Το όνομα της Δημοκρατίας και το άγαλμα του Ελ.Βενιζέλου στην Κατερίνη περιμένουν την αποκατάστασή τους…




Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *


24 Ιουλίου 2020, σήμερα, ημέρα επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στις 24/7/1974 με τον ερχομό τού αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η δικτατορία κατέπεσε ύστερα από την απόπειρα του ελληνικού στρατιωτικού καθεστώτος να επιβάλλει δικτατορία και στην Κύπρο. Οι Τούρκοι τότε έκαναν απόβαση στη μαρτυρική μεγαλόνησο και κατέλαβαν περίπου το 40% της Κύπρου.


Εκ νέου κατάθεση πρότασης που δημόσια παρουσίασα στις 6/5/2020 για επαναφορά τής λέξης «Δημοκρατία» στην πλατεία απέναντι από το Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου, καθώς επίσης και επαναφορά τού αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου σ’ αυτή την πλατεία.

Σήμερα, λοιπόν, 24 Ιουλίου 2020, θα ήθελα να υπενθυμίσω και να καταθέσω ξανά μια πρόταση που, για πρώτη φορά, δημόσια κατέθεσα στις 6 Μαΐου 2020, https://stalagmaties.blogspot.com/2020/05/blog-post_57.html για επαναφορά του ονόματος της Δημοκρατίας στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου, εδώ στην Κατερίνη, καθώς και την επαναφορά τού αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Δημοκρατίας, που κατήργησε το καθεστώς τού Σάββα Χιονίδη, τ. Δημάρχου Κατερίνης και νυν Βουλευτή τής Νέας Δημοκρατίας.
Για όσους και για όσες ξεχνούν εύκολα, Θυμίζω ότι το 2019, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Σάββας Χιονίδης κατήργησε το όνομα της Δημοκρατίας (από την ομώνυμη πλατεία Δημοκρατίας) ύστερα από πρόταση του Τάκη Λεμονόπουλου, ο οποίος είναι δεδηλωμένος νοσταλγός τού καθεστώτος τής 21ης Απριλίου τού 1967, δηλαδή του καθεστώτος που αιματοκύλισε την Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.
Νωρίτερα, ο Σάββας Χιονίδης είχε ήδη αφαιρέσει, σε ανύποπτο χρόνο, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου από την πλατεία Δημοκρατίας, άγαλμα που είχε στήσει ο τ. Δήμαρχος Κατερίνης και αργότερα Βουλευτής Πιερίας, Γιάννης Αμοιρίδης. Έτσι το έγκλημα είχε συντελεστεί… Δηλαδή, αρχικά απομάκρυνση του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου από την πλατεία Δημοκρατίας και στη συνέχεια διαγραφή τού ονόματος της Δημοκρατίας από την ομώνυμη πλατεία.
Θυμίζω ότι στις 29/5/2005 είχαν πραγματοποιηθεί τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου σε μια μεγάλη και επίσημη τελετή κατά την οποία, εκτός των άλλων, συμμετείχε και ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.
Και βέβαια, η μεθοδευμένη κατάργηση της πλατείας Δημοκρατίας έγινε με το πρόσχημα ότι αυτή η πλατεία θα μετονομαστεί σε πλατεία Μακεδονίας. Έγινε μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης για να μην καταργηθεί η ονομασία τής πλατείας Δημοκρατίας.
Μάταια κάποιοι μετριοπαθείς Δημοτικοί Σύμβουλοι πρότειναν να ονομαστεί κάποια άλλη πλατεία με το όνομα της «Μακεδονίας», έτσι ώστε να έχουμε όχι μόνο «πλατεία Μακεδονίας» αλλά να έχουμε και «πλατεία Δημοκρατίας». Τελικά, αυτό δεν επιτεύχθηκε… Φαίνεται πάντως ότι ενδεχομένως ενοχλούσε, κάποιους, το όνομα «Δημοκρατία» όπως ενοχλούσε φαίνεται και το όνομα του αείμνηστου πρωθυπουργού που διπλασίασε σε μέγεθος την Ελλάδα, του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Γιατί όμως ενοχλούσε κάποιους
η λέξη «Δημοκρατία»
και ο αείμνηστος πρωθυπουργός
Ελευθέριος Βενιζέλος;


Τι τον ενοχλούσε όμως τον Σάββα Χιονίδη το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πρωθυπουργού εκείνου που, δια των στρατευμάτων τού τότε διαδόχου Κωνσταντίνου, απελευθέρωσε την Κατερίνη; Και τι τον ενοχλούσε τον Σάββα Χιονίδη το όνομα «Δημοκρατία»;
Βέβαια, προεκλογικά, και πάλι, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στήθηκε, άρον άρον (και για να μη χαθούν οι ψήφοι των Κρητικών που διαμένουν στην Κατερίνη). Δεν στήθηκε όμως στην πλατεία που είχε πρωτοστηθεί, αλλά στήθηκε δίπλα από το πνευματικό κέντρο Κατερίνης (Εκάβη). Ωστόσο, αυτό το άγαλμα δεν έχει πλέον την αίγλη και την ανάδειξη που είχε όταν ήταν στο κέντρο τής πόλης.
Ο Σάββας Χιονίδης, ο άνθρωπος που λέγεται ότι προήλθε από τον χώρο τού ΚΚΕ εσ. και του Συνασπισμού τής Αριστεράς, προχώρησε σ’ αυτή την ασχήμια να αφαιρέσει το όνομα της «Δημοκρατίας» και να απομακρύνει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Αλλά εάν ο Σάββας Χιονίδης είναι σήμερα Βουλευτής, αυτό το οφείλει στη Δημοκρατία, το όνομα της οποίας αφαίρεσε προκλητικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου…



Μια συγκεκριμένη πρόταση,
προς τη συνδιοίκηση
Κουκοδήμου - Νταντάμη
α) για «Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας»
και β) για «Πλατεία Δημοκρατίας».

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, προτείνω εκ νέου στη νέα Δημοτική Αρχή Κουκοδήμου - Νταντάμη, τα εξής:
Να επαναφερθεί η ονομασία τής «Δημοκρατίας» στην πλατεία που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας. Να επιστρέψει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην «πλατεία Δημοκρατίας».
Προτείνω ακόμη, συμπληρωματικά: Όταν και όποτε το επιτρέψουν τα οικονομικά τού Δήμου, κι αν βεβαίως συμφωνούν οι διοικούντες τον Δήμο, να προστεθούν στην πλατεία Δημοκρατίας και δύο ακόμη αγάλματα ή και προτομές. Ένα άγαλμα ή προτομή να είναι προς τιμήν τού «γέρου τής Δημοκρατίας», του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου. Και ένα άγαλμα ή προτομή να είναι προς τιμήν εκείνου που, σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1974, αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, δηλαδή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.





Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας!

Θεωρώ όμως, ότι ΔΕΝ πρέπει να διαγραφτεί το όνομα «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, προτείνω να προστεθεί το όνομα αυτό στην ήδη υπάρχουσα πλατεία ηρώων τής Κατερίνης και, συνδυαστικά, να ονομάζεται, πλέον: «Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας»!
Άλλωστε, εκεί υπάρχει το άγαλμα του Μακεδόνα Βασιλιά, Μεγάλου Αλεξάνδρου, το άγαλμα του Κρητικού ήρωα Απόστολου Κονταξάκη, που έπεσε για την Κατερίνη και τη Μακεδονία, αλλά και το άγαλμα του σύγχρονου ήρωα, του Μακεδόνα ιπτάμενου Σμηναγού, Αθανάσιου Μπατσαρά, που ξεψύχησε τον Δεκέμβριο του 2002 στα παγωμένα νερά τού Αιγαίου μαχόμενος σε ελληνοτουρκική αερομαχία και υπερασπιζόμενος τον ελληνικό ζωτικό εναέριο χώρο και την τιμή τής πατρίδας.
Και βεβαίως, σ’ αυτή την «Πλατεία Ηρώων Μακεδονίας» οι επόμενες γενιές τού τόπου μας εκτιμώ ότι θα προσθέσουν και άλλα αγάλματα ηρώων τής Μακεδονίας, διότι Μακεδόνες ήρωες θα υπάρχουν πάντοτε, σε κάθε εποχή.

------------

Υ.Γ. 1: Δεν περιμένω να πει κάποια συγγνώμη ο Σάββας Χιονίδης για τη διαγραφή τής λέξης «Δημοκρατία» και για την απομάκρυνση του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Υ.Γ. 2: Η διαγραφή τής λέξης «Δημοκρατία», που έγινε με τις ψήφους τού συνδυασμού τού Σάββα Χιονίδη το 2019, θεωρώ ότι αυτό έγινε με βαριά καρδιά από την πλευρά κάποιων δημοτικών συμβούλων τού συνδυασμού του, οι οποίοι/ες ενδεχομένως να έχουν μετανιώσει γι’ αυτό…
Υ.Γ. 3: Αν και θεωρώ ότι ο Σάββας Χιονίδης έχει κάνει πολλά και τραγικά λάθη για τα οποία κάποια στιγμή θα έπρεπε να ζητήσει μια συγγνώμη (αν βεβαίως συναισθάνεται τα σφάλματά του), ομολογώ ότι δεν έχω απολύτως τίποτα με τους περισσότερους του νυν συνδυασμού του («Πολίτες σε Δράση»), ιδιαίτερα δε με κάποια πρόσωπα (εκλεγμένα ή και μη εκλεγμένα) που είναι λίαν αξιόλογα και αξιοπρόσεκτα, τα οποία συνεχίζουν να κάνουν με ευσυνειδησία το έργο τους μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο ορθής λειτουργίας τής Δημοκρατίας.

----------------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός
είναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,
πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,
δημοσιογράφος στην Κατερίνη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, πρόσθες αυτοίς κακά τοίς ενδόξοις τής γης»! ΔΗΛΑΔΗ, Κύριε, πρόσθεσε κακά στους ένδοξους αλλά ασεβείς της γης!

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην κατοχή "έγιναν" και "μάχες" που ...δεν δόθηκαν ποτέ! Ήταν μόνο στα ...λόγια!

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Λαογραφικό μουσείο στο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης με δυνατότητες επίσκεψης! (70 φωτογραφίες).

Ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος είναι παρών στη μάχη των μεταρρυθμίσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου