκετές θετικές θέσεις γύρω από τα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο.
Τον Προκόπη Παυλόπουλο είχε προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

8. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (13 Μαρτίου 2020 -).
Λίαν αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσωπο, με θετικές αλλά και με αρκετές αρνητικές πλευρές. Νομικός, δικαστικός, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου τής Επικρατείας.
Την κ. Σακελλαροπούλου πρότεινε ο νυν Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, αν δούμε τον προεδρικό βίο της αλλά και τα αρνητικά αισθήματα σημαντικής μερίδας τού ελληνικού λαού στο πρόσωπό της, τότε κατανοούμε και το γιατί ο Πρωθυπουργός δεν την προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να είναι και η οριστική του απόφαση.

Η κ. Σακελλαροπούλου ήταν εμφανώς μια αποτυχημένη επιλογή για την Προεδρία τής Δημοκρατίας.
Και ελπίζουμε να μην υπάρξει και νέα αποτυχημένη επιλογή, δεδομένου ότι πολλά αρνητικά ακούγονται και για τον προτεινόμενο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

.  

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός

είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,

πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,

δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926

email: galanos.andreas@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ. "Όχι κομματικό Πρόεδρο" (Κ.Μητσοτάκης, 2019). Ψηφίζουμε κομματικό Πρόεδρο (Κ.Μητσοτάκης 2025).

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Ο Γιώργος Τζήμας, ένας εξαίρετος αξιωματικός τής ΕΛ.ΑΣ., προάχθηκε στον βαθμό τού Ταξίαρχου.

ΠΙΕΡΙΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ ΦΥΣΗΣ. Ωδή στον χιονισμένο Όλυμπο, τον Παρθενώνα τής ελληνικής φύσεως. (+ 20 φωτογραφήματα).

ΚΑΤΕΡΙΝΗ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Πάρκο Χρωμάτων στην Κατερίνη, με δωρεάν θεάματα, με υψηλή επισκεψιμότητα αλλά και με διαφάνεια!

ΚΑΤΕΡΙΝΗ / ΜΝΗΜΕΣ. Οι Πιεριείς πολεμιστές τού έπους 1940-41, που τίμησαν το χρέος τους προς την πατρίδα, παρελαύνουν στην Κατερίνη.

ΠΙΕΡΙΑ / ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Στοιχεία ιστορικής τοπογραφίας του Λιτοχώρου θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο εορτής του αγίου Διονυσίου (26/1), στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου Θεσσαλονίκης.

Αδικούμε τον Δ.Νατσιό; Ή μήπως συμβάλλουμε σε αλήθειες για τον Νατσιό και για κάποιες λανθασμένες γραμμές προς το κόμμα του;