Η αγία Αικατερίνη και η μαρτυρία τής κυρά-Δέσποινας για την προστασία τής Κατερίνης (1941).



Στη φωτογραφία, η Δέσποινα Μπίντα, που αναχώρησε για την αιωνιότητα τα χαράματα της 25ης Νοεμβρίου, ημέρα εορτής τής αγίας Αικατερίνης, προστάτιδας της Κατερίνης. 

* Η καλή μας κυρά-Δέσποινα Μπίντα αναχώρησε για την αιωνιότητα σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής τής αγίας Αικατερίνης.

* Διήγηση της κυρά-Δέσποινας για το πώς σώθηκε η Κατερίνη από βομβαρδισμό τον Απρίλιο του 1941. Ποια η συμβολή τής αγίας Αικατερίνης και της αγίας Παρασκευής στη σωτηρία τής πόλης.

* Η παρούσα διήγηση έρχεται στο φως τής δημοσιότητας μετά από προτροπή τού Εφημερίου τής Ενορίας Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου στα Θρακιώτικα Κατερίνης, π. Σωκράτη Ξενίδη.

Παρουσίαση θέματος:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Τα χαράματα της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2018 αναχώρησε για την αιωνιότητα η καλή μας γειτόνισσα, η κυρά-Δέσποινα Μπίντα. Δεν είναι τυχαίο που η γερόντισσα Δέσποινα Μπίντα έφυγε σήμερα, τέτοια μέρα που γιορτάζει η αγία Αικατερίνη, προστάτιδα της πόλης μας, της Κατερίνης.
Κι ενώ εγώ βρισκόμουν έξω από την εκκλησία τής Θείας Ανάληψης και περιμένοντας τη Λιτανεία που σε λίγο θα ξεκινούσε, είχα μια συζήτηση με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου, στα Θρακιώτικα Κατερίνης, τον π. Σωκράτη Ξενίδη.
Και ενώ αγνοούσα τον θάνατο της κυρά-Δέσποινας, που είχε συμβεί σήμερα πριν από λίγη ώρα, η συζήτηση που είχα με τον πατέρα Σωκράτη αφορούσε μια διήγηση περί ενός θαύματος της αγίας Αικατερίνης, το 1941, το οποίο θαύμα μού είχε διηγηθεί η κυρά-Δέσποινα.
Μάλιστα, ο π. Σωκράτης με προέτρεψε σήμερα να καταγράψω τη μαρτυρία τής κυρά-Δέσποινας. Αποδέχθηκα λοιπόν την προτροπή του, μόνο που δεν γνώριζα ότι θα έγραφα γι’ αυτή τη μαρτυρία λίγη ώρα μετά, στη μνήμη τής καλής μας κυρά-Δέσποινας
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μαρτυρία της, όταν οι Γερμανοί επιδίωκαν να κάμψουν την αντίσταση της Ελλάδας και να προχωρήσουν προς την Αθήνα (Απρίλιος 1941), έστειλαν βομβαρδιστικά και βομβάρδισαν κάποιες πόλεις. Η Κατερίνη ήταν ανάμεσα σ’ αυτές τις πόλεις όπου οι Γερμανοί είχαν αποφασίσει να βομβαρδίσουν.
Η κυρά-Δέσποινα, προτού πεθάνει, μου διηγήθηκε ότι την ώρα που επρόκειτο να βομβαρδιστεί η Κατερίνη, ο ουρανός γέμισε από πυκνά σύννεφα, οπότε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στούκας έκαναν συνεχείς κύκλους γύρω από την πόλη, ο θόρυβος των μηχανών τους ήταν έντονος, αλλά τα στούκας δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το πού βρισκόταν η Κατερίνη. 
Να σημειωθεί ότι η πατρική οικία τής κυρά-Δέσποινας, εκείνη την εποχή, ήταν περίπου 100 - 150 μέτρα απέναντι από την εκκλησία τής Αγίας Αικατερίνης, επί της σημερινής οδού Λ.Ιασωνίδη, στην Κατερίνη. Τότε, μάλιστα, ο Ναός τής Αγίας Αικατερίνης βρισκόταν εκτός τού βασικού πολεοδομικού ιστού τής πόλης.  
Εκείνη την εποχή, λοιπόν, όπως μου διηγήθηκε η κυρά-Δέσποινα, ένα κορίτσι, ετών 12, εδώ στην Κατερίνη, είδε δυο γυναίκες στον ανοιξιάτικο γαλανό ουρανό. Η μία φώναζε δυνατά στην άλλη, με το όνομά της: «Γρήγορα, γρήγορα, άπλωσε το σεντόνι!» (Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, η φράση που έλεγε η μία γυναίκα στην άλλη ήταν: «Γρήγορα, γρήγορα, άπλωσε το πέπλο σου).
Κατά τη διήγηση, η Αικατερίνα συνεννοούνταν με την Παρασκευή για το άπλωμα του «σεντονιού». Το κορίτσι έβλεπε τις δύο γυναίκες, εκεί ψηλά στον ουρανό, να κινούνται γρήγορα, ενώ σε λίγο ο γαλανός ουρανός τής Κατερίνης γέμισε από πυκνά σύννεφα. Η πόλη γλίτωσε τον βομβαρδισμό, τον οποίο όμως δεν γλίτωσε η Λάρισα, στις 17 Απριλίου 1941, όταν βομβαρδιζόταν και καιγόταν.
Η κυρά-Δέσποινα μου διηγήθηκε ότι όταν το δωδεκάχρονο κορίτσι είπε στους δικούς της το τί είχε συμβεί, εκείνοι το διέδωσαν στην πόλη. Οι Ιερείς εκείνης τής εποχής έλεγαν ότι το δωδεκάχρονο κορίτσι είχε δει την αγία Αικατερίνη (Πολιούχο και Προστάτιδα της Κατερίνης) και την αγία Παρασκευή, οι οποίες έσωζαν την πόλη.
Σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2018, η καλή μας κυρά-Δέσποινα, ημέρα κατά την οποία εορτάζει η αγία Αικατερίνη, αναχώρησε για την αιωνιότητα. Αύριο, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στις 11.30 π.μ. θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, επί της οδού Αγίων Πάντων, στην Κατερίνη.
Αιωνία αυτής η μνήμη! 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΤΕΡΙΝΗ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Με την ενεργό συμμετοχή 50 και πλέον αθλητριών / αθλητών του ΑΙΟΛΟΥ Κατερίνης, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου.

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται στις εκλογές, στον πόλεμο και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης…

Ξεχωριστή βραδιά «Καλλιπάτειρων» για αγορά εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κατερίνης. (56 ΦΩΤΟ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ / 54ο συνέδριο ΕΣΕΤ στην Αλεξανδρούπολη. Η εισήγηση του Δημοσιογράφου Ανδρέα Κατσιάπη - Γαλανού. (+ 142 ΦΩΤΟ).

Η «ερώτηση» και η «επερώτηση» στη Βουλή είναι το ίδιο και το αυτό; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

ΠΙΕΡΙΑ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Κώστας Πίτσιας: Εμείς ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε! Άλλοι είναι εκείνοι που άλλα λένε και άλλα γράφουνε…

Αγιασμός στον Αθλητικό Σύλλογο Βόλεϊ "ΑΙΟΛΟΣ", την Τετάρτη 25/9, στις 7.00 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κατερίνης.

Στις ταραχές τής Κατερίνης «δώσαμε και την ψυχή μας», για την ασφάλεια όλων των πολιτών! (+ 86 ΦΩΤΟ)